Granskning: Islamiska staten allt närmare Tyskland
Knivdåd första IS-inspirerade attacken på tysk mark.
Granskning:  Islamiska staten allt närmare Tyskland
Publicerades 2016-03-18

En 15-årig tysk flicka av marockansk härkomst knivhögg och skadade allvarligt en polis i Hannover. Dådet är av allt att döma Tysklands första "ensamvargsattack", inspirerat av Islamiska staten. Händelsen inträffade på Hannovers centralstation 26 februari, efter att två poliser lagt märke till att en flicka, endast känd som Safia S., iakttog dem och följde efter dem. Poliserna närmade sig flickan, som bar islamisk huvudsjal, och frågade henne om legitimation. Efter att hon räckt fram sitt ID-kort, knivhögg flickan den ene polisen i halsen med en sex centimeter lång kökskniv.

Enligt polisen gick attacken så snabbt att den 34-årige polisen inte han försvara sig. Han fick föras i ilfart till sjukhus. Då flickan greps uppdagades det att hon också bar på en andra, större kniv. "Förövaren visade inga känslor", sa en talesperson för polisen. "Hennes enda bekymmer var hennes huvudduk. Hon var orolig över huruvida den satts på ordentligt igen efter att hon greps. Om polismannen överlevt eller ej var inget hon brydde sig om."

3 maj avslöjade Thomas Klinge, allmän åklagare i Hannover, att Safia rest till den turkisk-syriska gränsen i november 2015 för att ansluta till Islamiska staten, men att hennes mor övertygat henne om att återvända till Tyskland 28 januari.

Safia S., en 15-årig tysk flicka av marockansk härkomst, knivhögg och skadade allvarligt en polis i Hannover 26 februari. Attacken är av allt att döma Tysklands första "ensamvargsattack", inspirerad av Islamiska staten.

Enligt polisen var knivdådet överlagt: Då Safia misslyckades med att ansluta sig till IS i Syrien, bestämde hon sig för att i stället utföra en attack mot polisen i Tyskland. Safia är nu misstänkt för mordförsök. Hon kommer även att åtalas för terrorbrott. Enligt åklagarna har hon brutit mot paragraf 89a av den tyska brottsbalken genom att resa till Turkiet och försöka ansluta till IS: "Förberedelse att begå ett allvarligt våldsbrott som äventyrar nationens säkerhet."

Tidningen Die Welt rapporterade att Safia varit aktiv i en lokal salafistgrupp sedan 2008 – då hon bara var sju år gammal. Hon dök upp i islamistiska propagandavideor tillsammans med konvertiten Pierre Vogel, en av Tysklands mest välkända salafistpredikanter. I videorna hyllade Vogel Safia för att hon bar huvudduk i skolan och för att hon var duktig på att recitera Koranen. Enligt uppgift sitter Safias bror Saleh fängslad i Turkiet, efter att han gripits under ett försök att ansluta sig till IS.

Fram tills nu har den enda framgångsrika islamistattacken i Tyskland varit den som genomfördes på Frankfurts flygplats i mars 2011, då kosovoalbanen Arid Uka sköt ihjäl två amerikanska flygvapensoldater och allvarligt skadade två andra.

Uka dömdes till livstids fängelse. 4 februari grep tysk polis fyra medlemmar i en IS-cell, misstänkta för att ha planerat jihadistattacker i Berlin. I en samordnad insats genomsökte över 450 poliser hem och affärsrörelser med kopplingar till cellen i Berlin, Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen.

Cellens ledare var en 35-årig algerier som bodde på ett asylboende i Attendorn tillsammans med sin fru och två barn. Han kom till Tyskland hösten 2015, och låtsades då vara asylsökande från Syrien. Farid A., som han kallats i tyska medier, ska ha fått militär träning av Islamiska staten i Syrien.

De övriga gripna var en 49-årig algerier som vistades i Berlin under falsk identitet, en 30-årig algerier boende i staden med uppehållstillstånd, och en 26-årig algerier som sägs ha kopplingar till belgiska islamister och bodde på ett asylboende i Hannover. 

Männen ska ha planerat en attack mot Checkpoint Charlie, den legendariska gränsövergången från Kalla kriget mellan Öst- och Västberlin. De ska också ha haft planer på en attack mot Alexanderplatz, ett stort torg som också utgör knutpunkt för allmänna kommunikationer i centrala Berlin.

8 februari ska den tyska polisen ha gripit ett IS-befäl som bodde på ett asylboende i den lilla staden Sankt Johann. Den 32-årige jihadisten, känd under namnet Bassam, utgav sig för att vara syrisk asylsökande då han tog sig in i Tyskland hösten 2015.

Tyska underrättelsetjänster fick reda på hans sanna identitet först då nyhetsmagasinet Der Spiegel intervjuade honom, efter att ha tipsats av andra syrier på boendet. Bassam hävdade att anklagelserna mot honom var falska: "Jag vill lära mig tyska och jobba som kock", påstod han.

I en intervju med teve-kanalen ZDF 5 februari uppgav Hans-Georg Maaßen, chef för Tysklands inhemska säkerhetstjänst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz), att Islamiska staten medvetet placerar jihadister i flyktingströmmen till Europa. "Terrorhotet är mycket högt", sa han.

Redan 4 februari skrev Berliner Zeitung att Maaßen sagt att BfV mottagit över 100 varningar om att IS-krigare gömmer sig bland flyktingarna i Tyskland. Man vet att en del av jihadisterna tagit sig in i Tyskland med hjälp av falska eller stulna pass.

Maaßen avslöjade också att BfV känner till 230 incidenter där salafister försökt värva nya anhängare på tyska flyktingboenden. I en färsk intervju med Berlintidningen Der Tagesspiegel sa Maaßen att antalet salafister i Tyskland nu stigit till 7 900. En betydande ökning från 2014, då de var 7 000, 2013 då siffran var 5 500, 2012 då de var 4 500 och 2011 då man räknade till 3 800 salafister i Tyskland.

Även om salafisterna bara utgör en liten del av de uppskattningsvis sex miljoner muslimer som bor i Tyskland i dag, varnar underrättelsekällor för att de som mest av alla dras till den salafistiska ideologin är unga, lättpåverkade muslimer som med ett ögonblicks varsel är beredda att utföra terrordåd i islams namn.

I en årsrapport beskrev BfV salafismen som "den mest dynamiska islamistiska rörelsen i Tyskland". Man tillade:

"Salafismens absolutistiska natur står i direkt konflikt med viktiga delar av den tyska konstitutionen. Närmare bestämt förkastar salafismen demokratins principer om åtskillnad mellan stat och religion, folksuveränitet, religiöst och sexuellt självbestämmande, jämställdhet mellan könen och grundläggande rätt till fysisk integritet."

I en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitungvarnade Maaßen: "Salafister vill etablera en islamisk stat i Tyskland."16 februari genomförde drygt 200 poliser en räd hemma hos 44 salafister i den nordtyska staden Bremen.

Bremens inrikesminister Ulrich Mäurer sa att han beordrat stängning av Bremens islamiska förbund (Islamischen Fördervereins Bremen), eftersom dessa misstänktes ha rekryterat jihadister åt Islamiska staten:

"Det är ganska apokalyptiskt att vi har människor boende mitt i vår stad, som från den ena dagen till den andra är beredda att i stor skala delta i Islamiska statens terror."

I december 2014 stoppade myndigheterna i Bremen en annan salafistgrupp, Kultur- och familjeföreningen (Kultur- und Familieverein, KUF), efter att några av dess medlemmar anslutit till Islamiska staten. Över 800 personer bosatta i Tyskland – varav 60 procent har tyskt pass – har anslutit till Islamiska staten i Syrien och Irak enligt Die Welt, som tagit del av färska siffror från Federala kriminalpolisen (Bundeskriminalamt, BKA).

Av dessa har ungefär en tredjedel återvänt till Tyskland. Cirka 130 har dödats i fält, inklusive minst ett dussin självmordsbombare. I en intervju Neue Osnabrücker Zeitung 19 februari sa Europols chef Rob Wainwright att runt 5 000 europeiska jihadister återvänt till Europa, med stridserfarenhet från slagfält i Mellanöstern i bagaget. Han tillade att ytterligare jihadistattacker i Europa är att vänta:

"Europa står nu inför det största terrorhotet på över tio år. Vi förväntar oss att IS eller andra islamistiska grupper kommer att utföra en attack någonstans i Europa, med målet att uppnå så många civila dödsoffer som möjligt. Dessutom har vi hotet från ensamvargar. Det växande antalet utländska krigare utgör en helt ny utmaning för EUs medlemsstater."

En färsk opinionsundersökning från YouGov, på uppdrag av nyhetsbyrån Deutsche Presse Agentur (DPA), visade att 66 procent av tyskarna förväntar sig att Islamiska staten kommer att utföra en jihadistattack på tysk mark under 2016.

Bara 17 procent av respondenterna uppgav att de inte tror att det blir någon attack, och 17 procent sa sig inte ha någon uppfattning i frågan. Under en internationell poliskonferens i Berlin 25 februari varnade spionchefen Hans-Georg Maaßen för att Tyskland inte är en isolerad ö: "Vi måste anta att vi kommer att bli måltavla för jihadistattacker, och vi måste vara förberedda."

Soeren Kern 

 Soeren Kern är Senior Fellow på New York-baserade Gatestone Institute. Han är också Senior Fellow for European Politics på Madridbaserade Grupo de Estudios Estratégicos/Strategic Studies Group.

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.