Politik
Västvärldens nya ledarskap måste axlas av 9/11-generationen
Västvärlden behöver en ny mycket mera omdömesgill generation av ledare.
Västvärldens nya ledarskap måste axlas av 9/11-generationen
Publicerades 2017-01-18

Bilden är från Florence som här får representera västvärldens fantastiska bedrifter. 

Efter japanernas attack mot Pearl Harbor 1941 beslöt en hel generation amerikaner att ta värvning. Denna generation vann andra världskriget och kallas idag ”the greatest generation”

Efter kriget föddes babyboom-generationen. När de växte upp på 60-70-talet var världskrigen avslutade och samhällsandan präglades av tillväxt och framtidstro. Storbritanniens fd socialdemokratiske premiärminister Tony Blair beskrev 1995 det unika med sin generation: 

”Vi växte upp efter andra världskriget. … Vi föddes in i välfärdsstaten; nationell sjukvård; bankkontonas marknadsekonomi; supermarkets; jeans och bilar. Vi hade pengar … våra föräldrar inte kunnat drömma om; vi reste utomlands; vi gick igenom 60-talets sexuella revolution. Hälften av dagens arbetskraft är nu kvinnor och arbetslivet revolutionerades av vetenskap. Vi byggde en ny populärkultur, formad av färg-TV, Coronation Street och Beatles.” Denna generation axlade det politiska ledarskapet just efter att Sovjetunionen fallit ihop. Framtidstron var gränslös. Några år senare blev Tony Blair premiärminister. 2001 inträffade 9/11-attacken och Blair skulle leda Storbritannien genom ett 20-00-tal präglat av en religiös extremism hans generation aldrig varit förberedda på. 2011 reflekterade han över detta: 


”För många européer som växte upp under 1960- och 70-talet gällde en enkel ekvation: allteftersom samhällsutvecklingen fortsatte skulle religionen minska. — Det har inte skett.”

Nu arbetar Blair med religionsfrågor och manar världen att ta radikal islam på allvar. 2014 sa han

”… i rötterna till krisen ligger en radikaliserad och politiserad syn på islam. … Hotet från denna radikaliserade islam minskar inte; det växer; det sprider sig över världen; … När vi betraktar de utmärkande utmaningarna för vår tid, måste denna fråga finnas på samma sätt som miljön och ekonomisk instabilitet. … i toppen av agendan.”


Blair har växt in i en klarsynthet de flesta ledare i hans generation saknar. Efter terroristattacken i Frankrike den 13 november, sa vår egen statsminister Stefan Löfven: 

"Jag måste tyvärr säga att Sverige nog har varit naiva … Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det … finns … svenska medborgare som sympatiserar med mördarna i ISIL."

Hans generation har varit naiv, av de orsaker Tony Blair så tydligt reflekterat över. Denna generation innehar fortfarande ledarpositionerna i västvärlden. Ett problem Thomas Gür belyste i SvD den 23 november: ”Världsläget, kollapsande stater, terrorism och flyktingvågen talar för realism och för nödvändigheten att också vi i Sverige ser om vårt hus. 

Dessvärre är det politiska ledarskap som behöver göra det, ännu uppenbart inte på plats. Den generation som nu är vid makten har inte vuxit upp med osäkerheten utan med framsteget som huvudingrediens i samhällsutvecklingen. Det är därför som vi serveras de återkommande bekännelserna om naivitet. 

Det ledarskap som behövs kommer nog att stiga fram ur 90-talisternas generation. De är å andra sidan allt för unga än. Sådant går visserligen över, men det innebär likväl ett ledarskapsvakuum under de stökiga åren framför oss.”

Låt mig uppmärksamma en generation Thomas Gür missar.  Jag är född 1979 och hade just påbörjat mitt akademiska intresse för kopplingen mellan religion och politik när 9/11-attacken inträffade.

Jag minns dagen tydligt. Jag var på universitetet. På vägen hem lyssnade jag på radio. På kvällen tittade jag på CNN med en kompis. På natten chattade jag i amerikanska chattforum.

Under åren som följde berättade mina amerikanska Internet-kompisar att de tagit värvning. Många av samma skäl som efter Pearl Harbor; USA hade attackerats. De tänkte inte låta fienden komma undan. 

"Jag tog värvning för att jag ville vara en del av kriget mot terrorismen och bidra med att se till att striderna förs på fiendens hemmaplan, inte på vår”, sa en soldat som jag intervjuade 2006.
I ett tal inför kongressen i januari, tackade president Obama denna generation: 

”Vi saluterar modet och uppoffringarna hos varje man och kvinna i denna 9/11-generation som tjänstgjorde för att värna vår trygghet.”

Dessa som såg tornen i New York rasa och som reagerade på samma sätt som deras mor- och farföräldrar reagerat när de såg Pearl Harbor i lågor, är den generation som nu är redo att axla det ledarskap västvärlden behöver för att vinna kriget mot terrorismen. 

Denna generation - som president Obama så vackert kallade 9/11-generationen - består primärt av människor i min ålder. Men vem som helst kan ansluta sig till denna generations berättelse. Och när tillräckligt många gjort det kommer vi att segra. 

Ronie Berggren 

 
Texten är publicerad med rättigheter från Ronie Berggren

                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.