Reportage: Väst måste säga "Je suis Asia Bibi"
I sitt reportage om Asia Bibi framhåller Giulio Meotti att det är Västs lojhet och girighet som har dömt Asia Bibi till döden. Ingen i Europa har demonstrerat på gatorna och krävt att denna modiga kvinna friges, eller ens protesterat mot Pakistans anti-kristna lagar.
Reportage: Väst måste säga "Je suis Asia Bibi"
Publicerades 2016-06-10 © Gatestone

Asia Bibi med två av sina fem barn. Bilden är tagen innan hon spärrades in för "hädelse" 2010 och placerades i dödscell.

Dödsdomen mot Asia Bibi är som Tjernobyls radioaktiva moln: Den förgiftar allt i sin omgivning. Efter att Asia greps har hennes make Masih och parets barn hållit sig gömda. De har tvingats flytta 15 gånger på fem år. Familjen kunde inte ens närvara under rättsprocessen mot Asia, det var för farligt. Masih har tvingats säga upp sig från sitt jobb.

Asias "brott" var att hon använde samma vattenglas som sina muslimska arbetskolleger. Hon dömdes till döden för att hon är kristen och var törstig. "Du besudlade vårt vatten", sa de muslimska kvinnorna till henne. "Konvertera till islam och fräls dig själv från din smutsiga religion."

Asia tog ett djupt andetag och svarade: "Jag kommer inte att konvertera. Jag tror på min religion och Jesus Kristus. Och varför är det jag som ska konvertera och inte du?"

8 november 2010, efter bara fem minuters överläggningar, dömdes Asia Noreen Bibi enligt artikel 295 i den pakistanska brottsbalken till döden genom hängning. Åhörarna jublade åt domen. Asia Bibi satt ensam och grät. Hon flankerades av två polismän, som tydligt visade hur nöjda de var med beslutet.

De påföljande dagarna demonstrerade 50 000 människor i Karachi och 40 000 i Lahore på gatorna till stöd för domen, en del höll upp en bild av Asia Bibi där hon försetts med ett rep runt halsen. Demonstranterna försäkrade att de inte kommer att låta sig nöja med mindre än att Bibi hängs eller arkebuseras.

Pakistanska islamister kraftsamlade nyligen, och framförde krav på att Asia Bibi omedelbart ska avrättas. Hon har nu suttit fängslad i över 2 500 dagar. Bibi, den första kvinna som dömts till hängning i Pakistan enligt gummiparagrafen om "hädelse", tros nu sväva i större fara än någonsin tidigare.

Inte minst sedan avrättningen av Mumtaz Qadri, som mördade Punjabs guvernör Salman Taseer, den sistnämnde en modig muslim som fick betala med sitt liv för att han uttryckt stöd för Asia Bibi. Advokater som försvarar klienter som anklagats för hädelse mördas också då och då.

Framlidne minoritetsministern Shahbaz Bhatti stödde också han Asia Bibi, och såg till att hon placerades i en cell med kamera, så att man kunde hålla koll på att hon inte utsattes för våld.

Beslutet blev dock ödesdigert för Bhatti. En terrorist blockerade Bhattis bil när han var på väg från sin mammas hus och mördade honom mitt på ljusa dagen. Alla visste att dödsstraffet skulle genomföras förr eller senare. Fontana di Trevi i Rom lystes nyligen upp i rött i åminnelse av kristna martyrer, såsom Shahbaz Bhatti.

Gatuprotesterna mot Asia Bibi har fortsatt sedan Qadri avrättades 29 februari i år. En högt uppsatt företrädare för provinsregeringen i Punjab avslöjade att säkerheten kring Bibi skärpts, sedan man fått underrättelserapporter om att islamistgrupper planerar att mörda henne i fängelset, som hämnd för hängningen av Qadri.

Dessa hot är anledningen till att människorättsorganisationer har krävt att Asia Bibis överklagandeprocess, som hittills skjutits upp, ska ske i en fängelsecell under sträng bevakning. Alla försök att förflytta henne måste hållas hemliga, eftersom islamister står redo att slå till mot henne när som helst.

För att förstå Asias martyrskap, bör man läsa boken "Blasphemy" (hädelse), som hon skrivit tillsammans med den franska journalisten Anne Isabelle Tollet.

Asia Bibi måste tillaga all sin mat själv, för att undvika att bli förgiftad. Även vakterna i fängelset dödshotar henne. Hon lämnar aldrig sin cell, och ingen får gå in dit för att städa.

Det får hon göra själv, och fängelset tillhandahåller inga städprodukter. Den lilla cellen är 3 gånger 2,4 meter. Bredvid sängen finns det fängelsevakterna hånfullt kallar "badrummet" – ett vattenrör som sticker ut från väggen och ett hål i golvet. Så här har hon levt de senaste fem åren – som i en krypta på en kyrkogård.

Samtidigt har islamisterna just höjt priset på hennes huvud till 50 miljoner rupier (cirka 5,6 miljoner kronor). Hennes advokat förklarade att många kristna som anklagas för hädelse dödas i häktet, innan de ens ställts inför rätta.

Asia Bibi har inte dödat någon. Men enligt det så kallade rättssystemet i hennes land har hon gjort någonting mycket värre, begått det värsta av alla brott, den absoluta skymfen: Hon har – påstås det – förolämpat den muslimske profeten Muhammed. Yrkeskriminella, mördare och våldtäktsmän behandlas bättre än hon.

Det är Västs lojhet och girighet som har dömt Asia Bibi till döden. Ingen i Europa har demonstrerat på gatorna och krävt att denna modiga kvinna friges, eller ens protesterat mot Pakistans anti-kristna lagar.

Till och med påve Franciskus har varit tyst. Hans tystnad var extra frapperande då han under tolv sekunder stod öga mot öga med Bibis make och dotter på Petersplatsen. Franciskus nuddade knappt vid de båda. Hans företrädare, påve Benedictus XVI, krävde vid flera tillfällen offentligt att Bibi skulle friges.

USAs president Barack Obama, som alltid är så pigg på retorik och ekumeniska känslor, har aldrig sagt ett ord om förföljelsen av kristna, eller bett sina pakistanska allierade frige Asia Bibi.

Och för att citera den franska tidningen Le Figaro, européer är ju normalt sett "så ivriga" att "mobilisera, starta namninsamlingar, demonstrationer av alla tänkbara slag, men i det här fallet, ingenting!"

Länge var det även tyst i amerikanska mainstreammedier om massakrerna på kristna – som fåren ny martyr var femte minut. Tystnaden bröts av en modig islamdissident, Ayaan Hirsi Ali, som uppmärksammade massmartyrskapet i en mästerlig essä i Newsweek.

De stora protestantiska samfunden i USA har fullt upp med att svartmåla Israel och har även de varit knäpptysta. I Frankrike har det varit omöjligt att ens sponsra arrangemang där intäkterna går till förföljda kristna. Operatören för Paris tunnelbana vägrade sätta upp annonser till förmån för de kristna, men tvingades ge med sig efter protester.

Alla större europeiska hjälporganisationer, som Oxfam, är även de tysta, vilket gör att endast mindre, heroiska organisationer som kristna Barnabas Fund uppmärksammar de kristnas situation.

Västerlänningar har vant sig vid att tänka på dessa fjärran kristna som om de var en gammal överbliven kvarleva från kolonialtiden, till den grad att vi är döva inför deras vädjanden och immuna mot deras tragiska historier. Samtidigt är kristendomen på väg att utrotas från sitt eget urhem.

Avsmaken för vår egen moraliska feghet får en motpol i beundran för dessa kristna, till exempel Asia Bibi, som fortsätter hålla fast vid sin tro i ett land som vill utplåna dem från historien. Men Västs feghet kommer att straffa sig.

Kriget mot de "hädiska" har faktiskt djupare konsekvenser i Europa, där dussintals journalister, tecknare och skribenter dömts till döden för en annan version av samma "brott" som Asia Bibi: "Islamofobi".

Hängivna katoliker som Asia Bibi har förföljts av samma anledningar och samma människor som mördade Charlie Hebdos förhärdade sekularister.

Och IS, som nyligen sprängde Mosuls berömda kyrka med sitt karakteristiska klocktorn (en gåva från Napeoleons hustru Eugenie), skulle mer än gärna spränga katedralen i Chartres, en av Frankrikes största kulturskatter.

Frigivningen av den här pakistanska, analfabetiska fembarnsmamman påverkar inte bara något avlägset kristet samfund. Den angår oss alla. Är det för mycket begärt att avkräva västerlänningar lite moralisk ryggrad och be dem samlas under rubriken "Je suis Asia Bibi"?

Giulio Meotti, kulturredaktör på Il Foglio, är italiensk journalist och författare.

Publicerad med rättigheter från Gatestone


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!