Eva Sagerfors - Epoch Times Sverige
Reportage: Örtexperten Alexandra De Paoli tipsar om nyttan med rönnbär
Ordspråket ”Surt sa räven om rönnbären” har nog fått många att undvika nyttobäret, till fördel för dem som känner till dess potential och vet var man hittar ”söt-rönnar”. Örtexperten Alexandra De Paoli berättar om rönnbären och hur man får bukt med både ledvärk och urinvägsinfektion.
Reportage: Örtexperten Alexandra De Paoli tipsar om nyttan med rönnbär
Publicerades 2016-09-23 © Epoch Times

Rönnbär är nyttigt och bra mot ledvärk och urinvägsinfektion. Så det är värt att leta efter rönnar med sötare bär. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

I år är det ett bra rönnbärsår, så passa på att samla rönnbär för torkning. De som smakat ett bär för att testa om det verkligen är surt har förmodligen konstaterat att det finns godare bär.

Men provar man vidare på en annan rönn så märker man att bären smakar olika på olika träd. Leta upp en rönn med bär som inte smakar beskt. Hittar man gula bär så är de mogna, bara att de är gula, säger Alexandra De Paoli, som är örtexpert.

”Man kan gärna ha en liten skål med torkade rönnbär framme på bordet under hösten och vintern”

– Alexandra De Paoli

Om man är van vid söt smak får man vara lite tålmodig, för man vänjer sig och kan sedan uppskatta bäret så mycket att man bara vill ha mer av det. Äter man fem bär om dagen får man i sig en bra vitamindos, jämförbar med apelsiner. Rönnbären innehåller organiska syror som hjälper kroppen att ta upp vitaminerna.

– Man kan gärna ha en liten skål med torkade rönnbär framme på bordet under hösten och vintern, säger Alexandra.

Rönnbärste är bra både mot ledvärk och urinvägsinfektion.

Ekofrisörskan: ”Många skulle egentligen ha ett tjockare hår”

Recept

– 1 klase torkade rönnbär eller 2 klasar färska

– 1 liter vatten

Koka 10 minuter. Ta sedan bort bären.

Drick 1 kopp 3 ggr/dag i två veckor mot urinvägsinfektion eller ledvärk.

Mot urinvägsinfektion

Téet smakar syrligt och fräscht, och är urindrivande. Genom att man kissar ofta minskar risken för att bakterierna får en grogrund. Téet ökar cirkulationen i urinvägarna och stärker njurarna, när de jobbar bättre kan infektionen lättare läka ut.

Nypon förebygger folksjukdomar

Mot ledvärk

När urinsyrakristaller från blodet sätter sig i lederna, då får blodet svårt att komma förbi och det bildas en svullnad som kan ge värk. Rönnbärste hjälper att lösa upp och driva ut kristallerna med urinen och då går svullnaden ner.

Örtexperten Alexandra De Paoli visar ett blad från rölleka, gott att äta i sallad. Hon lär ut sina kunskaper bland annat genom örtvandringar, här i Umeå 17 september 2016. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örtexperten Alexandra De Paoli visar ett blad från rölleka, gott att äta i sallad. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

Alexandra rekommenderar främst att torka bären eftersom näringen bevaras bäst då. När man fryser dem sprängs cellerna och bären tappar lite av sin läkande verkan, säger Alexandra. Torkade bär och örter håller bäst om de förvaras hela, i en lufttät glasburk utan att utsättas för ljus.

Häng rönnbären i klasar på ett snöre eller låt dem torka på en bricka i rumstemperatur.

Obs! Rönnbärste är vätskedrivande och bör därför undvikas om man ammar eller är gravid.

Medicinska bevis för naturens läkande kraft

Eva Sagerfors 

 

Fakta: Alexandra De Paoli

Sedan 7-årsåldern har Alexandra provat sig fram, läst och lärt sig om växters effekter på kroppen. Hon gjorde sitt första herbarium när hon var 12 år.

Många känner igen henne från livsstilsprogrammet Strömsö, där hon medverkar som örtexpert sedan elva år tillbaka. Hon är utbildad örtterapeut och journalist. Hon föreläser och håller örtvandringar om örters verkan på människor.

När hon först började testa olika örter på sig själv gick hon vetenskapligt tillväga och antecknade noga sina upplevelser. Förutom sin egen erfarenhet studerar hon också tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser.

Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova på läkeväxter som komplement till annan medicin.

Alexandra lär dig mer om torkning och förvaring av örter här.

 Artikeln är återpublicerad från Epoch Times Sverige.


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.