Vetenskap: Tidigare okända rader i Gilgamesheposet upptäckt på stulen kilskriftslertavla
En assyriolog vid Londons universitet har upptäckt att en stulen lertavla med antik text i kilskrift som innehåller 20 tidigare okända rader i den episka berättelsen om Gilgamesh, det äldsta kända eposet. Gilgamesheposet är allmänt erkänt som det första stora litterära verk som skapats. 
Vetenskap: Tidigare okända rader i Gilgamesheposet upptäckt på stulen kilskriftslertavla
Publicerades 2015-10-09

Fotograferad bild: Denna lertavla har en inskrift av en del av Gilgamesheposet. Den blev troligen stulen från en historisk fyndplats innan den såldes till ett museum i Irak.

En assyriolog vid Londons universitet (UCL) har upptäckt en stulen lertavla med antik text i kilskrift nyligen har förvärvats av ett museum i Irak. Denna innehåller 20 tidigare okända rader i den episka berättelsen Gilgamesheposet, det äldsta kända episka poemet, allmänt erkänt som det första stora verk i litteraturen som skapats.

Upptäckten ger nya detaljer om Gilgamesh, kung av Uruk, och om Enkidu, en vild man skapad av gudarna för att göra slut på Gilgamesh arrogans och som reser till Cederskogen, gudarnas hemvist, för att besegra den monstruöse jätten Humbaba.

Live Science rapporterar att tavlan, som mäter 11 cm x 9,5 cm köptes 2011 av Sulaymaniayh-museet i Slemani, Irak av en känd smugglare av mesopotamiska antikviteter.

Fastän ett sådant tillvägagångssätt är kontroversiellt, eftersom det göder den svarta marknaden för antikvitetshandel, är museets motargument att det är det enda sättet att förvärva en del av de konstföremål som bortrövats från historiska platser i Irak.  

Medan den exakta ursprungsorten av tavlan är okänd, leder skriftens stil och omständigheterna kring hur fyndet förvärvades, experter att tro att den grävts upp i en babylonisk fyndplats och att den kan dateras till så tidigt som till den den gamla babyloniska perioden (2003-1595 f.Kr)

När texten översattes av Farouk Al-Rawi, professor vid UCL, avdelningen för nära och mellersta Österns språk och kultur, med hjälp av Andrew George, associerad dekanus i språk och kultur i UCL, upptäckte de båda snart att den berättade fascinerande nya detaljer i den femte tavlan i Gilgamesheposet.

Staty av Gilgamesh, möjligen med Endiku symboliskt avbildad, från Sargon den andres palats i Dur Sharrukin (nuvarande Khorsabad, nära Mosul), 713-706 f.Kr. 


Ett nytt perspektiv på Cederskogen

Cederskogen är i mesopotamisk mytologi gudarnas härliga tillvaro som beskrivs på tavlorna 4-6 i Gilgamesheposet. Skogen som bevakades av halvguden Humbaba, betraktades allmänt som en plats för stillhet och eftertanke.

Men den nya delen i tavla 5, översatt av Al-Rawi, ger en helt annorlunda bild. ”Kanske mest förvånande, är upptäckten att Cederskogen enligt babylonisk litterär föreställning, visar sig vara en tät djungel, befolkad av en exotisk och högljudd fauna.

Tjattrandet av apor, cikadors körsång och kvittrandet av många slags fåglar utgjorde en symfoni (kakafoni) som dagligen underhöll skogens väktare Humbaba,” skriver Al-Rawi och George i sin uppsats´Tillbaka till Cederskogen: Början och slutet av tavla 5 i Gilgamesheposet.´

Humbaba framträder inte som ett barbariskt odjur, utan som en främmande härskare som underhölls med musik vid hovet på babyloniska kungars vis, men med musik av mer exotiskt slag, spelad av lika exotiska musikanter.

Den nyligen översatta texten lyder:

17 (Genom) hela skogen började en fågel sjunga:

18 (...) svarade varandra, ljudet var ett oavbrutet larm

19 (En ensam?) trädsyrsa åstadkom en högljudd kör.

20 (...) sjöng en sång som...högljudd herdepipa/flöjt

21 En skogsduva klagade, en turturduva ropade till svar

22 (Vid ljudet av) storken, jublar skogen,

23 (Vid ropet av) rapphönan jublar skogen i överflöd

24 (liksom ett band) av musikanter och trumslagare (?)

26 dagligen slår de i takt i Humbabas närvaro.

Från den nyligen översatta texten, Al-Rawi och George

 

Tidiga översättare av Gilgamesheposet antog att ”Cederskogen” syftar på Libanons cedrar. Bilden är av en cederskog i Libanon.


Enkidus ånger

Den nyupptäckta versen avslöjar nya detaljer om den inre konflikt som Enkidu upplevde. Då han och Gilgamesh dödade Humbaba, väktare av Cederskogen och barndomsvän till Enkidu.

Efter att ha dödat Humbaba och ödelagt Cederskogen genom att fälla träden och hugga bort grenarna, uttrycker Enkidu ånger över sina handlingar.

”Deras reaktion efter händelsen färgas av en aning dåligt samvete,” skriver Al-Rawi och George i sitt arbete.: ”Ångesten över att ha förnärmat gudarna, verkar för en nutida läsare ha samband med ekologisk ånger....Detta nyligen upptäckta tal av Enkidu förstärker intrycket av att i poeternas sinne var förstörelsen av Humbaba och hans träd moraliskt fel.”

302 (Enkidu) tog till orda och sade till Gilgamesh:

303 ”(Min vän,) vi har gjort om skogen (till) en vildmark

304 (hur) ska vi svara Enlil i Nippur?

305 ´(I) din makt dödade du väktaren.

306 Vad var denna din vrede som fick dig att trampa ner skogen?”

Från den nyss översatta texten, Al-Rawi och George

Översättningen av den nya texten avslöjar att även tusentals år efter inskriften erbjuder Gilgamesheposet fortfarande nya och spännande upptäckter.

 Tavlan och dess översättning finns nu för visning i Sulaymaniiyah-museet i Irak.

 April Holloway

 

 

Översättning: Gullan Malmquist

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!