Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Vetenskap: Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika - Morgonbladet

Susanne W Lamm - Epoch Times Sverige
Vetenskap: Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika
Vild honung dödar sjukdomsbakterier hos människan. Det är därför honung har använts som folkmedicin i tusentals år. Honungsforskarna Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson håller på att ta fram ett alternativ till antibiotika från honungens nyttiga bakterier. Det kan dock dröja innan den nya medicinen kommer ut på marknaden.
Vetenskap: Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika
Publicerades 2016-05-18

Ett honungsbi samlar pollen från en körsbärsblomma. Svenska forskare håller på att framställa ett alternativ till antibiotika med honungens mjölksyrebakterier. (Foto: Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images)

Honung är fortfarande folkmedicin i många delar av världen. Anledningen till att vild honung fungerar är att den innehåller starkt antibakteriella mjölksyrebakterier.

– Det är den här hemliga ingrediensen som ingen har vetat om. Vi vill dra det här tio gånger längre och göra mediciner av detta, säger Alejandra Vásquez, som tillsammans med forskarkollegan Tobias Olofsson upptäckte binas och honungens speciella bakterier 2005.

Honungens mjölksyrebakterier tar död på alla sjukdomsbakterier man känner till idag – även antibiotikaresistenta bakterier, enligt de båda forskarna. Det är kombinationen av 13 olika bakterier som ger den starka medicinska effekten.

– Naturen har redan evolverat fram ett försvar som bina har använt sig av i miljontals år, säger Vásquez.

Även om läkemedlet med honungsbakterierna inte kommer att ersätta antibiotika rakt av, kan det bli ett bra alternativ. Men det dröjer nog innan människor kan börja använda den, säger Vásquez. Att skapa nya mediciner för människor är en lång, dyr och reglerad process.

Kroniska sår hade de kunnat ta fram en medicin mot ganska snabbt, men det är svårt att få fram pengar till de studierna, berättar Vásquez. Det är mest äldre människor som råkar ut för kroniska sår, och de är en underprioriterad grupp, säger hon, därför är det svårt att få anslag. De hoppas på donationer.

De båda honungsforskarna har testat honungsbakterierna på hästar med kroniska sårinfektioner med bra resultat. En sådan antiseptisk djursalva finns redan på marknaden.

Alejandra Vasquez i labratoriet. (Foto: ConCellae AB)

 Bakterierna borta i burkhonung

Att själv experimentera med honung som medicin är dock inget som Vásquez rekommenderar. Forskarnas försök görs med bakterier i kontrollerad form i en steril lösning. Tar man honung från en biodlare har man ingen aning om vilka bakterier som faktiskt finns där. I den här delen av världen håller man bin på ett onaturligt sätt, säger Vásquez. Bin är egentligen vilda insekter som ska bygga själva, det är då de mår bäst och det är då det blir bäst bakterier. Det är bara de senaste 200 åren som man hållit bin i kupor. När biodlaren framställer honung, och vattenhalten sänks, försvinner de nyttiga bakterierna i processen. Dessutom kan det tillkomma en del andra bakterier när honungen slungas, blandas och sedan står framme.

Alejandra Vasquez i labratoriet. (Foto: ConCellae AB)

Det går inte att jämföra det sättet vi håller bin här med det traditionella sättet att plocka honung från vilda bin, säger Vásquez, som man fortfarande gör i vissa länder i Afrika, Asien och Centralamerika. Använder man färsk honung i medicinska syften fungerar det ibland och ibland inte. Ibland gör det mer skada än nytta.

– Det vi vill göra är att ta en folkmedicin som honung har varit, och med den förståelse vi har idag standardisera det och göra det säkert för användning, säger Alejandra Vásquez.

Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez. Tobias Olofsson ärvde bi- och honungsintresset från sin morfar, Tage Kimblad, som länge var den äldste biodlaren i Sverige. (Foto: ConCellae AB)

Alejandra Vásquez honungstips:

– Köp alltid svensk honung, gärna direkt av en biodlare. Det är det bästa du kan hitta, om man nu tänker honung till te, för att baka och sådant. Helst ska det ha behandlats så lite som möjligt, den ska inte ha blivit värmd.Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez. Tobias Olofsson ärvde bi- och honungsintresset från sin morfar, Tage Kimblad, som länge var den äldste biodlaren i Sverige. (Foto: ConCellae AB)

– Köp ingen honung från Kina eller USA. Det finns antibiotikarester i den, och det är väldigt dålig honung. Tyvärr säljs det mycket honung från länder utanför EU i livsmedelsaffärerna. Bland annat ”matlagningshonung” som är en blandning av alla sorters honung som kommer från icke EU-länder. Den skulle jag aldrig äta, den är säkert mer gift än nyttighet.

– Vill man åt bakterierna, som har en annan funktion, då kan man ju köpa våra produkter. Men de här bakterierna finns över huvud taget inte i burkhonung. Det är en missuppfattning att de här bakterierna finns i vilken honung som helst, det gör de inte.

Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson har varumärket Doktor Honung, med bland annat sårsalva och funktionella livsmedel som innehåller de 13 mjölksyrebakterierna, genom sitt företag ConCellae AB.

Susanne Lamm 

Publicerad med rättigheter från Epoch Times.

                            
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler