Susanne W Lamm - Epoch Times Sverige
Vetenskap: Kommer vår civilisation att gå under?
Den ökande komplexiteten i samhället kan leda oss mot kollaps menar forskare.
Vetenskap: Kommer vår civilisation att gå under?
Publicerades 2016-07-18 © Paul Green/ Unsplash)

Antropologen och historikern Joseph Tainter tror att industrisamhällets dagar är räknade. (Foto: Paul Green/ Unsplash)

Kommer världen såsom vi känner den att gå under? Det kan vara svårt att tro det. Men enligt Joseph Tainter, som forskat i civilisationers undergång, riskerar det moderna samhället att kollapsa inom en inte alltför avlägsen framtid. Det här är den första delen i en artikelserie om hållbarhet ur olika perspektiv.

Joseph Tainter är antropologen och historikern som forskat i forntida civilisationers sönderfall. 1988 gav han ut boken ”The Collapse of Complex Societies”, som handlar om bland annat Mayakulturens och Romarrikets fall.

När han studerade dessa exempel insåg han att det fanns tydliga paralleller till det moderna samhället. Dagens samhälle kommer också att kollapsa, menar Tainter.

”Jag närmar mig hållbarhet med frågan: Vad är det människor vill upprätthålla? Vad har de för värderingar?”

– Joseph Tainter

Han definierar hållbarhet som ”kontinuitetens vetenskap”.

– Jag närmar mig hållbarhet med frågan: Vad är det människor vill upprätthålla? Vad har de för värderingar? säger Tainter.

Om ett hållbart samhälle är möjligt eller inte beror på vilka värderingar människorna har.

– I dagens samhälle skulle många säga att vad de vill är att bibehålla sin livsstil, med konsumtion och oändliga möjligheter, säger han.

Uppåtgående spiral

Utvecklingen följer en uppåtgående spiral, enligt principen att ju mer komplext desto mer kostsamt, menar Tainter. Och omvänt – ju mer resurser ett samhälle har desto fler problem kan man lösa, och desto komplexare blir det. Dessutom får man mindre tillbaka ju mer komplext ett system är.

– Trenden är att vi måste lägga mer och mer energi på att skapa den energi som vi behöver på daglig basis, säger han.

Den amerikanske antropologen och historikern Joseph Tainter (Foto: Pressbild)

Den amerikanske antropologen och historikern Joseph Tainter (Foto: Pressbild)

Som exempel på kostsam komplexitet fick USA för varje liter olja de lade pengar på att hitta och producera år 1940 tillbaka 100 liter. År 2012 fick de tillbaka 10 liter.

När oljan sinar letar man på alltmer otillgängliga platser. Idag hittar man den på ”mörka, kalla och avlägsna platser”, som Tainter uttrycker det.

I dagsläget kan man borra efter olja genom tusentals meter berggrund på drygt 6 kilometers havsdjup. Sådana aktiviteter kräver ett mer komplext system än oljeborrning på land. Man använder sig av långt mer avancerad teknik och det är mycket mer resurskrävande. Därför får man inte tillbaka lika mycket per liter.

– Det är så här som samhället genom historien har vuxit sig till att bli alltmer komplext – genom problemlösning, säger Tainter.

Många nya problem

Tainter tänker att det fungerar för enskilda individer att ändra på sin livsstil, och även på familjenivå. Man kan välja allmänna transporter istället för egen bil. Men att få samhället i stort att genomgå en sådan förändring tror han är väldigt svårt.

– Särskilt med tanke på att framtiden kommer att bjuda på en rad med problem som kommer att tvinga oss att bli ännu mer komplexa och använda oss av ännu mer energi.

De närmaste årtiondena kommer samhället att behöva anpassa sig till klimatförändringar, betala för att ta hand om och reda ut miljökatastrofer och underhålla och byta ut gammal infrastruktur.

Den stora generationen som är född efter andra världskriget kommer att gå i pension, vilket kommer att kosta samhället stora summor, för att bara nämna några exempel. Allt det här är problem som samhället kommer att tvingas att lösa, och det kommer inte att generera någon vinst.

 ”Teknologioptimisterna menar att man alltid kan lösa problemen med innovation.”

Industrisamhället kan till slut bli så dyrt att man får jobba hårt bara för att upprätthålla status quo. Det var ett sådant läge som underminerade Romarriket, säger Tainter. En kollaps innebär en plötslig och drastisk förenkling av ett samhälle.

Goda och dåliga nyheter

Hela industrisamhället bygger på olja. Historiskt sett finns det ingen motsvarighet till oljeenergin. Den har gett människan möjlighet att utveckla samhället och lösa fler problem, eftersom man inte behöver jobba så hårt. Den har blivit grunden till våra bosättningar, våra affärsmodeller, våra transporter och även den ekonomiska tillväxten.

Oljeproduktionen kan inte fortsätta i all evighet, anser Tainter. Vi kommer att nå en punkt där vi helt enkelt inte kan producera mer – även om teknologioptimisterna menar att man inte behöver oroa sig för naturresurserna ska ta slut, och att man alltid kan lösa problemen med innovation. Många tror dock att samhället redan har nått den punkt när råoljeproduktionen har nått sin höjdpunkt, och därifrån går produktionen bara nedåt.

För några år sedan var Tainter väldigt bekymrad över energisituaitonen. Han förutspådde att samhället skulle kollapsa inom 25 år. Men i och med utvecklingen av hydraulisk spräckning, så kallad fracking, tror han att industrisamhället har en lite längre tidsfrist, kanske 50 år.

Det enda exemplet genom den kända historien då ett komplext samhälle framgångsrikt lyckades övergå till ett enklare är det bysantinska riket 330-1453 e Kr. Bysantinarna förlorade halva riket till araberna, de förlorade hälften av sina inkomster och fick helt förlita sig på sina lokala bönder under den mörka perioden. Men de minskade på sina utgifter och återfick en del av sitt land.

– Den goda nyheten är att detta exempel visar på att det är möjligt. Den dåliga nyheten är att de gjorde det inte frivilligt; det här var något de tvingades till, säger Joseph Tainter.

Susanne Lamm, Epoch Times Sverige

Joseph Tainter
Joseph Tainter har utöver The Collapse of Complex Societies” varit medförfattare till flera böcker: ”Drilling Down: The Gulf Oil Debacle and Our Energy Dilemma”, ”The Way the Wind Blows”, ”A History of Genealogy of the Descendants”, ”Evolving Complexity and Environmental Risk in the Prehistoric South-West” och ”Supply-Side Sustainability”. Idag är han professor på Utah State University i Logan, Utah.

 

Artikeln är publicerad med rättigheter från Epoch Times Sverige. 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!