Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Reportage: Palestinier utplånar kristnas historia - Morgonbladet

Reportage: Palestinier utplånar kristnas historia
Palestinska kristna ser förstörelsen av de antika bysantinska kyrkoruinerna som ytterligare ett försök av palestinska muslimska ledare, Palestinska myndigheten (PM) och Hamas, att utplåna den kristna historien och alla tecken på kristen närvaro på Västbanken och i Gaza.
Reportage: Palestinier utplånar kristnas historia
Publicerades 2016-05-03

Hamas har förstört ruinerna efter den 1 800 år gamla bysantinska kyrka som nyligen grävdes fram i Gaza City.

Palestinska kristna rasar mot förstörelsen av ruinerna efter en urgammal bysantinsk kyrka, som nyligen upptäcktes i Gaza City.

Världssamfundet är dock måttligt intresserat av att lyssna på protesterna, och särskilt ointresserade är FN-organ som Unesco, vars uppgift det är att bevara natur- och kulturarv världen över.

Ruinerna efter den 1 800 år gamla kyrkan upptäcktes på Palestinatorget i Al-Darajområdet i centrala Gaza City, där Hamas planerar att bygga ett köpcentrum. Den dramatiska upptäcktengjorde inget intryck på byggnadsarbetarna, som helt enkelt slängde föremålen åt sidan och fortsatte jobba.

Otroligt nog användes sedan bulldozrar för att krossa stora delar av det som grävts fram, vilket väckte skarp kritik från palestinska kristna – många menar att både Hamas och Palestinska myndigheten, PM, beter sig som Islamiska staten vad gäller att förstöra historiska platser.

Palestinska kristna ser förstörelsen av de antika bysantinska kyrkoruinerna som ytterligare ett försök av palestinska muslimska ledare, PM och Hamas, att utplåna den kristna historien och alla tecken på kristen närvaro i de palestinska områdena.

 Anklagelserna speglar den bitterhet palestinska kristna känner gentemot ledarskapet på Västbanken och i Gazaremsan. Det är också en indikation på den ökande känslan av marginalisering och förföljelse många kristna upplever under PM och Hamas.

Palestinska kristna uttrycker också besvikelse över världssamfundets bristande intresse, däribland Vatikanen och kristna samfund världen över, för vad de upplever som en attack mot deras arv och heliga platser.

Hamas påstår sig inte ha resurser att bevara den antika kyrkoruinen. Att bevara den kristna platsen, menar de, skulle kosta miljontals dollar och kräva hundratals arbetare – vid en tidpunkt då islamiströrelsen står inför en ekonomisk kris på grund av den pågående "blockaden" mot Gazaremsan.

Palestinska myndigheten, å sin sida, hävdar att eftersom de inte har kontroll över Gaza finns det ingenting de kan göra åt förstörelse av fornlämningar. Man kan dock notera att PMs ledare inte heller offentligt har fördömt förödelsen. Detta är alltså det PM som förespråkar en knivhuggnings- och bilattacks-"intifada" för att judarna "vanhelgar" Al-Aqsamoskén i Jerusalem genom guidade turer på Tempelberget under polisbeskydd.

Enligt Palestinska myndigheten är judiska besök på Tempelberget mycket hemskare än att kristna heliga platser vanhelgas i Gaza. I stället för att ta direkt avstånd från Hamas handlingar, lät PM sin officiella nyhetsbyrå Wafa rapportera om händelsen och intervjua palestinska arkeologer och historiker, vilka fick ge uttryck för upprördhet över förödelsen.

En kristen ledare på Västbanken, fader Ibrahim Nairouz, skrev ett argt brev till PMs premiärminister Rami Hamdallah, där han beklagade den hänsynslösa hanteringen av kyrkoruinerna i Gaza.

Fader Nairouz skrev: "Skulle ni ha hanterat situationen på samma sätt om det handlade om ruiner efter en moské eller synagoga?"

Han lät också meddela att han i protest mot förstörelsen tänker bojkotta den palestinske premiärministerns resa till Betlehem och Hebron.

Fader Nairouzs protest stöttades av många arga palestinska kristna – och en del muslimer – som uttryckte sin avsky inför det inträffade.

Sami Khalil, kristen från staden Nablus på Västbanken, skrev:

"Jag anser att tystnaden har nått ett lömskt stadium. Frågan är var alla konservatorer som ska bevara vårt kristna arv håller hus? Var är kyrkoledarna från Jerusalem och resten av världen? Var är biskoparna? Var är Vatikanen och Unesco? Var är de ledare och politiker som pratar, pratar, pratar om nationell sammanhållning och bevarande av heliga platser? Eller är detta en kollektiv sammansvärjning för att sätta punkt för vår existens och historia i Öst?"

En annan kristen, Anton Kamil Nasser, sa: "Oavsett om det handlar om en kyrka eller något annat, så är detta ett slags intellektuell terrorism och efterblivenhet."

Abdullah Kamal, anställd på Al-Qudsuniversitetet i Jerusalem, sa: "Tyvärr är tystnaden kring förstörelsen av denna historiska plats, detta världsarv i vårt land, att likställa med ett brott."

En kristen kvinna från östra Jerusalem kommenterade: "Vi borde skämmas. Om detta hände under judarna, skulle de ha gjort om platsen till museum."

Nej, den kristna minoriteten har det inget vidare under PM och Hamas. Det är ingen hemlighet att allt fler kristna på Västbanken och i Gaza känner att de systematiskt förföljs, just för att de är kristna.

Härjningen av den antika bysantinska kyrkan i Gaza är bara ett exempel på den respektlöshet PM och Hamas visar sina kristna landsmän.

En annan incident som gjort de kristna rasande, var när PMs polis förra veckan grep en framstående kristen affärsman i Betlehem, 60-årige Raja Elias Freij.

Enligt Palestinska myndigheten har Freij hotat en köpman från Betlehem – en anklagelse han, hans familj och många andra kristna starkt förnekar. Förra helgen höll kristna grupper en protest på Krubbtorget i Betlehem, då man krävde att Freij ska släppas och anklagade PM för religiös diskriminering.

De palestinska kristnas utsatthet intresserar inte världssamfundet. Det beror på att man inte kan skylla Israel för att ha förstört antikviteterna. Om den nuvarande politiken består, kommer det en dag då det inte finns några kristna kvar i Betlehem. Då får de pilgrimer som besöker staden ha med sig en egen präst om de vill hålla gudstjänst.

Khaled Abu Toameh 

Khaled Abu Toameh är prisbelönt journalist baserad i Jerusalem.

Publicerat med rättigheter från Gatestone


 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler