Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Mats Karström räddar Sveriges urskogar från avverkning - Morgonbladet

Inrikes - Epoch Times Sverige
Mats Karström räddar Sveriges urskogar från avverkning
Biologen Mats Karström utvecklade metoden ”Steget före” för att hitta och bevara svensk urskog. Hittills har han räddat runt 140 urskogar från avverkning.
Mats Karström räddar Sveriges urskogar från avverkning
Publicerades 2016-12-15 © Björn Mildh

Utrotningshotade djur och växter hjälper oss att skydda skogar. Här är Mats Karström med liten klubbdyna, som endast är funnen på ett fåtal platser i hela världen. (Foto: Björn Mildh)

Biologen Mats Karström utvecklade metoden ”Steget före” för att hitta och bevara svensk urskog. Hittills har han räddat runt 140 urskogar från avverkning. Ibland är han stolt och glad över det, men ibland känns det som ett misslyckande, säger han. Staten borde själva ha drivit den här frågan, och inte förlitat sig på ideella krafter i 30 år.

Mats Karström är precis inkommen från skogen när han svarar i telefonen från sitt hem i Vuollerim utanför Jokkmokk. Han har matat fåglarna, berättar han. Det var något han började med för några år sedan, när han höll på att gå in i väggen. Att kämpa mot stora skogsbolag är ett tufft och ensamt jobb.

Johan Öberg driver unikt rättsfall mot Boliden

– Jag sitter där i skogen och så kommer fåglarna och landar på huvudet och på händerna, och det är underbart. Det är så uppenbart att de gillar mig. Det var det jag behövde då när det var så många konflikter, säger han.

Förra året tog Mats Karström emot Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte, som delades ut av kungen. Priset ges till personer ”som har gjort väsentlig skillnad för miljön på frivillig basis utanför arbetstid”.

”Det måste nästan vara jobb eller kvinna för att man ska flytta hit.”

– Mats Karström, biolog och skapare till Steget före

1986 utvecklade Mats metoden Steget före, för att ligga just steget före de stora skogsbolagen, och hindra dem från att avverka 8 000 år gamla urskogar. I dem lever ibland djur och växter så sällsynta att man bara hittat dem på tio platser i världen.

Mats hade flyttat från Stockholm till en vit fläck på kartan.

– Det var en kvinna. Det måste nästan vara jobb eller kvinna för att man ska flytta hit. När jag läste på universitet lärde jag mig att det inte skulle finnas något här, speciellt när det gällde höga naturvärden. I böckerna när man visar djur och växter så hade biologerna farit till fjälls, men det var inga biologer som hade undersökt skogslandet.

Uråldrig tallskog nära Vuollerim. Fortfarande avverkas skyddsvärda gammelskogar i Sverige. (Foto: Mats Karström)

Uråldrig tallskog nära Vuollerim. Fortfarande avverkas skyddsvärda gammelskogar i Sverige. (Foto: Mats Karström)

I Jokkmokk förvandlas biologen, läraren och fältbiologen Mats från en konsument som lyssnade på andra, till att bli en producent. Plötsligt var han den enda biologen.

– Jag blev tillfrågad om att starta skogsgruppen väldigt snabbt. Jag träffade en massa folk som berättade att urskogarna försvann. Det fanns ingen metodik eller något bra sätt att få kvar dem.

Han är än idag förtjust och lite förundrad över den briljanta idé han kom på. Istället för att göra som han lärt sig på universitetet, att lära ut de vanligaste arterna först och sedan de lite ovanligare, så vände han på allting.

Han lärde ut de ovanligaste arterna först, för att skapa ett verktyg att snabbt hitta de ovanliga skogarna som dessa arter levde i. De här arterna hade han själv inte fått lära sig på universitetet, trots att han gick den allra grönaste utbildningen.

”Jag träffade en massa folk som berättade att urskogarna försvann ”

– Mats Karström, biolog och skapare av Steget före

Hittills har han lärt upp många tusen personer i Steget före, och hjälpt till att rädda sammanlagt runt 140 urskogar. En del är små, kanske 100 kvadratmeter. Andra, som den första och den största skogen som blev skyddad tack vare metoden, Jelka-Rimakåbbå, är 4–5 kvadratmil stor. Den sträcker sig ända fram till fjällen och rymmer arter som röd trolldruva, luddfingersvamp och ringlav.

Metodiken är väldigt konkret. Mats förstod att om han listade sina fynd och förklarade att den här arten finns si och så många av, och att den är utrotningshotad och kanske bara finns på 20 platser i världen, så skulle bolag och myndigheter lyssna på honom.

– Om man tittar på skogsbolag eller på en elräkning så är allting kvantifierat. Det är nästan bara siffror. Så jag förstod att om jag kvantifierar naturvärdena på ett väldigt noggrant sätt så har jag möjlighet att vinna.

Första året var han ute 200 dagar och letade efter de ovanliga arterna med lupp och kikare.

Ibland är Mats stolt och glad över vad han och andra har åstadkommit, men ibland känns det som ett misslyckande, säger han. Det är redan mycket som har förstörts, och egentligen borde Sverige själv ha klarat av det jobb som ideella krafter har ägnat sig åt de senaste 30 åren.

Hövding Ulu från Söderhavet hjälpte till att skydda gammelskogen på Karkberget. Som tack för hjälpen fick han den här jätteaspen som Mats Karström står bredvid. (Foto: Hasse Andersson)

Hövding Ulu från Söderhavet hjälpte till att skydda gammelskogen på Karkberget. Som tack för hjälpen fick han den här jätteaspen som Mats Karström står bredvid. (Foto: Hasse Andersson)

– Så man pendlar mellan de här ytterligheterna. Jag försöker se det positiva för att känna meningsfullhet, men egentligen borde det ha skett av sig själv. De berättelser som myndigheterna berättar när de bildar ett naturreservat handlar nästan aldrig om den där lilla människan som startade kampen, som skyddade skogen. De där berättelserna är så viktiga, så att man förstår vikten av att folk fortsätter att engagera sig, säger Mats.

Även om Sverige har visat framfötterna ibland när det gäller miljö, så är han inte så imponerad av hur myndigheterna hanterar naturskyddet. I många andra länder hade det varit förbjudet att leta malm i ett naturskyddsområde, men Sverige släpper in ett utländskt bolag att göra det.

Idag är det inte skogsindustrin som hotar Jelka-Rimakåbbå, utan gruvindustrin. Gruvbolaget som är intresserat av Kallak är där och letar malm, trots att området är skyddat. Bolaget vill bygga vägar och järnväg igenom skogen för att forsla ut Kallakmalmen.

”Miljöministrarna på senare tid har ofta varit väldigt ointresserade. De har ansett sig kunna väldigt mycket, det är pinsamt.”

– Mats Karström, biolog och skapare till Steget före

– Visst är det konstigt? Det är inte riktigt den självbild man vill ha av Sverige. Det är lite skämmigt, faktiskt.

En tjugondel av det som händer i Sverige händer i just Jokkmokk, säger Mats. För när det gäller ekologi så handlar det om yta, och Jokkmokks kommun är en tjugondel av Sveriges yta.

Politiker som reser dit borde vara intresserade av att träffa människor och få dem att berätta något, säger han. Som Anna Lind gjorde under sin korta tid som miljöminister.

– Hon kom upp till Jokkmokk och ville verkligen veta. Men situationen har blivit värre och värre. Miljöministrarna på senare tid har ofta varit väldigt ointresserade. De har ansett sig kunna väldigt mycket, det är pinsamt. Här finns det forskare och personer som vigt hela sitt liv åt dessa frågor. Självklart kan de mycket mer. Det hade varit jättekonstigt annars.

Flygbild över det nästan 5 kvadratmil stora Jelka Rimakåbbå. Här bildades Steget Före 1986 och är vår största skog. Trots skydd som Natura 2000 hotas området idag av gruvnäringen. (Foto: Mats Karström)

Flygbild över det nästan 5 kvadratmil stora Jelka Rimakåbbå. Här bildades Steget Före 1986 och här är vår största skog. Trots skydd som Natura 2000 hotas området idag av gruvnäringen. (Foto: Mats Karström)

Mats ägnar minst en dag i veckan till att förhandla med skogsbolagen.

– Jag har varit väldigt diplomatisk och försökt förhandla och tro gott om motståndaren. Jag har fått med Sveaskog och Vattenfall på att göra skriftliga överenskommelser för att gå in och skydda natur.

Tre dagar undervisar han i natur- och miljökunskap på en gymnasieskola. Även i skolan är han ute och inventerar i skogen.

– När jag jobbar som lärare får jag vara lite försiktig när jag är ute med mina elever, så att de inte hamnar i konflikter med föräldrar som jobbar på skogsbolag. Jag måste vara jätteförsiktig.

Om hållbarhet: Ska samerna betala för framtidens energi?

Mats Karström har tänkt att ägna ytterligare fem år med Steget före.

– Jag ska knyta ihop säcken med att få skriftliga avtal, gå i mål med de här skogarna. Då hoppas jag ha skyddat 150. Jag vill skriva en bok och sammanfatta, sedan bara vara ute och vara ledig och leva ett enkelt liv. Lite som det jag gör när jag har fågelmatningarna.

 

Publicerat med tillstånd från Epoch Times, författare; Susanne W. Lamm


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler