Luleå Tekniska Universitet
Kultur: Framgångsrik reklam som företeelse inkluderar och inte exkluderar grupper
Hur kommer det sig att svenska TV-reklammakare gör ett så uselt jobb och ändå kan behålla sina företagskunder? Mer än 50 procent av alla reklamsnuttar i Sverige har ett enda mål – att propagera för mångkultur hävdar Roger Klang.
Kultur: Framgångsrik reklam som företeelse inkluderar och inte exkluderar grupper
Publicerades 2016-08-29 © Luleå Tekniska Universitet

 Hur kan då företag gå med på att deras intjänade slantar ska gå till politisk propaganda? Ofta har företagaren inget val, typ när hans företag är ett franchiseföretag som t.ex. en eller flera ICA-butiker. Det är huvudkontoret för ICA som har valt att propagera för mångkultur i sin reklam, inte den enskilda butiksägaren.

Titta på amerikansk reklam, den alienerar inte någon. Tvärtom så är den inkluderande. Om det är en scen med en svart man och en vit kvinna, så är det en scen med en vit man och en svart kvinna, typ som i Coca-Colareklamen.

Annars så skulle ju inte företagen tjäna några extra pengar, det behövs inget geni för att förstå det. Jag hävdar att dem svenska företag som går all-in på ensidig mångkultur i reklamen snarare förlorar pengar.

Uppemot 33 procent av svenska folket är trötta på att matas av uselt gjord reklam som politiserar mediet. Som om det inte vore nog med programvalet som TV-medierna väljer ut. 33 procent har ingen egen åsikt och är lättförledda. Och 33 procent myser när de ser det färdiga resultatet. Så tror jag att det ser ut.

Anledningen till att svensk TV-reklam är så uselt gjord är i och för sig en historia för sig själv. Även TV-serier och filmer gjorda i Sverige håller en mycket låg klass. Därför så tror jag att de som jobbar med TV- och reklammediet i Sverige är ovanligt slätstrukna personer, eller med andra ord politiskt korrekta personer som saknar varje form av karisma.

Det är inte hela sanningen. När alla i medieeliten tycker likadant så försämras resultaten, för det finns ingen konkurrens inom medieorganisationerna. Finns det något land som har så många betonghäckar som sitter lika säkert som i Sverige?

Det är på grund av LAS (Lagen om anställningsskydd). För trots allt så finns det viktiga personer i svensk medieelit, som har karisma. Björn Ranelid till exempel har karisma så att det sprutar ut ur öronen på honom. Men dessa tycker också alla likadant eller håller käften.

På Luleå Tekniska Universitet institutionen för konst, kommunikation och lärande, har de en kurs som heter ”Musik- och reklamproduktion i TV” och som ger 7,5 Högskolepoäng. Grundläggande behörighet för att få gå kursen är en fortsättningskurs i TV-produktion på 22,5 Högskolepoäng samt Medieteori och metod 1 på 7,5 Högskolepoäng.

Kursplanen är fastställd av universitetslektor Oskar Gedda och reviderad av prefekt Monica Johansson. Oskar Geddas doktorsavhandling heter: ”Utbildningskultur – lärande i högre utbildning”. Monica Johanssons doktorsavhandling heter: ”Teaching mathematics with textbooks: a classroom and curricular perspective”. Monica Johansson uppfattar jag som mer inriktad på grundskolan.

Ingen skugga ska falla på dessa två fackmän. Utifrån det jag har läst eller ögnat igenom av deras doktorsavhandlingar, så politiserar de inte institutionen de jobbar på. Monica Johanssons avhandling är absolut välgrundad och bra, och detsamma gäller Oskar Geddas avhandling. Deras avhandlingar är så objektiva som de kan bli utan att förlora sin skärpa. Deras avhandlingar har alltså poänger.

Man får leta någon annanstans för att hitta orsaken till att reklammakarna politiserar den reklam som de mot alla odds lyckas kränga till olika företag. Förklaringen hittar vi nog i LAS (Lagen om anställningsskydd). Genom att man skolar folk för reklam-yrket kan företagare och reklamföretag inte välja vem de vill anställa.

Det innebär att eldsjälar, utan annan utbildning än en gedigen dos tittande på amerikanska filmer, inte kan anställas trots att de förmodligen skulle göra ett många gånger bättre jobb än dem reklammakare som utbildats. En åttaåring skulle göra ett bättre jobb, därför kan jag veta det.

Roger M. Klang


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.