Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Vetenskap: Kan vi vända klimatutvecklingen? - Morgonbladet

Susanne W Lamm - Epoch Times Sverige
Vetenskap: Kan vi vända klimatutvecklingen?
Om människan inte ska förvisas till en obeboelig växthusmiljö måste vi transformera samhället, snabbt. Inte bara sättet att leva, utan framförallt hur vi relaterar till naturen och till varandra, säger miljöprofessor Johan Rockström. Det här är andra delen i en serie om hållbarhet.
Vetenskap: Kan vi vända klimatutvecklingen?
Publicerades 2016-07-20

Johan Tyrberg, biskop i Lund (t v) och Jennie Nordin, präst i Visby domkyrka, samtalade med miljöprofessor Johan Rockström under valvet måndagen den 4 juli 2016. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times Sverige)

42 graders feber är en gräns mellan liv och död för en människa. Den gränsen är inte förhandlingsbar. På samma sätt har planeten jorden sin biofysiska gräns, och den är inte heller förhandlingsbar. Jorden är som våra kroppars inre organ; som vår lever och våra lungor.

”Om varenda en av oss tog hand om det vi älskar, skulle det betyda att vi med stor sannolikhet skulle rädda planeten och därmed oss själva.”

– Johan Rockström

En väletablerad regnskog kan buffra våra störningar, till en viss gräns, sedan knäcks systemet. Vi närmar oss planetens 42-gradersgräns, säger Johan Rockström, och läget är akut.

Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre. På måndagskvällen pratade han i Visby domkyrka om människans möjlighet till fortsatt liv på planeten jorden.

– Beskedet till patienten jorden är: du kan bli frisk, men du kommer att ha kvar dina åkommor. Du kommer inte att bli lika alert och stabil som du var under holocen [vår nuvarande geologiska epok], men du kommer kunna förvalta dig själv, säger han.

Regnskogen har en oerhörd förmåga att buffra människans felgärningar, säger miljöprofessor Johan Rockström. Men snart har vi överskridit gränsen för vad naturen klarar av. (Foto: Eutah Mizushima/Unsplash)

Regnskogen har en oerhörd förmåga att buffra människans felgärningar, säger miljöprofessor Johan Rockström. Men snart har vi överskridit gränsen för vad naturen klarar av. (Foto: Eutah Mizushima/Unsplash)

I bästa fall kommer det bli en framtid för människan på jorden med tuffare torka, tuffare översvämningar, tuffare pandemier, fler fästingburna sjukdomar och större risk för kollaps av olika ekosystem. Men även det scenariot kräver att människan omedelbart transformerar sitt sätt att leva, och därmed sina värderingar, enligt Rockström.

Rockström ingår i regeringens delegation som ska ta fram Sveriges handlingsplan för FN:s globala klimatmål Agenda 2030, som klubbades igenom i september förra året. 196 länder står bakom bakom de 17 målen, som handlar om att ställa om hela världen till hållbarhet innan år 2030.

– Chansen till att klara den här transformationen handlar inte om ekonomi och statsvetenskap och innovation. Det handlar i grunden om att vi etiskt och moraliskt måste återkoppla oss människor till skapelsen, säger Rockström.

Det allra viktigaste är inte att sälja bilen, äta mindre kött eller ändra på sin livsstil, säger Rockström. Han tror att alla gör så gott de kan, men det är väldigt svårt att leva hållbart i sin vardag i den moderna världen. Färjan han tog för att komma till Visby gick på diesel, till exempel.

– Jag tror det viktigaste är att samtala med våra vänner om etiken och moralen och värden och lyckan. Om nödvändigheten och möjligheten till transformation och en ny relation mellan oss och planeten. Mellan dig och din trädgård, dig och din skog, dig och din kust, dig och din lilla fiskesjö. Börja verka i en rörelse för en ny värdegrund.

Han är själv ateist, säger han, men han ser religionen som det kanske viktigaste redskapet för människan att nå fram till en annan relation till planeten. De universella värdena i världens religioner kan skapa mer kollektiva och solidariska relationer mellan människor och en närmare relation till naturen.

Om människan faktiskt lyckas med att lämna den ohållbara eran bakom sig kommer vi bli mycket lyckligare, tror Rockström.

– Vår kanske viktigaste uppgift är att förvalta den återstående skönheten på jorden. Det kan tolkas som ett överdrivet utopiskt uttalande, men om varenda en av oss tog hand om det vi älskar, skulle det betyda att vi med stor sannolikhet skulle rädda planeten och därmed oss själva. Det är moraliskt riktigt.

En ny relation till sjön kan bli värdefull för framtiden. (Foto: John Mark Arnold/ Unsplash)

En ny relation till sjön kan bli värdefull för framtiden. (Foto: John Mark Arnold/ Unsplash)

Om vetenskapen har ett budskap till mänskligheten när det gäller planeten så är det att vi står inför väldigt allvarliga risker, säger han. Det är rentav ett krisläge. Jordens naturliga cykel som man känner den, med de tre jämviktslägena istid, interglacial fas och växthusfas har rubbats.

Människan har värmt upp jorden så mycket att dörren till en ny istid redan är stängd. Dörren till den nuvarande geologiska epoken holocen, som har ett stabilt och gynnsamt klimat, är dessvärre också stängd.

Av de tre jämviktslägena återstår alltså bara dörren till en irreversibel, självförstärkande katastrof-framtid, en mycket het växthusfas där planeten i princip blir obebolig för det stora antalet människor som finns på vår jord idag.[1]

”Vi sitter i en bil med överdimensionerad motor och kör mot stupet”

– Johan Rockström

 Det finns dock hopp: Lyckas människan att ställa om till ett hållbart samhälle så finns det en möjlighet att vara kvar i en förhållandevis stabil interglacial period som liknar holocen, fast som är lite sämre för människan.

De flesta människor agerar långt innan febern stigit till 42 grader. Redan vid 38 eller 39 brukar vi lägga oss i sängen och tillämpa försiktighetsprincipen. Samma princip borde gälla för ekonomi och länder, säger Rockström. I sitt sommarprat i radion 2015 sade han att ”vi sitter i en bil med överdimensionerad motor och kör mot stupet”.

Svenska politiker har all kunskap de behöver säger han. De insåg riskerna och fattade besluten, men sedan har man inte riktigt lyckats med att översätta det till den oerhörda transformation som det innebär, säger Rockström.

– Trots att vi har en väldigt motiverad regering så har vi ändå inte sett att de har tagit konsekvenserna av de beslut man har tagit. Det är en otrolig inkonsekvens idag, säger Johan Rockström.

Susanne W Lamm 

Publicerad med rättigheter från Epoch Times Sverige. 

 

Fotnot

[1] Det ska tilläggas att teorin om växthuseffekten och klimatpolitiken är fortsatt kontroversiell. Det finns flera kompetenta forskare som är skeptiska till att det verkligen skett en betydelsefull uppvärming och/eller att det skulle vara människan som orsakar det. T.ex. så medger Klimatpanelen själva att det inte skett någon ökning på 17 år.  Klimatskeptiska forskare menar t.ex. att klimatpolitiken istället är kontraproduktiv eftersom man slösar på skattepengar och dessutom gör satsningar på bränslen som i själva verket är miljöskadliga.  Läs mer här.


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler