Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Nationen i kristet perspektiv - Morgonbladet

Krönika: Nationen i kristet perspektiv
Idag på Sveriges nationaldag ställer Stefan Pehrson frågan vad nationen betyder utifrån ett kristet, bibliskt perspektiv.
Krönika: Nationen i kristet perspektiv
Publicerades 2016-06-06 © Wikimedia Commons
Bild: Babels torn av Pieter Bruegel (ca 1525-1569)


Idag firar vi nationaldagen i Sverige. Det är något som tagit lång tid att etablera. Svenska flaggans dag 6 juni instiftades inofficiellt 1916 och antogs först 1983 som officiell nationaldag. Helgdag blev den så sent som 2005. (Annandag pingst upphörde då som ”kompensation” som helgdag.) Tillsammans med ”arbetarklassens” dag, första maj, är den den enda icke-kyrkliga helgdagen. Nyårsdagen och midsommar har ju både kyrklig och allmän betydelse.

Vad betyder då nationen utifrån ett kristet, bibliskt perspektiv? Enligt Bibeln fanns från början inga länder utan alla talade ett och samma språk. När man sedan började förhäva sig och på egen hand ville bygga en stad med ett torn upp till himlen beslutade Gud att stiga ner och ingripa. Han ”förbistrade deras tungor” så att olika språk uppkom.

Mänskligheten splittrades upp så att de måste upphöra arbeta på staden. Den fick namnet Babel, jämför uttrycket 'babbel' (1 Mosebok kap. 11).  Långt senare utväljer Gud – på grund av hans tro – Abraham, vilken han säger ska bli ett stort folk. Dennes son Isak får Jakob, som kallas Israel. En av Israels tolv söner är Juda.

Efter vistelsen i Egypten sluter Gud ett förbund med israeliterna och ger dem sin lag. Denna ska de hålla och på så sätt i ett eget land vittna för alla andra folk om Guds vilja med hela sin skapelse. I templet i Jerusalem finns en yttre gård, som kallas 'hedningarnas förgård', dit även de övriga folken, hedningarna (hebreiska gojim), kan komma och tillbe.


Det visar sig dock att inte heller de som fått Guds bud nedskrivna kan hålla dem. Avgudar tillbes och ställs till och med in i Jerusalems tempel. Sedan Israel splittrats i Nord- och Sydriket besegras och förs det nordliga, fortsatt kallat Israel, bort för att aldrig återvända, medan det sydliga, kallat Juda, något senare bortförs till just Babel i den ”babyloniska fångenskapen”. Juda får dock återvända, och en ny judisk stat upprättas och templet återuppbyggs omkring år 516 före Kristus.

Juda eller Judéen är emellertid mycket försvagat och läggs sedermera under grekiska, ”hellenistiska” härskare, återfår kort sin självständighet under mackabéerna innan Rom lägger landet under sig år 63 f.Kr.

Man inväntar den Smorde (Messias, i grekisk översättning Kristus), konungen, som ska återupprätta Israel. När Jesus uppträder motsvarar han dock inte förväntningarna på en stark politisk ledare hos huvudparten av ledarskapet, utan de får till sist folket med sig i att förkasta honom.

När Jesus tagits upp till himlen sänds den helige Ande till apostlarna i Jerusalem, dit många judar samlats för att fira pingst. Fastän de kommer från olika länder får de ändå var och en höra sitt eget språk talas genom apostlarna. Det är alltså inte ett gemensamt ”andligt” tal, som alla förstår, utan de olika nationaliteternas språk, som nu talas av dem som Anden kommit över (Apostlagärningarna kap. 2).

Splittringen i olika länder från Guds ingrepp mot högmodet vid byggandet av Babels torn förblir alltså. Gud upprättar inte en ny världsgemenskap där alla talar ”ett enda språk och samma ord”, som innan språkförbistringen.

Enligt Guds evangelium återställs inte förhållandena, utan på grund av syndens realitet erbjuds syndernas förlåtelse. Mänskligheten erbjuds inte att lösa sina egna grundläggande problem utan hänvisas – än en gång – till Gud, som inte bara har utan är lösningen.

Även senare i Bibeln bekräftas detta. Paulus säger i Athen: ”Och han har av en enda människa skapat alla människor och folk, för att de skall bo över hela jorden. Han har fastställt bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skall bo” (Apg. 17:26).
Fortfarande i Uppenbarelseboken med dess stora perspektiv kan vi läsa: ”Därefter såg jag, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folk och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmblad i sina händer” (Upp. 7:9).

Det står alltså enligt kristendomen klart att uppdelningen i länder, folk och språk kvarstår. Fortfarande finns hotet att människan i sitt övermod ska införa sina egna ordningar för att själv styra världen.

Internationella organisationer och bestämmelser har sin plats för att samordna det som alla människor har nytta av, men de får aldrig sättas över mänskligheten. Själva ordet 'inter-nationell' betyder mellan-nationell och förutsätter alltså nationerna som suveräna aktörer.

Som ett slags tumregel kan sägas att ”människan inte kan undervisa människan om människan”. Varför skulle de som själva är människor fråga någon annan människa om det som de själva är?

Däremot kvarstår förstås logiken att den som skapat människan också känner hennes väsen och syfte. Jesus sa att hans rike inte är av denna världen, liksom att vi ska ge kejsaren det som tillhör honom och Gud det som tillhör honom (Johannes evangelium 18:36; Matteus evangelium 22:21).

Överheten är insatt av Gud som hans tjänare, en hämnare som ska straffa den som gör det det onda, men berömma den som gör det goda (Romarbrevet kap. 13).

Därför behöver vi enskilda nationer. Sverige är en av dem. Låt oss lära av Babels torn och se hur det bekräftas – och inte upphävs – av hur olika språk talades vid pingsten.


Stefan Pehrson

                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler