Utrikes - Frankrike
Flera våldsdåd i Frankrike
Massor av interna våldsdåd drabbar Frankrike. Senast attackerades och skadades fyra poliser (två av dem fick allvarliga brännskador) när runt 15 "ungdomar" (muslimska gängmedlemmar) attackerade deras bilar och kastade stenar och brandbomber mot dem.
Flera våldsdåd i Frankrike
Publicerades 2016-12-15

Fyra poliser skadades nyligen (två fick rejäla brännskador) när en grupp på runt 15 "ungdomar" (muslimska gängmedlemmar) attackerade deras bilar och kastade stenar och brandbomber mot dem, i Parisförorten Viry- Châtillon. (Bildkälla: Line Press videoskärmdump)

Frankrike kommer att välja en ny president i Maj 2017. Politiker deltar redan i kampanjer och debatter om underskott, bidragstagare, BNP-tillväxt och så vidare, men de ser ut som marionettdockor som är avskärmade från det riktiga landet.

Hur ser verkligheten ut i Frankrike idag?

Våld. Det sprider sig. Inte bara terroristattacker; utan rent gängvåld. Det inger en växande känsla av otrygghet på sjukhus, skolor och på gatorna – till och med hos polisen.

Media vågar inte säga att detta våld mestadels kommer från muslimska gäng – "ungdomar", som de kallar dem i fransk media, för att undvika att säga vem de är. Ett klimat av inbördeskrig sprids dock helt klart bland polisen, skolor, sjukhus och inom politiken.

Polisen

Det mest omskakande beviset för detta obehag var att se fler än 500 franska poliser demonstreramed polisbilar och motorcyklar natten till den 17e oktober, utan stöd från fackföreningar och utan tillstånd, på Champs Elysées i Paris. 

Enligt den dagliga tidningen Le Figaro "befann sig inrikesdepartementet i paniktillstånd", då de fruktade en eventuell kupp. "Polisen blockerade tillträdet till Avenue Marigny, som löper längs presidentens palats och har utsikt över Place Beauvau".

Den 18e oktober när Jean-Marc Falcone, generaldirektören för den nationella polisen, träffade ledarna för protesten omringades han av hundratals poliser som uppmanade honom att avgå.

Den största orsaken till deras ilska verkar främst vara våldet som ofta riktas mot polisen, och terrorattackerna. På terrornivå knivskars två poliser till döds i Magnanville i Juni 2016 av en muslimsk extremist. Under denna vår skadades fler än 300 poliser av demonstranter. I maj demonstrerade polisfacket på Paris gator i protest mot "anti-polishatet".

I höstas blev attacken på en polispatrull i Parisförorten Viry- Châtillon droppen. Fyra poliserskadades när en grupp på runt 15 "ungdomar" (muslimska gängmedlemmar) attackerade deras bilar i staden och kastade stenar och brandbomber mot dem. Samma scenario uppstod några dagar senare: en polispatrull blev överfallna från bakhåll i en annan no-go-zon i det "känsliga" området Val-Fourré.

 Polisen kände sig också kränkt av Bernard Cazeneuve, inrikesministern, som kallade angriparna för "sauvageons" ("små vildingar"). Polisen och oppositionspolitikerna svarade att angriparna inte var några "små vildigar" utan "kriminella som attackerade poliserna för att döda".

"Polisen ses som en ockupationsstyrka", förklarade Patrice Ribeiro från Synergie Officierspolisfackförenig. "Det är inte överraskande att våldet ökar".

Den 18e oktober utförde Le Figaro en webbaserad undersökning med en fråga: "Samtycker ni till polisens protest?" Nittio procent av de 50 000 deltagandena svarade "ja".

Sedan dess har polisdemonstrationerna spridit sig till andra städer. Mer än en månad efter missnöjets början protesterar fortfarande poliser i varje storstad. Den 24e novemberdemonstrerade tvåhundra poliser i Paris mellan Place de la Concorde och Triumfbågen för att uttrycka sin "ilska".

Poliser i civilkläder, vissa med orangea armband, andra gömda under en scarf eller luva, samlades på kvällen vid Place de la Concorde innan de, med stöd från medborgare, gick längs Champs Elysée och upp till Triumfbågen där de bildade en mänsklig kedja runt monumentet medan de sjöng La Marseillaise (Frankrikes nationalsång).

Denna revolt av en av det franska samhällets grundpelare, polisen, var den största som ägt rum i det moderna Frankrike. Trots detta var det knappt några av Frankrikes konventionella medier som rapporterade om händelsen.

Skolor

Tremblay-en-France (Seine-Saint-Denis, i närheten av Paris): Rektorn vid Hélène-Boucher yrkesskola överfölls den 17e oktober av flera individer utanför skolan. Vissa "ungdomar" attackerade byggnaden med brandbomber, och när rektorn försökte lugna ned situationen svarade en av "ungdomarna" med våld. Femtio oidentifierade personer var inblandade i händelsen. Detta var den tredje våldsamma händelsen som inträffat i området. Fyra dagar tidigare satte man eld på två fordon.

En månad senare höll Le Monde ett möte med flera studenter. Målet med mötet var att försöka förstå orsaken till våldet i Tremblay. Yacine, 21, en student vid Paris universitet II sade: "Detta är en varning. Dessa unga människor attackerade inte skolan av en slump; utan de ville attackera institutionen, attackera staten".

Argenteuil (Val d'Oise, förort till Paris): En lärare vid Paul Langevin grundskola blevmisshandlad på gatan den 17e oktober, medan han följde barnen tillbaka till skolan från tennisbanorna som ligger en kilometer från skolan. Efter att ha hört läraren höja rösten mot ett barn stannade två unga män sin bil, sade till läraren att han var en "rasist" och slog honom framför barnen. Enligt Le Parisien rättfärdigade en av angriparna sina handlingar genom att anklaga läraren för "rasism". "Du är ingen härskare", sade mannen. "Den enda härskaren är Allah".

Colomiers (Toulouse, södra Frankrike). En idrottslärare överfölls av en elev den 17e oktober när han försökte hindra eleven från att lämna skolan genom förbud.

Calais (Pas-de-Calais): Två elever på en yrkesskola i Calais attackerade en lärare, och en av dem bröt lärarens käke och skadade flera av hans tänder den 14e oktober, enligt lokaltidningenNord-Littoral. Eleverna attackerade elektroteknikläraren för att han hade bett en av studenterna fortsätta jobba.

Saint-Denis (Seine Saint-Denis, förort till Paris): Den 13e oktober misshandlades en rektor och hans ställföreträdare av en yrkesstudent som hade tillrättavisats för att han kommit för sent.

Strasbourg: En mattelärare attackerades brutalt den 17e oktober på Orbelin skola. Institutionens rektor sade till France Bleu att en "ungdom" som inte studerar vid skolan hade misshandlat läraren. Detta var inte första gången som "ungdomen" hade gått in i byggnaden. Tidigare, när läraren hade bett honom lämna hans lektion hade "ungdomen" slagit läraren i ansiktet flera gånger innan han flydde från platsen.

Alla dessa angripare var inte terrorister, men precis som islamistiska terrorister ville de klart och tydligt "attackera institutionen, attackera staten".

Sjukhus

Den 16e oktober spred femton individer som följt med en patient till sjukhuset skräck på akutmottagningen på Gustave Dron-sjukhuset i Tourcoing, enligt La Voix du Nord. En läkare misshandlades svårt, en annan blev dragen i håret. Läkare och sjuksköterskor sade till tidningen att de fortfarande befann sig i chocktillstånd. Enligt en sjuksköterska:

"Tio personer tvingade sig in mitt på akuten. Läkarna bad dem lämna platsen... När allt slutade insåg jag att akutmottagningen var ödelagd, patienterna var rädda, släktingar till patienterna grät".

Angriparna kom från distriktet La Bourgogne, ett område som till stor del är befolkat av nordafrikanska invandrare. Tre personer greps.

I samma område i La Bourgogne ägde ett upplopp rum den 4e oktober. Fjorton bilar brändes och 12 personer greps. Upploppet, som varade i fyra nätter, bröt ut efter att en bilförare som inte stannat på polisens begäran arresterades.

Politik

Den 14e oktober försökte Nadine Morano, ställföreträdare vid oppositionspartiet Les Républicains, fysiskt hindra en algerisk affärsman, Rachid Nekkaz från att gå in i det offentliga finanscentrumet i Toul i östra Frankrike. Nekkaz är känd för att betala böter för muslimska kvinnor som arresterats för att de burit burka i offentligheten, något som är förbjudet enligt lagen sedan den 10e oktober 2010.

Polisen kom för att skydda Nekkaz rätt att betala böterna. En ändring i finanslagen, som skulle innebära att man ska hindra och bestraffa handlingar som kringgår lagen, som de som utförts av Nekkaz, diskuteras för närvarande.

President François Hollande är för närvarande under kritik efter publiceringen av en bok, A President Should Not Say That... I denna rapporteras det att han sagt att "Frankrike har ett problem med islam", och "det finns för många invandrare i Frankrike" – uttalanden som Hollande hävdar att han aldrig gjort. Ett annat citat i boken som Hollande förnekar att han sagt:

"Vi kan inte fortsätta ta emot invandrare som kommer hit okontrollerat, i samband med attackerna... territoriers utbrytning (no-go-zoner)? Hur kan vi undvika en uppdelning? För det är fortfarande det som kommer inträffa."

President Hollande tillbringar sin tid med att be om ursäkt för saker han aldrig sagt, men borde ha sagt eftersom de är sanna.

Det Franska Folket

Fransk-kinesiska: Det fransk-kinesiska folket bor i samma områden som muslimerna och blir attackerade och trakasserade – något som polisen i stort sett inte bryr sig om.

Då brott mot medlemmar av denna folkgrupp har ökat kraftigt anordnade etniska kineser en protestmarsch i Paris den 4e september, efter att en kinesisk skräddare avlidit i samband med ett rån.

Demonstranterna, som alla bar vita t-shirts med texten "Säkerhet för Alla" och viftade med franska flaggor, demonstrerade vid Place de la République. De anordnade demonstrationen själva och stöttades inte av traditionella "människorättsgrupper", vilka föredrar att hjälpa muslimska invandrare.

Den allmänna åsikten: I januari 2016 släppte tankesmedjan vid Paris institut för politiska studier (Sciences Po) sin sjunde barometer för politisk tillit; en undersökning som publiceras årligen för att mäta landets demokratiska värderingar och baseras på intervjuer med 2074 personer:

 • Vad är ditt nuvarande sinnestillstånd? Likgiltighet 31 %, Dysterhet 29 %, Misstro 28 %, Rädsla 10%
 • Litar du på regeringen? Inte mycket 58%, Inte alls 32%
 • Litar du på lagstiftare? Inte mycket 39%, Inte alls 16%%
 • Litar du på presidenten? Inte mycket 32%, Inte alls 38%
 • Bryr sig politiker om vad folket tycker? Inte mycket 42%, Inte alls 46%
 • Hur fungerar demokratin i Frankrike? Inte bra 43%, Inte alls bra 24%
 • Litar du på politiska partier? Inte mycket 47%, Inte alls 40%
 • Litar du på media? Inte mycket 48%, Inte alls 27 %
 • Hur känner du inför politik? Misstro 39%, Avsky 33%, Tristess 8%
 • Hur känner du inför politiker? Besvikelse 54%, Avsky 20%
 • Är politiker korruperade? Ja 76%
 • Finns det för många invandrare? Ja, plus tenderar att hålla med: 65%
 • Är islam ett hot? Ja, plus tenderar att hålla med: 58%
 • Är du stolt över att vara fransk? Ja 79%
Denna opinionsundersökning visar att klyftan mellan folket och politikerna aldrig har varit så bred. Thibaud de Montbrial, advokat och expert på terrorism, uttryckte den 19e oktober till Le Figaro:

"Termen "förskjutning" av det franska samhället verkar opassande. Våld mot poliser, sjukhus, attacker som ökar mot skolor och lärare... är attacker mot den styrande domänens grundpelare. Med andra ord, allt som representerar statliga institutioner (...) är nu utsatt för våld på grund av sekteristiska och ibland etniska utsvävningar som drivs av ett otroligt hat mot vårt land. Vi måste vara blinda eller omedvetna för att inte känna oro för den nationella sammanhållningen."


Yves Mamou

Yves Mamou, baserad i Frankrike, arbetade under två decennier som journalist på Le Monde.

 Publicerad med rättigheter från Gatestone

                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler