Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Den samlade vänstern har blivit den hyperrika elitens nyttiga idioter - Morgonbladet

Krönika: Den samlade vänstern har blivit den hyperrika elitens nyttiga idioter
Lars Bern hävdar att vänsterns politik i själva verket tjänar den superrika eliten.
Krönika: Den samlade vänstern har blivit den hyperrika elitens nyttiga idioter
Publicerades 2016-07-12

Jag skrev igår om hur de svenska kommunisterna (Vänsterpartiet) nu föreslår kraftigt ökade skattesubventioner till köp av Big Pharmas piller. Detta utspel är ett i raden av uttryck för det ytterst intressant fenomen som handlar om hur den samlade vänsterrörelsen (V, Mp, S m.fl.) blivit nyttiga idioter åt världens absolut rikaste och mäktigaste – den lilla klick av mänskligheten som har ägarkontrollen i nästan alla globala företag.

För att i grunden förstå den här utvecklingen måste man noga följa de rikaste av de rikas ekonomiska intressen – follow the money m.a.o.. Det finns i princip två sätt för världens storföretag som kontrolleras av den rika eliten, att öka sin försäljning och tjäna mer pengar.

Det ena är att utveckla produkter och tjänster som man i konkurrens bjuder ut på världsmarknaden. Det är en krävande, riskabel och ofta tidsödande väg att gå. Den handlar om att tillfredställa människors behov och ibland även tillskapa konsumentmarknader som inte tidigare funnits.

Det andra enklare sättet är att manipulera den politiska makten så att stora summor av inkasserade skatter allokeras till verksamheter där storföretagen opererar. Det senare genererar ofta snabbt växande intäkter utan tidsödande marknadsbearbetning.

Att få politiker att anslå medborgarnas skattemedel till jättesatsningar som går ner direkt i storföretagens fickor, är mycket enklare än att sälja sina produkter till miljontals kräsna konsumenter som vill ha värde för pengarna.

Några av Sveriges största privata förmögenheter byggdes en gång upp efter den senare principen. Det s.k. miljonprogrammet på sin tid, med massiva av vänstern genomdrivna skattesubventioner till bostadsbyggande, var ett exempel.

Sverige fick inte som avsett lägre boendekostnader och kortare bostadsköer, men däremot blev ett dussintal byggmästare enkelt miljardärer. Denna typ av politiskt beslutade subventioner har alltid haft en tendens att hamna i de rikastes fickor.

Ett annat av oligarkins trick är destabilisering av nationalstater och underminering av deras ekonomi, så att man tvingas ta lån från oligarkernas banker. En allt större del av ländernas skatter kommer på detta sätt att gå raka vägen till bankirernas fickor, och de rika blir bara rikare.

Ett annat lysande exempel är hur en gång den moderna miljörörelsen skapades. Här samlade de rika makthavarna anti-krigsrörelsen, marxister, hippies och andra radikaler.

De var representanter för den första globala revolution som oligarkernas egen Romklubb myntade. Radikalerna skrek slagord mot samma krafter som skapat dem, men vänsterns skränfockar är eller var aldrig något verkligt hot mot rikedomarna. De var bara nyttiga idioter.

Den destruktiva bilden av människan som en farsot för planeten myntades. Under en kort tid skapade den angloamerikanska oligarkin och de gamla koloniala kungahusen mängder med nya radikala organisationer med miljön på agendan.

Dessa såg till att provocera det politiska etablissemanget till att allokera tusentals miljarder skattekronor till meningslösa miljöåtgärder som de globala företagen enkelt kunde sluka. Och de hyperrika blev ännu rikare och mäktigare.

Huvudlösa skattesubventioner till Big Pharmas monopolprodukter är ett ytterligare exempel. Det har fått sjukvårdskostnaderna i västvärlden att skena samtidigt som människors hälsa trots alla piller bara blir sämre. Oligarkernas marionett Obama har pliktskyldigt levererat Obamacare som garanterar nya intäkter till den etablerade sjukvården och Big Pharma.

De rika blir ännu rikare. Att vänsterpolitiker som Sjöstedt inte begriper detta enkla samband är beklämmande. Alla dessa svarta hål för våra begränsade skattemedel som skapas av förmögna makthavare, dränerar människor på deras surt förvärvade inkomster och underminerar välfärden.

Om vi inte lär oss att genomskåda systemet, kommer till slut all världens rikedom att samlas hos en handfull förmögna oligarker och den humanitära stormakten kommer att göra bankrutt.

Självklart skall samhället hjälpa sjuka människor så att de kan finansiera sin sjukvård och sina mediciner utan att hamna i ekonomsikt trångmål. Men varför detta måste ske genom att betala pengarna direkt till Big Pharma är för mig ett stort frågetecken? Om man vill hjälpa den som blir sjuk, skall man givetvis låta vederbörande själv välja hur han vill utnyttja hjälpen.

Den som diagnosticeras av en legitimerad läkare med ett medicinskt problem kan t.ex. få ett personligt sjukkonto som får användas för att köpa receptbelagda mediciner, naturpreparat eller annan vård.

Om man tar ut receptbelagda läkemedel fungerar det som idag, om man istället väljer att köpa naturpreparat eller underkasta sig alternativ vård som man tror mer på, får man ut ersättning mot kvitto, efter att en legitimerad läkare intygat att man uppnått den avsedda medicinska effekten.

Det kan t.ex. röra sig om en infektion, en inflammation, ett högt blodtryck eller ett förhöjt blodsocker. Exemplen kan mångfaldigas. På så sätt ger man oss patienter valfrihet och man stärker de ekonomiska möjligheterna för alternativvården att kunna tillväxa och utvecklas.

Om patienten får biverkningar av vårdinsatsen eller den är verkningslös, bör givetvis vårdgivaren eller leverantören av använda preparat vara skyldiga att betala ett skadestånd till patientens sjukkonto, så att hon/han kan finansiera annan behandling. Svårare än så är det inte.

De enda som idag har valfrihet är välbärgade personer som själva kan hitta och bekosta en ofta bättre och effektivare alternativ vård. Att dagens okunniga politiska adel inte begriper detta, visar bara vilka nyttiga idioter de blivit.

Lars Bern

Lars Bern har en doktorstitel från Chalmers Tekniska Högskola i teknisk fysik. VD Svensk Metanolutveckling, VD AB ÅF och samtidigt under fyra år VD för Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL. VD för konglomeratet Incentive (senare Gambro). Rådgivare i miljöfrågor åt ABB. Intresseområden: Vetenskap inom fysik, miljö och medicin. Ledamot: Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och under några år Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté. 

Lars driver en partipolitiskt obunden Libertariansk blogg där detta text tidigare publicerats. 

 

                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler