Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Ledare: Har SD inspirerats av KV för en vettig ekonomisk politik? - Morgonbladet

Ledare: Har SD inspirerats av KV för en vettig ekonomisk politik?
André Juthe går igenom likheterna och skillnaderna mellan Kristna Värdepartiets och Sverigedemokraternas ekonomiprogram.
Ledare: Har SD inspirerats av KV för en vettig ekonomisk politik?
Publicerades 2016-05-11


I en debattartikel på SvD lägger Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson fram ett nytt politiskt förslag med ett högt grundavdrag och föreslår att ingen ska behöva betala skatt på inkomster upp till 150.000 kronor. De menar att ett högt grundavdrag har en positiv effekt på arbetsmarknaden.Speciellt gäller det för dem som står utanför arbetsmarknaden, som kan gå från a-kassa till deltidsarbete eller tim-vikariat - arbete som på det här sättet kommer att löna sig bättre. Detta ska finansieras genom fyra åtgärder: Skrotat jobbskatteavdrag, höjd moms, utfasat ränteavdrag och ett minskat antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder från arbetsförmedlingen.

Det som är intressant är likheten med flera av förslagen i Kristna Värdepartiets ekonomiska politik. Men tyvärr är SD inte är tillräckligt radikala. Precis som KD och övriga partier i Alliansen så har SD inte förstått vad en äkta icke-socialistisk politik innebär och saknar den radikalitet som behövs.

Kristna Värdepartiet (KV) föreslår höjd grundpensionen och att grundavdraget i beskattningen sätts till ett belopp som motsvarar existensminimum plus 20 procent, i dag cirka 130 000 kronor per år. Men ett högt grundavdrag så kan också låglönearbetare få en skälig lön.

Vi vill också att samtliga kontraproduktiva marknadspolitiska åtgärder från arbetsförmedlingen ska skrotas. Faktum är att arbetsförmedlingen bör reduceras till 10 av den byråkratiska myndighet den är idag. Jobbskatteavdragen ska skrotas och istället ska skatten vara generellt låg. Företagens utdelningen bör göras avdragsgill så att möjlighet att anställa fler ökar.

Arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna bör kraftigt sänkas, från dagens drygt 31 procent till i ett första skede 10 %. Detta kommer att generera mycket mera verkliga jobb.

Förändringarna ska finansieras genom att införa marknadsekonomi i de delar av näringslivet som i dag är politiskt styrda, bl a bostadssektorn, klimat- och energifrågorna, transportsektorn samt delar av bankväsendet. Hyresregleringen och stödet till järnvägarna, liksom riksbankens rätt att styra den kortsiktiga räntan. Avsluta EU medlemskapet och bara behålla handelsavtalen är en annan besparande åtgärd vilket om möjligt kan göras. 

Men det måste också införas en paretooptimal förändring på familjepolitiken[1]. Alla bidrag ska slopas, och föräldraförsäkring och daghemssubventioner ska ersättas med en barnpeng, lika för alla.

Detta ger en ny konkret möjlighet för föräldrarna att själva kunna ta ansvaret för barnens uppfostran. Bara denna förändring ger inte bara rättvisa och frihet till alla föräldrar och bättre uppväxtvillkor för barnen, utan också en samhällsekonomisk vinst på närmare 30 miljarder.

Det beror på att kostnaden för dagens subventionerade daghemsplats är ca 15000 kr/månad/heltidsbarn medan den endast är ca 9000 kr/månad/heltidsbarn på en fri marknad. En förlust på ca 6000 kr varje månad per heltidsbarn på grund av byråkratin som subventionerade daghemsplatser innebär.

På liknande sätt bör dagens subventioner till åldringsvården ersättas med en behovsprövad och variabel omsorgspeng, med frihet för den äldre att själv välja utförare (även familjemedlemmar). Samma system bör införas inom sjukvården vilket kommer att ge paretooptimal ekonomisk vinst förutom andra värden som frihet och självbestämmande.

Kristna Värdepartiets nytänkande politik stärker samhället ekonomiskt och social och banar väg för ett Sverige där dagens toppstyrning ersätts med frihet och självständighet för individer och familjer.


André Juthe

 

 

 

 

 

Fotnoter

1. Paretooptimal förändring betyder att omfördelningen av tillgängliga resurser gör att det blir bättre utan att någon får det sämre, och att ingen annan omfördelning kan göra det bättre all inräknat. 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler