Österrike
Teknik: Vem ska Österrikes försvar riktas mot?
Österrike är ett av sex länder i Europa som har förklarat sig permanent neutralt och är ett av få länder som förbundit sig till ständig neutralitet genom grundlag. Populationen i Österrike uppgår till ca 8,5 miljoner invånare. Österrike gränsar till åtta andra länder.
Teknik: Vem ska Österrikes försvar riktas mot?
Publicerades 2016-10-12

Ett historiskt sammanhang

Österrike har utstått flera muslimska belägringar av Osmanerna genom århundradena. En flera månader lång belägring inleddes på försommaren 1683. Wien sände ut desperata böner om hjälp och höll ut tillräckligt länge för att en polsk-tysk armé om 70 000 man under den polske kungen Johan III Sobieskis ledning kunde sättas upp och komma Österrike till undsättning.

Efter en hel dags infanteri- och artilleristrider satte Sobieski in den ditintills största kavallerichocken i Europas historia; 20 000 ryttare anförda av en spjutspets på 3 000 lansbeväpnade polska bevingade husarer klöv och skingrade den osmanska hären som hävde belägringen och flydde i panik.

En bevingad husar var en tungt beväpnad och rustad polsk husar, en tyngre variant av den ungerska lättrustade husaren. De polska husarerna var ett svårbesegrat vapenslag mellan 1570-talet fram till mitten på 1600-talet och påverkade speciellt svensk krigföring som tog intryck av de svåra nederlagen mot dem i början av 1600-talet, inklusive det för Sverige förödande slaget vid Kirkholm 1605.

Vid detta slag led den svenska armén ett av sina svåraste nederlag genom tiderna mot en polsk-litauisk ryttarhär om cirka 3 600 man, vars stomme utgjordes av lansbeväpnade bevingade husarer. Svenskarna räknade omkring 11 000 man, men led trots tredubbel numerär överlägsenhet ett stort nederlag med bortåt 9 000 man stupade, vilket överstiger förlusterna i slaget vid Poltava 1709.

Förlusten medförde en grundlig omstrukturering av taktiskt uppträdande, samt anammande av det polska rytteriets anfall i sporrsträck med blanka vapen, vilket lade grunden till de svenska framgångarna under det senare trettioåriga kriget.

 Så ser Österrikes flygförsvar ut

Österrike har fem större civila flygplatser, en vid Innsbruck i västra delen av landet, en vid Klagenfurt, en vid Graz, en vid Wien och en vid Linz.

De har 4 militära flygfält för olika syften. Det största militära flygfältet ligger i en sänka vid Zeltweg, och rullbanan är 2 743 m lång. Tillräckligt för att ta emot tunga transportplan.

Wiener Neustadt/West gränsar till Slovakien och Ungern. Aigen ligger i centrala östra halvan av Österrike och är förmodligen en nödlandningsbana i krigstid såväl som i fredstid, då rullbanan är av gräs. Langenlebarn (Brumowski Air Base) är lokaliserad vid staden Tulln i nordöstra Österrike och ligger nära gränserna till Slovakien och Ungern.

Langenlebarn har en 1 400 m rullbana (andra uppgifter säger 305 m, men det är troligen 1 400 m som är riktig då Langenlebarn tidigare var en amerikansk flygbas + helikopterbas).

Gräsflygfältet vid Aigen har en 305 m rullbana (enligt samma källa som angav 305 m för Langenlebarn).

Det militära Wiener Neustadt/West ska enligt Airbroker ha en 30 m ej asfalterad bana. Även om jag inte har hittat Neustadt/West på Google maps så ska platsen ligga 3 km utanför den civila flygplatsen Wiener Neustadt/East enligt Airbroker.se. Den civila flygplatsen Neustadt/East har en rullbana på 1 066 m.

Förmodligen kan jakt- och attackplanet Eurofighter landa och starta vid samtliga militära flygfält med asfalterade rullbanor. En Eurofighter behöver 600 m landningssträcka för att landa och 700 m startrullsträcka för att starta plus marginaler för rullbanans längd.

Sammantaget säger det mig att gräsrullbanan vid Aigen förutom att användas som nödlandningsfält, används som start- och landningsbana för skolflyg och förbindelseflyg eller alltihop tillsammans. Wiener Neustadt/West kan bara vara en UAV- och/eller en framskjuten helikopterbana.

Endast Zeltweg av de militära flygplatserna har en publicerad instrumentflygningsprocedur och flygplatsen kan därför användas under mörker och dåligt väder.

I och med att Langenlebarn saknar en publicerad instrumentflygningsprocedur så kan det i teorin begränsa flygvapnet. Men troligtvis så menas att en publicerad instrumentflygningsprocedur är en del av civil luftfartygstrafik enligt EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1108/2009 av den 21 oktober 2009. Langenlebarn kan fortfarande ha en instrumentflygningsprocedur för militärt transportflyg.

Österreichischen Luftstreitkräfte heter det österrikiska flygvapnet och de opererar förutom Eurofighter även helikoptrar av typen UH-60 Blackhawk, som även vi i Sverige har inom militären, här under betäckningen hkp 16. Det är ingen attackhelikopter utan en transporthelikopter och den saknar mörkerförmåga. Men UH-60 kan ha sidoskyttar som tillför moteld, det kan inte ens attackhelikoptrar.

Transporthelikoptrar saknar i allmänhet mörkerflygningsförmåga även om Elbit Systems har utvecklat the BrightNite system, som möjliggör för utility-helikoptrar som hkp 16 att flyga uppdrag under månfria becksvarta nätter då man sällan flyger sortier.

 Så här ser jag Österrikes framtida försvar

 ·         Mussarna kan använda sig av mobilt luftvärn av den ryska typen Pantsir-S1, som kan upptäcka mål på ett avstånd av 32-36 km och har en spårningsräckvidd på 24-28 km, och har förmågan att försvara egna mål på marken från att slås ut av flyg. Pantsir har en radar och en elektrooptisk sensor som back-up och kan guida två robotar mot mål samtidigt med en räckvidd på 20 km och en höjdtäckning på 15 000 m.

  • ·         Mobilt luftvärn av den ryska typen 9K317 ”Buk” har en höjdtäckning på 15 meter – 25 kilometer, och en räckvidd på 3–42 kilometer.

Österrikarna bör inleda förhandlingar med amerikanarna om att köpa in HARM (High speed Anti-Radiation Missile) för att slå mot mobila luftvärnssystem som Buk och Pantsir.

HARM används mot radarsystem och allt som bär en radar. HARM har anti-radiation homing med en räckvidd på 148 km. HARM kan slå mot både komplexa emitterande och icke-emitterande objekt.

Österrikarna bör även förhandla med amerikanarna om att få köpa CBU-97 SFW (Sensor Fused Weapon), för att slå ut pansarfordonskolonner på väg mot Österrike.

CBU-97 använder man om man vill uppnå förödelseverkan mot specifika mål över stora ytor och undvika collateral victims (indirekta offer). CBU-97 är en form av precisionsstyrd klusterbomb, som kan känna av värmen från fordon.

Ett attackplan kan bära fyra stycken SFW som var och en målmedvetet kan slå ut upp till 40 pansarvagnar med smält koppar som skjuts ned in i dem multipla mål som SFW:s verkansdelar låst på. En miljon dollar kostar en SFW, men det är ingenting mot vad 40 pansarvagnar kostar.

Om Österrikarna vill vara traditionella så kan de även bygga upp sina gamla bunkeranläggningar för kanoner, strategiskt utplacerade på tillfartsvägar in mot Österrikes kärnland, i syftet att fördröja ett muslimskt angrepp. Sådana bunkeranläggningar hade de till exempel under andra världskriget.

Flygvapen med precisionsvapen och bemannade bunkeranläggningar. Det var det hela.

 Roger M. Klang

 

Källor:

Luftstreitkräfte (Bundesheer) (Luftstridskrafterna)

www.airbroker.se

Zeltweg

Wiener Neustadt

Aigen Im Enstal

Brumowski Air Base (Am. Tulln)


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!