Reportage
”Mitt samvete förbjuder mig att agera så att ett människoliv avslutas”
Intervju med barnmorskan Linda Steen
”Mitt samvete förbjuder mig att agera så att ett människoliv avslutas”
Publicerades 2016-11-29 © Rebecka Johansson

Fallet med barnmorskan Linda Steen har fått en hel del uppmärksamhet i media den senaste tiden. Steen stämde Sörmlands läns landsting då hon nekats jobb på grund av sin vägran att utföra aborter, och hävdade att hennes rättigheter enligt Europakonventionen kränkts. Nyköpings tingsrätt dömde till Steens nackdel. I domen står att läsa: 

Tingsrätten gör bedömningen att detta innebar en inskränkning av hennes rättigheter, men att det var en tillåten inskränkning.

Landstinget har rätt att ha vården ordnad så att den förutsätter att alla barnmorskor medverkar vid abortvård. Det var inte fel av Landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska kunna medverka vid aborter.

Barnmorskans rättigheter enligt artikel 9 EKMR har därför inte kränkts.

Eftersom en sådan kränkning var en förutsättning för skadestånd, ska Landstinget inte betala något skadestånd till barnmorskan.

Steen måste nu ersätta landstinget för rättegångskostnader med cirka 1,2 miljoner kronor. Domen har överklagats till Arbetsdomstolen.

Steen har svarat på några frågor från Morgonbladet:

Var du medveten när du gick in i det här om hur mycket du skulle behöva betala i rättegångskostnader? Hur resonerade du kring det? 

Jag var medveten om att det skulle kunna komma att kosta, men självklart inte om exakt hur mycket. Jag tyckte nog att barnmorskan Ellinor Grimmark som varit med om liknande saker som jag, blev ålagd att betala en stor summa pengar, men kravet som ålades mig övergick ju den summan.

Jag har hela tiden tänkt att den som inget vågar, inget vinner. Samtidigt känner jag att detta med tanke-,  åsikts-, yttrande-, religions- och samvetsfrihet är sådana viktiga mänskliga rättigheter som inte kan mätas i pengar, så det fick liksom "bära eller brista." Jag hoppas och tror fortfarande att det skall bära! Självklart finner jag det ganska oförskämt, att en liten privatperson som får sin sak prövad mot en stor myndighet, åläggs att betala myndighetens kostnader. Det skickar ett starkt budskap om att du som liten enskild medborgare förväntas hålla tyst och gilla läget, trots att man får sina mänskliga rättigheter kränkta.

Har du fått stöd från oväntat håll? Från människor som inte delar din livssyn?

Ja, jag har fått stöd från grannar, vänner, släktingar, bekanta och främlingar som inte delar varken min livssyn eller syn på aborter, men som är kloka nog att inse att rätten att följa sitt samvete i frågor om mänskligt liv, är oerhört viktig att värna. Dessutom har väldigt många uttryckt en förståelse för varför man vill bli barnmorska och vad som är barnmorskans huvudsakliga ansvarsområde, och folk verkar förstå att det är helt absurt att ställa upp krav om att alla barnmorskor skall medverka vid aborter. Det är både onödigt och orimligt, och många har uttryckt förståelse för detta.

Har du fått kritik för ditt beslut från människor i din omgivning? Vari består kritiken i så fall?

Nej, jag har inte fått någon direkt kritik. Enstaka uppmaningar har funnits om att det nog är bättre att "hålla tyst och ligga lågt," men det tror jag barnmorskor som resonerar som jag, gjort alldeles för mycket och för länge, och därför har rätten till samvetsfrihet gått förlorad, för en del av oss i alla fall,

Hur skulle du bedöma intresset inom kristenheten för ditt fall?

Det tycker jag är en svår fråga att svara på. Jag kan ju inte påstå att jag har översikt över kristenheten, inte på något sätt, men jag noterar att jag får stöd både från kända och okända vänner, vilket är glädjande. Kanske är det en gryende uppvakning för denna och liknande frågor inom kristenheten? Jag hoppas det. Jag anar väl att kristna barnmorskor under ca 40 år med abortlag i Sverige, antingen har lyckats arbeta med samvetsfrihet på sina arbetsplatser, i överenskommelse med sina chefer och kollegor, eller så har de intagit en hållning av att "som kristen känner jag att abort blir fel, men som barnmorska utför jag arbetsuppgiften." Jag har försökt tänka på det sistnämnda sättet, men återkommande landat i att mitt samvete förbjuder mig att agera så att ett människoliv avslutas. Vi kristna behöver alltid vara intresserade av sådana frågor, och hålla samtalet vid liv, tror jag, och inte låta oss skrämma till tystnad.

Skulle du önska att det uppmärksammades mer eller upplever du att du får det stöd du behöver?

Jag upplever att jag får stöd, absolut, men sådana viktiga frågor som samvetsfrihet och andra grundläggande mänskliga rättigheter, kan väl aldrig nog uppmärksammas. 

Vad kommer du att göra om Arbetsdomstolen gör samma bedömning som tingsrätten gjorde?

Det är ju för tidigt att säga förstås, men nästa instans är väl Europadomstolen om jag förstått saken rätt.

Vad kan man göra om man vill stötta dig?

Den som tror på bönens makt, skall definitivt be. Själv tror jag väldigt mycket på förbönens kraft. Man kan också vara modig nog att säga ifrån; tala, samtala, skriva, göra bruk av sina åsikts- och yttrandefriheter, och inte vara så tyst. Ekonomiskt stöd är självklart också mycket välkommet.

 

Annette Westöö

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!