Krönika: En berättelse från nummer 79356 i Israel!
Harriet Larsson delger en viktig berättelse från en fruktansvärd tid i människans historia.
Krönika: En berättelse från nummer 79356 i Israel!
Publicerades 2016-11-12

 Detta minne, från en berättelse för ett par år sedan, har fastnat och pockar på att nå ut till fler.

Du som kanske läser detta bidrar till att fånge nr 79356 får medkänsla och stilla upprättelse från tunga ungdomsår.

Vet Ni vad min mor var mest ledsen över?” Avslutade Nathan sin berättelse om sin mor, Leah Monowitz, som mirakulöst överlevde förintelselägret. Jag hade förmånen att ha Nathan, historiker/ forskare från Israel som gäst en helgdag i december tillsammans med min dotter och måg.


Leah Monowitz  today
           

 

 

Leah (Lola) Monowitz idag

 Leah Monowitz 1
                           


 

 

 

 
Fånge nummer 79356


Leah Monowitz 1946


 

 

 
Leah (Lola) Monowitz efter kriget i Tyskland 1946

Nathan berättade om sin familjs historia med önskan om att fler kunde få ta del av den.

Han deltog tillsammans med sina studenter i ett kunskapsutbyte på en gymnasieskola, där min äldsta dotter är religionslärare med stort engagemang för samverkan och utbyte av erfarenheter mellan unga i sin skola och ungdomar i andra länder med andra religioner.

Att förstå och lära känna ”den andre” är enda vägen framåt, svårast har de med en religion som inte vidkänns några andra.

 För första gången berättade Nathan för utomstående om sin familjs mörka förflutna.

Nu har även delar av denna berättelse publicerats i en tidning. Jag hade inget svar när det ofattbara kommer så nära, med bilder från en barack och på en arm med siffrorna 79356.

Nathan fortsätter ”det var att hon aldrig fick tacka familjen som räddade min fars liv och medfången som räddade hennes eget.”

Nathans mor bodde i Polen med sin mor, far och syskon, när kriget bröt ut. Han berättade vidare från familjens minnesbank, om förföljelser och ökad rädsla bakom stjärnan på bröstet, när levnads-utrymmet krympte.

Nathans mor, Leah talade aldrig om sin bakgrund, först när Nathan var vuxen kom det små glimtar från det obegripliga, som han kunde forma till en berättelse om sina föräldrars öde.

Att glömma, sudda bort det mörka och ofattbara som fanns bortom all mänsklighet, kanske var enda sättet att orka fortsätta livet, som inte förlorades i lägret.

 Transport stående, tätt packade i boskapsvagnar där behoven fick rinna rakt ner på glesa golvbrädor. Barn som gråter, vuxna med rädda ögon och den syrefattiga luften fyllt av jämmer från hopp, som både lever och har dött.

Tanken på att jag med små döttrar finns i en boskapsvagn tar bara slut, det ofattbara får inget fäste i hjärnans synapser. Många dog på vägen och behövde aldrig läsa inskriptionen ”Arbeit macht frei.”


SS barrack in Gleiwitz II

SS barrack in Gleiwitz II.

Av familjen var det bara Nathans mor som överlevde, hennes mor, far och syskon gasades ihjäl. I Gleiwitz, som tillhörde Auschwitz, träffade hon en ung kvinna, Manya Moszkowitcz från samma hemby, som betydde mycket för viljan att orka fortsätta att överleva.

När krigsslutet var nära tvingades utmärglade fångar ut från lägret, i så kallade dödsmarscher, där ett stort antal dukade under i snö och kyla, när livsfäste inte längre fanns.

Nathans mor orkade inte, hon ramlade ihop i en skräphög utanför baracken och låg bara stilla och väntade på att få lämna allt som är, omgiven av andra fångar som livet lämnat där.

Tiden försvann, men en kvarvarandefånge från lägret råkade komma förbi och lyckades uppfatta en rörelse, svaga ljud och förstod att en kropp ännu levde. Vakterna hade flytt och soldater från öst närmade sig lägret.

Medfången lovade att leta efter mat och kom tillbaka och till slut orkade den utmärglade Leah stå upp på sina ben och hängande mellan Manya och den andra fången lyckades hon komma upp från de döda.

Denna barmhärtiga handling får mig att tro på en Gud! Så småningom kom Leah till Israel, med minnen som tung barlast.

Vännen från hembyn överlevde också, hon kom med de vita bussarna först till Sverige, emigrerade senare till USA. Längre fram lät hon operera bort sina siffror 79357 pga. antisemitism. Hon är mycket känd i USA och omvärlden för sin kamp mot judehat och främlingsfientlighet.

Female prisonersKvinnliga fångar, vit kritatecknen visar att de har valts ut för transport med Svenska Röda Korset.

I Israel träffade Nathans mor hans pappa, en polsk jude som kämpt mot den tyska armén, han blev tillfångatagen, men lyckades fly och överlevde tack vare en polsk familj, som med stor fara för sina egna liv gömde honom i en källare, under hela fyra år, fram till krigsslutet.

Här i berättelsen tänker jag, vilken människa hade jag varit under kriget? Modig eller feg? Självisk eller solidarisk? Räddare eller angivare? Jag vet inte, när erfarenhet saknas av omänsklighet som förstört människans mänsklighet, så kan allt gå fel.Manya Friedman

Manya Friedman i sin första civila klänning efter kriget, att tala med en säkerhetsvakt vid en skola i Lund, Sverige. Med tillstånd av Manya Friedman (Fotot är från United States Holocaust Memorial Museum).

Det onormala blir normalt i kampen om överlevnad, men vi som inte var med har skyldighet att lyssna och lära av de som ännu lever och kan berätta.

Att lyssna till personliga levnadsöden utan filter kan ge förståelse för den andre. Flera ingångar ger bättre förutsättning till förändring av tankar, ord och gärningar.

Inget sker i tomrum allt har en historia, som påverkar både dagens och morgondagens skeenden. Israel har tung historia, i dag med våld, vedergällning i svår spiral.

Med terrororganisationen Hamas som motpart försvagas fredsprocessen. Hamas vill utplåna Israel som stat och använder palestinier som sköldar, vid motattacker från Israels militär.

I dag råder stor tystnad kring antisemitism både i media och av regeringens främsta företrädare, när förföljelse av judar utövas av invandrare från mellanöstern.

Koranen ger sitt stöd för utplåning av otrogna själar, kristna, judar, andra minoriteter, homosexuella och de muslimer som konverterat till annan religion. Rösten är desto högre om det är nazister som utför dåd och demonstrerar, men de är i minoritet.

Regeringens röst är också stark, när det gäller att ensidigt skuldbelägga Israel för svåra och komplicerande skeenden. Att titta i backspegeln om FN:s och stormakternas agerande efter kriget verkar vara mycket svårt.

Kanske är miljöpartisterna fullt upptagna med att hylla andra religioner, där försvarandet av islam verkar ha högsta prioritet. Demonstrerande vänstermobb, skyddas alltför ofta av vänsterliberalers moraliska paraply, de vill inte ens fälla ner det, när bokstavstrogna Koranläsare visar prov på sin förstörande aktivitet.

Tyvärr är vänsterns ideologiska filter det största hindret till förståelse av ”den andre.”

Harriet Larsson

Samhällskritiska inlägg finns på hennes blogg ”Utanför åsiktskorridoren.”

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!