Livsåskådning: Islam i Stockholms stift
Islam får mer och mer inflytande i Sverige, och predikas nu i Svenska Kyrkan, Sveriges största kyrkosamfund.
Livsåskådning: Islam i Stockholms stift
Publicerades 2015-10-19 © Holger Ellgaard

 

Att islam blivit en del av det svenska samhället kan inte ha ungått någon. Moskéer finns i de större städerna och den allt större muslimska befolkningen sätter sin tydliga prägel på olika sektorer av samhället.

Det senaste, och kanske något förvånande, är att islam nu också på olika sätt gör sitt intåg i Sveriges största kyrkosamfund, Svenska kyrkan. Under hösten har vi sett tre märkliga exempel på detta.

 Imam predikar i Storkyrkan

Den 19/8 skrev domprosten Hans Ulfvebrand och Storkyrkans fyra övriga präster en stort uppslagen artikel på DN debatt, där de redan i rubriken hävdade: ”Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner”. I motsats till vad Jesus hävdar om sig själv, att Han är den enda vägen till Gud (Joh. 14:6), hävdade de att det finns ”olika vägar till Gud” och att de därför ”inbjudit företrädare för olika religiösa traditioner till några av höstens gudstjänster i Storkyrkan”.

Syftet angavs att tillsammans med dem ”reflektera över våra olika vägar till Gud och Guds olika vägar till oss”. Så skedde också senare, då imam Muhammad Muslim söndagen den 30/8 höll en dialogpredikan i Storkyrkan tillsammans med prästen Ulf Lindgren.

Det måste kännas märkligt att som gudstjänstbesökare en söndag komma till en av Sveriges domkyrkor, och få höra en imam predika!

Det var i Storkyrkan Olaus Petri på 1500-talet spred det evangeliska budskap som han tillägnat sig i Wittenberg. Storkyrkan var den gången centrum för reformationens spridande i huvudstaden, men nu är samma kyrka sorgligt nog spjutspetsen för deformationsarbetet i Svenska kyrkan.

Bön mot Mekka i Stockholms sjömanskyrka

De senaste veckorna har också en annan kyrklig händelse uppmärksammats och vållat diskussioner. Biskopen i Stockholms stift Eva Brunne har föreslagit att Sjömanskyrkan i Stockholm med enkla grepp ska kunna göras om till en böneplats för muslimer, när tillfälle uppstår. Hon skriver på Stockholms stifts hemsida:

”Under ett sammanträde i februari med styrelsen för Sjömanskyrkan uppkom ett samtal om vad som är möjligt att göra om ett fartyg med besättning av en annan tro kommer och vill be. Vi resonerade kring frågan och det kom idéer och förslag. Mitt förslag var att temporärt göra rummet tillgängligt genom att till exempel märka ut riktning mot Mecka och flytta kristna symboler. Precis så som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell. Det är viktigt att det finns platser för bedjande systrar och bröder och vi visar gästfrihet och tolerans oavsett tro. Goda och bedjande människor av olika tro måste kunna mötas och hjälpa varandra.”

 Att den sanna kristendomen, där evangeliet om syndernas förlåtelse genom Gudamänniskan Jesus Kristus utgör centrum, står i motsatsställning till icke-kristen religion, är en sanning som är helt främmande för de ledande inom Svenska kyrkan.

T.o.m. i sekulär press har det reagerats på hur Stockholms stift lägger sig platt för islam. SvD´s ledarskribent Maria Ludvigsson skrev den 2/10:

”Biskop i Stockholm Eva Brunne vill hänga för ´kristna symboler´ som krucifix i sjömanskyrkan i Stockholm. Samt rita ut riktningen mot Mecka i samma kyrkas golv. Jag tänker främst på de kristna som flytt för sina liv för att få plats och rätt att utöva sin religion i ett kristet rum, sekundärt på svenska kyrkans överlevnad som kristet samfund. Därefter: Borde man inte vilja sprida sin övertygelse och tro till fler, om man nu tror på den? För att man önskar andra ska få det man själv fått genom sin tro. Inte hänga över de egna symbolerna!”

När de ledande inom svensk kristenhet är andligt blinda, är det tacksamt när journalister inom den världsliga pressen då och då kan föra fram det som borde vara självklart.

Islamundervisning i Jakobs kyrka

Stockholms domkyrkoförsamling arrangerar en fördjupningskurs i kristen tro i en av sina kyrkor, S:t Jakob.Den 15/10 var ämnet "Handlar Koranen om våld och hat eller om kärlek och förlåtelse?"

En muslimsk lärare i sharia (islams lagsystem), Shiraf Sebaie, föreläste. Naturligtvis framställdes islam som en fredlig religion. Vad arrangörerna inte hade räknat med var att den modiga kvinnan Mona Walter, somalisk invandrare och f.d. muslim, numera kristen, dök upp och började ställa besvärande frågor samt påpekade att Mohammed, alla muslimers ideal och förebild, var allt annat än fredlig.

Mona Walter skriver på sin blogg att arrangören, domkyrkokomminister Ulf Lindgren, då försvarade islam bl.a. genom att peka på korstågen som kyrkan gjort sig skyldig till.

När Mona Walter då påpekade att kristna aldrig dödat på uppdrag av Jesus, fick hon svaret att Jesus i Matt. 10:34–36 – där han säger att han inte kommit med fred utan med svärd – uppmanar till krig! Man häpnar över ett sådant okunnigt svar från prästen. Mona Walter skriver helt riktigt på sin blogg:

”Ulf förvränger denna vers betydelse. Vad Jesus verkligen menade är att om du följer mig kommer det att bli konflikter mellan dig och din familj om de inte accepterar ditt val. Jesus uppmanar inte alls till våld, krig eller död.”

Det kan förefalla märkligt att denne präst så ihärdigt ville övertyga seminariebesökarna att kristendomen varken är bättre eller sämre än islam – eller att biskopen vill märka ut böneriktningen mot Mekka i Stockholms sjömanskyrka, eller att en imam predikar i Storkyrkan.

Den som under de senaste decennierna följt utveckligen inom Sveriges största religiösa samfund låter sig dock inte förvånas över någonting längre. En sak är i alla fall säker: Svenska kyrkans ledarskap har lämnat biblisk och historisk kristendom långt bakom sig.

 

Lars Borgström


                           
Annons:


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.
Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.
Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden


Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.

Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.


Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.

Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.


Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.