Ledare: Varför har ofödda människor inte rätt till liv?
Abortliberaler undviker de avgörande frågorna i debatten, menar André Juthe
Ledare: Varför har ofödda människor inte rätt till liv?
Publicerades 2016-08-08 © suparna sinha

Abortfrågan avgörs av en enda sak: Är fostret en människa eller inte? Det är självklart för de flesta att det måste vara förbjudet att döda oskyldiga människor, så frågan om fostrets mänskliga status är helt avgörande.

Men denna fråga undviker abortliberalerna, eftersom de vet att de aldrig kan vinna den striden.  Anledningen till detta är att svaret på frågan är  uppenbar: vi vet att fosterstadiet är ett steg i en människas utveckling.

Foster utvecklas naturligt till att vuxna människor, vilket vore omöjligt om de inte var människor från första början. Ingen skulle till exempel hävda att en bebis inte är en människa utan bara en bebis eller att ett barn inte är människa utan bara ett barn. Bebisar och barn är naturligtvis människor, bara i olika utvecklingsstadier ­– och detsamma gäller foster. Hur skulle det ens kunna vara annorlunda? 

Abortliberalerna undviker denna fråga och hävdar istället att det handlar om kvinnans kropp eller något annat. Alltför ofta använder man sig av osaklig retorik  i stället för sakliga argument. Ett tydligt exempel på detta finns i Gefvle Dagblads ledare av Sofia Öhlander, där hon kritiserar en demonstration arrangerad av föreningen MRO, Människorätt för ofödda.

De få sakliga argument hon ger är lätta att vederlägga. Sofia verkar resonera: Abortdöden är inte en människovärdesfråga eftersom ett befruktat ägg inte kan jämställas med en människa som har medvetande, känslor och personlighet.

Problemen med resonemanget är många. För det första: Varför ska inte den ofödda människans kropp räknas? För att den är mindre?  För det andra: Varför måste en människa ha en vuxen nivå av medvetandenivå och personlighet för att ha människovärde? Inte måste en nyfödd bebis ha en vuxen människa medvetandenivå och personlighet för att det ska räknas som mord att döda bebisen.

Varför det är moraliskt tillåtet att döda just ofödda människor ger Sofia ingen förklaring på. Hon verkar ha samma människofientliga människosyn som de flesta abortliberaler, att en människas värde hänger på vilka egenskaper människan har – inte på det faktum att det är en människa.

En sådan människosyn är otäckt lik politiska ideologier som skördat miljoner offer i historien. Det skulle betyda att människor i koma eller lobotomerade människor kan dödas utan etiska problem, liksom även bebisar, barn och förståndshandikappade. Varför är det annars okej att döda någon för att denna under en kort tid saknar medvetande? Personer som befinner sig i djup koma har mycket låg grad av medvetande.

Betyder det att de också har mindre människovärde? Hur mycket mindre? Tillräckligt lite för att döda dem? Och hur mycket personlighet måste en människa ha för att ha människovärde? Hur mycket personlighet har till exempel bebisar, gravt förståndshandikappade eller senildementa? Är det tillräckligt mycket? I så fall varför?

Det skulle vara intressant att någon endaste gång få höra de abortliberalerna som gärna ordar om ”allas lika värde” besvara sådana frågor. De måste besvaras om man ska frångå att alla människor – födda som ofödda – har människovärde. Sofia, kan du ge ett svar? Eller undviker du som andra abortliberaler de viktigaste frågorna?

Sofia skriver också en slutreplik till Nasrin Sjögren svar på ledaren. Precis som andra abortliberaler undviker Sofia återigen helt frågan om foster är människor. Det enda argument som kommer i närheten av den avgörande frågan om oföddas människovärde är när Sofia skriver:

”Det är både ovärdigt och sorgligt att jämföra ett embryo utan medvetande eller känslor med människor som på grund av sjukdomar, våld eller olyckor förlorar medvetande och personlighet . .[abortmotståndare] vill göra kvinnor livegna genom att ta ifrån dem rätten till sina egna kroppar”

Sofia hävdar alltså, att vissa egenskaper som finns hos vuxna människor men inte hos ofödda människor gör att de förra har människovärde och rätt till liv men inte de senare. Håller det? Nej. Hur kan skillnaden mellan att en individ  förlorat en egenskap och att en individ ännu inte fått samma egenskap vara en relevant skillnad för rätten till liv?

Om vi nu för argumentets skull accepterar att medvetande och personlighet är avgörande för människovärde, varför i hela världen har då personer som förlorat dessa relevanta egenskaper kvar sitt människovärde? Sofia ger inget som helst skäl för en sådan kontraintuitiv och godtycklig avgränsning.

Är det inte snarare tvärtom, att den persons intressen, som snart har dessa egenskaper och har ett helt liv framför sig, borde väga tyngre än den persons intressen, som kanske för alltid förlorat dem och som redan levt en stor del av sitt liv?

Snälla Sofia, ge något argument som förklarar varför det är förnuftigt att acceptera en sådan godtycklig avgränsning.  Dessutom är påståendet att kvinnor bara utövar självbestämmande över sin egen kropp vid en abort nonsens, eftersom en människas kroppsliga rättigheter slutar där en annan människas kropp tar vid.

Vid abort dödas en annan människas kropp.  Eller anser Sofia att siamesiska tvillingar har rätt att döda varandra?

Sofia, det går alltid att använda sig av ohederliga debattmetoder, men min fråga till dig är: Kan du förklara varför vi bör anse att foster inte är människor med rätt till liv?

 André Juthe

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.