Gazproms högkvarter
Finland - säkerhetsläget vid Östersjön försämras inte av att Nord Stream 2 byggs
Konservativa i Nordiska rådet vill att de nordiska länderna gemensamt granskar och på lite sikt försöker stoppa Nord Stream 2 som ska gå via finsk och svensk ekonomisk zon från Ryssland till Tyskland.
Finland - säkerhetsläget vid Östersjön försämras inte av att Nord Stream 2 byggs
Publicerades 2016-11-04 © Wikimapia

Nord Stream opererar idag två gasrörsledningar från Ryssland till Tyskland med en årlig total kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas. Rysslands Gazprom som levererar gasen äger 51 procent av Nord Stream medan tyska, franska och holländska aktieägare utgör dem resterande ägarna.

Aktieägargruppen i Nord Stream kan ha utökats men Gazprom äger dem 51 procenten. Gazprom behöver inte mer än 51 procent av aktierna i Nord Stream för att Putin ska kunna kontrollera Nord Stream totalt, eftersom Gazprom är så reglementerat unisont Kremltroget och har flertalet f.d. militärer på hög nivå som ryska styrelsemedlemmar.

Flera medlemsländer, däribland Polen och de baltiska staterna, är starkt kritiska till Nord Stream 1 och 2. De ser det som en expansiv rysk geostrategisk energipolitik i vår region. Vilket det är. Vladimir Putin har slagit fast när det gäller energi: ”All rysk energiexport ska användas för att öka Rysslands inflytande i omvärlden”.

Tyskland har aktivt arbetat emot svenska intressen sedan Nord Stream muddrade och byggde ut hamnen i Slite för att göra den skickad för djupgående fartyg. En hamn som givetvis saknar sprängkammare.

De nordiska länderna har i dag ingen enad syn på Nord Stream 2. Finlands regering ser till exempel inte alls projektet som någon säkerhetspolitisk fråga.

”Ledningen kommer inte till Finland, den går genom vår ekonomiska zon och därmed blir det juridiskt endast en miljöfråga för oss. Och säkerhetsläget på Östersjön försämras inte för att det kommer ytterligare gasledning intill den som redan finns där”, säger Finlands statsminister Juha Sipilä till Ekot.

Det får stå för den finska regeringen.

Men med tanke på det Putin själv sagt ovan om vad rysk energiexport ska användas till, så hänger Ukrainas suveränitet på var gasledningar från Ryssland dras. Southstream är skrinlagt genom EU:s försorg.

Enligt Ryssland så är det ett kontraktsbrott för andra länder att sälja den ryska gasen vidare. Ukrainas suveränitet kommer att vila på tyska skuldror, och tyskarna har närtidshistoriskt varit väldigt ovilliga till att stödja Ukraina.

Tyskarna och Europas “stand-up-guys” polackerna, har dock transiterat en viss otillräcklig mängd gas till Ukraina. Det tyska energibolaget RWE började i april 2014 leverera gas till Ukraina via ledningar genom Polen.

Läget i Tyskland var i april 2014 gynnsamt för gasexport, eftersom de tyska lagren efter den relativt milda vintern var välfyllda. Även Ungern, Rumänien och Slovakien sade sig vara beredda att leda gas vidare till Ukraina.

Agerandet från EU är kontroversiellt, inte minst eftersom en del av gasen som nu säljs vidare till Ukraina ursprungligen kommer från Ryssland. Det statliga ryska bolaget Gazprom varnade när avtalet mellan RWE och Ukraina slöts 2012 bland annat för att det skulle vara ett kontraktsbrott om rysk gas säljs vidare.

Varför fick inte EU-länderna eller Ukraina sälja gas vidare? Det har delvis att göra med att Ryssland ansåg sig behöva påtryckningsmedel mot det lilla landet Moldavien, som gränsar till Ukraina i öster och Rumänien i väster, eftersom Moldavien kontrollerar införseln av förnödenheter till den självständiga lilla republiken Transnistrien där Ryssland har en militärbas.

I november 2015 annonserade så statligt kontrollerade Gazprom att man slutar leverera gas och kol till Ukraina. Ukraina svarade med att stänga sitt luftrum för ryskt flyg.

De trilaterala samtalen i Bryssel mellan EU, Ryssland och Ukraina brakade samman i december 2015 och Ryssland deklarerade att Ukraina nu kommer att omfattas av Rysslands sanktioner mot EU. Moskva sade upp frihandelsavtalet Ryssland-Ukraina emellan från och med nyåret 2016.

Vid nyåret 2016 träder istället Ukrainas frihandelsavtal med EU i kraft. Överenskommelsen har inte välkomnats av Moskva, som samtidigt inleder ett livsmedelsembargo mot Kiev och stämmer Ukraina på tre miljarder dollar.

Det avtal som det tyska energibolaget RWE slöt redan 2012 med det statliga ukrainska gasbolaget Naftogaz innebär att det tyska bolaget kan leverera upp till tio miljoner kubikmeter gas per år till Ukraina vid behov, vilket motsvarar en femtedel av Ukrainas totala årsbehov. Exakt hur mycket som ska levereras från det tyska bolaget finns det inga uppgifter om, men det kan tänkas att det varierar från år till år.

Eftersom Ryssland har inlett ett krig mot Ukraina så är Rysslands enda möjlighet att nå, proviantera och stödja Transnistrien där Ryssland har en militärbas att flyga in via rumänskt luftrum till Moldaviens största flygplats i Chisinau vid inlandet.

Ryssland försöker att obstruera marknadsekonomin i Central- och Östeuropa för att på olika sätt dominera sina grannar.

EU-kommissionen uppnådde en seger när de fick stopp på Southstream-rörgasledningen som skulle ha lett gasen under Svarta havet genom Bulgarien upp i Europa, och givit Ryssland ett starkt grepp om energimarknaden i sydöstra Europa.

Ryssland svarade med att initiera en gasledning via kandidatlandet Turkiet, den s.k. Turkishstream. Serbien, Grekland och Ungern har visat intresse för att koppla upp sig till gasledningen. Turkishstream lades ned hösten 2015.

I Transnistrien vädjar man till Ryssland för hjälp. Något man redan får och har fått i många år. Gasen från Ryssland, som utbrytarstaten inte skulle klara sig utan, får man köpa till ett närmast symboliskt pris. Vad som kan bli besvärligt för Transnistrien är att man har sin enda öppna gräns, mot Ukraina där man kan utväxla varor. Över denna gräns fraktas förnödenheter och varor av olika slag.

Över gränsen går också gasen från Ryssland. Transnistriens exportvaror går åt motsatt håll. För Transnistrien är gränshandeln livsviktig. Efter den ryska ockupationen av Krim har Ukraina skärpt gränskontrollerna mot Transnistrien.

I utbrytarrepubliken Transnistrien finns 3 000 ryska soldater stationerade. Förbanden har funnits där sedan striderna 1992 och de förstärktes med början 2014.

 

Roger M. Klang

 

Källor;

SR;Ekot

SR;Ekot, SvD, Rolf K. Nilsson samt; Johan Wiktorin KKrVA


                           
Annons:


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.
Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.
Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden


Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.

Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.


Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.

Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.


Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.