Debatt: Dags för en konservativ kulturpolitik
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill använda kulturen för att genomdriva sina drömmar om en samhällsomstörtning. Som svar behöver de borgerliga partierna skaffa sig en egen kulturpolitik - en konservativ sådan, skriver Patrik Öbrink.
Debatt: Dags för en konservativ kulturpolitik
Publicerades 2016-02-03 © Wikimedia Commons

I skuggan av de mest diskuterade politiska frågorna, som ekonomin och migrationen, håller kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på att rasera det svenska kulturlivet. Hennes mål är att kulturen ska bli ett redskap för demokrati, normupplösning och genuskamp. Det är förstås djupt tragiskt i sig. Men det mest tragiska är att de partier som ska utgöra oppositionen, den borgerliga fyrklövern, saknar en egen, genomtänkt kulturpolitik. Det innebär att Bah Kuhnke i stort sett får härja fritt.

Hur kunde det bli så här? Låt mig ge en kort historielektion.

Fram till slutet av 1960-talet rådde konsensus mellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna om värdet av klassisk bildning som grunden i såväl utbildning som kultur. Sedan kom Olof Palme och sossarna anammade kulturrelativismen. Palme lierade sig medvetet med personerna i 68-vänstern för att ta kontroll över kulturen. De placerades på strategiska platser inom kulturlivet, bl.a. på nystartade TV2. De borgerliga partierna stödde detta skifte inom kulturpolitiken, men vaknade sedan upp och reagerade. Men istället för att göra det naturliga – gå tillbaka till den traditionella kulturkonservatismen – reagerade de på ett annat sätt: De började vurma för masskulturen. Sedan dess har de borgerliga partierna egentligen inte haft någon kulturpolitik. Tanken är att marknaden ska sköta kulturen. Men marknaden är dålig på att göra det.

Kulturen är extremt sårbar för såväl marknadskrafter som politisk styrning. Om allt överlämnas åt endera får vi det som vi idag upplever i kulturlivet: massproducerad populärkultur och självförverkligandelitteratur för massorna; exhibitionistisk chockkonst och självdestruktiv akademisk teoriutvikning för fåtalet. Varken utopisk politik eller marknadskrafterna ensamma är kapabla att sköta kulturen.

En helt fri kultur kan inte ha något annat syfte än att finnas till för sin egen skull. För att uppnå det kan vi inte ha en instrumentell syn på kulturen. En marknadsliberal syn på kulturen – att kulturen bäst vilar på marknadskrafterna och inte är en angelägenhet för politiken – är därför lika illa som en politisk och ideologisk färgad centralstyrning av kulturen – att kulturen har ett syfte och en funktion utanför sitt eget område.

För att komma bort från den instrumentella synen på kulturen måste vi vända på förhållandena.

Den brittiske filosofen Roger Scruton menar att den kunskap som lärs ut inom skolan inte ska ses som en förmån för eleverna utan tvärtom – eleverna är en förmån för kunskapen. Syftet blir då enbart att föra kunskapen vidare till nästa generation. Jag hävdar att det förhåller sig likadant med kulturen.

Det enda syftet är att överföra bra kultur från en generation till en annan, en sorts tradering, för att hindra att den dör ut. Då är det mer relevant att tala om kulturförmedling än om kulturkonsumtion.

Vad är då bra kultur och vem bestämmer vad som är bra respektive dålig kultur? Det är bara kultur som vill överleva som traderas från generation till generation. Denna kultur har med tiden bildat en kulturkanon. Kultur som ingår i denna kanon betraktas som bra kultur. Historien har helt enkelt redan bestämt vad som är bra kultur. Det behöver varken publik eller politiker avgöra idag. Bra kultur har inget med tycke och smak att göra. Inte heller efterfrågan. Den betraktades som bra när den skapades, gör det än idag och kommer att göra det i framtiden.  

Mozarts musik är ett bra exempel på detta. Alla tycker att den musiken är bra. Vissa gillar inte klassisk musik eller Wienerklassicism, men då handlar det om smak, vilket är något helt annat. Låt oss jämföra Mozart med Per Gessle. Vissa tycker att hans musik är bra medan andra tycker att den är dålig. Gessles musik kan därför inte objektivt betraktas som bra.

Det är vår plikt att se till att den bra kulturen förs vidare till kommande generationer. Därför är det motiverat att stödja bra kultur med skattepengar medan den kommersiella masskulturen, den lokala amatörkulturen och den ideologiskt styrda kulturen får klara sig så gott de kan, utan skattepengar. Av den anledningen är det motiverat att finansiera en symfoniorkester men inte ett bygdespel med skattepengar.

Det här ligger till grund för en konservativ kulturpolitik och borde ligga till grund för en borgerlig kulturpolitik.

Patrik Öbrink


                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler