Debatt: Svenska kyrkan sviker sitt judiska arv
Svenska kyrkan vill inte längre ha fokus på judisk-kristen dialog, utan vill istället ha dialog med anti-israeliska grupper, hävdar Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel.
Debatt: Svenska kyrkan sviker sitt judiska arv
Publicerades 2015-12-08

Bild av Uppsala domkyrka

Under Svenska kyrkans Kyrkomöte i november togs en rad beslut som knappast kan anses vara förankrade i kristen tro. Kyrkopolitikerna vill markera att Svenska kyrkan inom sin verksamhet i Jerusalem inte längre har fokus på dialog med judendomen. Dessutom vill kyrkan inte tydligt ta avstånd från antisemitiska krafter i det Heliga landet.

Ramprogrammet för Svenska kyrkans teologiska institut (STI) ska förändras. Institutets verksamhet har särskilt fokuserat på mötet mellan kristendom och judendom. STI ligger i Israels huvudstad Jerusalem och erbjuder inom sin verksamhet bland annat kurser i interreligiösa relationer och föreläsningar om den arabisk-israeliska konflikten.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott har i september beslutat om ett förslag till reviderat ramprogram för STI. Målet för ramprogrammet har i förslaget förändrats från att STI:s uppgift är att vara en plats där Svenska kyrkan ”utvecklas och fördjupas i frågan om kristnas möte med människor av annan tro, särskilt i möte med judendomen” till att STI är en plats där Svenska kyrkan ”utvecklas och fördjupas genom möten av annan tro, och med kristna från andra kyrkogemenskaper”.

Detta skifte i fokus är något som Annika Borg (POSK) , ledamot i Kyrkomötet uppmärksammade i en motion under Kyrkomötets förhandlingar 16-18 november. I sin motion skriver Borg att hon vill att Kyrkomötet ska besluta att ramprogrammets mål inte ska förändras till en mindre precis formulering om religionsmöten, utan förblir formulerat med judisk-kristna relationer som fokus.

Motionen fick avslag

I talarstolen blev det en het debatt mellan Borg och Centerpartiets Daniel Tisell . Centerpartisten tyckte att det i motionen var överord att påstå att den judisk-kristna dialogen ska avslutas och han tyckte motionären överdrev förändringens betydelse.

Tisell ansåg vidare att man har ett ansvar att inte sprida en kontroversiell bild. Borg å sin sida hävdade att det minsann inte var några överord utan citat från handläggare som handhar ärendet. Borg förklarade sin syn: - Det unika med den judisk-kristna dialogen var fokus.

Orsaken till att man nu tar bort det fokuset är att man inte vill ha det fokuset. Man vill marginalisera den judisk-kristna dialogen. Borg menade att det är mycket olyckligt och att beslutet redan sänt tydliga signaler till judar och Israel där det enligt Borg kommer att få negativa konsekvenser för den judisk-kristna dialogen, försvåra samarbetet på plats i det Heliga landet och allvarligt skada Kyrkans trovärdighet och rykte.

Motionären fick medhåll av Julia Kronlid (SD) som anförde att det är viktigt att bejaka Svenska kyrkans judiska historia och judiska rötter. Det ger nästan en signal om någon slags beröringsskräck och det ger verkligen fel signal till judarna, menade Kronlid om Kyrkostyrelsens beslut att ta bort fokus på den judisk-kristna dialogen i ramprogrammet.

Kyrkomötet valde också att avslå Kronlids motion om Svenska kyrkans roll i Mellanösternkonflikten. I motionen lyfter motionären upp att Kyrkomötet bör ha förståelse för att alla i Svenska kyrkan inte har som önskan att i dagsläget stå bakom ett erkännande av de organisationer som styr den Palestinska myndigheten, nämligen Fatah och Hamas. ”Både Fatah och Hamas har antisemitism och stöd till terrorism med i sin propaganda” låter Kronlid meddela. Därför menar Kronlid att Svenska kyrkan ska förhålla sig mer neutral till Mellanösternkonflikten och tydligare lyfta fram Israels perspektiv och situation i konflikten.

Svenska kyrkan tycks vilja distansera sig allt mer och mer från sina judiska rötter och Israel. Istället vill man ha dialog med grupper som är mycket anti-israeliska. Bland annat har man samarbete med organisationen Bilda som anklagats för att ha anordnat den antisemitiska utställningen The holy land -Det håliga landet som hyllades i nynazistisk media. Svenska kyrkan har haft möten med den anti-israeliske palestinske biskopen Munib Younan men ej med proisraeliska kristna krafter i Israel som fader Gabriel Naddaf.

Att Svenska kyrkan tar ställning för ett erkännande av Palestina, blir bara ett stöd till just de hatiska antisemitiska krafterna som styr där. Det har också förekommit antisemitism på Svenska kyrkans hemsida, där man har haft upplagt ett dokument som beskrev en judisk lobby.

Medlemmar i Svenska kyrkan måste reagera när deras kyrkopolitiker sänder signalen att det inte är viktigt att ha dialog med judar och med genuint kristna sionistiska krafter med djupa rötter i det Heliga landet. Medlemmarna måste också reagera mot att Svenska kyrkan ger stöd till palestinska krafter som inte står för fred och samexistens med Israel.

Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel

 

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.