Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Recension: ”Till de oföddas försvar" - Morgonbladet

Recension: ”Till de oföddas försvar"
Randy Alcorn redovisar i sin betydelsefulla bok systematiskt 39 argument för abort, vart och ett bemött med ett antal motargument.
Recension: ”Till de oföddas försvar
Publicerades 2016-04-07 © Timotheus Förlag

Redan 1992 skrev Randy Alcorn vad som betecknats som den främsta boken mot abort. Den betydligt större andra upplagan finns sedan 2013 i svensk översättning av Annette Westöö (467 sidor). 
Alcorns bok är mycket systematiskt uppbyggd: Utförligt presenteras de 39 tyngsta argumenten för abort, vilka vart och ett bemöts med ett antal motargument; antalet varierar mellan tre och elva. Härav undertiteln "argument och motargument i abortdebatten".

Dessa är grupperade i sex delar rörande 'Liv, mänsklighet och personlighet', 'Rättigheter och rättvisa', 'Sociala frågor', 'Hälsa och säkerhet', 'De svåra fallen' och 'Abortmotståndares karaktär'. 
Bara överblicken i innehållsförteckningen består av 18 sidor. Genom denna kan man sätta sig in i huvudlinjerna innan man går in på utvecklingen i själva texten. Ett motargument kan behandlas på fem rader eller flera sidor. Kontinuerligt redovisas avgörande historiska händelser, bakgrund, statistik, aktuell forskning osv. Allt är väl dokumenterat med 787 slutnoter.


Det är den amerikanska situationen som skildras, men de viktigaste skillnaderna mot svenska förhållanden redovisas av översättaren Westöö i förordet. I USA är det i många avseenden ännu hårdare än här. Ungefär hälften av delstaterna tillåter abort ända fram till födseln! Aborterna utförs i regel inte på sjukhus utan på särskilda kliniker, vilka dessutom drivs som lönande affärsverksamhet.

Huvudaktören är Planned Parenthood (Planerat föräldraskap), som på senare tid uppmärksammats allt mer i media. I Sverige motsvaras det av RFSU, som dock inte behöver utföra aborter själva, men som i stället gör vinster på preventivmedel. I USA blir situationerna ofta tillspetsade när abortmotståndarna står utanför abortklinikerna och försöker påverka dem som är på väg in.

En stor tillgång är att boken utreder abortinstitutionens bakgrund, vilken är en helt annan än man idag föreställer sig. I svar 19d utreds hur Planned Parenthood grundades utifrån rent rashygieniska motiv av Margaret Sanger 1921. Det hade då ingenting med feminism att göra. Sangers mål var att rensa ut både fattiga och handikappade; välgörenhet kallade hon ”rasförsämrande”.

Verksamheten ingick i tidens rasbiologiska strömningar, som ju även gjorde sig förmärkta här i Sverige. Först utifrån helt andra motiv kom abortinstrumentet i ett senare skede att förknippas med kvinnosaksfrågor. Boken framhåller ofta organisationen Feminists for Life (och andra), som faktiskt än idag är emot abort.

Alcorn delar också egna erfarenheter från otaliga aktioner mot abort, och de reaktioner han mött. Medias roll har en särskild plats. Deras utstuderade vinkling beskrivs med dråpliga exempel. 
De många citaten och författarens insatthet i specifika fall är en stor tillgång. Ofta är det medryckande och fascinerande läsning, som innehåller mycket kunskap. 
Fasansfulla abortmetoder med dödande av det fullgångna fostret när endast huvudet inte kommit ut, liksom p-pillrets aborterande effekt belyses. Att avbrutet havandeskap stoppar bröstmjölksutvecklingen och därigenom alstrar bröstcancer är ett ny, viktig upptäckt beträffande kvinnors hälsa.

Så sent som fram till 1967 var abort förbjudet i alla amerikanska delstater. Avgörande för fri abort i USA var rättsfallet Roe mot Wade, som helt avgjordes – på lösa grunder – av högsta domstolen, och inte politiskt, 1973. Hur domaren påverkades skildras i svar 22d. Liksom i det andra vägledande fallet, Doe mot Bolton, utnyttjades och påverkades de inblandade kvinnorna av abortliberaler, vilket de själva vittnar om i svar 37e. Roe (Norma McCorvey) omvände sig år 2000 till abortmotståndare och erkände att hon ljugit om att ha blivit våldtagen. 
Vi kan notera att fri abort infördes i Sverige strax efter denna vinklade process i USA, nyåret 1975.

Som exempel på bokens uppläggning kan ges argument 2. För abort hävdas: "Fostret är bara en del av den gravida kvinnans kropp, som hennes halsmandlar eller blindtarm. Du kan inte på allvar mena att ett fryst embryo verkligen är en person."

De sex motargumenten enligt kortvarianten i inledningen är:


"2a. En kroppsdel definieras av den genetiska kod den har gemensam med resten av kroppen – den oföddes genetiska kod skiljer sig från dess mors.
2b. Barnet kan dö och modern leva, eller modern dö och barnet leva, vilket bevisar att det rör sig om två separata individer.
2c. Det ofödda barnet tar aktiv del i sin egen utveckling – det styr graviditetens framskridande och tiden för nedkomsten.
2d. Att befinna sig inuti någonting är inte detsamma som att vara en del av det. 2e. Människor får inte diskrimineras på grund av var de råkar bo.
2f. Det finns tunga vetenskapliga skäl att tro att frysta embryon är personer och borde tillerkännas samma rättigheter som äldre, större och mindre sårbara personer."

I texten utvecklas dessa sex motargument över sju sidor. Argumenten kompletteras med ett antal viktiga bilagor med själavård om förlåtelse, vittnesbörd från Bibeln och kyrkohistorien, en uppmaning till kyrkorna att ta sitt ansvar, bibelstudium om abort, råd om hur man förmedlar budskapet m m. Westöös översättning är saklig och vittnar om personlig insatthet. Ett betydligt utförligare register hade emellertid varit en stor tillgång.

Boken är oumbärlig för den som vill förstå hur argumenten för abort ett efter ett kan bemötas. Bakgrunden var egentligen en annan, vilken förutsatte att de ofödda inte skulle försvaras.


Stefan Pehrson


Randy Alcorn
Till de oföddas försvar – argument och motargument i abortdebatten, Timoteus Förlag


                       
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler