Österrike
Teknik: Vem ska Österrikes försvar riktas mot?
Österrike är ett av sex länder i Europa som har förklarat sig permanent neutralt och är ett av få länder som förbundit sig till ständig neutralitet genom grundlag. Populationen i Österrike uppgår till ca 8,5 miljoner invånare. Österrike gränsar till åtta andra länder.
Teknik: Vem ska Österrikes försvar riktas mot?
Publicerades 2016-10-12

Ett historiskt sammanhang

Österrike har utstått flera muslimska belägringar av Osmanerna genom århundradena. En flera månader lång belägring inleddes på försommaren 1683. Wien sände ut desperata böner om hjälp och höll ut tillräckligt länge för att en polsk-tysk armé om 70 000 man under den polske kungen Johan III Sobieskis ledning kunde sättas upp och komma Österrike till undsättning.

Efter en hel dags infanteri- och artilleristrider satte Sobieski in den ditintills största kavallerichocken i Europas historia; 20 000 ryttare anförda av en spjutspets på 3 000 lansbeväpnade polska bevingade husarer klöv och skingrade den osmanska hären som hävde belägringen och flydde i panik.

En bevingad husar var en tungt beväpnad och rustad polsk husar, en tyngre variant av den ungerska lättrustade husaren. De polska husarerna var ett svårbesegrat vapenslag mellan 1570-talet fram till mitten på 1600-talet och påverkade speciellt svensk krigföring som tog intryck av de svåra nederlagen mot dem i början av 1600-talet, inklusive det för Sverige förödande slaget vid Kirkholm 1605.

Vid detta slag led den svenska armén ett av sina svåraste nederlag genom tiderna mot en polsk-litauisk ryttarhär om cirka 3 600 man, vars stomme utgjordes av lansbeväpnade bevingade husarer. Svenskarna räknade omkring 11 000 man, men led trots tredubbel numerär överlägsenhet ett stort nederlag med bortåt 9 000 man stupade, vilket överstiger förlusterna i slaget vid Poltava 1709.

Förlusten medförde en grundlig omstrukturering av taktiskt uppträdande, samt anammande av det polska rytteriets anfall i sporrsträck med blanka vapen, vilket lade grunden till de svenska framgångarna under det senare trettioåriga kriget.

 Så ser Österrikes flygförsvar ut

Österrike har fem större civila flygplatser, en vid Innsbruck i västra delen av landet, en vid Klagenfurt, en vid Graz, en vid Wien och en vid Linz.

De har 4 militära flygfält för olika syften. Det största militära flygfältet ligger i en sänka vid Zeltweg, och rullbanan är 2 743 m lång. Tillräckligt för att ta emot tunga transportplan.

Wiener Neustadt/West gränsar till Slovakien och Ungern. Aigen ligger i centrala östra halvan av Österrike och är förmodligen en nödlandningsbana i krigstid såväl som i fredstid, då rullbanan är av gräs. Langenlebarn (Brumowski Air Base) är lokaliserad vid staden Tulln i nordöstra Österrike och ligger nära gränserna till Slovakien och Ungern.

Langenlebarn har en 1 400 m rullbana (andra uppgifter säger 305 m, men det är troligen 1 400 m som är riktig då Langenlebarn tidigare var en amerikansk flygbas + helikopterbas).

Gräsflygfältet vid Aigen har en 305 m rullbana (enligt samma källa som angav 305 m för Langenlebarn).

Det militära Wiener Neustadt/West ska enligt Airbroker ha en 30 m ej asfalterad bana. Även om jag inte har hittat Neustadt/West på Google maps så ska platsen ligga 3 km utanför den civila flygplatsen Wiener Neustadt/East enligt Airbroker.se. Den civila flygplatsen Neustadt/East har en rullbana på 1 066 m.

Förmodligen kan jakt- och attackplanet Eurofighter landa och starta vid samtliga militära flygfält med asfalterade rullbanor. En Eurofighter behöver 600 m landningssträcka för att landa och 700 m startrullsträcka för att starta plus marginaler för rullbanans längd.

Sammantaget säger det mig att gräsrullbanan vid Aigen förutom att användas som nödlandningsfält, används som start- och landningsbana för skolflyg och förbindelseflyg eller alltihop tillsammans. Wiener Neustadt/West kan bara vara en UAV- och/eller en framskjuten helikopterbana.

Endast Zeltweg av de militära flygplatserna har en publicerad instrumentflygningsprocedur och flygplatsen kan därför användas under mörker och dåligt väder.

I och med att Langenlebarn saknar en publicerad instrumentflygningsprocedur så kan det i teorin begränsa flygvapnet. Men troligtvis så menas att en publicerad instrumentflygningsprocedur är en del av civil luftfartygstrafik enligt EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1108/2009 av den 21 oktober 2009. Langenlebarn kan fortfarande ha en instrumentflygningsprocedur för militärt transportflyg.

Österreichischen Luftstreitkräfte heter det österrikiska flygvapnet och de opererar förutom Eurofighter även helikoptrar av typen UH-60 Blackhawk, som även vi i Sverige har inom militären, här under betäckningen hkp 16. Det är ingen attackhelikopter utan en transporthelikopter och den saknar mörkerförmåga. Men UH-60 kan ha sidoskyttar som tillför moteld, det kan inte ens attackhelikoptrar.

Transporthelikoptrar saknar i allmänhet mörkerflygningsförmåga även om Elbit Systems har utvecklat the BrightNite system, som möjliggör för utility-helikoptrar som hkp 16 att flyga uppdrag under månfria becksvarta nätter då man sällan flyger sortier.

 Så här ser jag Österrikes framtida försvar

 ·         Mussarna kan använda sig av mobilt luftvärn av den ryska typen Pantsir-S1, som kan upptäcka mål på ett avstånd av 32-36 km och har en spårningsräckvidd på 24-28 km, och har förmågan att försvara egna mål på marken från att slås ut av flyg. Pantsir har en radar och en elektrooptisk sensor som back-up och kan guida två robotar mot mål samtidigt med en räckvidd på 20 km och en höjdtäckning på 15 000 m.

  • ·         Mobilt luftvärn av den ryska typen 9K317 ”Buk” har en höjdtäckning på 15 meter – 25 kilometer, och en räckvidd på 3–42 kilometer.

Österrikarna bör inleda förhandlingar med amerikanarna om att köpa in HARM (High speed Anti-Radiation Missile) för att slå mot mobila luftvärnssystem som Buk och Pantsir.

HARM används mot radarsystem och allt som bär en radar. HARM har anti-radiation homing med en räckvidd på 148 km. HARM kan slå mot både komplexa emitterande och icke-emitterande objekt.

Österrikarna bör även förhandla med amerikanarna om att få köpa CBU-97 SFW (Sensor Fused Weapon), för att slå ut pansarfordonskolonner på väg mot Österrike.

CBU-97 använder man om man vill uppnå förödelseverkan mot specifika mål över stora ytor och undvika collateral victims (indirekta offer). CBU-97 är en form av precisionsstyrd klusterbomb, som kan känna av värmen från fordon.

Ett attackplan kan bära fyra stycken SFW som var och en målmedvetet kan slå ut upp till 40 pansarvagnar med smält koppar som skjuts ned in i dem multipla mål som SFW:s verkansdelar låst på. En miljon dollar kostar en SFW, men det är ingenting mot vad 40 pansarvagnar kostar.

Om Österrikarna vill vara traditionella så kan de även bygga upp sina gamla bunkeranläggningar för kanoner, strategiskt utplacerade på tillfartsvägar in mot Österrikes kärnland, i syftet att fördröja ett muslimskt angrepp. Sådana bunkeranläggningar hade de till exempel under andra världskriget.

Flygvapen med precisionsvapen och bemannade bunkeranläggningar. Det var det hela.

 Roger M. Klang

 

Källor:

Luftstreitkräfte (Bundesheer) (Luftstridskrafterna)

www.airbroker.se

Zeltweg

Wiener Neustadt

Aigen Im Enstal

Brumowski Air Base (Am. Tulln)


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler