Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Det falska klimathotet - Morgonbladet

Krönika: Det falska klimathotet
Klimatpolitiken är ett nytt och extremt skadligt systemfel. På global nivå är FN drivande av helt andra skäl än att rädda världen och i Sverige bidrar korrumperade forskare till att cementera en dårskap som hårt drabbar våra barn och barnbarn, men också dagens pensionärer, hävdar Åke Sundström.
Krönika: Det falska klimathotet
Publicerades 2015-10-24

Det drar ihop sig till ett stort ståhej i Paris, när världens alla klimatombud ska försöka enas om hur det beramade 2-gradersmålet skall klaras av. Ett misslyckande innebär en miljökatastrof, får vi höra, men det hotet är falskt. Flera av världens kunnigaste klimatexperter menar att hotet är starkt överdrivet och att sanningen t o m kan vara den rakt motsatta: att mer koldioxid snarare är en fördel än ett problem. En högre andel koldioxid i luften är bevisligen bra för växligheten och jordbruket.

Det andra skälet till tveksamhet är att den motåtgärd som konferensen har i åtanke, nya ”klimatåtaganden” från enskilda länder, är ett dåligt skämt. Om hotet vore en realitet, är en global CO2-skatt den enda fungerande lösningen. Men några beslut av den arten är inte aktuella eller ens påtänkta. Ett nytt fiasko, en repris på kaoset i Köpenhamn, är en tämligen säker prognos.

Mot den bakgrunden kan man förstå de röster som hävdar att konferensens verkliga syfte är ett helt annat: att stärka FN:s makt med sikte på en världsregering. En slags statskupp på global nivå, med hjälp av mutor till fjärde världens diktaturer (i form av klimatbistånd).

Det är ingen nyhet att FN, EU och andra stora organisationer främst tänker sitt eget väl och ve, medan uppdragsgivarnas intressen kommer i andra hand. I sak är det, på den naturvetenskapliga sidan, klimatmodellerna och effekterna på havsnivån som står i centrum. Det enda vi med säkerhet vet är att uppvärmningen avstannat och inte alls utvecklats i enlighet med IPCC:s hotbild.

Detta kan vara en tillfällig paus, men fortsätter avvikelsen några år till är saken klar. Och att Al Gore bluffade om översvämmade storstäder är numera väl belagt. Inte ens Maldivernas existens tycks vara hotad. 

Till bilden hör också att många av de skeptiska forskarna betraktar det som ren hybris att tro sig kunna konstruera modeller som klarar av att förutspå klimatets utveckling på längre sikt än några månader. En av dessa kritiker är professor em Gösta Walin i Göteborg. Hans påpekanden har tigits ihjäl här hemma, medan kollegor i USA med liknande budskap blir hörda och faktiskt dominerar debatten.

En annan svensk naturvetare som ifrågasätter klimatdoktrinen är professor Lennart Bengtsson, som ganska nyligen ”kommit ut” som skeptiker, efter att tidigare ha delat den gängse hotbilden. I en intervju i Dagens Industri (20/10) presenteras han som Sveriges ”i särklass mest meriterade klimatforskare”, men inte heller han är numera så ofta citerad, sedan han begärt utträde ur klimatkyrkan.

Två av Sveriges kunnigaste naturvetare med koppling till klimatet underkänner alltså den förda politiken, med smärre gradskillnader (om vitsen tillåts). Ett för flertalet väljare säkert helt okänt faktum, eftersom medborgarna via press, radio och TV matats med mantrat att ”science is settled”.

Men de naturvetenskapliga aspekterna är, hur underligt det än kan låta, av underordnad betydelse. Den avgörande frågan är åtgärdssidan, analyser om hur ett eventuellt hot kan och bör bekämpas. I brist på förslag om en global klimatskatt blir alla andra åtgärder, t ex av Kyotomodell, meningslös symbolpolitik (därför att de enbart leder till att utsläppen omfördelas över globen, däremot inte alls reduceras).

Massor av miljarder har redan gått förlorade, till ingen som helst nytta. Om detta råder i realiteten stor enighet bland seriösa experter – återigen okänt för våra väljare. Orsaken är att vi har en väldigt maktlojal ekonomkår som tiger i offentliga sammanhang, men ibland talar klarspråk mellan skål och vägg.

Till dessa ”möjliggörare” hör läroboksförfattaren Klas Eklund och Marian Radetzki. Andra har kapitulerat efter initialt motstånd. Stefan Fölster utmanade sin arbetsgivare (Svenskt Näringsliv) genom att anordna ifrågasättande seminarier i ämnet, men tystades med hjälp av ett nytt (och självständigare) chefsjobb.

En annan tidigare kritiker, Runar Brännlund, professor i Umeå, lät sig också mutas till tystnad genom att erbjudas ett extraknäck som klimatrådgivare på Konjunkturinstitutet. Nu berömmer han KI:s second-best-analyser som tar den politiska doktrinen för given, i stället för att förutsättningslöst diskutera vad som bäst gagnar AB Sverige.

En trist slutsats: vi kan inte längre lita på forskarsamhället. Enligt principen att inte bita den hand som föder en, undertrycker många sina vetenskapliga insikter för att få del av det ymnighetshorn i form av forskningspengar som stått till buds. Med stöd av denna korrumperade (eller fegt tigande) kunskapselit har Sverige begåvats med ett helt nytt och kostsamt systemfel, som inget politiskt parti vågar ifrågasätta.

Notan för detta (och andra) systemfel övervältras på våra barn och barnbarn. De extremt stora samhällsekonomiska förlusterna mörkas med hjälp av Riksbankens nollränta och SCB:s felaktiga inflationsstatistik (se min första krönika).

I den optimistiska vågskålen ligger talesättet att ”sanningen sparkar”. Jag gissar för egen del att det hemska klimatspöket kan vara dött och begravet inom ett fåtal år. Vem hade trott att 8-årsmoratoriet DÖ skulle dödförklaras redan inom 10 månader, eller att världsmakten Sovjetunionen skulle implodera och kollapsa helt utan blodspillan?

Den självklara slutsatsen är att detta nya systemfel helt bör skrotas, genom att den godtyckliga politiska styrningen ersätts med konkurrens på lika villkor, d v s med samma skattesats för all miljöbelastande verksamhet, förslagsvis en särskild energimoms på 50-60 procent, men vanlig moms för de miljömässigt allra bästa alternativen, bl a bioenergi och solenergi.

Både miljön och Sveriges ekonomi blir vinnare och dessa vinster kan lämpligen satsas på att ge våra fattigpensionärer en värdigare tillvaro.

Åke Sundström


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler