Reportage: Palestinier utplånar kristnas historia
Palestinska kristna ser förstörelsen av de antika bysantinska kyrkoruinerna som ytterligare ett försök av palestinska muslimska ledare, Palestinska myndigheten (PM) och Hamas, att utplåna den kristna historien och alla tecken på kristen närvaro på Västbanken och i Gaza.
Reportage: Palestinier utplånar kristnas historia
Publicerades 2016-05-03

Hamas har förstört ruinerna efter den 1 800 år gamla bysantinska kyrka som nyligen grävdes fram i Gaza City.

Palestinska kristna rasar mot förstörelsen av ruinerna efter en urgammal bysantinsk kyrka, som nyligen upptäcktes i Gaza City.

Världssamfundet är dock måttligt intresserat av att lyssna på protesterna, och särskilt ointresserade är FN-organ som Unesco, vars uppgift det är att bevara natur- och kulturarv världen över.

Ruinerna efter den 1 800 år gamla kyrkan upptäcktes på Palestinatorget i Al-Darajområdet i centrala Gaza City, där Hamas planerar att bygga ett köpcentrum. Den dramatiska upptäcktengjorde inget intryck på byggnadsarbetarna, som helt enkelt slängde föremålen åt sidan och fortsatte jobba.

Otroligt nog användes sedan bulldozrar för att krossa stora delar av det som grävts fram, vilket väckte skarp kritik från palestinska kristna – många menar att både Hamas och Palestinska myndigheten, PM, beter sig som Islamiska staten vad gäller att förstöra historiska platser.

Palestinska kristna ser förstörelsen av de antika bysantinska kyrkoruinerna som ytterligare ett försök av palestinska muslimska ledare, PM och Hamas, att utplåna den kristna historien och alla tecken på kristen närvaro i de palestinska områdena.

 Anklagelserna speglar den bitterhet palestinska kristna känner gentemot ledarskapet på Västbanken och i Gazaremsan. Det är också en indikation på den ökande känslan av marginalisering och förföljelse många kristna upplever under PM och Hamas.

Palestinska kristna uttrycker också besvikelse över världssamfundets bristande intresse, däribland Vatikanen och kristna samfund världen över, för vad de upplever som en attack mot deras arv och heliga platser.

Hamas påstår sig inte ha resurser att bevara den antika kyrkoruinen. Att bevara den kristna platsen, menar de, skulle kosta miljontals dollar och kräva hundratals arbetare – vid en tidpunkt då islamiströrelsen står inför en ekonomisk kris på grund av den pågående "blockaden" mot Gazaremsan.

Palestinska myndigheten, å sin sida, hävdar att eftersom de inte har kontroll över Gaza finns det ingenting de kan göra åt förstörelse av fornlämningar. Man kan dock notera att PMs ledare inte heller offentligt har fördömt förödelsen. Detta är alltså det PM som förespråkar en knivhuggnings- och bilattacks-"intifada" för att judarna "vanhelgar" Al-Aqsamoskén i Jerusalem genom guidade turer på Tempelberget under polisbeskydd.

Enligt Palestinska myndigheten är judiska besök på Tempelberget mycket hemskare än att kristna heliga platser vanhelgas i Gaza. I stället för att ta direkt avstånd från Hamas handlingar, lät PM sin officiella nyhetsbyrå Wafa rapportera om händelsen och intervjua palestinska arkeologer och historiker, vilka fick ge uttryck för upprördhet över förödelsen.

En kristen ledare på Västbanken, fader Ibrahim Nairouz, skrev ett argt brev till PMs premiärminister Rami Hamdallah, där han beklagade den hänsynslösa hanteringen av kyrkoruinerna i Gaza.

Fader Nairouz skrev: "Skulle ni ha hanterat situationen på samma sätt om det handlade om ruiner efter en moské eller synagoga?"

Han lät också meddela att han i protest mot förstörelsen tänker bojkotta den palestinske premiärministerns resa till Betlehem och Hebron.

Fader Nairouzs protest stöttades av många arga palestinska kristna – och en del muslimer – som uttryckte sin avsky inför det inträffade.

Sami Khalil, kristen från staden Nablus på Västbanken, skrev:

"Jag anser att tystnaden har nått ett lömskt stadium. Frågan är var alla konservatorer som ska bevara vårt kristna arv håller hus? Var är kyrkoledarna från Jerusalem och resten av världen? Var är biskoparna? Var är Vatikanen och Unesco? Var är de ledare och politiker som pratar, pratar, pratar om nationell sammanhållning och bevarande av heliga platser? Eller är detta en kollektiv sammansvärjning för att sätta punkt för vår existens och historia i Öst?"

En annan kristen, Anton Kamil Nasser, sa: "Oavsett om det handlar om en kyrka eller något annat, så är detta ett slags intellektuell terrorism och efterblivenhet."

Abdullah Kamal, anställd på Al-Qudsuniversitetet i Jerusalem, sa: "Tyvärr är tystnaden kring förstörelsen av denna historiska plats, detta världsarv i vårt land, att likställa med ett brott."

En kristen kvinna från östra Jerusalem kommenterade: "Vi borde skämmas. Om detta hände under judarna, skulle de ha gjort om platsen till museum."

Nej, den kristna minoriteten har det inget vidare under PM och Hamas. Det är ingen hemlighet att allt fler kristna på Västbanken och i Gaza känner att de systematiskt förföljs, just för att de är kristna.

Härjningen av den antika bysantinska kyrkan i Gaza är bara ett exempel på den respektlöshet PM och Hamas visar sina kristna landsmän.

En annan incident som gjort de kristna rasande, var när PMs polis förra veckan grep en framstående kristen affärsman i Betlehem, 60-årige Raja Elias Freij.

Enligt Palestinska myndigheten har Freij hotat en köpman från Betlehem – en anklagelse han, hans familj och många andra kristna starkt förnekar. Förra helgen höll kristna grupper en protest på Krubbtorget i Betlehem, då man krävde att Freij ska släppas och anklagade PM för religiös diskriminering.

De palestinska kristnas utsatthet intresserar inte världssamfundet. Det beror på att man inte kan skylla Israel för att ha förstört antikviteterna. Om den nuvarande politiken består, kommer det en dag då det inte finns några kristna kvar i Betlehem. Då får de pilgrimer som besöker staden ha med sig en egen präst om de vill hålla gudstjänst.

Khaled Abu Toameh 

Khaled Abu Toameh är prisbelönt journalist baserad i Jerusalem.

Publicerat med rättigheter från Gatestone


 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!