Debatt: Facebooks krig mot yttrandefriheten
Nu tar Facebook bort inlägg som i stort sett alla kan förväntas tycka är rasistiska – men även sådana som bara en enskild Facebookmedarbetare bestämmer sig för är "rasistiska".
Debatt: Facebooks krig mot yttrandefriheten
Publicerades 2016-02-27

Det var bara några veckor sedan Facebook tvingades pudla, då det avslöjades att man tillät anti-israeliska inlägg, men censurerade motsvarande anti-palestinska.

En av det senaste årets otäckaste nyhetshistorier har knappt ens rapporterats. I september träffades Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Facebooks grundare Mark Zuckerberg under ett utvecklingsmöte på FN i New York. När de satte sig och började prata var Merkels mikrofon fortfarande påslagen, och samtalet spelades in. Man hör hur Merkel frågar Zuckerberg om någonting kan göras för att hindra att invandringskritiska inlägg postas på Facebook, och han försäkrar henne att detta är någonting han arbetar med.

Man slås av att den tyska kanslern vid just den här tidpunkten, då hennes land var mitt uppe i en av de mest omstörtande händelserna under efterkrigstiden, tydligen la tid på att oroa sig för hur hon kunde förhindra att allmänheten ventilerade sitt missnöje med hennes politik på sociala medier. Men nu verkar diskussionen hur som helst ha fått tunga konsekvenser.

Förra månaden startade Facebook sitt "initiativ för civilkurage på nätet", vars mål, påstår man, är att få bort "hatpropaganda" från Facebook – närmare bestämt genom att ta bort kommentarer som "främjar främlingsfientlighet". Facebook samarbetar med förlagshuset Bertelsmann, i syfte att identifiera samt radera inlägg som bedöms vara "rasistiska". Arbetet ska särskilt fokusera på Facebookanvändare i Tyskland. Då det nya "initiativet" presenterades förklarade Facebooks högsta exekutiva chef Sheryl Sandberg att; "Hatpropaganda hör inte hemma i vårt samhälle – inte ens på internet." Hon fortsatte med att slå fast att "Facebook är inte ett forum för spridning av hatpropaganda eller uppmaningar till våld". Facebook kan naturligtvis göra vad de vill på sin egen webbsajt. Det som är oroväckande är vad den här typen av organiserade insatser och grumligt tänkande avslöjar om vad som pågår i Europa.

Massmigrationen av miljoner människor – från Afrika, Mellanöstern och längre bort – till Europa har inträffat på rekordtid och är en enorm historisk händelse. Som händelserna i Paris, Köln och Sverige har visat, är det inte ett händelseförlopp med uteslutande positiva effekter.

Många européer är fundersamma vad gäller säkerhetsaspekten kring att släppa in miljoner människor vilkas identiteter, trossystem och avsikter är okända, och att ett så pass stort antal nykomlingar kommer att resultera i grundläggande, oåterkalleliga samhällsförändringar.

Många européer vill inte bli en smältdegel för Mellanöstern och Afrika, utan behålla något av sina egna traditioner och identiteter. Uppenbarligen är det inte bara en minoritet som känner denna oro. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att en stor majoritet i alla europeiska länder är emot invandring som ens ligger i närheten av den nuvarande takten.

Det otäcka med vad Facebook nu gör är att man tar bort inlägg som i stort sett alla kan förväntas tycka är rasistiska – men även sådana som bara en enskild Facebookmedarbetare bestämmer sig för är "rasistiska".

Och som av en händelse visar det sig att, hör och häpna, konceptet om "rasistiska" uttalanden verkar innefatta allt som är kritiskt mot EUs nuvarande katastrofpolitik vad gäller invandring. Genom att bestämma att "främlingsfientliga" kommentarer i relation till krisen också är "rasistiska", har Facebook gjort den europeiska majoritetsåsikten (som, det måste betonas, är en annan än kansler Merkels) till "rasistiska" åsikter, och därmed fördämt en majoritet av européerna som "rasister". Denna politik kommer att vara en stor del i det som för Europa in i en katastrofal framtid.

Det är nämligen så att även om en stor del av de inlägg Facebook är så rädda för är "främlingsfientliga", så finns det djupare frågor kring varför detta bör bannlysas. I avsaknad av våld, är tal ett av de bästa sätten för folk att ventilera sina känslor och frustrationer. Ta bort rätten att tala om frustrationerna och bara våldet finns kvar. Weimarrepublikens Tyskland – för att bara ge ett exempel – var proppfullt av "hets-lagar" vars syfte var att inskränka åsikter staten inte gillade. Dessa lagar hjälpte inte ett enda dugg mot extremism – de gav bara upphov till martyrer, och övertygade en ännu större del av befolkningen att det nu var dags att sluta snacka.

Över hela Europa har vi redan kunnat beskåda den dystra verkligheten i ett samhälle där det är ett brott att uttrycka majoritetsåsikter. Så sent som förra veckan kom rapporter om hur holländska medborgare fick påhälsning av polisen och varnades för att ha skrivit massinvandringskritiska inlägg på sociala medier. I denna denna giftiga cocktail har nu Facebook – medvetet eller omedvetet – spelat en stor roll. Locket läggs på tryckkokaren i just det ögonblick då värmen skruvas upp. Ett riktigt "initiativ för civilkurage" skulle visa både Merkel och Zuckerberg att deras åtgärder bara kan få ett tänkbart resultat.

 

av Douglas Murray / Gatestone Institute


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.