Granskning: Islamiska staten allt närmare Tyskland
Knivdåd första IS-inspirerade attacken på tysk mark.
Granskning:  Islamiska staten allt närmare Tyskland
Publicerades 2016-03-18

En 15-årig tysk flicka av marockansk härkomst knivhögg och skadade allvarligt en polis i Hannover. Dådet är av allt att döma Tysklands första "ensamvargsattack", inspirerat av Islamiska staten. Händelsen inträffade på Hannovers centralstation 26 februari, efter att två poliser lagt märke till att en flicka, endast känd som Safia S., iakttog dem och följde efter dem. Poliserna närmade sig flickan, som bar islamisk huvudsjal, och frågade henne om legitimation. Efter att hon räckt fram sitt ID-kort, knivhögg flickan den ene polisen i halsen med en sex centimeter lång kökskniv.

Enligt polisen gick attacken så snabbt att den 34-årige polisen inte han försvara sig. Han fick föras i ilfart till sjukhus. Då flickan greps uppdagades det att hon också bar på en andra, större kniv. "Förövaren visade inga känslor", sa en talesperson för polisen. "Hennes enda bekymmer var hennes huvudduk. Hon var orolig över huruvida den satts på ordentligt igen efter att hon greps. Om polismannen överlevt eller ej var inget hon brydde sig om."

3 maj avslöjade Thomas Klinge, allmän åklagare i Hannover, att Safia rest till den turkisk-syriska gränsen i november 2015 för att ansluta till Islamiska staten, men att hennes mor övertygat henne om att återvända till Tyskland 28 januari.

Safia S., en 15-årig tysk flicka av marockansk härkomst, knivhögg och skadade allvarligt en polis i Hannover 26 februari. Attacken är av allt att döma Tysklands första "ensamvargsattack", inspirerad av Islamiska staten.

Enligt polisen var knivdådet överlagt: Då Safia misslyckades med att ansluta sig till IS i Syrien, bestämde hon sig för att i stället utföra en attack mot polisen i Tyskland. Safia är nu misstänkt för mordförsök. Hon kommer även att åtalas för terrorbrott. Enligt åklagarna har hon brutit mot paragraf 89a av den tyska brottsbalken genom att resa till Turkiet och försöka ansluta till IS: "Förberedelse att begå ett allvarligt våldsbrott som äventyrar nationens säkerhet."

Tidningen Die Welt rapporterade att Safia varit aktiv i en lokal salafistgrupp sedan 2008 – då hon bara var sju år gammal. Hon dök upp i islamistiska propagandavideor tillsammans med konvertiten Pierre Vogel, en av Tysklands mest välkända salafistpredikanter. I videorna hyllade Vogel Safia för att hon bar huvudduk i skolan och för att hon var duktig på att recitera Koranen. Enligt uppgift sitter Safias bror Saleh fängslad i Turkiet, efter att han gripits under ett försök att ansluta sig till IS.

Fram tills nu har den enda framgångsrika islamistattacken i Tyskland varit den som genomfördes på Frankfurts flygplats i mars 2011, då kosovoalbanen Arid Uka sköt ihjäl två amerikanska flygvapensoldater och allvarligt skadade två andra.

Uka dömdes till livstids fängelse. 4 februari grep tysk polis fyra medlemmar i en IS-cell, misstänkta för att ha planerat jihadistattacker i Berlin. I en samordnad insats genomsökte över 450 poliser hem och affärsrörelser med kopplingar till cellen i Berlin, Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen.

Cellens ledare var en 35-årig algerier som bodde på ett asylboende i Attendorn tillsammans med sin fru och två barn. Han kom till Tyskland hösten 2015, och låtsades då vara asylsökande från Syrien. Farid A., som han kallats i tyska medier, ska ha fått militär träning av Islamiska staten i Syrien.

De övriga gripna var en 49-årig algerier som vistades i Berlin under falsk identitet, en 30-årig algerier boende i staden med uppehållstillstånd, och en 26-årig algerier som sägs ha kopplingar till belgiska islamister och bodde på ett asylboende i Hannover. 

Männen ska ha planerat en attack mot Checkpoint Charlie, den legendariska gränsövergången från Kalla kriget mellan Öst- och Västberlin. De ska också ha haft planer på en attack mot Alexanderplatz, ett stort torg som också utgör knutpunkt för allmänna kommunikationer i centrala Berlin.

8 februari ska den tyska polisen ha gripit ett IS-befäl som bodde på ett asylboende i den lilla staden Sankt Johann. Den 32-årige jihadisten, känd under namnet Bassam, utgav sig för att vara syrisk asylsökande då han tog sig in i Tyskland hösten 2015.

Tyska underrättelsetjänster fick reda på hans sanna identitet först då nyhetsmagasinet Der Spiegel intervjuade honom, efter att ha tipsats av andra syrier på boendet. Bassam hävdade att anklagelserna mot honom var falska: "Jag vill lära mig tyska och jobba som kock", påstod han.

I en intervju med teve-kanalen ZDF 5 februari uppgav Hans-Georg Maaßen, chef för Tysklands inhemska säkerhetstjänst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz), att Islamiska staten medvetet placerar jihadister i flyktingströmmen till Europa. "Terrorhotet är mycket högt", sa han.

Redan 4 februari skrev Berliner Zeitung att Maaßen sagt att BfV mottagit över 100 varningar om att IS-krigare gömmer sig bland flyktingarna i Tyskland. Man vet att en del av jihadisterna tagit sig in i Tyskland med hjälp av falska eller stulna pass.

Maaßen avslöjade också att BfV känner till 230 incidenter där salafister försökt värva nya anhängare på tyska flyktingboenden. I en färsk intervju med Berlintidningen Der Tagesspiegel sa Maaßen att antalet salafister i Tyskland nu stigit till 7 900. En betydande ökning från 2014, då de var 7 000, 2013 då siffran var 5 500, 2012 då de var 4 500 och 2011 då man räknade till 3 800 salafister i Tyskland.

Även om salafisterna bara utgör en liten del av de uppskattningsvis sex miljoner muslimer som bor i Tyskland i dag, varnar underrättelsekällor för att de som mest av alla dras till den salafistiska ideologin är unga, lättpåverkade muslimer som med ett ögonblicks varsel är beredda att utföra terrordåd i islams namn.

I en årsrapport beskrev BfV salafismen som "den mest dynamiska islamistiska rörelsen i Tyskland". Man tillade:

"Salafismens absolutistiska natur står i direkt konflikt med viktiga delar av den tyska konstitutionen. Närmare bestämt förkastar salafismen demokratins principer om åtskillnad mellan stat och religion, folksuveränitet, religiöst och sexuellt självbestämmande, jämställdhet mellan könen och grundläggande rätt till fysisk integritet."

I en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitungvarnade Maaßen: "Salafister vill etablera en islamisk stat i Tyskland."16 februari genomförde drygt 200 poliser en räd hemma hos 44 salafister i den nordtyska staden Bremen.

Bremens inrikesminister Ulrich Mäurer sa att han beordrat stängning av Bremens islamiska förbund (Islamischen Fördervereins Bremen), eftersom dessa misstänktes ha rekryterat jihadister åt Islamiska staten:

"Det är ganska apokalyptiskt att vi har människor boende mitt i vår stad, som från den ena dagen till den andra är beredda att i stor skala delta i Islamiska statens terror."

I december 2014 stoppade myndigheterna i Bremen en annan salafistgrupp, Kultur- och familjeföreningen (Kultur- und Familieverein, KUF), efter att några av dess medlemmar anslutit till Islamiska staten. Över 800 personer bosatta i Tyskland – varav 60 procent har tyskt pass – har anslutit till Islamiska staten i Syrien och Irak enligt Die Welt, som tagit del av färska siffror från Federala kriminalpolisen (Bundeskriminalamt, BKA).

Av dessa har ungefär en tredjedel återvänt till Tyskland. Cirka 130 har dödats i fält, inklusive minst ett dussin självmordsbombare. I en intervju Neue Osnabrücker Zeitung 19 februari sa Europols chef Rob Wainwright att runt 5 000 europeiska jihadister återvänt till Europa, med stridserfarenhet från slagfält i Mellanöstern i bagaget. Han tillade att ytterligare jihadistattacker i Europa är att vänta:

"Europa står nu inför det största terrorhotet på över tio år. Vi förväntar oss att IS eller andra islamistiska grupper kommer att utföra en attack någonstans i Europa, med målet att uppnå så många civila dödsoffer som möjligt. Dessutom har vi hotet från ensamvargar. Det växande antalet utländska krigare utgör en helt ny utmaning för EUs medlemsstater."

En färsk opinionsundersökning från YouGov, på uppdrag av nyhetsbyrån Deutsche Presse Agentur (DPA), visade att 66 procent av tyskarna förväntar sig att Islamiska staten kommer att utföra en jihadistattack på tysk mark under 2016.

Bara 17 procent av respondenterna uppgav att de inte tror att det blir någon attack, och 17 procent sa sig inte ha någon uppfattning i frågan. Under en internationell poliskonferens i Berlin 25 februari varnade spionchefen Hans-Georg Maaßen för att Tyskland inte är en isolerad ö: "Vi måste anta att vi kommer att bli måltavla för jihadistattacker, och vi måste vara förberedda."

Soeren Kern 

 Soeren Kern är Senior Fellow på New York-baserade Gatestone Institute. Han är också Senior Fellow for European Politics på Madridbaserade Grupo de Estudios Estratégicos/Strategic Studies Group.

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler