Debatt: Svenska kyrkan sviker sitt judiska arv
Svenska kyrkan vill inte längre ha fokus på judisk-kristen dialog, utan vill istället ha dialog med anti-israeliska grupper, hävdar Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel.
Debatt: Svenska kyrkan sviker sitt judiska arv
Publicerades 2015-12-08

Bild av Uppsala domkyrka

Under Svenska kyrkans Kyrkomöte i november togs en rad beslut som knappast kan anses vara förankrade i kristen tro. Kyrkopolitikerna vill markera att Svenska kyrkan inom sin verksamhet i Jerusalem inte längre har fokus på dialog med judendomen. Dessutom vill kyrkan inte tydligt ta avstånd från antisemitiska krafter i det Heliga landet.

Ramprogrammet för Svenska kyrkans teologiska institut (STI) ska förändras. Institutets verksamhet har särskilt fokuserat på mötet mellan kristendom och judendom. STI ligger i Israels huvudstad Jerusalem och erbjuder inom sin verksamhet bland annat kurser i interreligiösa relationer och föreläsningar om den arabisk-israeliska konflikten.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott har i september beslutat om ett förslag till reviderat ramprogram för STI. Målet för ramprogrammet har i förslaget förändrats från att STI:s uppgift är att vara en plats där Svenska kyrkan ”utvecklas och fördjupas i frågan om kristnas möte med människor av annan tro, särskilt i möte med judendomen” till att STI är en plats där Svenska kyrkan ”utvecklas och fördjupas genom möten av annan tro, och med kristna från andra kyrkogemenskaper”.

Detta skifte i fokus är något som Annika Borg (POSK) , ledamot i Kyrkomötet uppmärksammade i en motion under Kyrkomötets förhandlingar 16-18 november. I sin motion skriver Borg att hon vill att Kyrkomötet ska besluta att ramprogrammets mål inte ska förändras till en mindre precis formulering om religionsmöten, utan förblir formulerat med judisk-kristna relationer som fokus.

Motionen fick avslag

I talarstolen blev det en het debatt mellan Borg och Centerpartiets Daniel Tisell . Centerpartisten tyckte att det i motionen var överord att påstå att den judisk-kristna dialogen ska avslutas och han tyckte motionären överdrev förändringens betydelse.

Tisell ansåg vidare att man har ett ansvar att inte sprida en kontroversiell bild. Borg å sin sida hävdade att det minsann inte var några överord utan citat från handläggare som handhar ärendet. Borg förklarade sin syn: - Det unika med den judisk-kristna dialogen var fokus.

Orsaken till att man nu tar bort det fokuset är att man inte vill ha det fokuset. Man vill marginalisera den judisk-kristna dialogen. Borg menade att det är mycket olyckligt och att beslutet redan sänt tydliga signaler till judar och Israel där det enligt Borg kommer att få negativa konsekvenser för den judisk-kristna dialogen, försvåra samarbetet på plats i det Heliga landet och allvarligt skada Kyrkans trovärdighet och rykte.

Motionären fick medhåll av Julia Kronlid (SD) som anförde att det är viktigt att bejaka Svenska kyrkans judiska historia och judiska rötter. Det ger nästan en signal om någon slags beröringsskräck och det ger verkligen fel signal till judarna, menade Kronlid om Kyrkostyrelsens beslut att ta bort fokus på den judisk-kristna dialogen i ramprogrammet.

Kyrkomötet valde också att avslå Kronlids motion om Svenska kyrkans roll i Mellanösternkonflikten. I motionen lyfter motionären upp att Kyrkomötet bör ha förståelse för att alla i Svenska kyrkan inte har som önskan att i dagsläget stå bakom ett erkännande av de organisationer som styr den Palestinska myndigheten, nämligen Fatah och Hamas. ”Både Fatah och Hamas har antisemitism och stöd till terrorism med i sin propaganda” låter Kronlid meddela. Därför menar Kronlid att Svenska kyrkan ska förhålla sig mer neutral till Mellanösternkonflikten och tydligare lyfta fram Israels perspektiv och situation i konflikten.

Svenska kyrkan tycks vilja distansera sig allt mer och mer från sina judiska rötter och Israel. Istället vill man ha dialog med grupper som är mycket anti-israeliska. Bland annat har man samarbete med organisationen Bilda som anklagats för att ha anordnat den antisemitiska utställningen The holy land -Det håliga landet som hyllades i nynazistisk media. Svenska kyrkan har haft möten med den anti-israeliske palestinske biskopen Munib Younan men ej med proisraeliska kristna krafter i Israel som fader Gabriel Naddaf.

Att Svenska kyrkan tar ställning för ett erkännande av Palestina, blir bara ett stöd till just de hatiska antisemitiska krafterna som styr där. Det har också förekommit antisemitism på Svenska kyrkans hemsida, där man har haft upplagt ett dokument som beskrev en judisk lobby.

Medlemmar i Svenska kyrkan måste reagera när deras kyrkopolitiker sänder signalen att det inte är viktigt att ha dialog med judar och med genuint kristna sionistiska krafter med djupa rötter i det Heliga landet. Medlemmarna måste också reagera mot att Svenska kyrkan ger stöd till palestinska krafter som inte står för fred och samexistens med Israel.

Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel

 

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler