Susanne W Lamm - Epoch Times Sverige
Vetenskap: Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika
Vild honung dödar sjukdomsbakterier hos människan. Det är därför honung har använts som folkmedicin i tusentals år. Honungsforskarna Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson håller på att ta fram ett alternativ till antibiotika från honungens nyttiga bakterier. Det kan dock dröja innan den nya medicinen kommer ut på marknaden.
Vetenskap: Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika
Publicerades 2016-05-18

Ett honungsbi samlar pollen från en körsbärsblomma. Svenska forskare håller på att framställa ett alternativ till antibiotika med honungens mjölksyrebakterier. (Foto: Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images)

Honung är fortfarande folkmedicin i många delar av världen. Anledningen till att vild honung fungerar är att den innehåller starkt antibakteriella mjölksyrebakterier.

– Det är den här hemliga ingrediensen som ingen har vetat om. Vi vill dra det här tio gånger längre och göra mediciner av detta, säger Alejandra Vásquez, som tillsammans med forskarkollegan Tobias Olofsson upptäckte binas och honungens speciella bakterier 2005.

Honungens mjölksyrebakterier tar död på alla sjukdomsbakterier man känner till idag – även antibiotikaresistenta bakterier, enligt de båda forskarna. Det är kombinationen av 13 olika bakterier som ger den starka medicinska effekten.

– Naturen har redan evolverat fram ett försvar som bina har använt sig av i miljontals år, säger Vásquez.

Även om läkemedlet med honungsbakterierna inte kommer att ersätta antibiotika rakt av, kan det bli ett bra alternativ. Men det dröjer nog innan människor kan börja använda den, säger Vásquez. Att skapa nya mediciner för människor är en lång, dyr och reglerad process.

Kroniska sår hade de kunnat ta fram en medicin mot ganska snabbt, men det är svårt att få fram pengar till de studierna, berättar Vásquez. Det är mest äldre människor som råkar ut för kroniska sår, och de är en underprioriterad grupp, säger hon, därför är det svårt att få anslag. De hoppas på donationer.

De båda honungsforskarna har testat honungsbakterierna på hästar med kroniska sårinfektioner med bra resultat. En sådan antiseptisk djursalva finns redan på marknaden.

Alejandra Vasquez i labratoriet. (Foto: ConCellae AB)

 Bakterierna borta i burkhonung

Att själv experimentera med honung som medicin är dock inget som Vásquez rekommenderar. Forskarnas försök görs med bakterier i kontrollerad form i en steril lösning. Tar man honung från en biodlare har man ingen aning om vilka bakterier som faktiskt finns där. I den här delen av världen håller man bin på ett onaturligt sätt, säger Vásquez. Bin är egentligen vilda insekter som ska bygga själva, det är då de mår bäst och det är då det blir bäst bakterier. Det är bara de senaste 200 åren som man hållit bin i kupor. När biodlaren framställer honung, och vattenhalten sänks, försvinner de nyttiga bakterierna i processen. Dessutom kan det tillkomma en del andra bakterier när honungen slungas, blandas och sedan står framme.

Alejandra Vasquez i labratoriet. (Foto: ConCellae AB)

Det går inte att jämföra det sättet vi håller bin här med det traditionella sättet att plocka honung från vilda bin, säger Vásquez, som man fortfarande gör i vissa länder i Afrika, Asien och Centralamerika. Använder man färsk honung i medicinska syften fungerar det ibland och ibland inte. Ibland gör det mer skada än nytta.

– Det vi vill göra är att ta en folkmedicin som honung har varit, och med den förståelse vi har idag standardisera det och göra det säkert för användning, säger Alejandra Vásquez.

Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez. Tobias Olofsson ärvde bi- och honungsintresset från sin morfar, Tage Kimblad, som länge var den äldste biodlaren i Sverige. (Foto: ConCellae AB)

Alejandra Vásquez honungstips:

– Köp alltid svensk honung, gärna direkt av en biodlare. Det är det bästa du kan hitta, om man nu tänker honung till te, för att baka och sådant. Helst ska det ha behandlats så lite som möjligt, den ska inte ha blivit värmd.Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez. Tobias Olofsson ärvde bi- och honungsintresset från sin morfar, Tage Kimblad, som länge var den äldste biodlaren i Sverige. (Foto: ConCellae AB)

– Köp ingen honung från Kina eller USA. Det finns antibiotikarester i den, och det är väldigt dålig honung. Tyvärr säljs det mycket honung från länder utanför EU i livsmedelsaffärerna. Bland annat ”matlagningshonung” som är en blandning av alla sorters honung som kommer från icke EU-länder. Den skulle jag aldrig äta, den är säkert mer gift än nyttighet.

– Vill man åt bakterierna, som har en annan funktion, då kan man ju köpa våra produkter. Men de här bakterierna finns över huvud taget inte i burkhonung. Det är en missuppfattning att de här bakterierna finns i vilken honung som helst, det gör de inte.

Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson har varumärket Doktor Honung, med bland annat sårsalva och funktionella livsmedel som innehåller de 13 mjölksyrebakterierna, genom sitt företag ConCellae AB.

Susanne Lamm 

Publicerad med rättigheter från Epoch Times.

                            
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.