Livsåskådning: Islam i Stockholms stift
Islam får mer och mer inflytande i Sverige, och predikas nu i Svenska Kyrkan, Sveriges största kyrkosamfund.
Livsåskådning: Islam i Stockholms stift
Publicerades 2015-10-19 © Holger Ellgaard

 

Att islam blivit en del av det svenska samhället kan inte ha ungått någon. Moskéer finns i de större städerna och den allt större muslimska befolkningen sätter sin tydliga prägel på olika sektorer av samhället.

Det senaste, och kanske något förvånande, är att islam nu också på olika sätt gör sitt intåg i Sveriges största kyrkosamfund, Svenska kyrkan. Under hösten har vi sett tre märkliga exempel på detta.

 Imam predikar i Storkyrkan

Den 19/8 skrev domprosten Hans Ulfvebrand och Storkyrkans fyra övriga präster en stort uppslagen artikel på DN debatt, där de redan i rubriken hävdade: ”Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner”. I motsats till vad Jesus hävdar om sig själv, att Han är den enda vägen till Gud (Joh. 14:6), hävdade de att det finns ”olika vägar till Gud” och att de därför ”inbjudit företrädare för olika religiösa traditioner till några av höstens gudstjänster i Storkyrkan”.

Syftet angavs att tillsammans med dem ”reflektera över våra olika vägar till Gud och Guds olika vägar till oss”. Så skedde också senare, då imam Muhammad Muslim söndagen den 30/8 höll en dialogpredikan i Storkyrkan tillsammans med prästen Ulf Lindgren.

Det måste kännas märkligt att som gudstjänstbesökare en söndag komma till en av Sveriges domkyrkor, och få höra en imam predika!

Det var i Storkyrkan Olaus Petri på 1500-talet spred det evangeliska budskap som han tillägnat sig i Wittenberg. Storkyrkan var den gången centrum för reformationens spridande i huvudstaden, men nu är samma kyrka sorgligt nog spjutspetsen för deformationsarbetet i Svenska kyrkan.

Bön mot Mekka i Stockholms sjömanskyrka

De senaste veckorna har också en annan kyrklig händelse uppmärksammats och vållat diskussioner. Biskopen i Stockholms stift Eva Brunne har föreslagit att Sjömanskyrkan i Stockholm med enkla grepp ska kunna göras om till en böneplats för muslimer, när tillfälle uppstår. Hon skriver på Stockholms stifts hemsida:

”Under ett sammanträde i februari med styrelsen för Sjömanskyrkan uppkom ett samtal om vad som är möjligt att göra om ett fartyg med besättning av en annan tro kommer och vill be. Vi resonerade kring frågan och det kom idéer och förslag. Mitt förslag var att temporärt göra rummet tillgängligt genom att till exempel märka ut riktning mot Mecka och flytta kristna symboler. Precis så som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell. Det är viktigt att det finns platser för bedjande systrar och bröder och vi visar gästfrihet och tolerans oavsett tro. Goda och bedjande människor av olika tro måste kunna mötas och hjälpa varandra.”

 Att den sanna kristendomen, där evangeliet om syndernas förlåtelse genom Gudamänniskan Jesus Kristus utgör centrum, står i motsatsställning till icke-kristen religion, är en sanning som är helt främmande för de ledande inom Svenska kyrkan.

T.o.m. i sekulär press har det reagerats på hur Stockholms stift lägger sig platt för islam. SvD´s ledarskribent Maria Ludvigsson skrev den 2/10:

”Biskop i Stockholm Eva Brunne vill hänga för ´kristna symboler´ som krucifix i sjömanskyrkan i Stockholm. Samt rita ut riktningen mot Mecka i samma kyrkas golv. Jag tänker främst på de kristna som flytt för sina liv för att få plats och rätt att utöva sin religion i ett kristet rum, sekundärt på svenska kyrkans överlevnad som kristet samfund. Därefter: Borde man inte vilja sprida sin övertygelse och tro till fler, om man nu tror på den? För att man önskar andra ska få det man själv fått genom sin tro. Inte hänga över de egna symbolerna!”

När de ledande inom svensk kristenhet är andligt blinda, är det tacksamt när journalister inom den världsliga pressen då och då kan föra fram det som borde vara självklart.

Islamundervisning i Jakobs kyrka

Stockholms domkyrkoförsamling arrangerar en fördjupningskurs i kristen tro i en av sina kyrkor, S:t Jakob.Den 15/10 var ämnet "Handlar Koranen om våld och hat eller om kärlek och förlåtelse?"

En muslimsk lärare i sharia (islams lagsystem), Shiraf Sebaie, föreläste. Naturligtvis framställdes islam som en fredlig religion. Vad arrangörerna inte hade räknat med var att den modiga kvinnan Mona Walter, somalisk invandrare och f.d. muslim, numera kristen, dök upp och började ställa besvärande frågor samt påpekade att Mohammed, alla muslimers ideal och förebild, var allt annat än fredlig.

Mona Walter skriver på sin blogg att arrangören, domkyrkokomminister Ulf Lindgren, då försvarade islam bl.a. genom att peka på korstågen som kyrkan gjort sig skyldig till.

När Mona Walter då påpekade att kristna aldrig dödat på uppdrag av Jesus, fick hon svaret att Jesus i Matt. 10:34–36 – där han säger att han inte kommit med fred utan med svärd – uppmanar till krig! Man häpnar över ett sådant okunnigt svar från prästen. Mona Walter skriver helt riktigt på sin blogg:

”Ulf förvränger denna vers betydelse. Vad Jesus verkligen menade är att om du följer mig kommer det att bli konflikter mellan dig och din familj om de inte accepterar ditt val. Jesus uppmanar inte alls till våld, krig eller död.”

Det kan förefalla märkligt att denne präst så ihärdigt ville övertyga seminariebesökarna att kristendomen varken är bättre eller sämre än islam – eller att biskopen vill märka ut böneriktningen mot Mekka i Stockholms sjömanskyrka, eller att en imam predikar i Storkyrkan.

Den som under de senaste decennierna följt utveckligen inom Sveriges största religiösa samfund låter sig dock inte förvånas över någonting längre. En sak är i alla fall säker: Svenska kyrkans ledarskap har lämnat biblisk och historisk kristendom långt bakom sig.

 

Lars Borgström


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler