Politik: USA:s biträdande försvarsminister Robert Work säger: ”Vi hjälper våra vänner”
USA:s biträdande försvarsminister Robert Work utlovar ingenting definitivt till ett icke-Natoland som Sverige efter ett möte med sina nordiska och baltiska motsvarigheter. Han gör helt rätt enligt regelboken.
Politik: USA:s biträdande försvarsminister Robert Work säger: ”Vi hjälper våra vänner”
Publicerades 2016-04-27 © pixabay

Den amerikanska statssekreteraren Robert Works och statsekreterare Jan Salestrand på det svenska försvarsdepartementet var på tisdagen värdar för ett möte i Stockholm med kollegor från de nordiska och baltiska länderna.

”Vilken som helst attack mot Sverige skulle vara någonting som USA skulle vara extremt oroat över.., och, jag kan inte tala om hypotetiska fall, men detta är den typ av sak där USA hjälper sina vänner över hela världen, och det beror bara på; hur kan vi bäst göra detta?”

”Gotland är ett stycke nyckelterräng. Vi skulle vara mycket intresserade av vad som händer där i händelse av en kris”, fortsätter biträdande försvarsminister Robert Works.

Hur ska USA då hjälpa oss, och kan de hjälpa oss i tid? Det råder inget tvivel om att så länge som Baltikum kan räkna med amerikansk hjälp så kan Sverige räkna med ett amerikanskt intresse för att använda vårt territorium.

Det innebär ironiskt nog att även Ryssland har intresse av att använda sig av vårt territorium. Ur det förhållandet blir det en kapplöpning om svenskt territorium. Detta har traditionellt varit det starkaste argumentet för svensk neutralitetspolitik. Men då krävs det att vi kan kontrollera vårt eget territorium och det kan vi inte idag.

Fakta 1. Alla parter vill behärska Gotland för att kunna placera luftvärn med lång räckvidd (160+ km för amerikanska Patriot PAC-2 upp till och med 400 km för ryska S-400, men från ungefär grovt räknat 150 km avstånd blir jordens horisontkrökning ett problem om inte innan) och kustrobotbatterier i centrala Östersjön. Om Ryssland kontrollerar Gotland så kan USA svårligen återta Baltikum.

Fakta 2. Amerikanska flygstridskrafter behöver 2-4 dygn innan de kan vara i Norge. Marina styrkor behöver 8-14 dygn och gröna styrkor behöver 1-2 månader på sig att nå svensk hamn på svensk mark.

Fakta 3. USA fyrdubblar fram till nästa år sin militära budget för Europa för att garantera Nato-medlemmar skydd efter Rysslands angrepp på Krim och Ukraina. Men stödet kan komma att dras tillbaka med Donald Trump som president. Ve den som inte står beredd då.

Svaret på om USA hinner deployera styrkor beror alltså på vad det är för vapenslag vi förväntar oss ska hjälpa oss, och vilken del av Sverige det rör sig om. Jakt- och attackflygförstärkningar skulle i princip kunna hinna hit innan veckan är över. Men då har vi kanske inte kvar några relevanta flygbaser med tanke på att vi sannolikt blivit bekämpade.

Det som eventuellt skulle göra någon skillnad på öjn (Gotland) är framförallt målinmätningsförmåga till målinmätning av mål för kryssningsrobotar. Det senare kräver nog kompatibilitet på vissa områden, eftersom vi förmodat är den enda parten som kan koordinatbestämma efter karta, och denna information ska sedan kunna länkas och tillnyttogöras av en plattform med kryssningsrobotar, som befinner sig t.ex. i Skagerack.

I Norrland blir våra flygbaser sannolikt också bekämpade. Men möjligen så är järnvägsförbindelsen mellan norska Trondheim, där USA har förhandslagrat materiel i olika bergrum, och Luleå intakt alt. kan repareras snabbt.

Göteborgs hamn kan användas, men Ryssland kan hota med att minera den. Oavsett om de gör verklighet av hotet eller inte så kommer man inte våga använda hamnen innan man har minsökt.

Om finska armén håller ut i drygt 3 veckor så hinner en tung amerikansk mekaniserad brigad med samtlig utrustning och personal, utöver de stridsfordon som kan tänkas finnas förhandslagrade i sammanlagt 8 förhandslager i Trøndelagsregionen, ta sig till Norge med transportflyg och därifrån vidare till Norrland via järnvägen.

Men det finns ingen anledning att anta att järnvägen förblir intakt hela vägen. Fast hela vägen kanske inte behövs.

Men Gotland tycks förlorat så länge som vi inte har en 5 000 hungriga amerikanska hjärtan på öjn permanent. Pest eller kolera, det är bara att välja!

Men vi kan försvara öjn själva, åtminstone så länge som vi har permanenta baser på ön, luftvärn, mekaniserade förband, Nationella Skyddsstyrkor, ett par UAV-kompanier för att förstärka signaleffekterna och målinvisa, och ett kustrobotregemente.

 Amerikanarna behöver förmodat urlasta på den svenska västkusten, inklusive vid Landvetter flygplats, och transportera materielen på land österut för att lasta ombord samma tunga materiel på civila RORO-färjor vid ostkusten.

Därför så är det en intressant samtida artikel på SR;Ekot i dagarna om att Norrköpings hamn AB tänker bygga ut för en miljard kronor, för att säkra hanteringen av allt större godskapacitet i framtiden. Den nya Pampushamnen beräknas stå klar först 2023. Finansieringen ska inte bekostas via skattsedeln.

USA protesterade nyligen mot att ryskt stridsflyg flög mycket nära en amerikansk jagare på internationellt vatten i Östersjön. Robert Work kallar den ryska handlingen för mycket oprofessionell.

Vi har gjort klart för Ryssland att vi anser att deras handlande är väldigt, väldigt provokativt och farligt för att det kan leda till missförstånd, säger han.

Även till exempel svenskt stridsflyg har, enligt försvarsmakten, fått IR-facklor fällda på sig så att de studsade på plåten. Om en IR-fackla hade sugits in i turbinen så hade planet kraschat.

USA:s president Barack Obama aviserade redan 2014 utökad amerikansk militär närvaro i östra Europa och Centraleuropa. USA:s försvarsdepartement Pentagon presenterade också nyligen mer detaljerade planer inom ramen för initiativet. Något som skapat irritation i Ryssland.

USA försöker samtidigt försäkra sig om att inte eskalera spänningarna, enligt Work.

”Vi vill fortfarande ha möjligheten att arbeta tillsammans med Ryssland och samarbeta kring aktiviteter av ömsesidigt intresse.”

Roger M. Klang

Källor:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6419763

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6420015

http://www.helagotland.se/nyheter/in-utrikes/ryssland-ska-avskrackas-12633458.aspx

http://www.vt.se/nyheter/ryssland-ska-avskrackas-om4112206.aspx

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22707897.ab

 


                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler