Malin Nordstrand Epoch Times Sverige
Reportage: Elaine Eksvärd – Lär dig genomskåda och bemöta härskarteknik
Vad är en härskarteknik frågar Malin Nordström Elaine Eksvärd som har en fil. kand i retorik.
Reportage: Elaine Eksvärd – Lär dig genomskåda och bemöta härskarteknik
Publicerades 2016-09-17

Elaine Eksvärd är föreläsare, författare och har en fil.kand i retorik. I boken "Härskarteknik" beskriver hon olika metoder människor använder för att härska över varandra, och ger tips och råd om hur vi kan göra när vi blir utsatta. (Foto: Jesper Anhede)

Emma smyger diskret in och sätter sig vid konferensbordet. Stämningen är lätt uppsluppen, ändå infinner sig den där obehagliga magkänslan. Glatt och engagerat inleder chefen dagens ”pepp-prat”, han gestikulerar och möter uppmuntrande allas blick – allas utom Emmas. Magvärken tilltar, hon känner sig osynlig, tillintetgjord. Han har gjort det idag igen … Fenomenet kallas härskarteknik.

Härskarteknik innebär att man använder olika metoder för att trycka ner någon annan och sätta sig i överläge. Det kan ske medvetet eller omedvetet. Orsakerna och sätten kan vara lika skiftande som personerna som utsätts eller utövar det.

Det är inte begränsat till att chefer utövar makt mot sina anställda eller att män förtrycker kvinnor. Det här är något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra, säger Elaine Eksvärd, retoriker, föreläsare och författare.

”Ofta sker det på ett subtilt sätt med förringande eller nedlåtande tonfall, blickar och kroppsspråk”

Elaine Eksvärd har skrivit flera bästsäljande böcker, bland annat ”Härskarteknik” och ”Vardagsmakt”. Hon har alltid varit intresserad av människor och sociala konstruktioner och relationer. Som liten blev hon själv mobbad och utfryst i skolan, så hon vet vad det innebär att bli utsatt för människor som vill härska.

– Jag blir alltid ängslig när folk hamnar utanför, så jag vill lära människor att ta reda på vad det är som händer och hur man ska hantera det.

Fråga och sätt fingret på beteendet

När man blir måltavla för en människa som utövar härskarteknik vet man inte alltid vad det är som pågår i stunden. Ofta sker det på ett subtilt sätt med förringande eller nedlåtande tonfall, blickar och kroppsspråk. Resultatet blir att man får en dålig magkänsla och känner sig tillintetgjord, och pågår det under en längre tid kan det leda till en låg självkänsla.

Tomas Gunnarsson: Så tränar du upp din självkänsla

För att få situationen att upphöra måste man först och främst identifiera vad det var som kändes obekvämt. Sedan behöver man möta personen direkt. Här gäller det att inte anklaga, utan bara ställa frågor och berättar hur man upplever saken.

”När du sätter fingret på det så blir det väldigt svårt för personen att fortsätta med beteendet”

I situationen ovan med Emma skulle hon kunna be att få tala med sin chef efteråt och säga: ”Jag vet inte om du har tänkt på det, men när du pratar på mötena så tittar du aldrig på mig. Du menar säkert inget illa, men det får mig faktiskt att känna mig rätt exkluderad”. Och i vissa fall kanske man bara behöver sätta en gräns. Om någon till exempel säger: Hej lilla gumman! Då kan man svara: Vet du vad, jag uppskattar inte att du kallar mig så.

Naturligtvis krävs det ett visst mått mod för att våga konfrontera personen direkt, och många av oss undviker att göra det på grund av konflikträdsla.

– Men tar man inte konflikten så kommer problemet att kvarstå. När du istället sätter fingret på det så blir det väldigt svårt för personen att fortsätta med beteendet.

Vi härskar ofta omedvetet

Elaine beskriver åtta metoder i sin bok ”Härskarteknik”. Den allra vanligaste är uteslutningsmetoden där en person på ett eller annat sätt exkluderar en annan person i gruppen, som i Emmas fall. Men även att manipulera genom smicker och komplimanger, eller att förminska någon till sitt kön och utseende är vanligt.

Vissa beteenden, såsom att spela martyr, har vi kanske inte ens tänkt på som härskartekniker, och många sätt är så vanligt förekommande att vi använder dem lite till mans, fast vi inte ens vet om det.

– När jag började skriva boken [Härskarteknik] upptäckte jag att jag själv härskade väldigt ofta omedvetet. Det är därför jag alltid ber mina vänner att berätta om jag klantar mig, så att jag får en chans att säga förlåt. Man behöver ärliga människor omkring sig för att kunna upptäcka det.

”Man manipulerar genom att först ge komplimanger och smicker, och i nästa stund ber man personen att göra arbetsuppgifter som är utöver det förväntade”

3 steg för att våga prata med chefen


De 8 härskarteknikerna ur Elaines bok


1. Projiceringsmetoden 

Om någon klagar på eller ifrågasätter något så skjuter personen alltid över skulden på den andre, trots att den inte har något med saken att göra. Den här personen tror sig ofta veta bäst och har svårt att ta kritik.

2. Komplimang-metoden

Man manipulerar genom att först ge komplimanger och smicker, och i nästa stund ber man personen att göra arbetsuppgifter som är utöver det förväntade. På så sätt gör man det svårt för personen att säga nej.

3. Stereotypmetoden 

Man förminskar eller särbehandlar på ett negativt sätt personen utifrån kön, sexualitet, utseende, och så vidare.

4. Uteslutningsmetoden

Man osynliggör en viss person i gruppen. Det kan vara att ingen tittar eller lyssnar på personen.

5. Hierarki-metoden

Man utnyttjar sin position för att trycka ner och härska över andra. Exempelvis läkaren över patienten, chefen över den anställde eller föräldern över barnet.

6. Tidsmetoden 

Man förringar någon efter tid eller ålder. Till exempel genom att säga: ”Du har inte levt tillräckligt länge”, ”Du är lite för gammal för det här” eller ”Du är har inte jobbat här länge nog”.

7. Martyrmetoden

Man får sin vilja fram genom att spela på andras skuldkänslor.

8. Självförvållad härskarteknik 

Man förminskar och nedvärderar sig själv inför andra – ofta omedvetet. Man kan till exempel säga: ”Jag har något litet jag skulle vilja säga” eller ”Jag har det här lilla förslaget”.

Förändra situationen

När vi lär oss att känna igen de metoder vi använder för att få makt över varandra, kan vi vara uppmärksamma både på vårt eget och andras beteende. Då kan vi aktivt förändra situationen för oss själva och de människor som utsätts, oavsett om det sker på arbetet, hemma, i bekantskapskretsen eller i skolan.

Malin Nordstrand

Artikeln är återpublicerad från Epoch Times Sverige


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!