Debatt: Facebooks krig mot yttrandefriheten
Nu tar Facebook bort inlägg som i stort sett alla kan förväntas tycka är rasistiska – men även sådana som bara en enskild Facebookmedarbetare bestämmer sig för är "rasistiska".
Debatt: Facebooks krig mot yttrandefriheten
Publicerades 2016-02-27

Det var bara några veckor sedan Facebook tvingades pudla, då det avslöjades att man tillät anti-israeliska inlägg, men censurerade motsvarande anti-palestinska.

En av det senaste årets otäckaste nyhetshistorier har knappt ens rapporterats. I september träffades Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Facebooks grundare Mark Zuckerberg under ett utvecklingsmöte på FN i New York. När de satte sig och började prata var Merkels mikrofon fortfarande påslagen, och samtalet spelades in. Man hör hur Merkel frågar Zuckerberg om någonting kan göras för att hindra att invandringskritiska inlägg postas på Facebook, och han försäkrar henne att detta är någonting han arbetar med.

Man slås av att den tyska kanslern vid just den här tidpunkten, då hennes land var mitt uppe i en av de mest omstörtande händelserna under efterkrigstiden, tydligen la tid på att oroa sig för hur hon kunde förhindra att allmänheten ventilerade sitt missnöje med hennes politik på sociala medier. Men nu verkar diskussionen hur som helst ha fått tunga konsekvenser.

Förra månaden startade Facebook sitt "initiativ för civilkurage på nätet", vars mål, påstår man, är att få bort "hatpropaganda" från Facebook – närmare bestämt genom att ta bort kommentarer som "främjar främlingsfientlighet". Facebook samarbetar med förlagshuset Bertelsmann, i syfte att identifiera samt radera inlägg som bedöms vara "rasistiska". Arbetet ska särskilt fokusera på Facebookanvändare i Tyskland. Då det nya "initiativet" presenterades förklarade Facebooks högsta exekutiva chef Sheryl Sandberg att; "Hatpropaganda hör inte hemma i vårt samhälle – inte ens på internet." Hon fortsatte med att slå fast att "Facebook är inte ett forum för spridning av hatpropaganda eller uppmaningar till våld". Facebook kan naturligtvis göra vad de vill på sin egen webbsajt. Det som är oroväckande är vad den här typen av organiserade insatser och grumligt tänkande avslöjar om vad som pågår i Europa.

Massmigrationen av miljoner människor – från Afrika, Mellanöstern och längre bort – till Europa har inträffat på rekordtid och är en enorm historisk händelse. Som händelserna i Paris, Köln och Sverige har visat, är det inte ett händelseförlopp med uteslutande positiva effekter.

Många européer är fundersamma vad gäller säkerhetsaspekten kring att släppa in miljoner människor vilkas identiteter, trossystem och avsikter är okända, och att ett så pass stort antal nykomlingar kommer att resultera i grundläggande, oåterkalleliga samhällsförändringar.

Många européer vill inte bli en smältdegel för Mellanöstern och Afrika, utan behålla något av sina egna traditioner och identiteter. Uppenbarligen är det inte bara en minoritet som känner denna oro. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att en stor majoritet i alla europeiska länder är emot invandring som ens ligger i närheten av den nuvarande takten.

Det otäcka med vad Facebook nu gör är att man tar bort inlägg som i stort sett alla kan förväntas tycka är rasistiska – men även sådana som bara en enskild Facebookmedarbetare bestämmer sig för är "rasistiska".

Och som av en händelse visar det sig att, hör och häpna, konceptet om "rasistiska" uttalanden verkar innefatta allt som är kritiskt mot EUs nuvarande katastrofpolitik vad gäller invandring. Genom att bestämma att "främlingsfientliga" kommentarer i relation till krisen också är "rasistiska", har Facebook gjort den europeiska majoritetsåsikten (som, det måste betonas, är en annan än kansler Merkels) till "rasistiska" åsikter, och därmed fördämt en majoritet av européerna som "rasister". Denna politik kommer att vara en stor del i det som för Europa in i en katastrofal framtid.

Det är nämligen så att även om en stor del av de inlägg Facebook är så rädda för är "främlingsfientliga", så finns det djupare frågor kring varför detta bör bannlysas. I avsaknad av våld, är tal ett av de bästa sätten för folk att ventilera sina känslor och frustrationer. Ta bort rätten att tala om frustrationerna och bara våldet finns kvar. Weimarrepublikens Tyskland – för att bara ge ett exempel – var proppfullt av "hets-lagar" vars syfte var att inskränka åsikter staten inte gillade. Dessa lagar hjälpte inte ett enda dugg mot extremism – de gav bara upphov till martyrer, och övertygade en ännu större del av befolkningen att det nu var dags att sluta snacka.

Över hela Europa har vi redan kunnat beskåda den dystra verkligheten i ett samhälle där det är ett brott att uttrycka majoritetsåsikter. Så sent som förra veckan kom rapporter om hur holländska medborgare fick påhälsning av polisen och varnades för att ha skrivit massinvandringskritiska inlägg på sociala medier. I denna denna giftiga cocktail har nu Facebook – medvetet eller omedvetet – spelat en stor roll. Locket läggs på tryckkokaren i just det ögonblick då värmen skruvas upp. Ett riktigt "initiativ för civilkurage" skulle visa både Merkel och Zuckerberg att deras åtgärder bara kan få ett tänkbart resultat.

 

av Douglas Murray / Gatestone Institute


                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler