Krönika: Värre än nickedockor
Lars Borgström ger moraliska reflektioner över sin samtid och Tysklands historia.
Krönika: Värre än nickedockor
Publicerades 2016-11-12 © pixabay

Den som reser till Berlin bör lämpligen besöka DDR Museum, ett intressant turistmål där man får en inblick i vardagslivet sådant det gestaltade sig i den gamla kommunistiska diktaturen. Museet ger även kunskaper i hur det politiska systemet fungerade.

För att ge sken av valfrihet fanns i Volkskammer, som parlamentet kallades, inte mindre än fem partier. Vid sidan av Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED), som var det styrande kommunistpartiet, fanns ävenTysklands nationaldemokratiska parti, Kristdemokraterna (CDU), Tysklands Demokratiska Bondeparti  och Tysklands Liberaldemokratiska Parti.

Dessa alternativa partier hade ett förutbestämt antal platser i Volkskammer och agerade som nyttiga idioter åt kommunistpartiet. De erbjöd medborgare av t.ex. borgerlig bakgrund, som ville vara lojala mot staten, men som för sitt samvetes skull inte kunde rösta kommunistiskt, ett lagligt alternativ att rösta på.

Detsamma gällde kristna bekännare, som ju inte kunde rösta på ett parti med uttalad ateism på sitt program. Dessa kunde rösta kristdemokratiskt. De alternativa partierna hjälpte kommunisterna att visa upp en fasad av tolerans och politisk frihet. Hela tiden var de helt underdåniga de styrande.

 ”Alle Hände fliege hoch…” (Alla händer flyger upp)

Något som särskilt väckte min nyfikenhet i museet var en apparat som på ett lustigt sätt åskådliggjorde hur det politiska spelet fungerade. Fyra figurer föreställde fyra representanter från de alternativa partierna (se bilden). Till höger om dem fanns en ratt med vars hjälp man kunde vrida fram olika förslag som Volkskammers ledamöter hade att ta ställning till.

På vänstra sidan fanns en spak, som när den sänktes visade hur de olika partierna rösterna. Vilket lagförslag som än ställdes in med hjälp av ratten, så flög händerna upp på de fyra dockorna när man drog i spaken. Detta skedde varje gång – utom vid ett tillfälle! Den 9 mars 1972 lades ett förslag fram i Volkskammer om fri abort fram till den tolfte veckan.

När man drog i spaken vid det förslaget flög inte den kristdemokratiska dockans hand upp. Detta var enda gången under Volkskammers första fyrtio år som ett lagförslag från det statsbärande kommunistpartiet inte antogs av en enhällig kammare (sådant skedde sedan också mot slutet av Volkskammers existens, då kommuniststyret höll på att avvecklas).

I verkligheten var det endast 14 av de 52 kristdemokratiska ledamöterna som röstade nej till lagförslaget, men detta var uppseendeväckande nog i denna annars helt samstämmiga församling.

En reflektion

Nickedockorna i apparaten fick mig att fundera över två företeelser, båda lika beklämmande. Det första var de känslor av nedslagenhet och ilska som infann sig, vrede och sorg över det förtryck och den kontroll den kommunistiska regimen utsatte sina medborgare för.

Detta var förstås också vad museet ville förmedla till sina besökare. Ett autentiskt Stasi-kontorsrum, med fullständig avlyssningsutrustning, förstärkte sedan de känslorna.

Det andra jag kom att tänka på var kristdemokratiska partier och inställningen till aborter. I Östtyskland följde kristdemokraterna lydigt i den kommunistiska statens ledband. Men när det kom till en sådan grundläggande sak som människovärdesprincipen, som är så djupt rotad i den kristna etiken, kunde man inte – åtminstone inte enhälligt (14 av 52 reserverade sig) – ställa sig bakom ett förslag vilket tillät systematiskt dödande av de allra minsta medlemmarna av människosläktet, de värnlösa som ännu inte fötts.

Hade man unisont ställt sig bakom detta människofientliga förslag hade det antagligen varit alltför uppenbart att mångfalden av partier i Volkskammer endast var ett spel för gallerierna: Ett kristdemokratiskt parti, med det förpliktande prefixet ”krist-” i partinamnet, kan ju bara inte bejaka ett sådant lagförslag.

Det som borde vara självklart är emellertid dessvärre inte detta. Tyvärr stämmer det sist sagda inte längre, i alla fall inte i vårt land. De svenska kristdemokraterna har svikit i abortfrågan. De är värre än vad de östtyska kristdemokraterna en gång var. Mycket värre. Kristdemokraterna har helt övergett den kristna etiken.

De ställer sig numera bakom den svenska abortlagstiftningen, som tillåter industriellt mördande av ofödda människor. Trots att de inte verkar i ett totalitärt samhälle, där oliktänkande kastas i fängelse eller dödas, har de frivilligt vikit sig i den tydligaste av alla människorättsfrågor. Endast när man glömt bort Guds identifikation med människan, kan en sådan känslokyla råda inför den broder eller den syster, man inte sett.

Lars Borgström 

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler