Debatt
Det neurotiska motståndet mot samvetsfrihet
Drevet mot de barnmorskor som önskar samvetsfrihet avslöjar att deras belackare innerst inne vet att abort är fel, hävdar Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet.
Det neurotiska motståndet mot samvetsfrihet
Publicerades 2017-02-03

Under de senaste veckorna har vi sett ett närmast obegripligt drev mot de barnmorskor som önskar samvetsfrihet. Debatten har varit allt annat än sansad, särskilt från motståndarsidan. Detta är märkligt eftersom samvetsfrihet redan finns i svensk lag, och dessutom betraktas som en mänsklig rättighet i Europakonventionen. Men inte nog med det: flera yrkesgrupper har redan samvetsfrihet, inte minst de journalister som nu så högljutt förfasar sig.

Även rena oförskämdheter har förekommit. Då tänker jag på journalisten Cissi Wallins kommentar att barnmorskor som önskar samvetsfrihet borde ”aborteras retroaktivt”. Att TV 4:s panel skrattar gott åt ett sådant skämt är rent av skrämmande. Det verkar inte finnas någon sans hos samvetsfrihetens motståndare. Det borde få vem som helst att börja reflektera.

Frågan om samvetsfrihet måste självfallet villkoras av andra hänsyn. Den pizzabagare som vägrar hantera skinka av religiösa samvetsskäl, kan självfallet inte jobba som pizzabagare (på en genomsnittlig pizzeria). Den polis som inte vill bära vapen eller bruka våld kan inte fortsätta som patrullerande polis.

Utrymmet för en viss persons samvetsfrihet beror alltså till stor del på själva yrket. Är arbetsmomentet ifråga centralt för det yrket eller inte? Om inte, borde det finnas stort utrymme för samvetsgranna att få utföra alla de andra arbetsmoment som behöver göras. Det finns redan idag många barnmorskor som inte deltar i abortverksamheten utan uteslutande sysslar med barnmorskeyrkets historiska kärna; att förlösa havande kvinnor.

En annan gräns är förstås att exempelvis en vårdavdelning inte kan ha allt för många samvetsömma (åtminstone inte om det gäller samma arbetsmoment). De samvetsömma måste så att säga ”spridas ut” på ett lämpligt sätt.

Och skulle detta inte gå eftersom en majoritet av de yrkesverksamma (och kanske även hela befolkningen) inte har samvete att utföra saken ifråga, är det kanske dags att i demokratins namn börja införa restriktioner.

Skulle vi få lagstadgad dödshjälp i Sverige är det inte helt omöjligt att en majoritet av läkare vägrar utföra detta. Det i sig borde vara en signal på att dödshjälp kanske inte borde blivit tillåtet.

Men grundläggande för hela diskussionen om samvetsfrihet är huruvida arbetsgivare måste ha en tillmötesgående attityd i relation till den anställdes samvete. Givet att samvetsfriheten måste villkoras på de sätt jag nämnt ovan, borde en tillmötesgående attityd vara en självklarhet. Men så är det definitivt inte.

Motståndarna till samvetsfrihet tycks helt låsta och kan sällan bemöta sakliga argument. Och det enda rimliga skälet till detta är att abortfrågan kommit att helt och hållet överskugga frågan om samvetsfrihet.

Abortfrågan verkar vara så svart-vit, så infekterad och så neurosframkallande att folk upphör att tänka klart så fort den nämns. Det verkar som att förespråkarna för fri abort inte kan tåla att abortmotståndare ges något som helst utrymme i det offentliga rummet.

Abortmotståndare får inte vara öppna med sin åsikt, och deras samveten ska inte ges någon som helst respekt. Allt som problematiserar abort ska helt enkelt utrotas ur kulturen. Och om man kunde utrota abortmotståndarna själva (utan att behöva mörda dem) så vore det önskvärt. Och det är något man kan skämta om på TV, utan att någon sätter i halsen.

För mig som abortmotståndare vittnar detta om att abortliberalernas egna samveten ligger där under ytan och protesterar. Undermedvetet känner man att vi abortmotståndare har en potentiellt förödande poäng, nämligen att aborter handlar om att medvetet och med vilje släcka ett mänskligt liv.

Innerst inne vet vi alla (psykopater undantagna) att det är fel. Det är en besvärande vetskap. Faktum är att det är så besvärande, att man kräver att alla ska spela med i charaden.

Och den som inte gör det, och som dessutom kräver att få officiellt utrymme att inte göra det, måste helt enkelt tystas, uteslutas och mobbas. Det är detta som rimligen ligger bakom beteendet hos samvetsfrihetens motståndare.

Kritikernas förmåga att principiellt skilja mellan abortfrågan och samvetsfrihetsfrågan är i det närmaste obefintlig. Den abortliberala hållningen framstår som ett korthus. Skulle någon peta undan ett enda kort kan hela bygget rasa. Rent sakligt är detta inte sant. Många länder har samvetsfrihet och fri abort.

Men om svenska abortliberaler fortsätter detta cementerande och neurotiska ”allt-eller-intet”-tänkande finns det en god chans att detta blir en självuppfyllande profetia. Tas samvetsfrihets-kortet bort kan stora delar av korthuset rasa. Den dag samvetsfrihetens försvarare vinner kan detta få den psykologiska effekten att aborträtten börjar uppluckras – kanske inte juridiskt, men i folks medvetande.

Då sker det eftersom medias alla gate-keepers smält samman frågorna till en. Skulle så ske kan vi tacka det svenska abortliberala media-etablissemanget som skapat denna psykologiska förutsättning.

I korthet: Om samvetsfrihetens försvarare vinner och mediaeliten gör detta till en symbolisk seger för abortmotstånd, så kommer det att bli en verklig seger för abortmotstånd. I så fall har vi mediaeliten att tacka för det. Påminn mig då om att jag ska skicka en tårta som tack till Cissi Wallin.

Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet      


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.