Ledare: Varför har ofödda människor inte rätt till liv?
Abortliberaler undviker de avgörande frågorna i debatten, menar André Juthe
Ledare: Varför har ofödda människor inte rätt till liv?
Publicerades 2016-08-08 © suparna sinha

Abortfrågan avgörs av en enda sak: Är fostret en människa eller inte? Det är självklart för de flesta att det måste vara förbjudet att döda oskyldiga människor, så frågan om fostrets mänskliga status är helt avgörande.

Men denna fråga undviker abortliberalerna, eftersom de vet att de aldrig kan vinna den striden.  Anledningen till detta är att svaret på frågan är  uppenbar: vi vet att fosterstadiet är ett steg i en människas utveckling.

Foster utvecklas naturligt till att vuxna människor, vilket vore omöjligt om de inte var människor från första början. Ingen skulle till exempel hävda att en bebis inte är en människa utan bara en bebis eller att ett barn inte är människa utan bara ett barn. Bebisar och barn är naturligtvis människor, bara i olika utvecklingsstadier ­– och detsamma gäller foster. Hur skulle det ens kunna vara annorlunda? 

Abortliberalerna undviker denna fråga och hävdar istället att det handlar om kvinnans kropp eller något annat. Alltför ofta använder man sig av osaklig retorik  i stället för sakliga argument. Ett tydligt exempel på detta finns i Gefvle Dagblads ledare av Sofia Öhlander, där hon kritiserar en demonstration arrangerad av föreningen MRO, Människorätt för ofödda.

De få sakliga argument hon ger är lätta att vederlägga. Sofia verkar resonera: Abortdöden är inte en människovärdesfråga eftersom ett befruktat ägg inte kan jämställas med en människa som har medvetande, känslor och personlighet.

Problemen med resonemanget är många. För det första: Varför ska inte den ofödda människans kropp räknas? För att den är mindre?  För det andra: Varför måste en människa ha en vuxen nivå av medvetandenivå och personlighet för att ha människovärde? Inte måste en nyfödd bebis ha en vuxen människa medvetandenivå och personlighet för att det ska räknas som mord att döda bebisen.

Varför det är moraliskt tillåtet att döda just ofödda människor ger Sofia ingen förklaring på. Hon verkar ha samma människofientliga människosyn som de flesta abortliberaler, att en människas värde hänger på vilka egenskaper människan har – inte på det faktum att det är en människa.

En sådan människosyn är otäckt lik politiska ideologier som skördat miljoner offer i historien. Det skulle betyda att människor i koma eller lobotomerade människor kan dödas utan etiska problem, liksom även bebisar, barn och förståndshandikappade. Varför är det annars okej att döda någon för att denna under en kort tid saknar medvetande? Personer som befinner sig i djup koma har mycket låg grad av medvetande.

Betyder det att de också har mindre människovärde? Hur mycket mindre? Tillräckligt lite för att döda dem? Och hur mycket personlighet måste en människa ha för att ha människovärde? Hur mycket personlighet har till exempel bebisar, gravt förståndshandikappade eller senildementa? Är det tillräckligt mycket? I så fall varför?

Det skulle vara intressant att någon endaste gång få höra de abortliberalerna som gärna ordar om ”allas lika värde” besvara sådana frågor. De måste besvaras om man ska frångå att alla människor – födda som ofödda – har människovärde. Sofia, kan du ge ett svar? Eller undviker du som andra abortliberaler de viktigaste frågorna?

Sofia skriver också en slutreplik till Nasrin Sjögren svar på ledaren. Precis som andra abortliberaler undviker Sofia återigen helt frågan om foster är människor. Det enda argument som kommer i närheten av den avgörande frågan om oföddas människovärde är när Sofia skriver:

”Det är både ovärdigt och sorgligt att jämföra ett embryo utan medvetande eller känslor med människor som på grund av sjukdomar, våld eller olyckor förlorar medvetande och personlighet . .[abortmotståndare] vill göra kvinnor livegna genom att ta ifrån dem rätten till sina egna kroppar”

Sofia hävdar alltså, att vissa egenskaper som finns hos vuxna människor men inte hos ofödda människor gör att de förra har människovärde och rätt till liv men inte de senare. Håller det? Nej. Hur kan skillnaden mellan att en individ  förlorat en egenskap och att en individ ännu inte fått samma egenskap vara en relevant skillnad för rätten till liv?

Om vi nu för argumentets skull accepterar att medvetande och personlighet är avgörande för människovärde, varför i hela världen har då personer som förlorat dessa relevanta egenskaper kvar sitt människovärde? Sofia ger inget som helst skäl för en sådan kontraintuitiv och godtycklig avgränsning.

Är det inte snarare tvärtom, att den persons intressen, som snart har dessa egenskaper och har ett helt liv framför sig, borde väga tyngre än den persons intressen, som kanske för alltid förlorat dem och som redan levt en stor del av sitt liv?

Snälla Sofia, ge något argument som förklarar varför det är förnuftigt att acceptera en sådan godtycklig avgränsning.  Dessutom är påståendet att kvinnor bara utövar självbestämmande över sin egen kropp vid en abort nonsens, eftersom en människas kroppsliga rättigheter slutar där en annan människas kropp tar vid.

Vid abort dödas en annan människas kropp.  Eller anser Sofia att siamesiska tvillingar har rätt att döda varandra?

Sofia, det går alltid att använda sig av ohederliga debattmetoder, men min fråga till dig är: Kan du förklara varför vi bör anse att foster inte är människor med rätt till liv?

 André Juthe

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler