Politik: IS i Europa: Hur stor är "gråzonen"?
Flera studier visar att stödet för IS är stort bland europeiska muslimer. Giulio Meotti sammanfattar dessa studier och resultatet ger en skrämmande bild av läget för Europa.
 Politik: IS i Europa: Hur stor är "gråzonen"?
Publicerades 2016-04-26

På 1970- och 1980-talen terroriserades Europa av kommunistiska väpnade grupper som den tyska Röda arméfraktionen – ovan t.v. de framträdande medlemmarna Ulrike Meinhof och Andreas Baader. Ligan hade en "gråzon" med miljoner misstänkta sympatisörer. Dagens europeiska jihadister, t.h. Abdelhamid Abaaoud som var hjärnan bakom Parisattackerna, har en ännu större "gråzon" med sympatisörer bland Europas muslimer.

På 1970- och 1980-talen terroriserades Europa av ett krig som förklarats av kommunistiska väpnade grupper, som den tyska Röda arméfraktionen, RAF, och italienska Röda brigaderna. Terroristerna verkade fast beslutna att undergräva demokrati och kapitalism. Dussintals journalister, offentliga tjänstemän, professorer, ekonomer och politiker utsattes för attacker – i Italien blev den förre premiärministern Aldo Moro kidnappad och mördad 1978.

Den stora frågan då var: "Hur stor är 'gråzonen'?" – det vill säga de som sympatiserar med terrorism på fabrikerna, inom fackförbunden och på universiteten.

Under det senaste året har Islamiska statens hejdukar slaktat hundratals européer och västerlänningar. Deras senaste attack, i Bryssel, slog mot Västs hjärta: Natos och EUs postmoderna Mecka.

Vi borde nu besvara samma fråga igen: Hur stor är Islamiska statens "gråzon" i Europa?

Peggy Noonan försökte nyligen ge ett svar i Wall Street Journal:

"Man brukar räkna med att det finns 1,6 miljarder muslimer i världen. ... Ponera att endast 10 procent av dessa 1,6 miljarder är missnöjda med 'Väst', eller har en önskan att driva ut de otrogna, eller hoppas återetablera kalifatet. De 10 procenten motsvarar 160 miljoner människor. Låt oss vidare anta att bara 10 procent ur denna grupp vill utföra jihad. Det är 16 miljoner. Om vi sedan säger att bara 10 procent i den gruppen verkligen menar allvar – och faktiskt skulle bli jihadister eller ge dem hjälp och understöd. Då har vi en grupp på 1,6 miljoner människor."

Det är många.

Enligt en opinionsundersökning gjord av ComRes på beställning av BBC, känner 27 procent av de brittiska muslimerna sympati för terroristerna som attackerade Charlie Hebdo i Paris (12 döda). En undersökning av ICM, publicerad i Newsweek, visade att 16 procent av Frankrikes muslimer stödjer IS. I åldersgruppen 18-24 är siffran 27 procent. I dussintals franska skoloravbröts den tysta minut som hölls för att hedra Charlie Hebdos mördade journalister av protester från muslimska elever.

Hur utbrett är stödet för IS i Belgien? Väldigt utbrett. Den mest utförliga studie som gjorts är en rapport från Voices From the Blogs, där det framgår att stödet för IS i Belgien är mycket stort. Rapporten bygger på över två miljoner arabiskspråkiga Twittermeddelanden, Facebookinlägg och bloggar som har med IS agerande i Mellanöstern att göra.

De mest entusiastiska kommentarerna om IS kommer från Qatar (47 procent), följt av Pakistan (35 procent), med Belgien på en global tredjeplats – där 31 procent av tweetsen om IS på arabiska är positiva. Det är mer än länder som Libyen (24 procent), Oman (25 procent), Jordanien (19 procent), Saudiarabien (20 procent) och Irak (20 procent). Dessa chockerande data avslöjar hur framgångsrikt IS nätverk och dess rekrytering i Belgien är.

I andra europeiska länder fördelar sig siffrorna enligt följande: Storbritannien 24 procent, Spanien 21 procent, Frankrike 20 procent.

I Storbritannien uppger var femte muslim att man känner sympati för Kalifatet. Fler brittiska muslimer ansluter sig nu till IS än till den brittiska försvarsmakten.

I Holland visar en undersökning gjord av Motivaction att 80 procent av holländare med turkisk bakgrund "inte ser något fel" med IS.

Bland unga europeiska muslimer ligger stödet för självmordsbombningar på 22 procent i Tyskland, 29 procent i Spanien, 35 procent i Storbritannien och 42 procent i Frankrike, enligt en opinionsundersökning från Pew.

Islamiska statens popularitet i arabvärlden har avslöjats i ett flertal undersökningar: Förra året publicerade Clarion Project en undersökning byggd på flera källor – en undersökning gjord av Iraqi Independent Institute for Administration and Civil Society Studies från mars 2015, en från Zogby Research Services gjord i november 2014, en från Arab Center for Research and Policy Studies gjord i november 2014, samt en gjord av Fikra Forum i oktober 2014. Resultat: 42 miljoner människor i arabvärlden sympatiserar med IS.

Efter massakern på Charlie Hebdo genomförde Al-Jazeera en opinionsundersökning där man frågade "Stödjer du IS segrar?" 81 procent av de svarande sa "ja".

Även om dessa undersökningar ska tas med en nypa salt, tyder de på att det finns en djupgående och livaktig "gråzon", som ger näring åt islamisk jihad i både Europa och Mellanöstern. Det handlar om miljoner muslimer som visar sympati, förståelse och samhörighet med IS ideologi och mål.

Anthony Glees, engelsk expert på politisk radikalism, har avslöjat hur "gråzonen" såg ut vad gällde tyska Röda arméfraktionen: "1977 hade den västtyska kriminalpolisen samlat på sig ett register som innehöll 4,7 miljoner namn på misstänkta och sympatisörer, många av dem universitetsstuderande."

Terrorledarna den gången kom alla från fina tyska familjer: Andreas Baader var son till en historieprofessor, Ulrike Meinhof var dotter till en museichef och en berömd journalist, Gudrun Ensslin var prästdotter, Horst Mahler son till en domare.

I dag har Islamiska staten en mycket mer djupgående gråzon av sympatisörer bland Europas muslimer än vad RAF hade bland sina anhängare.

Om Röda arméfraktionen var i krig med "die schweine" (de borgerliga "grisarna"), så är Kalifatets frivilliga i krig med alla "kuffar" (otrogna). De IS-lojala skördar sina offer på restauranger, teatrar och idrottsarenor i Paris; ett kafé i Köpenhamn där man höll möte om yttrandefrihet och islam; bland västerländska turister på en badort i Tunisien; pendlare på en tunnelbanestation i Maalbeek och passagerare på Bryssels flygplats.

För IS pågår ett evigt krig i profetens namn. Som Graeme Wood förklarade i "What ISIS Really Wants": "[IS] hungrar efter folkmord ... och anser sig själva vara budbärare om – och huvudaktör i – den förestående apokalypsen."

Le Figaro-journalisten Ivan Rioufol har just gett ut en bok, "La guerre civile qui vient" ("Det kommande inbördeskriget"), i vilken han beskriver farorna med den "apokalyptiska ideologi" radikal islam representerar i Europa. Hur många muslimer kommer IS-viruset att infektera i den vidsträckta europeiska "gråzonen"? Svaret kommer att avgöra vår framtid.

Giulio Meotti


Giulio Meotti, kulturchef på Il Foglio, är italiensk journalist och författare.

Publicerad med rättigheter från Gatestone.

 


                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler