Krönika: En berättelse från nummer 79356 i Israel!
Harriet Larsson delger en viktig berättelse från en fruktansvärd tid i människans historia.
Krönika: En berättelse från nummer 79356 i Israel!
Publicerades 2016-11-12

 Detta minne, från en berättelse för ett par år sedan, har fastnat och pockar på att nå ut till fler.

Du som kanske läser detta bidrar till att fånge nr 79356 får medkänsla och stilla upprättelse från tunga ungdomsår.

Vet Ni vad min mor var mest ledsen över?” Avslutade Nathan sin berättelse om sin mor, Leah Monowitz, som mirakulöst överlevde förintelselägret. Jag hade förmånen att ha Nathan, historiker/ forskare från Israel som gäst en helgdag i december tillsammans med min dotter och måg.


Leah Monowitz  today
           

 

 

Leah (Lola) Monowitz idag

 Leah Monowitz 1
                           


 

 

 

 
Fånge nummer 79356


Leah Monowitz 1946


 

 

 
Leah (Lola) Monowitz efter kriget i Tyskland 1946

Nathan berättade om sin familjs historia med önskan om att fler kunde få ta del av den.

Han deltog tillsammans med sina studenter i ett kunskapsutbyte på en gymnasieskola, där min äldsta dotter är religionslärare med stort engagemang för samverkan och utbyte av erfarenheter mellan unga i sin skola och ungdomar i andra länder med andra religioner.

Att förstå och lära känna ”den andre” är enda vägen framåt, svårast har de med en religion som inte vidkänns några andra.

 För första gången berättade Nathan för utomstående om sin familjs mörka förflutna.

Nu har även delar av denna berättelse publicerats i en tidning. Jag hade inget svar när det ofattbara kommer så nära, med bilder från en barack och på en arm med siffrorna 79356.

Nathan fortsätter ”det var att hon aldrig fick tacka familjen som räddade min fars liv och medfången som räddade hennes eget.”

Nathans mor bodde i Polen med sin mor, far och syskon, när kriget bröt ut. Han berättade vidare från familjens minnesbank, om förföljelser och ökad rädsla bakom stjärnan på bröstet, när levnads-utrymmet krympte.

Nathans mor, Leah talade aldrig om sin bakgrund, först när Nathan var vuxen kom det små glimtar från det obegripliga, som han kunde forma till en berättelse om sina föräldrars öde.

Att glömma, sudda bort det mörka och ofattbara som fanns bortom all mänsklighet, kanske var enda sättet att orka fortsätta livet, som inte förlorades i lägret.

 Transport stående, tätt packade i boskapsvagnar där behoven fick rinna rakt ner på glesa golvbrädor. Barn som gråter, vuxna med rädda ögon och den syrefattiga luften fyllt av jämmer från hopp, som både lever och har dött.

Tanken på att jag med små döttrar finns i en boskapsvagn tar bara slut, det ofattbara får inget fäste i hjärnans synapser. Många dog på vägen och behövde aldrig läsa inskriptionen ”Arbeit macht frei.”


SS barrack in Gleiwitz II

SS barrack in Gleiwitz II.

Av familjen var det bara Nathans mor som överlevde, hennes mor, far och syskon gasades ihjäl. I Gleiwitz, som tillhörde Auschwitz, träffade hon en ung kvinna, Manya Moszkowitcz från samma hemby, som betydde mycket för viljan att orka fortsätta att överleva.

När krigsslutet var nära tvingades utmärglade fångar ut från lägret, i så kallade dödsmarscher, där ett stort antal dukade under i snö och kyla, när livsfäste inte längre fanns.

Nathans mor orkade inte, hon ramlade ihop i en skräphög utanför baracken och låg bara stilla och väntade på att få lämna allt som är, omgiven av andra fångar som livet lämnat där.

Tiden försvann, men en kvarvarandefånge från lägret råkade komma förbi och lyckades uppfatta en rörelse, svaga ljud och förstod att en kropp ännu levde. Vakterna hade flytt och soldater från öst närmade sig lägret.

Medfången lovade att leta efter mat och kom tillbaka och till slut orkade den utmärglade Leah stå upp på sina ben och hängande mellan Manya och den andra fången lyckades hon komma upp från de döda.

Denna barmhärtiga handling får mig att tro på en Gud! Så småningom kom Leah till Israel, med minnen som tung barlast.

Vännen från hembyn överlevde också, hon kom med de vita bussarna först till Sverige, emigrerade senare till USA. Längre fram lät hon operera bort sina siffror 79357 pga. antisemitism. Hon är mycket känd i USA och omvärlden för sin kamp mot judehat och främlingsfientlighet.

Female prisonersKvinnliga fångar, vit kritatecknen visar att de har valts ut för transport med Svenska Röda Korset.

I Israel träffade Nathans mor hans pappa, en polsk jude som kämpt mot den tyska armén, han blev tillfångatagen, men lyckades fly och överlevde tack vare en polsk familj, som med stor fara för sina egna liv gömde honom i en källare, under hela fyra år, fram till krigsslutet.

Här i berättelsen tänker jag, vilken människa hade jag varit under kriget? Modig eller feg? Självisk eller solidarisk? Räddare eller angivare? Jag vet inte, när erfarenhet saknas av omänsklighet som förstört människans mänsklighet, så kan allt gå fel.Manya Friedman

Manya Friedman i sin första civila klänning efter kriget, att tala med en säkerhetsvakt vid en skola i Lund, Sverige. Med tillstånd av Manya Friedman (Fotot är från United States Holocaust Memorial Museum).

Det onormala blir normalt i kampen om överlevnad, men vi som inte var med har skyldighet att lyssna och lära av de som ännu lever och kan berätta.

Att lyssna till personliga levnadsöden utan filter kan ge förståelse för den andre. Flera ingångar ger bättre förutsättning till förändring av tankar, ord och gärningar.

Inget sker i tomrum allt har en historia, som påverkar både dagens och morgondagens skeenden. Israel har tung historia, i dag med våld, vedergällning i svår spiral.

Med terrororganisationen Hamas som motpart försvagas fredsprocessen. Hamas vill utplåna Israel som stat och använder palestinier som sköldar, vid motattacker från Israels militär.

I dag råder stor tystnad kring antisemitism både i media och av regeringens främsta företrädare, när förföljelse av judar utövas av invandrare från mellanöstern.

Koranen ger sitt stöd för utplåning av otrogna själar, kristna, judar, andra minoriteter, homosexuella och de muslimer som konverterat till annan religion. Rösten är desto högre om det är nazister som utför dåd och demonstrerar, men de är i minoritet.

Regeringens röst är också stark, när det gäller att ensidigt skuldbelägga Israel för svåra och komplicerande skeenden. Att titta i backspegeln om FN:s och stormakternas agerande efter kriget verkar vara mycket svårt.

Kanske är miljöpartisterna fullt upptagna med att hylla andra religioner, där försvarandet av islam verkar ha högsta prioritet. Demonstrerande vänstermobb, skyddas alltför ofta av vänsterliberalers moraliska paraply, de vill inte ens fälla ner det, när bokstavstrogna Koranläsare visar prov på sin förstörande aktivitet.

Tyvärr är vänsterns ideologiska filter det största hindret till förståelse av ”den andre.”

Harriet Larsson

Samhällskritiska inlägg finns på hennes blogg ”Utanför åsiktskorridoren.”

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler