Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
GU-prefekt inför rätta för att ha jagat interna kritiker - Morgonbladet

Inrikes
GU-prefekt inför rätta för att ha jagat interna kritiker
ARW - Tidigare GU-prefekten Christina Thomsen Thörnqvist ställdes i dagarna inför rätta. Anledningen är att hon efterforskat vem som läckt interna mejl till Göteborgs-Posten där hon försöker tysta ner intern kritik.
GU-prefekt inför rätta för att ha jagat interna kritiker
Publicerades 2017-01-17 © Göteborgs Universitet

Det var efter Academic Rights Watch:s anmälan som Justitiekanslern inledde förundersökningen som sedan ledde till åtal. Åklagaren yrkade vid rättegången att Thomsen Thörnqvist ska dömas till 60 dagsböter. Dom meddelas den 26 januari.

Rättegången mot Christina Thomsen Thörnqvist ägde rum den 11 januari i Göteborgs tingsrätt och en kort bakgrund till ärendet finns i GP:s artiklar här och här. Justitiekanslerns åklagare Peter Larsson menade i sin slutplädering att hon gjorde sig skyldig till brott mot grundlagens efterforskandeförbudet när hon i ett mejl frågade vem som läckt hennes tidigare interna mejl till Göteborgs-Posten (GP):

– Om hon har haft för avsikt, det vill säga uppsåt att ta reda på vem som informerat GP, är inte avgörande. Bara genom att ställa frågor kring hur det har skett utgör en risk för att källan kan avslöjas och det tillåter inte lagen.

Thomsen Thörnqvist hade haft gott om tid på sig att fundera på hur hon skulle uttrycka sig när hon satt framför datorn. Och jag kan inte se att rätten kan tolka mejlet annat än i sin ordalydelse, sade Larsson till GP.

Larsson yrkade att Thomsen Thörnqvist ska dömas till 60 dagsböter.

Thomsen Thörnqvists advokat Kenneth Lewis ansåg att mejlet inte var genomtänkt utan ett uttryck för bestörtning och chock över att uppgifterna nått GP. Frågorna ska ha varit retoriska. Lewis yrkade istället att Thomsen Thörnqvist ska frikännas.

Thomsen Thörnqvist förnekar brott, men yttrandefrihetsexperten Nils Funcke sade inför rättegången till GP att det är ett ”solklart fall”:

– Det framstår som ganska ett solklart fall där alla faktorer är på plats för en fällande dom. Hon är myndighetsföreträdare och jag har svårt att få det till något annat än att hon uppsåtligen efterforskade källan när hon skickade mailet.

Det var ju inte bara en fråga hon slängde ur sig i förbigående i en korridor. Men visst kan de komma fram nya uppgifter under rättegången som talar till hennes fördel.

Såvitt ARW kan bedöma har inga sådana uppgifter framkommit.

Det var i mars 2015 som GT/Expressen kunde rapportera att dåvarande GU-prefekten Christina Thomsen Thörnqvist, efter eget förslag till universitetsledningen, skrev under anställningsavtalet för en nyinrättad tjänst som senior professor i vetenskapsteori vid den egna institutionen.

Den som fick tjänsten var dekanen Margareta Hallberg som bara några månader tidigare, i sin roll som högste chef, hade gett Christina Thomsen-Thörnqvist ett lönelyft på 3000 kronor i månaden. Hallberg hade tidigare utsett Christina Thomsen Thörnqvist till prefekt.

Artikel delades på Facebook-sidan ”Rädda språken vid Göteborgs universitet”, med rubriken ”Det här handlar om de två personer som låg bakom språkdöden vid GU”.  Under den delade artikeln återfinns kommentarer med utryck som ”Vänskapskorruption, kort och gott!”, ”Beklämmande” och ”Motbjudande”.

Christina Thomsen Thörnqvist reagerade starkt på kritiken och skickade under december månad flera mejl till prefekten på den institution där de kritiska medarbetarna arbetar, med uppmaningen att förmå dem att redigera eller ta bort inläggen då dessa skulle utgöra ”en risk för arbetsmiljön”.

Mejlet läckte dock till GP och refererades i en artikel. Thomsen Thörnqvist skrev nu ytterligare ett mejl där hon frågade vem som var källan.

Det skulle hon inte ha gjort. Att efterforska vem som lämnar information till medierna är förbjudet i svensk grundlag. Detta föranledde Academic Rights Watch att anmäla saken till Justitiekanslern, som uppdrog åt åklagare att inleda en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet.

Åklagaren beslutade sedan att åtala Christina Thomsen Thörnqvist. Dom meddelas den 26 januari, kl. 11.00.

Publicerat med tillstånd av Academic Rights Watch


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler