Krönika: Värre än nickedockor
Lars Borgström ger moraliska reflektioner över sin samtid och Tysklands historia.
Krönika: Värre än nickedockor
Publicerades 2016-11-12 © pixabay

Den som reser till Berlin bör lämpligen besöka DDR Museum, ett intressant turistmål där man får en inblick i vardagslivet sådant det gestaltade sig i den gamla kommunistiska diktaturen. Museet ger även kunskaper i hur det politiska systemet fungerade.

För att ge sken av valfrihet fanns i Volkskammer, som parlamentet kallades, inte mindre än fem partier. Vid sidan av Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED), som var det styrande kommunistpartiet, fanns ävenTysklands nationaldemokratiska parti, Kristdemokraterna (CDU), Tysklands Demokratiska Bondeparti  och Tysklands Liberaldemokratiska Parti.

Dessa alternativa partier hade ett förutbestämt antal platser i Volkskammer och agerade som nyttiga idioter åt kommunistpartiet. De erbjöd medborgare av t.ex. borgerlig bakgrund, som ville vara lojala mot staten, men som för sitt samvetes skull inte kunde rösta kommunistiskt, ett lagligt alternativ att rösta på.

Detsamma gällde kristna bekännare, som ju inte kunde rösta på ett parti med uttalad ateism på sitt program. Dessa kunde rösta kristdemokratiskt. De alternativa partierna hjälpte kommunisterna att visa upp en fasad av tolerans och politisk frihet. Hela tiden var de helt underdåniga de styrande.

 ”Alle Hände fliege hoch…” (Alla händer flyger upp)

Något som särskilt väckte min nyfikenhet i museet var en apparat som på ett lustigt sätt åskådliggjorde hur det politiska spelet fungerade. Fyra figurer föreställde fyra representanter från de alternativa partierna (se bilden). Till höger om dem fanns en ratt med vars hjälp man kunde vrida fram olika förslag som Volkskammers ledamöter hade att ta ställning till.

På vänstra sidan fanns en spak, som när den sänktes visade hur de olika partierna rösterna. Vilket lagförslag som än ställdes in med hjälp av ratten, så flög händerna upp på de fyra dockorna när man drog i spaken. Detta skedde varje gång – utom vid ett tillfälle! Den 9 mars 1972 lades ett förslag fram i Volkskammer om fri abort fram till den tolfte veckan.

När man drog i spaken vid det förslaget flög inte den kristdemokratiska dockans hand upp. Detta var enda gången under Volkskammers första fyrtio år som ett lagförslag från det statsbärande kommunistpartiet inte antogs av en enhällig kammare (sådant skedde sedan också mot slutet av Volkskammers existens, då kommuniststyret höll på att avvecklas).

I verkligheten var det endast 14 av de 52 kristdemokratiska ledamöterna som röstade nej till lagförslaget, men detta var uppseendeväckande nog i denna annars helt samstämmiga församling.

En reflektion

Nickedockorna i apparaten fick mig att fundera över två företeelser, båda lika beklämmande. Det första var de känslor av nedslagenhet och ilska som infann sig, vrede och sorg över det förtryck och den kontroll den kommunistiska regimen utsatte sina medborgare för.

Detta var förstås också vad museet ville förmedla till sina besökare. Ett autentiskt Stasi-kontorsrum, med fullständig avlyssningsutrustning, förstärkte sedan de känslorna.

Det andra jag kom att tänka på var kristdemokratiska partier och inställningen till aborter. I Östtyskland följde kristdemokraterna lydigt i den kommunistiska statens ledband. Men när det kom till en sådan grundläggande sak som människovärdesprincipen, som är så djupt rotad i den kristna etiken, kunde man inte – åtminstone inte enhälligt (14 av 52 reserverade sig) – ställa sig bakom ett förslag vilket tillät systematiskt dödande av de allra minsta medlemmarna av människosläktet, de värnlösa som ännu inte fötts.

Hade man unisont ställt sig bakom detta människofientliga förslag hade det antagligen varit alltför uppenbart att mångfalden av partier i Volkskammer endast var ett spel för gallerierna: Ett kristdemokratiskt parti, med det förpliktande prefixet ”krist-” i partinamnet, kan ju bara inte bejaka ett sådant lagförslag.

Det som borde vara självklart är emellertid dessvärre inte detta. Tyvärr stämmer det sist sagda inte längre, i alla fall inte i vårt land. De svenska kristdemokraterna har svikit i abortfrågan. De är värre än vad de östtyska kristdemokraterna en gång var. Mycket värre. Kristdemokraterna har helt övergett den kristna etiken.

De ställer sig numera bakom den svenska abortlagstiftningen, som tillåter industriellt mördande av ofödda människor. Trots att de inte verkar i ett totalitärt samhälle, där oliktänkande kastas i fängelse eller dödas, har de frivilligt vikit sig i den tydligaste av alla människorättsfrågor. Endast när man glömt bort Guds identifikation med människan, kan en sådan känslokyla råda inför den broder eller den syster, man inte sett.

Lars Borgström 

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!