Krönika: Fördöm inte dem som pratar volymer
Om flyktingsituationen, humanitet och oro
Krönika: Fördöm inte dem som pratar volymer
Publicerades 2015-10-25 © Adam Salomonsson

 

Hej på er! Jag är bloggande skådespelare och grafisk formgivare med brinnande intresse för politik, för Sverige, det svenska samhället och för världen. Jag är kristen och vuxit upp med Gud, Jesus och Bibeln från dag ett. Tron betyder allt för mig. Utan den är jag tom.
Mitt samhällsengagemang har funnit inom mig och grott för varje år som gått i mitt 31-åriga liv. Jag kan liksom inte hålla tillbaka lite, eller ens tänka bort, vad som sker i Sverige och i vår omvärld. Varför då inte ägna min första krönika åt något som är högaktuellt och berör oss alla. Jag pratar om den enorma flyktingvåg som sköljer genom Europa.

Inte på sjuttio år, alltså inte sedan Andra världskrigets slut, har vi skådat en sådan stor flyktingström som idag år 2015. Hundratusentals syrier lämnar varje dag sina krigshärjade hemländer för att söka bättre lycka inom EU, och då allra helst Tyskland och Sverige, de länder där antalet asylsökande är högst. För ett par veckor sedan skrev Migrationsverket att drygt 9300 personer kommit in i Sverige och sökt asyl, på bara sju dagar. I år antas upp emot 190 000 asylsökande komma hit. Många når sitt mål; de tar sig förbi landets gränser och vidare genom Migrationsverkets asylprocess och den allmänna byråkratins pappersdjungel. Men lika många, om inte fler, dör längs vägen, långt ifrån målet. Det är ju sextio miljoner flyktingar vi pratar om. Dessa sargade människors livsöden och deras långa resa mot trygghet kan vi bara tänka oss och aldrig förstå. Vi har en medmänsklig skyldighet att hjälpa människor i nöd.

Nu ska jag göra som Tony Irving. Ni vet, den där jurysnubben i ”Let´s dance”. Det finns nämligen ett litet ”men” i hela denna sorgliga berättelse. Inte så litet heller för den delen. Ett stort problem som löper som en röd tråd genom hela samhällsdebatten som rör migration och integration. Ett etiskt, socioekonomiskt, och kanske framförallt, känslomässigt problem. Flyktingsituationen väcker känslor och åsikter utan dess like. Den skapar medkänsla samtidigt som den fyller oss med, delvis berättigad, oro. Sverige blir rikare, i många aspekter, på att människor som flyr från krig och misär söker sig till vårt land. Men det går inte att frångå att det medför konsekvenser. Konsekvenser som en del gärna vill sopa under mattan genom att inte ta debatten, eller ens vilja vara mottaglig att förstå problemet och söka en slags lösning på det. Det handlar hela tiden om den politiskt korrekta åsikten, som idag är mer regel än undantag. Det handlar om åsiktskorridoren, som är idag smalare än någonsin.

Ett tydligt exempel på hur ”den rätta” åsikten styr och slår igenom i vårt land är när den s.k. kändiseliten, och andra framgångsrika företrädare i Sverige, visar hur äkta svensk godhet ska se ut. I kolonner manifesterar man i tidningar och i andra sociala medier för ett öppet och generöst Sverige. Man menar att vi har alla förutsättningar att ta emot ännu fler migranter än vad vi gör idag, att vi måste öppna våra hjärtan och, i indirekta ordalag, trycka tillbaka vår oro för allt vad en ökad flyktingström till Sverige kan leda till. Att stå upp för de utsatta ska vara en självklarhet och ett moraliskt ansvar.

Men utsattheten finns hos fler än de miljontals människor som idag flyr från Syrien. Den finns hos de många etniska svenskar som lever under svåra förhållanden. Förhållanden som oftast rör ekonomi, och som omfattar avsaknaden av egenförsörjning, jobb eller till och med egen bostad. När man skänker så mycket omtanke och omsorg till flyktingar som kommer hit som vi gör, så är det väldigt lätt att bre räkmackor genom att erbjuda olika samhällsförmåner och praktikplatser.

Det blir lätt att man klämmer åt medmänniskor som vågar tänka utanför de politiskt korrekta ramarna. Man lyfter allt fokus och lägger all kraft på att påpeka hur fel de har och hur smutsiga deras tankar och tyckanden är. Man stämplar dem som smygrasister. Ta exempelvis invånarna i den lilla, fattiga kommunen som tycker sig ha varken råd eller utrymme att ta emot ännu fler flyktingar än vad man gjort. Ta den gamla kvinnan på äldreboendet. Hur ska hennes behov tillmötesgås när hennes kommun lägger viktiga resurser på att ge tak över huvudet för de flyktingar som tar sig dit. Jag är så less på att man måste hålla käft och kväva det man inte får säga något om.
Liksom flyktingar har vi en rättighet att få leva i social och ekonomisk trygghet. Ingen, etnisk svensk som utlandsfödd, ska behöva leva i misär eller oroa sig inför varje dag som kommer.

Vi måste förstå oron i sin helhet, inte enbart oron bland dem som flyr för sina liv, hur märkligt det än kan låta.

 

Adam Salomonsson


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.