Öppet brev till Anders Rubin, ansvarigt kommunalråd för Malmös skolor
Tobias Petersson, ordförande för tankesmedjan Perspektiv På Israel skriver ett öppet brev till Anders Rubin (S), där han menar att läromedel som hyllar terrorism, sprids i Malmö stads skolor av den pro-palestinska organisationen Palestinska Rättvisecentret
Öppet brev till Anders Rubin, ansvarigt kommunalråd för Malmös skolor
Publicerades 2015-12-22

 

”Palestina ligger i Asien. Huvudstaden i Palestina är Al Quds (Jerusalem). Några av de kända städerna är Al Quds, Haifa, Gaza, Akko och Betlehem. Länderna som ligger bredvid Palestina är Syrien, Libanon, Jordanien, Egypten.”

Så har ett barn i skrift beskrivit Palestina på arabiska på en grundskola i Malmö, efter att barnets skola fått besök av den pro-palestinska organisationen Palestinska Rättvisecentret (PRC).

Problemet är att det inte är en sann bild av verkligheten som återges i det barnet skrivit. Jerusalem, så väl som Haifa och Akko, är israeliska städer. Palestina har förvisso erkänts av Sveriges nuvarande regering men är ännu inte en fullvärdig stat. Och om det ska kunna bli en palestinsk stat så är det allmänt vedertaget att Israel ska fortsätta existera i fred sida vid sida med en sådan stat. Men Israel nämns inte ens i barnets text. Är det så att elever i Malmös skolor får lära sig att Israel inte existerar?

PRC skriver, även de på arabiska, på sin Facebooksida, där barnets alster lagts ut, att organisationen har inlett samarbete med en skola i Malmö för att förklara hur viktigt Palestina är.

”Vi har också delat ut boken ‘Jag tillhör Palestina’ till skolan och det kommer att bli månatliga möten med barnen för att lära dem om Palestina, så att vi kan plantera kärleken till Palestina och Al Aqsa-moskén i våra barns hjärtan och själar”, meddelar PRC på sin Facebooksida, där också bilder från ett undervisningstillfälle lagts ut.

Perspektiv på Israel har fått exklusiv tillgång till PRC:s utbildningsmaterial för barn och det bryter klart mot den svenska skolans värdegrund som säger att undervisningen ska vara saklig och allsidig. PRC:s undervisningsmaterial ”Jag tillhör Palestina” visar sig vara en propagandaskrift som förhärligar våld och terror och demoniserar Israel.

Första sidan inne i den helt arabiskspråkiga boken ”Jag tillhör Palestina” pryds av en karta. ”Detta är Palestina” står det ovanför kartan. Men kartan visar Israels karta och israeliska städer så som Yafo, Haifa och Be’er Sheva. Det finns ingen gräns dragen efter 1949 års stilleståndslinjer (brukar också refereras till som 1967 års gränser). Israel är utraderat och Tel Aviv existerar inte.

”Jag tillhör Palestina” börjar med att knyta an till Islam och profeten Mohammeds himlafärd vid ”den mest avlägsna moskén” som i efterhand sägs ha skett i Jerusalem där Al Aqsa-moskén idag ligger, samma plats där det det judiska templet på Tempelberget en gång låg. Utbildningsmaterialet berättar att profetens följeslagare, vetenskapsmän och goda människor utvandrade till landet och byggde moskéer och en islamisk kultur där.

Därefter får vi veta om britternas kolonisering av Palestinamandatet. Det berättas att britterna lovade sionisterna en stat. “Ockupationen”, som är skriftens benämning på Israel, beskrivs ha utnyttjat den politiska situationen i den arabiska och muslimska världen och ha startat sin ”farliga plan” för att göra slut på Palestina genom ”oupphörliga krig mot landet, folket och de heliga platserna och genom projektet att göra Jerusalem till en judisk stad och förstöra Al Aqsamoskéns historiska platser”.

Det hävdas också i skriften, som skolbarnen fått, att Israel förhindrar människor från att förtjäna sitt levebröd. Det här är påståenden helt utan sakliga belägg. Israel har inga planer på att förstöra Al Aqsa-moskén och den som förstör helgedomar i Israel riskerar upp till sju års fängelse för detta brott enligt israelisk lag. I Israel arbetar över 90 000 palestinier från Västbanken, så att påstå att människor förhindras att förtjäna sitt levebröd är befängt.

Det berättas vidare att för att försvara Al Aqsa-moskén så initierade barnen i Palestina en intifada.

De två intifadorna som drabbat Israel och den palestinska befolkningen innebar våldsamma upplopp och palestinsk terrorism med offer på båda sidor. Men barn ska inte och kan inte skyllas för att ha initierat sådana terrorhändelser. Skriften som har delats ut bland malmöelever berättar att barnen ”konfronterade de sionistiska maskinerna och soldaterna med sina bara bröst”.

Terrororganisationen Hamas talesperson Sami Abu Zuhri har använt en liknande bild för att uppmana befolkningen i Gaza att offra sina liv under förra årets krig mot Israel. Abu Zuhri förklarade då att terrororganisationens policy är att människorna i Gaza ska skydda sina hem med sina bara bröst mot israeliskt stridsflyg. Utbildningsmaterialet ”Jag tillhör Palestina” tillkom under 2015.

Vidare går det att läsa:

”Och fortfarande utvecklar det palestinska motståndet sin ammunition och sin utrustning för att kombineras i ett ärofyllt och storslaget krig i Gaza, som varit inblandat i tre stora fortsatta krig, som det vunnit och uppnått fantastiska segrar genom, vilka fick den sionistiska fienden att ge upp och bli besegrad”.

Detta är inget annat än propaganda för den terrorism som terrororganisationer som Hamas står för i Gaza.

I materialet finns också tecknade bilder. En föreställer två flickor som leker. Texten ovanför bilden lyder ”Före ockupationen hade barnen i Palestina sina små omtyckta och enkla, roliga lekar”. Därmed antyds att Israel skulle hindra palestinska barn från att leka.

På en annan bild glorifieras barn som tar till väpnad kamp. På bilden syns en pojke framför en pansarvagn. Texten ovanför bilden berättar:

”Modig pojke från Gaza stod framför en israelisk pansarvagn med sina små stenar. Han blev en shahid (martyr) år 2000”.

Bilden refererar till en verklig händelse det året då en palestinsk pojke vid namn Faris Odeh befann sig bland terrorister, kastade sten och träffades av israelisk försvarseld. Det är uppenbart att detta material inte är lämpligt för svenska barn varken på arabiska eller på svenska.

PRC har spridit en farlig vålds- och terrorglorifierande skrift till barn där barn på ett obehagligt sätt kopplas till terrorism. Genom att dessutom spela på religiösa föreställningar och känslor försöker skriften inte bara knyta an palestinska barn i Sverige till Israel-Palestinakonflikten utan även muslimska barn, framförallt de med arabisk bakgrund.

Att judar har en historia i landet före britterna lovade dem att upprätta ett judiskt hemland i det brittiska mandatet Palestina nämns inte i utbildningsmaterialet och israeler förminskas till ockupationsmakt som har en plan att förstöra heliga platser och döda palestinier, vilket är en total lögn. I skriften sprids samma lögner om förstörelse av religiösa platser (som Al Aqsa-moskén) som det palestinska ledarskapet inom både Hamas och Fatah använt för att uppvigla sin befolkning så att den ska begå terrorhandlingar mot civila israeler. Skriften bryter klart mot den svenska skolans värdegrund och det är oroande att PRC tydligen har planer på att fortsätta sin verksamhet i Malmös skolor.

Perspektiv på Israel kräver med detta öppna brev att Anders Rubin(S), kommunalråd med ansvar för Malmös skolor, tar reda på vilka skolor som PRC haft kontakt med och som fått ta del av den våldsförhärligande skriften ”Jag tillhör Palestina”.

Det är lämpligt att kommunalrådet agerar mot ansvariga på skolor som tillåtit detta material. Det bör också ligga i kommunalrådets intresse att ta reda på vilken organisation som ursprungligen författat detta läromedel. Det som har skett är allvarligt och Perspektiv på Israel vill självklart anmoda alla politiker att agera mot den här typen av utbildningsmaterial som strider mot den svenska skolans värdegrund. Perspektiv på Israel uppmanar samtidigt skolor i Malmö att ta del av allsidiga perspektiv på Israel-Palestinakonflikten som är i linje med skolans värdegrund.

 

Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!