Ledare: Har SD inspirerats av KV för en vettig ekonomisk politik?
André Juthe går igenom likheterna och skillnaderna mellan Kristna Värdepartiets och Sverigedemokraternas ekonomiprogram.
Ledare: Har SD inspirerats av KV för en vettig ekonomisk politik?
Publicerades 2016-05-11


I en debattartikel på SvD lägger Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson fram ett nytt politiskt förslag med ett högt grundavdrag och föreslår att ingen ska behöva betala skatt på inkomster upp till 150.000 kronor. De menar att ett högt grundavdrag har en positiv effekt på arbetsmarknaden.Speciellt gäller det för dem som står utanför arbetsmarknaden, som kan gå från a-kassa till deltidsarbete eller tim-vikariat - arbete som på det här sättet kommer att löna sig bättre. Detta ska finansieras genom fyra åtgärder: Skrotat jobbskatteavdrag, höjd moms, utfasat ränteavdrag och ett minskat antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder från arbetsförmedlingen.

Det som är intressant är likheten med flera av förslagen i Kristna Värdepartiets ekonomiska politik. Men tyvärr är SD inte är tillräckligt radikala. Precis som KD och övriga partier i Alliansen så har SD inte förstått vad en äkta icke-socialistisk politik innebär och saknar den radikalitet som behövs.

Kristna Värdepartiet (KV) föreslår höjd grundpensionen och att grundavdraget i beskattningen sätts till ett belopp som motsvarar existensminimum plus 20 procent, i dag cirka 130 000 kronor per år. Men ett högt grundavdrag så kan också låglönearbetare få en skälig lön.

Vi vill också att samtliga kontraproduktiva marknadspolitiska åtgärder från arbetsförmedlingen ska skrotas. Faktum är att arbetsförmedlingen bör reduceras till 10 av den byråkratiska myndighet den är idag. Jobbskatteavdragen ska skrotas och istället ska skatten vara generellt låg. Företagens utdelningen bör göras avdragsgill så att möjlighet att anställa fler ökar.

Arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna bör kraftigt sänkas, från dagens drygt 31 procent till i ett första skede 10 %. Detta kommer att generera mycket mera verkliga jobb.

Förändringarna ska finansieras genom att införa marknadsekonomi i de delar av näringslivet som i dag är politiskt styrda, bl a bostadssektorn, klimat- och energifrågorna, transportsektorn samt delar av bankväsendet. Hyresregleringen och stödet till järnvägarna, liksom riksbankens rätt att styra den kortsiktiga räntan. Avsluta EU medlemskapet och bara behålla handelsavtalen är en annan besparande åtgärd vilket om möjligt kan göras. 

Men det måste också införas en paretooptimal förändring på familjepolitiken[1]. Alla bidrag ska slopas, och föräldraförsäkring och daghemssubventioner ska ersättas med en barnpeng, lika för alla.

Detta ger en ny konkret möjlighet för föräldrarna att själva kunna ta ansvaret för barnens uppfostran. Bara denna förändring ger inte bara rättvisa och frihet till alla föräldrar och bättre uppväxtvillkor för barnen, utan också en samhällsekonomisk vinst på närmare 30 miljarder.

Det beror på att kostnaden för dagens subventionerade daghemsplats är ca 15000 kr/månad/heltidsbarn medan den endast är ca 9000 kr/månad/heltidsbarn på en fri marknad. En förlust på ca 6000 kr varje månad per heltidsbarn på grund av byråkratin som subventionerade daghemsplatser innebär.

På liknande sätt bör dagens subventioner till åldringsvården ersättas med en behovsprövad och variabel omsorgspeng, med frihet för den äldre att själv välja utförare (även familjemedlemmar). Samma system bör införas inom sjukvården vilket kommer att ge paretooptimal ekonomisk vinst förutom andra värden som frihet och självbestämmande.

Kristna Värdepartiets nytänkande politik stärker samhället ekonomiskt och social och banar väg för ett Sverige där dagens toppstyrning ersätts med frihet och självständighet för individer och familjer.


André Juthe

 

 

 

 

 

Fotnoter

1. Paretooptimal förändring betyder att omfördelningen av tillgängliga resurser gör att det blir bättre utan att någon får det sämre, och att ingen annan omfördelning kan göra det bättre all inräknat. 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.