Debatt: Varför kan vi inte tala om aborter?
DN hävdar i en ledare att vi visst kan tala om aborter. Kort därefter refuserar man en debattartikel där ledarens påståenden bemöts.
Debatt: Varför kan vi inte tala om aborter?
Publicerades 2016-03-02 © Fibonacci Blue

Anti-abortprotest utanför Planned Parenthood

I en DN- ledare med rubriken "Visst kan vi tala om aborter" 29/2 behandlades abortfrågan. Företrädare för Kristna Värdepartiet skrev en replik som ganska omgående refuserades. Det verkar som att DN inte är så pigga på att tala om aborter när allt kommer omkring.

Följande skickade vi in till DN:

Abortfrågan tas upp i en DN-ledare 29/2 med anledning av Sanna Torén Björlings reportage om den amerikanska abortdebatten. Analysen är tyvärr grund och bygger till inte liten del på fördomar.I USA har man sedan den fria aborten infördes tagit livet av 57 miljoner små människor. Siffran är helt ogreppbar. En mycket stor del av dessa aborter utförs av organisationen Planned Parenthood, en organisation som dels tjänar miljarder på abortindustrin, dels enligt nyliga avslöjanden ägnar sig åt handel med fosterdelar. Svarta amerikaner är speciellt utsatta, vilket ligger helt i linje med grundaren Margaret Sangers rasbiologiska utgångspunkter. Det har sagts att den farligaste platsen för en afroamerikan i USA är livmodern. En person som aspirerar på presidentposten i USA måste naturligtvis förhålla sig till detta massdödande. Om man inte betraktar detta som något större problem – om man till och med, som Sanders, Clinton och Obama, öppet stödjer Planned Parenthood – är det en stark indikator på vilken människosyn man har.

DN tar upp frågan om illegala aborter. Vi kan för ett ögonblick bortse från svagheten i argumentationen och göra en historisk tillbakablick i just USA. Företrädare för amerikanska aborträttsorganisationer har trätt fram och erkänt att de fabricerade siffrorna för hur många kvinnor som dog i aborter före legaliseringen. Före den fria abortens införande utfördes de illegala aborterna av samma personer som efter 1973 utförde de legala – under säkra förhållanden på kliniker. Därtill ska man ta i beaktande att kvinnor fortfarande dör i legala aborter i USA.
Men oavsett detta måste man inse att ”illegala aborter-argumentet” bara är giltigt om den ofödde inte har människovärde. Vi tillåter inte kvinnlig omskärelse på sjukhus under ”säkra förhållanden” med hänvisning till att många kvinnor skulle dö i illegala omskärelser om det fanns ett förbud. Hur kan man försvara aborträtten med samma argumentation?

För övrigt kan sägas att den amerikanska prolife-rörelsen utgör en stark manifestation av solidaritet och medmänsklighet. Det kan röra sig om den enskilt största frivilliginsatsen i USA:s historia. Människor av olika ideologisk och etnisk bakgrund över hela den amerikanska kontinenten ägnar tid, pengar och resurser åt att hjälpa kvinnor i krisgraviditet. Om vi såg bara en bråkdel av detta engagemang i Sverige kunde vi skatta oss lyckliga.

Det som tyvärr saknas i Sverige är en förnuftig, icke känslodominerad, debatt om abortfrågan. Den verkliga konflikten handlar om huruvida små barn ska dödas eller inte. Vi förstår att många människor blir upprörda över den terminologi som vi i prolife-rörelsen använder. Det är provocerande att tala om foster som barn och om aborter som dödande. Frågan är varför? Undertecknarna har alla ett mångårigt engagemang i frågan och har hittills aldrig hört en logiskt övertygande argumentation för att den ofödde individen inte är ett barn, och för att en abort inte innebär ett dödande av denna individ. I vårt eget land avlivas vart fjärde barn i moderlivet och det är hög tid att få till en sansad och transparent debatt om detta. En debatt som inte bygger på marginalisering och shaming av meningsmotståndaren utan på en seriös utvärdering av båda sidors argument. Vi ser med förväntan fram emot detta.


Annette Westöö, ordförande Kristna Värdepartiet
Nasrin Sjögren, språkrör Kristna Värdepartiet
Mats Selander, språkrör Kristna Värdepartiet
André Juthe, språkrör Kristna Värdepartiet


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.