Luleå Tekniska Universitet
Kultur: Framgångsrik reklam som företeelse inkluderar och inte exkluderar grupper
Hur kommer det sig att svenska TV-reklammakare gör ett så uselt jobb och ändå kan behålla sina företagskunder? Mer än 50 procent av alla reklamsnuttar i Sverige har ett enda mål – att propagera för mångkultur hävdar Roger Klang.
Kultur: Framgångsrik reklam som företeelse inkluderar och inte exkluderar grupper
Publicerades 2016-08-29 © Luleå Tekniska Universitet

 Hur kan då företag gå med på att deras intjänade slantar ska gå till politisk propaganda? Ofta har företagaren inget val, typ när hans företag är ett franchiseföretag som t.ex. en eller flera ICA-butiker. Det är huvudkontoret för ICA som har valt att propagera för mångkultur i sin reklam, inte den enskilda butiksägaren.

Titta på amerikansk reklam, den alienerar inte någon. Tvärtom så är den inkluderande. Om det är en scen med en svart man och en vit kvinna, så är det en scen med en vit man och en svart kvinna, typ som i Coca-Colareklamen.

Annars så skulle ju inte företagen tjäna några extra pengar, det behövs inget geni för att förstå det. Jag hävdar att dem svenska företag som går all-in på ensidig mångkultur i reklamen snarare förlorar pengar.

Uppemot 33 procent av svenska folket är trötta på att matas av uselt gjord reklam som politiserar mediet. Som om det inte vore nog med programvalet som TV-medierna väljer ut. 33 procent har ingen egen åsikt och är lättförledda. Och 33 procent myser när de ser det färdiga resultatet. Så tror jag att det ser ut.

Anledningen till att svensk TV-reklam är så uselt gjord är i och för sig en historia för sig själv. Även TV-serier och filmer gjorda i Sverige håller en mycket låg klass. Därför så tror jag att de som jobbar med TV- och reklammediet i Sverige är ovanligt slätstrukna personer, eller med andra ord politiskt korrekta personer som saknar varje form av karisma.

Det är inte hela sanningen. När alla i medieeliten tycker likadant så försämras resultaten, för det finns ingen konkurrens inom medieorganisationerna. Finns det något land som har så många betonghäckar som sitter lika säkert som i Sverige?

Det är på grund av LAS (Lagen om anställningsskydd). För trots allt så finns det viktiga personer i svensk medieelit, som har karisma. Björn Ranelid till exempel har karisma så att det sprutar ut ur öronen på honom. Men dessa tycker också alla likadant eller håller käften.

På Luleå Tekniska Universitet institutionen för konst, kommunikation och lärande, har de en kurs som heter ”Musik- och reklamproduktion i TV” och som ger 7,5 Högskolepoäng. Grundläggande behörighet för att få gå kursen är en fortsättningskurs i TV-produktion på 22,5 Högskolepoäng samt Medieteori och metod 1 på 7,5 Högskolepoäng.

Kursplanen är fastställd av universitetslektor Oskar Gedda och reviderad av prefekt Monica Johansson. Oskar Geddas doktorsavhandling heter: ”Utbildningskultur – lärande i högre utbildning”. Monica Johanssons doktorsavhandling heter: ”Teaching mathematics with textbooks: a classroom and curricular perspective”. Monica Johansson uppfattar jag som mer inriktad på grundskolan.

Ingen skugga ska falla på dessa två fackmän. Utifrån det jag har läst eller ögnat igenom av deras doktorsavhandlingar, så politiserar de inte institutionen de jobbar på. Monica Johanssons avhandling är absolut välgrundad och bra, och detsamma gäller Oskar Geddas avhandling. Deras avhandlingar är så objektiva som de kan bli utan att förlora sin skärpa. Deras avhandlingar har alltså poänger.

Man får leta någon annanstans för att hitta orsaken till att reklammakarna politiserar den reklam som de mot alla odds lyckas kränga till olika företag. Förklaringen hittar vi nog i LAS (Lagen om anställningsskydd). Genom att man skolar folk för reklam-yrket kan företagare och reklamföretag inte välja vem de vill anställa.

Det innebär att eldsjälar, utan annan utbildning än en gedigen dos tittande på amerikanska filmer, inte kan anställas trots att de förmodligen skulle göra ett många gånger bättre jobb än dem reklammakare som utbildats. En åttaåring skulle göra ett bättre jobb, därför kan jag veta det.

Roger M. Klang


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler