Granskning: Den riktiga lärdomen av Parisattackerna
Douglas Murray menar att det finns en mycket mera radikal lärdom att lära av Parisattackerna än vad västvärlden har gjort, och att islamisternas attack faktiskt lyckades med att börja inskränka våra rättigheter.
Granskning: Den riktiga lärdomen av Parisattackerna
Publicerades 2015-12-08 © Gatestone

"Förståelig terrorism" mot "totalt obegriplig terrorism"? Stéphane Charbonnier (till vänster), redaktör och ansvarig utgivare för Charlie Hebdo, mördades i Paris 7 januari tillsammans med många av sina kolleger i en terrorattack John Kerry menade hade "en legitimitet... en rationalitet man kunde ta fasta på och på något sätt säga, okej, de är jättearga på grund av detta och detta". Som kontrast hävdade Kerry att terrorattackerna i Paris 13 november (höger) var "helt urskillningslösa".

När sanningen avslöjas är det ofta inte bara obehagligt, utan också en slump. Vi har sett flera slående exempel på detta sedan massakern i Paris förra månaden. Dagarna efter attackerna intervjuade brittiska The Times Parisbor.

En 46-årig kvinna talade om både de senaste attackerna och attackerna på Charlie Hebdo och den judiska butiken i januari. "Alla parisare har berörts av attackerna", sa hon och syftade på de senaste händelserna. "Tidigare var det bara judar, skribenter och serietecknare."

Om "bara judar" var en olycklig formulering, var den inte mer olycklig än reaktionen från USAs högste diplomat. Några dagar efter de senaste illdåden i Paris, sa USAs utrikesminister John Kerry:

"Detta är något annat än vad som hände Charlie Hebdo, och det tror jag att alla känner. Där [Charlie Hebdo] fanns en slags specificerad fokus och kanske till och med en legitimitet i form av – inte en legitimitet, men en rationalitet man kunde ta fasta på och på något sätt säga, okej, de är jättearga på grund av detta och detta. Den här fredagen var absolut urskillningslös."

I den utsträckning dessa kommentarer uppmärksammats, har de hånats. Men det är det som avslöjas under uttalandenas yta som förtjänar vår uppmärksamhet.

Det verkliga problemet med uttalandet att det "tidigare bara var judar, skribenter och serietecknare", är inte att det är kränkande eller osnyggt eller andra ord som nu används för att stänga ner diskussionen – även om det är det också. Problemet är att det pekar på att folk inte var uppmärksamma under de tidigare attackerna.

Det visar en tro på att terrorismen i januari var en annan slags terrorism – kalla det "förståelig terrorism" – och inte en del av ett terroristiskt händelseförlopp som nu nått sin logiska slutpunkt som "obegriplig terrorism", eftersom "judar, skribenter och serietecknare" saknades.

Om terroristerna hade attackerat "bara amerikaner" eller "bara diplomater" – skulle det vara "förståelig terrorism" enligt John Kerry? Att det brukade vara "judar, skribenter och serietecknare" är precis det som gjort attacker på alla andra oundvikliga. Den enda överraskningen borde vara att vi själva är överraskade.

Efter januariattackerna i Paris hölls stora marscher genom staden, och uttrycket "Je Suis Charlie" tycktes, för ett ögonblick, vara den hashtag eller profilbild alla ville ha på sociala medier. Fast i realiteten var det förstås nästan ingen som var Charlie.

Bortsett från ett antal människor som hänger på Twitter och Facebook under diverse virtuella noms de guerre, så var det försvinnande få som var sugna på att återpublicera någon Muhammedteckning eller rita nya Muhammedteckningar.

Några månader efter attacken aviserade Charlie Hebdos kvarvarande redaktionsmedlemmar sorgligt nog att de inte kommer att teckna Muhammed i fortsättningen. Ingen kan klandra dem.

Förutom att de förlorat de flesta av sina kolleger måste det ha varit totalt utmattande av att vara bland de få som fortfarande utövade den rätt alla andra bara låtsades försvara på Twitter. Trots alla "Je Suis Charlie"-skyltar, visade det sig att väldigt få människor var Charlie. I slutändan var inte ens Charlie själv Charlie.

"Je Suis Juif"-skyltarna fick givetvis inte samma uppmärksamhet eller uppföljning som "Je Suis Charlie"-skyltarna. Gick alla i Paris runt med kalott eller Davidsstjärna? Nej – lika lite som de skulle gått runt på gatorna med reproduktioner av tecknaren Kurt Westergaards bild av Muhammed med en bomb i turbanen.

Många påstod att de var "judar", men de var inte villiga att ställa sig i samma skottlinje som judarna – precis som många hävdade att de var "Charlie", utan att för den sakens skull vilja hamna på samma islamistiska dödslista som Charlie.

De senaste attackerna i Paris var verkligen riktade mot precis alla. Däri bör ligga en slags läxa. Läxan borde påminna oss om att i ett fritt samhälle kan ingen helt ducka för just dessa fanatikers kulor. I den konflikt vi nu befinner oss i finns ingen undantagsklausul för dem som har "turen" att inte vara av judisk börd.

Det finns inget undantag för dig om du är en av dem som tycker att folk borde låta bli att rita eller publicera åsikter som inte är 100 procent angenäma för 100 procent av befolkningen 100 procent av tiden. För en dag kommer det att vara du som är måltavla för att du gått på en restaurang eller konsert, eller för att du haft den "dekadenta" dumheten att gå på en fotbollsmatch. Att detta ännu inte landat i det allmänna medvetandet är en sak. Men att de som leder världens enda supermakt inte har förstått det, det är något helt annat.

En månad efter terrorattackerna i Paris i januari genomfördes en mindre ihågkommen terrorattack på ett yttrandefrihetsmöte i USA, och därefter på en synagoga i Köpenhamn. Jag frågade en av arrangörerna på det våldsdrabbade yttrandefrihetsmötet vad hon skulle vilja säga till dem som påstår "Ni vet att ni kanske själva drog på er detta. Ni måste inte publicera teckningar eller försvara andra människors rätt att publicera teckningar, och ni vet hur mycket islamisterna hatar det". Hennes svar var karakteristiskt kortfattat:

"Om vi borde sluta rita teckningar, borde vi då också sluta ha synagogor? Borde de omvandlas till något annat? Borde vi be alla judar flytta?"

Problemet var att alltför få människor lyssnade på sådana röster, eller för få förstod vidden av hur viktigt det dessa röster sa var. De sa samma sak som de döda journalisterna och tecknarna på Charlie Hebdo sagt: Om du ger upp den här rätten, kommer du att förlora alla andra rättigheter härnäst.

Stora delar av världen kanske bara skröt eller gjorde sig till när de sa, "Je Suis Charlie" eller "Je Suis Juif" i januari. Men det visar sig att det kvittar: Terroristerna i IS tycker att vi är satirtecknare och judar allihop i vilket fall som helst.

Så här är vi nu, i slutet av vad som torde vara en av världens skarpaste och mest smärtsamma inlärningskurvor i mannaminne. I slutet av denna kurva borde vi till sist vara framme vid en insikt vi skulle fått långt tidigare: eftersom vi inte kan leva med IS och liknande grupper, måste vi se till att leva utan dem. Därför gör vi klokt i att göra vad som än krävs för att snabba på vårt beslutsfattande innan de snabbar på sitt.

Douglas Murray 

Med rättigheter från Gatestone


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler