Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Våldtäkter, kultur och människovärde - Morgonbladet

Krönika: Våldtäkter, kultur och människovärde
Soheila Fors reflekterar över den våltäktsvåg som drabbat Sverige från ett mera internationellt perspektiv. Hon konstaterar bland annat att det inte kan vara högre anmälningsbenägenhet eller en bredare definition av våldtäkt som förklarar de höga siffrorna.
Krönika: Våldtäkter, kultur och människovärde
Publicerades 2016-07-12

Jag talade med en kvinna som blivit våldtagen. - Jag är som en använd servett, nedsmutsad och utan värde. De lyckades smutsa ner mig! Jag är bara en smutsig trasa som ingen vill använda.

- I timmar kan jag stå under duschen men jag blir aldrig ren.

Är hon ensam om sina känslor och erfarenheter? I länder som Etiopien, Grenada, Sri Lanka utsätts stora grupper av kvinnor och i Sri Lankas och Afghanistans fall även män och pojkar för våldtäkt. Pressen utnämner regelbundet Sydafrika, Indien eller Sverige som våldtäktsländer. Gerillor i Centralafrika använder våldtäkter som ett vapen för att bryta ner hela befolkningar psykiskt. Fallen är många och tragedierna stora. All statistik är osäker eftersom benägenhet att anmäla övergrepp varierar.

Det är den höga anmälningsbenägenheten som Sverige ursäktar sin usla statistik med. I länder från Mellanöstern anmäls inte alltid våldtäkter och det är lätt att förstå varför: I Irak besökte jag fängelser. Där fanns kvinnliga våldtäktsoffer. De hade blivit inlåsta för otukt medan mannen gick fri. Enligt rapporter började sexuella massövergrepp användas som ett politiskt vapen mot kvinnlig frigörelse i Egypten redan på 1950-talet. Vidrigheten har sin egen terminologi:

• تحرش (taharrush; trakasserier, allmänt)
• تحرش جنسي (taharrush Jinsi, sexuella trakasserier)
• تحرش جماعي (taḥarrush jamā'ī, kollektiva trakasserier, egyptisk uttal taḥarrush gamā'ī eller gama'ei)

Det typiska mönstret är att övergreppen sker i skydd av stora folkmassor där en ytterring av män avskräcker räddare. Kvinnor har rapporterat att de blivit tafsade, avklädda, slagna, bitna, penetrerade med fingrarna och/eller våldtagna. ("Circles of Hell: Domestic, Public and State Violence Against Women in Egypt", Amnesty International, January 2015.)

Separerad från sina vänner i folkmassan, eller ensam, finner sig kvinnan omgiven av en stor grupp av män som famlar hennes bröst, könsorgan och skinkor. Försök görs att dra eller skära av henne kläderna, och hennes kropp dras i olika riktningar av män som flyttar henne genom folkmassan.

Kvinnor rapporterar regelbundet penetration av slidan och anus. Angripare har använt pinnar, knivar och blad, och i flera fall vassa föremål har förts in i offrets slida. ("Testimony from a Survival of Gang Rape on Tahrir Square Vicinity (blog post)". Nazra for Feminist Studies.) I en undersökning skyllde 60 % av de högst utbildade kvinnorna och 75 % av de minst utbildade kvinnorna i Egypten massövergreppen på offren. De var sig själva att skylla då de bar "provocerande kläder "(El Feki, 2013, p. 126.)

Hussein el Shafie från organisationen OpAntiSH kallar övergreppen för en tårgasbomb som tvingar kvinnorna från det offentliga livet och gatorna – som tillhör männen (Auger, Bridgette (undated). "On location video: Assaulted in Tahrir Square", GlobalPost; also at Chick, Kristen (1 February 2013). "Egyptians work to reclaim a Tahrir tainted by sexual assault", Christian Science Monitor.)

Detta för oss till Köln på nyår och till Putte i Parken i Karlstad för några dagar sedan. Vi har förstått av polisrapporter att angriparna var från Mellanöstern. Med sig hade kanske de ett tankegods där lättklädda, ibland berusade kvinnor var villiga, tillgängliga och tillåtna.

Jag har också hört radikal förkunnelse som sänder ut unga män som en armé för att med övergrepp tvinga västerlandet att bli moraliskt konservativt och att tvinga kvinnorna från det offentliga livet. Övergrepp mot en annan människa sker inte av en händelse. Vi har ett inbyggt motstånd mot att göra varandra illa. För att kunna övervinna det måste man se offren som mindre värda, som omänniskor, som kristna eller yazidier, eller avfälliga eller horor eller framför allt som kvinnor. 

Det finns bara en sort på jorden. Alla är människor.


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler