Ekonomi
Sökes: Anställd med bidrag
Företag som bara överlever och konkurrerar när de kan få bidragstagande anställda, utan egen överlevnadskraft.
Sökes: Anställd med bidrag
Publicerades 2016-12-01

Behöver inte Sverige nya och framgångsrika företag med växtkraft? Det är sådana företag som skapar nya jobb och tillväxt, och därmed en bestående välfärd. Företag som endast kan konkurrerar och överleva på bidragstagande anställda är inte sunda. Folket betalar nu skatter till jobb som egentligen inte behövs och skatter för att företagen ska ha råd att anställa - för det är dyrt att anställa på grund av den höga arbetsgivaravgiften. En kostsam rundgång av skattepengar. 

I regeringens proposition "Konkurrenspolitik för förnyelse och mångfald" 1999/2000:140 kan vi läsa: "Konkurrenspolitikens huvuduppgift är att bidra till modernisering och utveckling av samhället genom effektiva och öppna marknader. Sådana marknader släpper fram nya idéer, nya företag och nya människor."

Men i verkligheten annonserar företagen öppet via arbetsförmedlingens hemsida efter bidragstagare. De arbetssökande som saknar bidrag sorteras bort direkt. Alla dessa bidrag finansieras med skatter. 

Och hur ställer sig denna bidragsbaserade verklighet mot Romfördragets artikel 87, som i princip innebär förbud mot statligt stöd i någon form (skattereduktion, lån, garantier etc till förmånliga villkor) till  företag om samtliga följande kriterier är uppfyllda:

  • det handlar om offentliga medel
  • stödet ger företaget ekonomiska fördelar
  • stödet förmedlas selektivt
  • stödet påverkar konkurrensen
  • stödet påverkar handeln mellan medlemsstater
I en serie artiklar granskade Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan hur Arbetsförmedlingen hanterar bidragsanställningarna -  sociologen Roland Paulsen vid Lunds universitet inledde:

- Arbetsförmedlingen förväntas trolla bort ett större samhällsproblem. Från höger till vänster står man bakom att det spenderas 20-21 miljarder kronor på bidragsanställningar, lika mycket som hela polisväsendet kostar, sade han till Sydsvenskan.

Han var inte heller förvånad över hur öppet arbetsgivare jagar arbetsförmedlingens skattepengar, utan menade att vår arbetsmarknadspolitik bäddar för det.

– Det säger sig självt på något sätt. Det här är inte något som man kan hålla på med och förvänta sig att marknaden fungerar som vanligt. Det leder till att marknaden anpassar sig och att företag nischar sig att utnyttja de här resurserna, sade han.

Han hade själv fått ta emot vittnesmål:

- Flera som jag talat med som hamnat i fas tre upplevde att arbetsförmedlare letade efter en skada eller kognitiv funktionsnedsättning så att de kunde få lönebidrag, sa Paulsen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) blev också tillfrågad men hade nyligen beställt en utredning som ska göra stöden mer överskådliga och hon ville inte svara på frågor. Statssekreterare Annica Dahl svarade istället och framhävde hur väl stöden fungerar.

– De subventionerade anställningarna är ett bra verktyg som är till för att användas. De ska bidra till att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden tillbaka till arbete, sa hon.

Hon såg heller inga direkta problem med att företagen annonserar efter bidragstagare eller att bidragen tränger undan osubventionerade jobb. 

– Alla företag har ju möjlighet att anställa med stöd så på så sätt behöver anställningsstöden inte snedvridna konkurrensen. Det finns möjligheter för alla att ansöka.

Men efter granskningen reagerade andra riksdagspolitiker och de ville nu se förändringar.

Tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) reagerade starkt mot annonser efter arbetslösa med bidrag.

- En del av det som kommer fram är direkt stötande, menade hon. Jag tror det finns de som satt i system att missbruka. Det gäller att hitta vägar för att finna de företagen. Det handlar också om att Arbetsförmedlingen ska ha bättre kontrollsystem och rutiner. Och det handlar om att regeringen behöver se över och göra mer mot överutnyttjande.

Även Raimo Pärssinen (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, tyckte att det är fel att man kan annonsera efter bidragstagare och vill ha bättre kontroll över företagen.

– Klart att jag blev besviken på hur det fungerar och hur det utnyttjas, sade han efter att ha läst artiklarna.

Mats Persson (L), suppleant i arbetsmarknadsutskottet, ska med anledning av artiklarna ställa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till svars i en skriftlig fråga i riksdagen.

– Man blir väldigt upprörd och beklämd. Av två anledningar. Det första har man kanske haft på känn, men det blir tydligt nu när ni visar det: Människor åker runt i de här bidagssystemen. Det är typiskt att man börjar med instegsjobb och går vidare i nystartsjobb. Så ska det inte gå till. Det andra är att konkurrrensen sätts ur spel.

Anna Emdenborg


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!