Ledare: Varför har ofödda människor inte rätt till liv?
Abortliberaler undviker de avgörande frågorna i debatten, menar André Juthe
Ledare: Varför har ofödda människor inte rätt till liv?
Publicerades 2016-08-08 © suparna sinha

Abortfrågan avgörs av en enda sak: Är fostret en människa eller inte? Det är självklart för de flesta att det måste vara förbjudet att döda oskyldiga människor, så frågan om fostrets mänskliga status är helt avgörande.

Men denna fråga undviker abortliberalerna, eftersom de vet att de aldrig kan vinna den striden.  Anledningen till detta är att svaret på frågan är  uppenbar: vi vet att fosterstadiet är ett steg i en människas utveckling.

Foster utvecklas naturligt till att vuxna människor, vilket vore omöjligt om de inte var människor från första början. Ingen skulle till exempel hävda att en bebis inte är en människa utan bara en bebis eller att ett barn inte är människa utan bara ett barn. Bebisar och barn är naturligtvis människor, bara i olika utvecklingsstadier ­– och detsamma gäller foster. Hur skulle det ens kunna vara annorlunda? 

Abortliberalerna undviker denna fråga och hävdar istället att det handlar om kvinnans kropp eller något annat. Alltför ofta använder man sig av osaklig retorik  i stället för sakliga argument. Ett tydligt exempel på detta finns i Gefvle Dagblads ledare av Sofia Öhlander, där hon kritiserar en demonstration arrangerad av föreningen MRO, Människorätt för ofödda.

De få sakliga argument hon ger är lätta att vederlägga. Sofia verkar resonera: Abortdöden är inte en människovärdesfråga eftersom ett befruktat ägg inte kan jämställas med en människa som har medvetande, känslor och personlighet.

Problemen med resonemanget är många. För det första: Varför ska inte den ofödda människans kropp räknas? För att den är mindre?  För det andra: Varför måste en människa ha en vuxen nivå av medvetandenivå och personlighet för att ha människovärde? Inte måste en nyfödd bebis ha en vuxen människa medvetandenivå och personlighet för att det ska räknas som mord att döda bebisen.

Varför det är moraliskt tillåtet att döda just ofödda människor ger Sofia ingen förklaring på. Hon verkar ha samma människofientliga människosyn som de flesta abortliberaler, att en människas värde hänger på vilka egenskaper människan har – inte på det faktum att det är en människa.

En sådan människosyn är otäckt lik politiska ideologier som skördat miljoner offer i historien. Det skulle betyda att människor i koma eller lobotomerade människor kan dödas utan etiska problem, liksom även bebisar, barn och förståndshandikappade. Varför är det annars okej att döda någon för att denna under en kort tid saknar medvetande? Personer som befinner sig i djup koma har mycket låg grad av medvetande.

Betyder det att de också har mindre människovärde? Hur mycket mindre? Tillräckligt lite för att döda dem? Och hur mycket personlighet måste en människa ha för att ha människovärde? Hur mycket personlighet har till exempel bebisar, gravt förståndshandikappade eller senildementa? Är det tillräckligt mycket? I så fall varför?

Det skulle vara intressant att någon endaste gång få höra de abortliberalerna som gärna ordar om ”allas lika värde” besvara sådana frågor. De måste besvaras om man ska frångå att alla människor – födda som ofödda – har människovärde. Sofia, kan du ge ett svar? Eller undviker du som andra abortliberaler de viktigaste frågorna?

Sofia skriver också en slutreplik till Nasrin Sjögren svar på ledaren. Precis som andra abortliberaler undviker Sofia återigen helt frågan om foster är människor. Det enda argument som kommer i närheten av den avgörande frågan om oföddas människovärde är när Sofia skriver:

”Det är både ovärdigt och sorgligt att jämföra ett embryo utan medvetande eller känslor med människor som på grund av sjukdomar, våld eller olyckor förlorar medvetande och personlighet . .[abortmotståndare] vill göra kvinnor livegna genom att ta ifrån dem rätten till sina egna kroppar”

Sofia hävdar alltså, att vissa egenskaper som finns hos vuxna människor men inte hos ofödda människor gör att de förra har människovärde och rätt till liv men inte de senare. Håller det? Nej. Hur kan skillnaden mellan att en individ  förlorat en egenskap och att en individ ännu inte fått samma egenskap vara en relevant skillnad för rätten till liv?

Om vi nu för argumentets skull accepterar att medvetande och personlighet är avgörande för människovärde, varför i hela världen har då personer som förlorat dessa relevanta egenskaper kvar sitt människovärde? Sofia ger inget som helst skäl för en sådan kontraintuitiv och godtycklig avgränsning.

Är det inte snarare tvärtom, att den persons intressen, som snart har dessa egenskaper och har ett helt liv framför sig, borde väga tyngre än den persons intressen, som kanske för alltid förlorat dem och som redan levt en stor del av sitt liv?

Snälla Sofia, ge något argument som förklarar varför det är förnuftigt att acceptera en sådan godtycklig avgränsning.  Dessutom är påståendet att kvinnor bara utövar självbestämmande över sin egen kropp vid en abort nonsens, eftersom en människas kroppsliga rättigheter slutar där en annan människas kropp tar vid.

Vid abort dödas en annan människas kropp.  Eller anser Sofia att siamesiska tvillingar har rätt att döda varandra?

Sofia, det går alltid att använda sig av ohederliga debattmetoder, men min fråga till dig är: Kan du förklara varför vi bör anse att foster inte är människor med rätt till liv?

 André Juthe

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!