Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Politik: Västerländska publicister underkastar sig islam - Morgonbladet

Politik: Västerländska publicister underkastar sig islam
I en tid när dussintals författare, journalister och akademiker är utsatta för islamistiska hot, är det fullständigt oförlåtligt att västerländska publicister inte bara går med på att vika ner sig, utan ofta kapitulerar redan på förhand, skriver Giulio Meotti.
Politik: Västerländska publicister underkastar sig islam
Publicerades 2016-09-23

Bild: Hamed Abdel-Samad lever under polisbeskydd i Tyskland, efter att ha uttalat kritik mot islam. Precis som Salman Rushdie har han en fatwa på sig. Till fatwan kan också läggas förolämpningen att ha blivit censurerad av ett oberoende förlagshus.

När Salman Rushdies Satansverserna publicerades 1989 utsattes Viking Penguin, det brittisk-amerikanska förlaget som gav ut boken, för trakasserier från islamister dagligen. Som Daniel Pipes skrev, liknade förlagets Londonkontor "en militärförläggning", med polisbeskydd, metalldetektorer och särskilda eskorter för besökare.

På Vikings New York-kontor sniffade bombhundar igenom alla paket, och platsen betecknades som ett "känsligt område". Många bokaffärer attackerades och en del vägrade till och med att sälja boken. Viking la 3 miljoner dollar (över 25 miljoner kronor) på säkerhetsåtgärder 1989, detta fatala år för västerländsk yttrandefrihet.

Icke desto mindre vek Viking aldrig ner sig. Det var ett mirakel att boken till slut gavs ut. Andra publicister vacklade dock. Sedan dess har situationen bara blivit värre. De flesta västerländska publicister vacklar i dag. Detta understryks inte minst av Hamed Abdel-Samad-affären.

Muslimska brödraskapet gav Abdel-Samad allt en egyptisk pojke kan önska sig: andlighet, kamratskap, sällskap, ett syfte. Hamed Samad anslöt sig till Brödraskapet i Giza. Hans far hade undervisat honom i Koranen; Brödraskapet förklarade hur han skulle omsätta dessa läror i praktiken.

Abdel-Samad tog avstånd från dem efter en dag i öknen. Bröderna gav alla nya rekryter en apelsin, efter att de hade vandrat i solen i timtal. De fick order om att skala den. Sedan blev de ombedda att begrava frukten i sanden och äta skalet. Nästa dag lämnade Abdel-Samad gruppen. Detta var den slags förnedring som krävs för att göra en människa till terrorist.

I dag är Abdel-Samad 46 år och bor i München. Han är gift med en dansk kvinna och arbetar för Institutet för judisk historia och kultur vid Münchens universitet. Hans första bok orsakade tumult i hans hemby i Egypten. En del muslimer ville bränna den.

Abdel-Samads senaste bok, Der Islamische Faschismus: Eine Analyse ("Den islamiska fascimen: en analys"), brändes nyligen på bokbål – inte i Kairo av islamister, utan i Frankrike av en grupp självrättfärdiga fransmän.

Boken är en bestseller i Tyskland, där den publicerats av det välkända förlaget Droemer Knaur. En engelsk översättning har publicerats i USA av Prometheus Books, med titeln Islamic Fascism. För två år sedan förvärvade det franska förlaget Piranha rättigheterna för att översätta boken till franska.

Man la till och med ut ett publiceringsdatum på Amazon: 16 september. Men i sista stund stoppade förläggaren utgivningen. Förlagschefen Jean-Marc Loubet meddelade Abdel-Samads agent att publicering av boken nu är otänkbar i Frankrike, inte bara av säkerhetsskäl, utan också för att detta skulle stärka "de högerextrema".

På grund av sin islamkritik lever Hamed Abdel-Samad under polisbeskydd i Tyskland. Precis som Salman Rushdie har han en fatwa på sig. Till fatwan kan också läggas förolämpningen att ha blivit censurerad av ett oberoende förlagshus. Detta är samma sak som man gjorde i Sovjetunionen för att tysta författare: förstörde deras böcker.

Abdel-Samads fall är inte unikt. I en tid när dussintals författare, journalister och akademiker är utsatta för islamistiska hot, är det fullständigt oförlåtligt att västerländska publicister inte bara går med på att vika ner sig, utan ofta kapitulerar redan på förhand.

Efter att han skrivit en artikel med rubriken "Vi vägrar byta civilisation" för den ansedda dagstidningen Le Monde, fick den välkände författaren Renaud Camus sparken av sin förläggare Fayard.

Innan han plötsligt blev "impopulär" i Paris kulturetablissemang, var Renaud Camus en het kandidat till en stol bland "de odödliga" i Franska akademien, och god vän med Louis Aragon, berömd kommunistisk poet och grundare av surrealismen. Roland Barthes, forskningsinstitutionen Collège de Frances stora stjärna, skrev förordet till Renaud Camus mest berömda bok, Tricks, en klassisk kultbok om gaykulturen.

Men sedan dömde en domstol i Paris Camus för "islamofobi" (böter på 4 000 euro, drygt 40 000 kronor) för ett tal han höll 2010, där han resonerade kring "det stora utbytet", utbytet av den franska befolkningen med hjälp av multikulturalismens trojanska häst. Och då blev Camuspersona non grata i Frankrike.

Manuset till Medinas juvel, en bok av den amerikanska författarinnan Sherry Jones om Muhammeds tredje hustru Aishas liv, köptes av det mäktiga förlagshuset Random House – med publiceringen stoppades, trots att man redan betalat ut arvode och dragit igång en omfattande reklamkampanj. Sherry Jones nya förlag Gibson Square utsattes för brandbombsattentat av islamister i London.

Sedan har vi Yale University Press, som publicerade en bok av Jytte Klausen, The Cartoons That Shook the World ("Teckningarna som skakade världen"), om historien kring de kontroversiella "Muhammedteckningarna" som publicerades i den danska tidningen Jyllands-Posten 2005, och den kris som följde. Men Yale University Press valde att publicera boken utan att återge teckningarna, och utan några av de andra bilder av islams profet Muhammed som var tänkta att ingå.

"Yale University Press kapitulation inför hot som inte ens uttalats ännu är det senaste och kanske värsta exemplet på den undfallenhet inför religiös extremism – särskilt muslimsk religiös extremism – som sprider sig i vår kultur", kommenterade framlidne Christopher Hitchens.

Möjligen hade det hela något att göra med att Yale hoppades få en liknande donation som den 20-miljonerdollarsgåva (cirka 170 miljoner kronor) den saudiarabiske prinsen Al-Wwaleed bin Talal just gett till Georgetown University och Harvard.

I Tyskland fann sig den populära författarinnan Gabriele Brinkmann också plötsligt utan förläggare. Enligt hennes gamla förläggare Droste kunde hennes bok Wem Ehre Gebührt ("Vem förtjänar ära") uppfattas som "kränkande mot muslimer" och utsätta förläggaren för en hotbild. Brinkmann ombads censurera vissa delar; hon vägrade och fick sparken av förlaget.

Samma feghet och defaitism präglar nu hela bokbranschen. Förra året valde Italiens mest prestigefyllda bokmässa, i Turin, att bjuda in (vilket man sedan tog tillbaka) Saudiarabien som hedersgäst, trots att många författare och bloggare sitter fängslade i det islamiska kungadömet. Bloggaren Raif Badawi dömdes till 1 000 piskrapp och 10 års fängelse, samt 2,3 miljoner kronor i böter.

Många västerländska förläggare "undviker nu verk av israeliska författare", enligt Time, trots förläggarnas egna politiska sympatier.

Det var efter publiceringen av Salman Rushdies Satansverserna som många västerländska förläggare började böja sig för hot. Christian Bourgois, ett franskt förlagshus, vägrade publiceraSatansverserna efter att man köpt rättigheterna, liksom den tyska förläggaren Kiepenheuer, som enligt uppgift sa att han ångrade att han hade köpt rättigheterna, och valde att sälja dem till ett konsortium om 50 förlag från Tyskland, Österrike och Schweiz, samlade under namnet "UN-Charta Artikel 19."

Inte nog med att Rushdies förläggare kapitulerade; även andra förläggare slängde lojaliteten överbord och återgick till att göra affärer med Teheran. Oxford University Press deltog i Teherans bokmässa, liksom två amerikanska förlagshus, McGraw-Hill och John Wiley, trots att Rushdies förläggare Viking Penguin vädjade till dem att bojkotta.

Dessa publicister valde att besvara mordisk censur med att falla till föga, villiga att offra yttrandefriheten på kommersens altare som vanligt: Att sälja böcker var viktigare än att visa solidaritet med hotade kolleger.

Det påminner om hur det var när nazisterna brände böcker – västerländska publicister teg inte bara, man bjöd till och med in en tysk delegation till Paris och New York. Är det helt otänkbart att detsamma skulle kunna inträffa i dag?

Giulio Meotti

Giulio Meotti är kulturredaktör på Il Foglio, är italiensk journalist och författare.

Texten är återpublicerad med rättigheter från Gatestone.


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler