Libanons kristna hotas av islamister
Islamiska jihadistgrupper hotar libanesiska kristna och kräver att de ska underkasta sig islam. Libanons kristna, ättlingar till de arameiska syriakerna, var i majoritet i landet för bara 100 år sedan.
Libanons kristna hotas av islamister
Publicerades 2016-05-06

Saad Hariri, saudisponsrad sunnimuslimsk politiker i Libanon, bjöd nyligen in alla libanesiska partier till sitt kontor för att skriva på ett dokument där man bekräftar att Libanon är en arabisk stat. På bilden syns Saad Hariri (höger) tillsammans med den nu bortgångne saudiske kungen Abdullah 2014.

De omvälvningar som skett i Libanon på sistone, har gjort kristna i landet mycket oroliga för att deras existens som arvtagare och ättlingar till de första kristna är hotad.

Kristna i Mellanöstern står inför ett gigantiskt folkmord – liknande det folkmord på kristna som följde på den islamiska erövringen av Mellanöstern på 600-talet.

Islamiska jihadistgrupper hotar libanesiska kristna och kräver att de ska underkasta sig islam. Libanons kristna, ättlingar till de arameiska syriakerna, var i majoritet i landet för bara 100 år sedan.

Kravet på att kristna ska konvertera till islam är ett av flera dekret som utfärdats av Islamiska staten och andra islamiska grupper som gömmer sig i den bergiga gränsregionen mellan Syrien och Libanon.

Saad Hariri, saudisponsrad sunnimuslimsk politiker och son till den mördade premiärministern Rafik Hariri, bjöd nyligen in alla libanesiska partier till sitt kontor för att skriva på ett dokument där man bekräftar att Libanon är en arabisk stat.

Arabisk stat är lika med islamiska lagar, så är det med alla medlemmar av Arabförbundet. Varför är det så viktigt för Hariri eller den sunnitiska och islamiska världen att Libanon ska ingå som en arabisk stat, och ge upp sitt nuvarande namn som enbart libanesisk stat?

Och varför vill arabländerna, däribland Palestinska myndigheten, inte erkänna Israel med sin 80-procentiga judiska majoritet, medan man samtidigt försöker tvinga definitionen arabstat på Libanon – vars befolkning till 35 procent består av icke-arabiska kristna?

Det finns uppskattningsvis en miljon syriakiska maroniter kvar i Libanon, samt ytterligare runt 700 000 kristna tillhörande andra kyrkor. Dessutom lever över åtta miljoner syriakiska maroniter utspridda över världen.

Dessa åtta miljoner kristna har flytt genom århundradena på grund av förföljelse från muslimer, som ofta stått som segrare i det kristna urhemmet. Libanon har aldrig varit helt arabiskt eller muslimskt.

Men detta är alltså det steg som Saad Hariri vill ta – via en mildare taktik för att genomföra IS expansionistiska ideologi, och bakom en modern, moderat och sekulär sunnitisk front.

Hariris begäran avslöjar vad den islamiska världen har för planer för Libanon, Israel och i slutändan även Europa och USA. Världssamfundet måste skydda kristna, judiska och andra minoriteter i Mellanöstern.

Både Libanon och Israel måste förbli hemländer för förföljda minoriteter i Mellanöstern – ett kristet hemland i Libanon och ett judiskt hemland i Israel. Länderna är sammankopplade geografiskt, och bör hjälpa varandra ekonomiskt, och snart har man kanske ett fredsavtal som skulle kunna utgöra en fredlig bro för kultur och mänskliga rättigheter mellan Väst och Öst.

Bashir Gemayel, den berömde libanesiske kristne maronitiske ledaren som mördades efter att ha valts till president 1982, varnade Väst under inbördeskriget i Libanon.

Han menade att om de islamiska styrkor som bekämpade de kristna vann, skulle de fortsätta sitt krig mot västvärlden – vilket man de facto gör just nu.

Avsikten med det avtal som det sunnitiska ledarskapet lagt fram är uppenbarligen att förvandla Libanon till ytterligare en officiellt arabisk-muslimsk stat. Målet är att köra över ursprungsbefolkningens rättigheter, precis som man gjort med de kristna kopterna i Egypten och de arameiska syriakiska kristna i Irak.

Ursprungsbefolkningen i Libanon är de arameisk-feniciska kristna – särskilt maroniterna – som fortfarande bevarar syriakiska (språket Jesus talade) som sitt heliga språk. Hela 95 procent av Libanons byar har fortfarande syriakiska arameiska namn. Islam och det arabiska språket kom sent till Libanon från den arabiska halvön, efter 600-talet.

Hariris dröm kan också få stöd av det shiitiska muslimska partiet Hizbollah: Både sunniter och shiiter är muslimer. Nästa steg blir att begära att den libanesiska konstitutionen ändras, så att landet styrs av sharialagar, i likhet med många andra arabiska och islamiska länder, däribland Palestinska myndighetens framtida Palestina.

Artikel 4 i PMs förslag till konstitution för en framtida palestinsk stat slår fast: "Principerna i islamisk sharia ska vara den främsta grunden i lagstiftningen."

Införande av islamisk sharialag innebär muslimsk överhöghet och kontroll över den arameisk-kristna befolkningen. Om denna islamiska ideologi, implementerad i massor av länder, inte är rasism – vad är då rasism?

Varför är den fria världens kyrkliga och sekulära ledare tysta och demoniserar uteslutande Israel – för att landet skyddar sig mot detta hot och denna ideologi?

"Ni ska lära känna sanningen och sanningen ska göra er fria." Libanons kristna och hela Mellanöstern kan rädda sin existens endast genom att ta till sig denna heliga mening.

 Shadi Khalloul

Shadi Khalloul är ordförande för det Arameisk-kristna förbundet i Israel, representant för Israels arabisktalande kristna och kandiderar till det israeliska parlamentet.

Publicerad med rättigheter från Gatestone.  

 

 

                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler