Livsåskådning: Islamismen hämtar näring ur Europas sekularism
Europas sekularlism har underminerat de europeiska ländernas motståndkraft mot islamisering och undergräver också viljan att öppet stödja förföljda kristna. Den tydliga motsägelsen mellan undergivenhet mot islam och fientlighet mot kristendomen och traditionella normer visar på en sekularism som är allt annat än neutral menar Giulio Meotti.
Livsåskådning: Islamismen hämtar näring ur Europas sekularism
Publicerades 2016-08-18

Bild: Den största symbolen för euro-sekularism är 1200-talskyrkan Oude Kerk i Amsterdam. Den tomma kyrkan används nu för utställningar och kan hyras för galamiddagar. Framför kyrkan hittar man "Sexyland", som erbjuder "Live F*ck Shows", en coffee shop där man kan köpa droger och en "Erotisk supermarket" där man kan handla dildos. (Bildkälla: Wikimedia Commons)

I oktober 2000, i den soliga staden Nice i Frankrike, drog den 105 medlemmar starka Europakonventionen upp Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Före detta franske presidenten Valéry Giscard d'Estaing ledde kommittén som upprättade dokumentet, som endast talade om det "kulturella, religiösa och humanistiska arvet i Europa". Europaparlamentet tillbakavisade ett förslag från kristdemokratiska europaparlamentariker och påve Johannes Paulus II, att i texten ta med en formulering om Europas "judeo-kristna rötter".

I den 75 000 ord långa stadgan nämns inte kristendomen med ett enda ord. Sedan dess har en aggressiv sekulär vind blåst som genomsyrat all EUs politik. Europadomstolen, till exempel, har krävt att krucifix tas bort från alla klassrum; man menade att de utgjorde ett hot mot demokratin.

Staden Nice – där Europas härskare för exakt 16 år sedan bestämde sig för att eliminera de judeo-kristna rötterna från (den aldrig godkända) EU-konstitutionen – har just sett en annan religions blodiga yttring: radikal islam.

"Naturen avskyr vakuum": Detta är den sanning våra eliter inte vill höra; islamismen hämtar näring ur det som George W Bushs talskrivare William McGurn kallade "Europas oansvariga sekularism".

Man ser det inte bara i de europeiska kyrkorna, som står tomma till tre fjärdedelar, och det ökande antalet européer som konverterar till islam, men också genom vad som händer i europeiska skolor. Trenderna stärker inte Viktor Orbáns vision om ett kristet Europa.

För några dagar sedan bestämde Belgien, som råkat ut för flera terrorattacker på sistone, att religionsundervisningen i franskspråkiga grund- och gymnasieskolor ska halveras från och med oktober 2016. I stället ska man ge "medborgarskapslektioner" – det vill säga undervisning i sekularism. Hälften av barnen i Bryssels allmänna skolor har redan valt att ta lektioner i islam.

I Frankrike har socialistregeringen infört en "sekularistisk deklaration" i alla skolor, vilket inneburit att kristendomen stängts ute från utbildningssystemet. Deklarationen är ett manifest för "révolution douce" ("den mjuka revolutionen"), Frankrikes extrema sekularism.

Det är ett försök att eliminera allt hävdande av en identitet. En judisk kippa, ett kristet kors och en islamisk slöja behandlas på samma sätt. Denna sorts sekularism har med rätta definierats som "vänsterns blinda fläck för islam".

Det är en sekularism som löpt fullständigt amok. Grundskolan Yves Codou i byn La Môle, till exempel, firade "Föräldradagen" i stället för Mors dag, för att undvika att göra homosexuella par upprörda.

En del kommuner har redan ändrat ordalydelsen i anmälningsblanketter för skolbarn, och eliminerat orden "far" och "mor" och ersatt dem med "vårdnadshavare 1" och "vårdnadshavare 2". Det är George Orwells "nyspråk".

Efter två större terrorattacker 2015 mötte Frankrike den islamiska fundamentalismen med en löjlig "sekularismdag", som ska firas varje år 9 december, i stället för att främja en kulturell "jihad" byggd på västerländska värderingar.

Det är inte det att denna sekularism "förvärrat" kulturella spänningar, vilket många liberaler påstår. Det är det att denna sekularism har skilt fransk kultur från de ideal som skapade västvärlden.

Denna åtskillnad har gjort vår kultur blind för hur oförenlig islamismen är med sekulära värderingar. En fransk lärarinna, Isabelle Rey, skrev efter massakern på satirtidningenCharlie Hebdo att

"många av våra elever delar inte vår avsky inför det som hänt. Vi kan låtsas att det finns konsensus, men det är ett faktum att en betydande del av vår befolkning anser att journalisterna förtjänade sitt öde eller att bröderna Kouachi [mördarna] dog som hjältar."

Denna trångsynta sekularism har också hindrat Frankrike från att öppet stödja österländska kristna under islamiskt förtryck. Musikgruppen "The Priests" planerade att annonsera inför en kommande spelning i Paris med en affisch där det stod att intäkterna skulle gå till förföljda kristna i Irak och Syrien – men företaget som sköter Paris tunnelbana förbjöd inledningsvis annonsen, med hänvisning till att det bröt mot reglerna om sekularism.

Sverige, ett av de europeiska länder som är mest infiltrerat av radikal islam, är känt som det minst religiösa landet i Väst. Enligt Statistiska centralbyrån går bara fem procent av svenskarna regelbundet i kyrkan, och ett av tre par som gifter sig gör det borgerligt.

Hur hamnade Sverige där? Svenska staten förbjöd för många år sedan alla religionsrelaterade aktiviteter i skolan, om de inte var direkt kopplade till religionsundervisningen.

Inte nog med att sekularismen inte erbjuder några svar på terrorismproblemet; den gör också européerna osäkra på vad som är värt att slåss, döda och dö för.

Om man tror, som sekularisterna gör, att våra värderingar bara är en historiens olyckshändelse och att det viktigaste är bevämlighet, då bryr man sig inte om vår civilisations framtid.

Den största symbolen för euro-sekularism är en av Amsterdams mest berömda kyrkor, 1200-talskyrkan Oude Kerk. Den tomma kyrkan används nu för utställningar och kan hyras för galamiddagar.

Framför kyrkan hittar man "Sexyland", som erbjuder "Live F*ck Shows", en coffee shop där man kan köpa droger och en "Erotisk supermarket" där man kan handla dildos. För en kostnad av sju euro kan man också besöka kyrkan.

 Välkommen till Amsterdam, där den mest utövade religionen är islam.

Giulio Meotti

Giulio Meotti, kulturredaktör på Il Foglio, är italiensk journalist och författare.

Publicerad med rättigheter från Gatestone.


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler