Ryssland och Kina; En ohelig allians
Skolkovo är avgörande för Rysslands vägval
Ryssland och Kina; En ohelig allians
Publicerades 2015-11-09 © TechWeekEurope

Den pensionerade Generalmajoren Karlis Neretnieks, med rötter i Lettland, sade på en försvarskonferens i Malmö i oktober 2013, att Ryssland och Kina har ingått en ohelig allians, eller ett ”resonemangsäktenskap” mot USA.

Det stämmer väl överens med min egen uppfattning och känt rysk-kinesiskt samagerande. Deras livsfilosofi är obefintligt samstämmig, men de har en gemensam nämnare; de har samma antagonist – USA. ”Min fiendes fiende är min vän”.

Liksom Tyskland och Japan inte hade någon samstämmig livsfilosofi, kulturellt utbyte eller egentlig handel mellan dem två länderna under andra världskriget, men ändå kunde samarbeta, så kan Ryssland och Kina göra samma sak idag.

Men jag är inte så säker på att det inte förekommer hårdvaruhandel mellan Ryssland och Kina. Det går inte så bra för Ryssland på egen hand. Se på det där med Skolkovo-fiaskot.[1]

Kina och Ryssland skrev i maj 2014 under ett omfattande 30-årigt gasavtal med varandra. Avtalet tecknades under Rysslands president Vladimir Putins besök i Shanghai, och bedöms vara värt runt 400 miljarder amerikanska dollar. Avtalet innebär att Ryssland med start 2018 kommer att exportera 38 miljarder kubikmeter gas årligen till Kina. Det är förvisso betydligt mindre än de 155 miljarder kubikmeter Ryssland exporterade till Europa 2013.

Att Ryssland annekterar områden i Ukraina är absolut emot Kinas intressen. Kina hade långt framskridna planer på stora investeringar i Ukraina, innan den förre presidenten Viktor Janukovytj förlorade makten. Revolutionen i Kiev (Maidan) har satt käppar i hjulet för Kinas planerade satsningar.

Janukovitj var i Kina i början på 2013, långt innan Maidan var påtänkt. Kina lovade då att investera stort i Ukraina, speciellt i vattenkraftsproduktion, enligt Kinakännaren Tom Hart. Motprestationen var att Ukraina skulle upplåta enorma arealer bördig mark för jordbruksproduktion som endast skulle exporteras till Kina.

Dessutom köpte Kina ”Bison” air cushioned landing crafts från Ukraina så sent som 2014. (Sovjetuninonens vapenproduktion var i stort sett placerad i dagens Ukraina.)

Med tanke på handelsavtalet var alltså inte revolutionen i Kiev idealisk för Kina och dess intressen i Europa. Kineserna har hamnat i kläm här.

Likt Ryssland har Kina alltjämt stormaktsambitioner. Men kineserna ville inte handgripligen lägga sig i ett annat lands interna angelägenheter, särskilt inte som Kina är mycket nervösa för att uigurerna i Xinjiang-provinsen ska försöka bli självständiga. Kinas problem är att de riskerar att förlora stora områden i Tibet och i Xinjiang.

USA kommer inte att tillåta att Kina köper land i Ukraina enligt ryska bedömare (2015). Om det visar sig stämma så är det ganska kontraproduktivt, eftersom ett Kina som är beroende av jordbruksprodukter från Västs bakgård är bättre än ett Kina som är beroende av jordbruksprodukter från e.g. Brasilien eller Afrika.

Det är inte så konstigt att Kina när de ställs inför fait accompli (fullbordat faktum) stödjer Ryssland i kriget mot Ukraina, om än motvilligt, eftersom Kina hellre ser ett beroende gentemot Ryssland än ett beroende gentemot Europa. De kanske t.o.m. ser detta som avspänning Kina visavi´ Ryssland.

Men jag tror att amerikanarna förstår min poäng. Jag tror inte att amerikanarna vill se ett svältfött Kina. Jag tror att det är Ryssland som ser sig självt i spegeln, när de gör bedömningen att USA kommer att förvägra kineserna mat till sin befolkning, s.k. mirror imaging (spegeltänkande).

 

Roger M. Klang

 


[1] Skolkovo är ett innovationscenter som var alt. är under uppbyggnad i närheten av Moskva. Projektet kom till på dåvarande president Medvedevs initiativ, i syfte att modernisera den ryska ekonomin och förhindra ungdomar att lämna landet för arbete i Väst. Komplexet är det första, högteknologiska forskningsinstitut, som byggs i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Den 29 april 2010 informerade president Medvedev allmänheten om dennes direktiv till regeringen som berörde utarbetning av en särskilt fördelaktig rättslig-, skatte-, admiministrativ-, och tullreglering som skulle tillämpas i denna region. Sedan dess har det gått käpprätt åt skogen.


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.