Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Så här stänger EU ner din yttrandefrihet - Morgonbladet

Krönika: Så här stänger EU ner din yttrandefrihet
Tysklands kansler var inte intresserad av att stärka Europas yttre gränser, att återupprätta de inre gränserna, att införa ett fungerande asylsökandesystem och att skicka tillbaka folk som ljugit sig in i Europa. I stället ville Merkel veta hur Facebooks grundare kunde hjälpa henne begränsa européernas yttrandefrihet, på Facebook och andra sociala medier. Det hävdar Douglas Murray.
Krönika: Så här stänger EU ner din yttrandefrihet
Publicerades 2016-07-11

Det har nu gått nio månader sedan Angela Merkel och Mark Zuckerberg försökte lösa migrantkrisen i Europa. Med tanke på att det var hon som orsakade krisen genom att avisera att Europas dörrar stod öppna för hela tredje världen, hade just Angela Merkel varit synnerligen lämpad att faktiskt försöka lösa krisen.

Men Tysklands kansler var inte intresserad av att stärka Europas yttre gränser, att återupprätta de inre gränserna, att införa ett fungerande asylsökandesystem och att skicka tillbaka folk som ljugit sig in i Europa. I stället var hon intresserad av Facebook.

I samtal med Mark Zuckerberg under ett FN-möte i september, ville Frau Merkel veta hur Facebooks grundare kunde hjälpa henne begränsa européernas yttrandefrihet, på Facebook och andra sociala medier.

Omedveten om att mikrofonerna fångade upp vad hon sa, frågade hon Zuckerberg vad som kunde göras för att inskränka kritik mot hennes migrationspolitik på Facebook. "Arbetar ni på detta?" frågade hon honom. "Ja", svarade Zuckerberg.

De följande månaderna blev det tydligt att detta samtal inte bara vara oskyldigt småprat under en lunch. I januari i år drog Facebook igång sitt "initiativ för civilkurage på nätet", ett projekt som pumpar in en miljon euro i olika organisationer som arbetar mot "rasistiska" och "främlingsfientliga" inlägg på nätet. Man lovade också att ta bort "hatpropaganda" och uttryck för "främlingsfientlighet" från Facebook.

Det var tydligt redan från början att Facebook hade problem med att definiera vad som skulle innefattas, och att man hade en politisk slagsida i urvalet. Vad är Facebooks definition av "rasism"? Vad är dess definition av "främlingsfientlighet"? Vad, förresten, är dess definition av "olaglig hatpropaganda"?
 
Och vad gäller de politiska preferenserna, varför har inte Facebook tidigare övervägt att ta bort exempelvis uttryck för åsikten att gränserna borde vara öppna? Det finns många i Europa som hävdar att världen borde vara gränslös, och att Europa i synnerhet borde vara öppet för alla som önskar komma hit.
 
Varför har folk som uttrycker sådana åsikter på Facebook (och det finns många som gör det) inte blivit censurerade och fått sina inlägg raderade? Är inte sådana åsikter "extrema"?

Ett problem med hela detta område – och tydligtvis ett problem som inte ens föresvävat Facebook – är att de här frågorna inte ens har samma svar i olika länder. Alla som kan någonting om politik vet att det finns lagar i vissa länder som inte gäller – och ofta inte ens bör gälla – i andra länder.

I motsats till vad många gränsöverskridande "progressiva" anser, så har inte världen en uppsättning universella lagar, och definitivt inte universella seder och bruk. Hets mot folkgrupp-lagar är i väldigt stor utsträckning ett verkställande av de lokala sederna.

Som sådant är det oklokt att påtvinga en politik från ett land på ett annat land, utan att åtminstone ha en djup insikt i hur det landets traditioner och lagar ser ut. Samhällen har sin egen historik och sina egna attityder vad gäller känsliga ämnen.

Till exempel har Tyskland, Frankrike, Holland och en del andra länder lagar som reglerar publicering av böcker med nazistiskt material och material relaterat till Hitler och förnekande av Förintelsen.

De tyska lagarna som förbjuder storskaliga fotografier av Hitler kan verka löjliga när man sitter i London, men kanske inte framstår som fullt lika löjliga i Berlin. Det skulle krävas rätt mycket självförtroende för en Londonbo att ensidigt föreskriva en ändring av den här tyska lagen.

För att förstå saker som är förbjudna, eller hur de kan vara förbjudna, i ett samhälle så måste man ha enorm tillit till sin förståelse av det landets tabun och historia, dess språkbruk och yttrandefrihetslagar.

Ett förbud mot dyrkan av kommunistiska symboler, till exempel, kan verka förnuftigt, i god smak, till och med önskvärt i ett av de många länder som led under kommunismen, för att minska lidandet hos offren och förhindra återuppväckandet av en sådan ideologi.

Men ett globalt förbud mot bilder och texter som prisar kommunistiska mördare av tiotals miljoner skulle också göra tusentals västerlänningar – framförallt amerikaner – som gillar att bära t-shirtar med Che Guevara eller fortsätta sin tonårsfantasi att Fidel Castro är en frihetshjälte, till kriminella.

Fria samhällen måste generellt tillåta vidast möjliga spann av åsikter. Men de kommer att ha olika uppfattningar om var den legitima yttrandefriheten slutar och uppvigling börjar.

Så att Facebook och andra försöker sig på en egen version av universella lagar kring vad som utgör hatpropaganda skulle vara förmätet även om det inte var – och det är det – tydligt politiskt vinklat redan från början.

Det är särskilt beklagligt att denna rörelse mot en påtvingad "hatpropagandapolicy" fick extra skjuts 31 maj, när EU gick ut med sin nya uppförandekod för internet, som ska genomdrivas av fyra stora teknikföretag, däribland Facebook och YouTube.

Naturligtvis är EU en regering – en icke vald regering till och med. Att den vill undvika att svara på kritik och kriminalisera dem som framför kritik, är lika dåligt som vilket annat land som helst som ägnar sig åt att censurera alla åsikter som inte hyllar regeringen.

Att detta inte är några abstrakta frågor utan ligger väldigt nära oss har bevisats – om det nu skulle behövas – av Facebooks beslut att stänga Gatestones Sverigeexpert Ingrid Carlqvists konto. Förra året tog Sverige emot asylsökande i en mängd motsvarande mellan en och två procent av den egna befolkningen.

Liknande siffror väntas i år. Alla som satt sig in i situationen vet att detta är ett samhälle på väg mot ett sammanbrott man själv har skapat, orsakat (om man ska tolka det på vänligast möjliga sätt) av dess egna "öppenhjärtiga" liberalism.

Länder med välfärdsmodeller som den svenska kan inte ta emot så mycket människor utan att det innebär enorma ekonomiska påfrestningar. Och samhällen som har misslyckats med integrationen tidigare har inte en chans att integrera så enormt mycket folk när de kommer så snabbt. Alla som varit i Sverige och sett sig omkring kan intyga att landet är under fruktansvärd, och växande, press.

En av faserna i uppvaknandet inför sådana förändringar är förnekelse. EU, den svenska regeringen och en överväldigande majoritet av svenska medier har ingen lust att lyssna på kritik mot en politik de själva har skapat och applåderat; konsekvenserna kommer en dag att landa vid deras dörr och de vill gärna skjuta upp den dagen – helst på obestämd tid.

Så i stället för att försöka släcka branden de har startat, har de bestämt sig för att attackera dem som påpekar att de befinner sig i en brinnande byggnad.

I en sådan situation är det inte bara en rätt utan en skyldighet för ett fritt folk att peka på fakta även om andra kanske inte vill lyssna. Bara ett land som är på väg att glida in i autokrati och kaos, med en styrande klass som gör allt för att undvika att ta skulden, tillåter att man tystar de få människor som pekar på det de tydligt ser rakt framför ögonen.

Folk måste protestera – måste protestera nu och måste protestera snabbt – till stöd för yttrandefriheten, innan den tas ifrån dem, och stödja journalister som Carlqvist, mot de myndigheter som vill tysta oss alla. Det är dessvärre inte någon överdrift att påstå att hela vår framtid hänger på detta.

Douglas Murray är samtidsanalytiker och samhällsdebattör baserad i London.

Artikeln är publicerad med rättigheter från Gatestone


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler