Vetenskap: Tidigare okända rader i Gilgamesheposet upptäckt på stulen kilskriftslertavla
En assyriolog vid Londons universitet har upptäckt att en stulen lertavla med antik text i kilskrift som innehåller 20 tidigare okända rader i den episka berättelsen om Gilgamesh, det äldsta kända eposet. Gilgamesheposet är allmänt erkänt som det första stora litterära verk som skapats. 
Vetenskap: Tidigare okända rader i Gilgamesheposet upptäckt på stulen kilskriftslertavla
Publicerades 2015-10-09

Fotograferad bild: Denna lertavla har en inskrift av en del av Gilgamesheposet. Den blev troligen stulen från en historisk fyndplats innan den såldes till ett museum i Irak.

En assyriolog vid Londons universitet (UCL) har upptäckt en stulen lertavla med antik text i kilskrift nyligen har förvärvats av ett museum i Irak. Denna innehåller 20 tidigare okända rader i den episka berättelsen Gilgamesheposet, det äldsta kända episka poemet, allmänt erkänt som det första stora verk i litteraturen som skapats.

Upptäckten ger nya detaljer om Gilgamesh, kung av Uruk, och om Enkidu, en vild man skapad av gudarna för att göra slut på Gilgamesh arrogans och som reser till Cederskogen, gudarnas hemvist, för att besegra den monstruöse jätten Humbaba.

Live Science rapporterar att tavlan, som mäter 11 cm x 9,5 cm köptes 2011 av Sulaymaniayh-museet i Slemani, Irak av en känd smugglare av mesopotamiska antikviteter.

Fastän ett sådant tillvägagångssätt är kontroversiellt, eftersom det göder den svarta marknaden för antikvitetshandel, är museets motargument att det är det enda sättet att förvärva en del av de konstföremål som bortrövats från historiska platser i Irak.  

Medan den exakta ursprungsorten av tavlan är okänd, leder skriftens stil och omständigheterna kring hur fyndet förvärvades, experter att tro att den grävts upp i en babylonisk fyndplats och att den kan dateras till så tidigt som till den den gamla babyloniska perioden (2003-1595 f.Kr)

När texten översattes av Farouk Al-Rawi, professor vid UCL, avdelningen för nära och mellersta Österns språk och kultur, med hjälp av Andrew George, associerad dekanus i språk och kultur i UCL, upptäckte de båda snart att den berättade fascinerande nya detaljer i den femte tavlan i Gilgamesheposet.

Staty av Gilgamesh, möjligen med Endiku symboliskt avbildad, från Sargon den andres palats i Dur Sharrukin (nuvarande Khorsabad, nära Mosul), 713-706 f.Kr. 


Ett nytt perspektiv på Cederskogen

Cederskogen är i mesopotamisk mytologi gudarnas härliga tillvaro som beskrivs på tavlorna 4-6 i Gilgamesheposet. Skogen som bevakades av halvguden Humbaba, betraktades allmänt som en plats för stillhet och eftertanke.

Men den nya delen i tavla 5, översatt av Al-Rawi, ger en helt annorlunda bild. ”Kanske mest förvånande, är upptäckten att Cederskogen enligt babylonisk litterär föreställning, visar sig vara en tät djungel, befolkad av en exotisk och högljudd fauna.

Tjattrandet av apor, cikadors körsång och kvittrandet av många slags fåglar utgjorde en symfoni (kakafoni) som dagligen underhöll skogens väktare Humbaba,” skriver Al-Rawi och George i sin uppsats´Tillbaka till Cederskogen: Början och slutet av tavla 5 i Gilgamesheposet.´

Humbaba framträder inte som ett barbariskt odjur, utan som en främmande härskare som underhölls med musik vid hovet på babyloniska kungars vis, men med musik av mer exotiskt slag, spelad av lika exotiska musikanter.

Den nyligen översatta texten lyder:

17 (Genom) hela skogen började en fågel sjunga:

18 (...) svarade varandra, ljudet var ett oavbrutet larm

19 (En ensam?) trädsyrsa åstadkom en högljudd kör.

20 (...) sjöng en sång som...högljudd herdepipa/flöjt

21 En skogsduva klagade, en turturduva ropade till svar

22 (Vid ljudet av) storken, jublar skogen,

23 (Vid ropet av) rapphönan jublar skogen i överflöd

24 (liksom ett band) av musikanter och trumslagare (?)

26 dagligen slår de i takt i Humbabas närvaro.

Från den nyligen översatta texten, Al-Rawi och George

 

Tidiga översättare av Gilgamesheposet antog att ”Cederskogen” syftar på Libanons cedrar. Bilden är av en cederskog i Libanon.


Enkidus ånger

Den nyupptäckta versen avslöjar nya detaljer om den inre konflikt som Enkidu upplevde. Då han och Gilgamesh dödade Humbaba, väktare av Cederskogen och barndomsvän till Enkidu.

Efter att ha dödat Humbaba och ödelagt Cederskogen genom att fälla träden och hugga bort grenarna, uttrycker Enkidu ånger över sina handlingar.

”Deras reaktion efter händelsen färgas av en aning dåligt samvete,” skriver Al-Rawi och George i sitt arbete.: ”Ångesten över att ha förnärmat gudarna, verkar för en nutida läsare ha samband med ekologisk ånger....Detta nyligen upptäckta tal av Enkidu förstärker intrycket av att i poeternas sinne var förstörelsen av Humbaba och hans träd moraliskt fel.”

302 (Enkidu) tog till orda och sade till Gilgamesh:

303 ”(Min vän,) vi har gjort om skogen (till) en vildmark

304 (hur) ska vi svara Enlil i Nippur?

305 ´(I) din makt dödade du väktaren.

306 Vad var denna din vrede som fick dig att trampa ner skogen?”

Från den nyss översatta texten, Al-Rawi och George

Översättningen av den nya texten avslöjar att även tusentals år efter inskriften erbjuder Gilgamesheposet fortfarande nya och spännande upptäckter.

 Tavlan och dess översättning finns nu för visning i Sulaymaniiyah-museet i Irak.

 April Holloway

 

 

Översättning: Gullan Malmquist

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.