Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Dags att minska vårt avfall - Morgonbladet

Inrikes - Epoch Times Sverige
Dags att minska vårt avfall
Vi slänger ungefär ett halvt ton avfall per person varje år. Men två tredjedelar av det vi lägger i soppåsen för brännbart kan återvinnas, och av maten vi slänger är en tredjedel ätbar. Bakom de stora avfallsmängderna ligger vår konsumtion, där vi i Sverige står högt på världslistan.
Dags att minska vårt avfall
Publicerades 2016-12-12 © Wikimedia

Enligt Avfall Sveriges nya rapport för 2013–2016, behöver vi bli bättre på att sortera vårt avfall. Till underlag ligger kommunernas analyser från soppåsar med våra rest- och matavfall. I genomsnitt slängde ett villahushåll 4,4 kg blandat avfall i soppåsen varje vecka. Ett lägenhetshushåll slängde 4,1 kg i veckan. Två tredjedelar av detta hade kunnat gå till återvinning.

Mycket av det vi slänger är fullt användbart, enligt Statistiska Centralbyrån. Och cirka 30 procent av maten som slängs hade kunnat ätas upp.

Den totala mängden avfall per svensk år 1980 jämfört med 2013, visar en ökning från 250 kg avfall per person och år till 500 kg per person och år.

Det var en väckarklocka, berättar Hanna Hellström, projektkoordinator för Minimeringsmästarna i Västra Götaland.

Hon säger att det är svårt att arbeta med avfallsminimering, eftersom man går in på folks privata konsumtion. För att komma åt avfallsmängderna behövs det förebyggande åtgärder – konsumtionen behöver förändras.

– Vi lever över våra tillgångar och det är ohållbart. Vi måste tänka på vad vi använder för resurser av jorden, säger hon.

Vi kan bli mer medvetna om vårt avfall

Några kommuner i Västra Götaland ville få folk medvetna om konsumtionens och avfallets betydelse. Projektet Minimeringsmästarna blev en positiv satsning i regionen.

Målet för deltagarna var att minska sina avfall med hälften under 2015. Året delades upp enligt fyra teman: matsvinn, hållbar konsumtion, textil och farligt avfall. Deltagarna fick lära sig mer genom inspirationsträffar och workshops, men fick också utmaningar.

Enligt SCB är två tredjedelar av textilen vi slänger i soporna hel och brukbar. För att minska mängden textilier i soppåsen fick Minimeringsmästarna se hur textilen kunde återanvändas, till exempel genom att sy om till något annat. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

Enligt SCB är två tredjedelar av textilierna som vi slänger i soporna hela och brukbara. För att minska mängden textilier i soppåsen fick Minimeringsmästarna se hur de kunde återanvändas, till exempel genom att man syr om till något annat. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

Sporrande utmaningar

Köpstopp på en månad kan vara en utmaning, kanske speciellt för tonåringar, men Hanna berättar att en del faktiskt tyckte att det var skönt. Under månaden fick de förstås handla mat och förbrukningsvaror, men även göra inköp i second hand-affärer.

Under temat hållbar konsumtion fick deltagarna veta hur mycket avfall det blir av till exempel en dator, inräknat produktionen. Det kan bli en motivation till att minska köpandet, menar Hanna. Vi handlar alldeles för mycket i Sverige.

– Om alla skulle konsumera som vi gör i Sverige så skulle det gå åt 4,2 jordklot.

Deltagarna fick också väga sitt matsvinn under två veckor för att få bättre koll på vad de slängde, och för att föreslå förbättringar.

I hemmet infördes dessutom restmatdagar.

– Någon familj döpte det till festdagar, det var ju jättekul när barnen fick välja ur alla byttor. Det blev till något positivt. Och så slipper man laga ny mat varje dag.

Minimeringen gav mersmak

Projektet avslutades vid årets slut 2015.

– Som examen pratade vi om hållbar jul och hur folk hade fixat julen. De hade köpt fler upplevelser, köpt färre presenter och gjort eget pyssel.

Hanna säger att resultatet var över förväntan. Målet med avfallsminskningen uppfylldes, och projektet har fått stor spridning genom olika medier. Dessutom fortsätter deltagarna att dela erfarenheter. En del började även tänka på sin energiförbrukning.

– Det var en så positiv atmosfär kring projektet – alla var så entusiastiska!

Tips för att minska konsumtionen och avfallet

För den som vill bli mer medveten om sin konsumtion och minska på avfallet ger Hanna fyra tips:

– Tänk till innan du köper något. Går det att hitta som second hand? När du ska köpa något, välj hellre bättre kvalité, som håller längre. Det minskar förstås kostnaderna om man köper färre saker och saker som håller bättre.

– Dela prylar med andra eller låna, till exempel ett verktyg som du inte använder så ofta.

– Maten är ett viktigt område. Planera inköpen efter vad du tror kommer att gå åt. Se till att ta hand om resterna.

– Om man väger sina avfall, till exempel under en eller två veckor varje år, får man ett mått på mängderna. Då ser man hur mycket förpackningar väger och hur mycket mat man kastar.

 

Fakta: Minimeringsmästarna

Under 2015 deltog ett 30-tal hushåll i Minimeringsmästarna, som var ett samarbete mellan sex kommuner i Västra Götaland. Målet var att minska sina avfall med hälften, men också att sprida sina nya kunskaper och erfarenheter till andra, bland annat via sociala medier.

Förhoppningen med projektet är också att goda exempel genom projektet ska sprida sig i Sverige.

En ny omgång Minimeringsmästare startar våren 2017, med nya hushåll.

 

Fakta: Den svenska soppåsen

Avfall Sveriges rapport för 2013–2016

Ett villahushåll består i genomsnitt av 2,7 personer och mängden mat- och restavfall per vecka var 7,2 kg, varav 2,8 kg var mat.

Det resterande avfallet på 4,4 kg bestod av 1 kg mat- och trädgårdsavfall, 1,5 kg förpackningar och returpapper, 1,7 kg brännbart och icke brännbart avfall, och 0,02 kg farligt avfall.

Ett lägenhetshushåll på i genomsnitt 2 personer, där man sorterade ut matavfallet, kastade 5,2 kg per vecka, varav 1,1 kg var mat.

Det resterande avfallet på 4,1 kg bestod av 1,2 kg mat- och trädgårdsavfall, 1,5 kg förpackningar och returpapper, 1,4 kg brännbart och icke brännbart avfall, och 0,02 kg farligt avfall.

EU-krav

EU har krav på medlemsländerna att minska avfallsmängderna. I Sverige är det Naturvårdsverket som bär ansvaret. I deras plan för att förebygga mer avfall finns fyra fokusområden. Dessa är utvalda antingen för att de ger mycket avfall eller har en stor miljöpåverkan per kilo vara, från att varan produceras till att den blir avfall. Områdena som vi behöver fokusera mer på är mat, elektronik, textil och bygg- och rivningsavfall.

Källa: Avfall Sverige, Naturvårdsverket

Publicerat med tillstånd från Epoch Times, författare Eva Sagerfors


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler