Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Reportage: Elaine Eksvärd – Lär dig genomskåda och bemöta härskarteknik - Morgonbladet

Malin Nordstrand Epoch Times Sverige
Reportage: Elaine Eksvärd – Lär dig genomskåda och bemöta härskarteknik
Vad är en härskarteknik frågar Malin Nordström Elaine Eksvärd som har en fil. kand i retorik.
Reportage: Elaine Eksvärd – Lär dig genomskåda och bemöta härskarteknik
Publicerades 2016-09-17

Elaine Eksvärd är föreläsare, författare och har en fil.kand i retorik. I boken "Härskarteknik" beskriver hon olika metoder människor använder för att härska över varandra, och ger tips och råd om hur vi kan göra när vi blir utsatta. (Foto: Jesper Anhede)

Emma smyger diskret in och sätter sig vid konferensbordet. Stämningen är lätt uppsluppen, ändå infinner sig den där obehagliga magkänslan. Glatt och engagerat inleder chefen dagens ”pepp-prat”, han gestikulerar och möter uppmuntrande allas blick – allas utom Emmas. Magvärken tilltar, hon känner sig osynlig, tillintetgjord. Han har gjort det idag igen … Fenomenet kallas härskarteknik.

Härskarteknik innebär att man använder olika metoder för att trycka ner någon annan och sätta sig i överläge. Det kan ske medvetet eller omedvetet. Orsakerna och sätten kan vara lika skiftande som personerna som utsätts eller utövar det.

Det är inte begränsat till att chefer utövar makt mot sina anställda eller att män förtrycker kvinnor. Det här är något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra, säger Elaine Eksvärd, retoriker, föreläsare och författare.

”Ofta sker det på ett subtilt sätt med förringande eller nedlåtande tonfall, blickar och kroppsspråk”

Elaine Eksvärd har skrivit flera bästsäljande böcker, bland annat ”Härskarteknik” och ”Vardagsmakt”. Hon har alltid varit intresserad av människor och sociala konstruktioner och relationer. Som liten blev hon själv mobbad och utfryst i skolan, så hon vet vad det innebär att bli utsatt för människor som vill härska.

– Jag blir alltid ängslig när folk hamnar utanför, så jag vill lära människor att ta reda på vad det är som händer och hur man ska hantera det.

Fråga och sätt fingret på beteendet

När man blir måltavla för en människa som utövar härskarteknik vet man inte alltid vad det är som pågår i stunden. Ofta sker det på ett subtilt sätt med förringande eller nedlåtande tonfall, blickar och kroppsspråk. Resultatet blir att man får en dålig magkänsla och känner sig tillintetgjord, och pågår det under en längre tid kan det leda till en låg självkänsla.

Tomas Gunnarsson: Så tränar du upp din självkänsla

För att få situationen att upphöra måste man först och främst identifiera vad det var som kändes obekvämt. Sedan behöver man möta personen direkt. Här gäller det att inte anklaga, utan bara ställa frågor och berättar hur man upplever saken.

”När du sätter fingret på det så blir det väldigt svårt för personen att fortsätta med beteendet”

I situationen ovan med Emma skulle hon kunna be att få tala med sin chef efteråt och säga: ”Jag vet inte om du har tänkt på det, men när du pratar på mötena så tittar du aldrig på mig. Du menar säkert inget illa, men det får mig faktiskt att känna mig rätt exkluderad”. Och i vissa fall kanske man bara behöver sätta en gräns. Om någon till exempel säger: Hej lilla gumman! Då kan man svara: Vet du vad, jag uppskattar inte att du kallar mig så.

Naturligtvis krävs det ett visst mått mod för att våga konfrontera personen direkt, och många av oss undviker att göra det på grund av konflikträdsla.

– Men tar man inte konflikten så kommer problemet att kvarstå. När du istället sätter fingret på det så blir det väldigt svårt för personen att fortsätta med beteendet.

Vi härskar ofta omedvetet

Elaine beskriver åtta metoder i sin bok ”Härskarteknik”. Den allra vanligaste är uteslutningsmetoden där en person på ett eller annat sätt exkluderar en annan person i gruppen, som i Emmas fall. Men även att manipulera genom smicker och komplimanger, eller att förminska någon till sitt kön och utseende är vanligt.

Vissa beteenden, såsom att spela martyr, har vi kanske inte ens tänkt på som härskartekniker, och många sätt är så vanligt förekommande att vi använder dem lite till mans, fast vi inte ens vet om det.

– När jag började skriva boken [Härskarteknik] upptäckte jag att jag själv härskade väldigt ofta omedvetet. Det är därför jag alltid ber mina vänner att berätta om jag klantar mig, så att jag får en chans att säga förlåt. Man behöver ärliga människor omkring sig för att kunna upptäcka det.

”Man manipulerar genom att först ge komplimanger och smicker, och i nästa stund ber man personen att göra arbetsuppgifter som är utöver det förväntade”

3 steg för att våga prata med chefen


De 8 härskarteknikerna ur Elaines bok


1. Projiceringsmetoden 

Om någon klagar på eller ifrågasätter något så skjuter personen alltid över skulden på den andre, trots att den inte har något med saken att göra. Den här personen tror sig ofta veta bäst och har svårt att ta kritik.

2. Komplimang-metoden

Man manipulerar genom att först ge komplimanger och smicker, och i nästa stund ber man personen att göra arbetsuppgifter som är utöver det förväntade. På så sätt gör man det svårt för personen att säga nej.

3. Stereotypmetoden 

Man förminskar eller särbehandlar på ett negativt sätt personen utifrån kön, sexualitet, utseende, och så vidare.

4. Uteslutningsmetoden

Man osynliggör en viss person i gruppen. Det kan vara att ingen tittar eller lyssnar på personen.

5. Hierarki-metoden

Man utnyttjar sin position för att trycka ner och härska över andra. Exempelvis läkaren över patienten, chefen över den anställde eller föräldern över barnet.

6. Tidsmetoden 

Man förringar någon efter tid eller ålder. Till exempel genom att säga: ”Du har inte levt tillräckligt länge”, ”Du är lite för gammal för det här” eller ”Du är har inte jobbat här länge nog”.

7. Martyrmetoden

Man får sin vilja fram genom att spela på andras skuldkänslor.

8. Självförvållad härskarteknik 

Man förminskar och nedvärderar sig själv inför andra – ofta omedvetet. Man kan till exempel säga: ”Jag har något litet jag skulle vilja säga” eller ”Jag har det här lilla förslaget”.

Förändra situationen

När vi lär oss att känna igen de metoder vi använder för att få makt över varandra, kan vi vara uppmärksamma både på vårt eget och andras beteende. Då kan vi aktivt förändra situationen för oss själva och de människor som utsätts, oavsett om det sker på arbetet, hemma, i bekantskapskretsen eller i skolan.

Malin Nordstrand

Artikeln är återpublicerad från Epoch Times Sverige


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler