Debatt
Det neurotiska motståndet mot samvetsfrihet
Drevet mot de barnmorskor som önskar samvetsfrihet avslöjar att deras belackare innerst inne vet att abort är fel, hävdar Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet.
Det neurotiska motståndet mot samvetsfrihet
Publicerades 2017-02-03

Under de senaste veckorna har vi sett ett närmast obegripligt drev mot de barnmorskor som önskar samvetsfrihet. Debatten har varit allt annat än sansad, särskilt från motståndarsidan. Detta är märkligt eftersom samvetsfrihet redan finns i svensk lag, och dessutom betraktas som en mänsklig rättighet i Europakonventionen. Men inte nog med det: flera yrkesgrupper har redan samvetsfrihet, inte minst de journalister som nu så högljutt förfasar sig.

Även rena oförskämdheter har förekommit. Då tänker jag på journalisten Cissi Wallins kommentar att barnmorskor som önskar samvetsfrihet borde ”aborteras retroaktivt”. Att TV 4:s panel skrattar gott åt ett sådant skämt är rent av skrämmande. Det verkar inte finnas någon sans hos samvetsfrihetens motståndare. Det borde få vem som helst att börja reflektera.

Frågan om samvetsfrihet måste självfallet villkoras av andra hänsyn. Den pizzabagare som vägrar hantera skinka av religiösa samvetsskäl, kan självfallet inte jobba som pizzabagare (på en genomsnittlig pizzeria). Den polis som inte vill bära vapen eller bruka våld kan inte fortsätta som patrullerande polis.

Utrymmet för en viss persons samvetsfrihet beror alltså till stor del på själva yrket. Är arbetsmomentet ifråga centralt för det yrket eller inte? Om inte, borde det finnas stort utrymme för samvetsgranna att få utföra alla de andra arbetsmoment som behöver göras. Det finns redan idag många barnmorskor som inte deltar i abortverksamheten utan uteslutande sysslar med barnmorskeyrkets historiska kärna; att förlösa havande kvinnor.

En annan gräns är förstås att exempelvis en vårdavdelning inte kan ha allt för många samvetsömma (åtminstone inte om det gäller samma arbetsmoment). De samvetsömma måste så att säga ”spridas ut” på ett lämpligt sätt.

Och skulle detta inte gå eftersom en majoritet av de yrkesverksamma (och kanske även hela befolkningen) inte har samvete att utföra saken ifråga, är det kanske dags att i demokratins namn börja införa restriktioner.

Skulle vi få lagstadgad dödshjälp i Sverige är det inte helt omöjligt att en majoritet av läkare vägrar utföra detta. Det i sig borde vara en signal på att dödshjälp kanske inte borde blivit tillåtet.

Men grundläggande för hela diskussionen om samvetsfrihet är huruvida arbetsgivare måste ha en tillmötesgående attityd i relation till den anställdes samvete. Givet att samvetsfriheten måste villkoras på de sätt jag nämnt ovan, borde en tillmötesgående attityd vara en självklarhet. Men så är det definitivt inte.

Motståndarna till samvetsfrihet tycks helt låsta och kan sällan bemöta sakliga argument. Och det enda rimliga skälet till detta är att abortfrågan kommit att helt och hållet överskugga frågan om samvetsfrihet.

Abortfrågan verkar vara så svart-vit, så infekterad och så neurosframkallande att folk upphör att tänka klart så fort den nämns. Det verkar som att förespråkarna för fri abort inte kan tåla att abortmotståndare ges något som helst utrymme i det offentliga rummet.

Abortmotståndare får inte vara öppna med sin åsikt, och deras samveten ska inte ges någon som helst respekt. Allt som problematiserar abort ska helt enkelt utrotas ur kulturen. Och om man kunde utrota abortmotståndarna själva (utan att behöva mörda dem) så vore det önskvärt. Och det är något man kan skämta om på TV, utan att någon sätter i halsen.

För mig som abortmotståndare vittnar detta om att abortliberalernas egna samveten ligger där under ytan och protesterar. Undermedvetet känner man att vi abortmotståndare har en potentiellt förödande poäng, nämligen att aborter handlar om att medvetet och med vilje släcka ett mänskligt liv.

Innerst inne vet vi alla (psykopater undantagna) att det är fel. Det är en besvärande vetskap. Faktum är att det är så besvärande, att man kräver att alla ska spela med i charaden.

Och den som inte gör det, och som dessutom kräver att få officiellt utrymme att inte göra det, måste helt enkelt tystas, uteslutas och mobbas. Det är detta som rimligen ligger bakom beteendet hos samvetsfrihetens motståndare.

Kritikernas förmåga att principiellt skilja mellan abortfrågan och samvetsfrihetsfrågan är i det närmaste obefintlig. Den abortliberala hållningen framstår som ett korthus. Skulle någon peta undan ett enda kort kan hela bygget rasa. Rent sakligt är detta inte sant. Många länder har samvetsfrihet och fri abort.

Men om svenska abortliberaler fortsätter detta cementerande och neurotiska ”allt-eller-intet”-tänkande finns det en god chans att detta blir en självuppfyllande profetia. Tas samvetsfrihets-kortet bort kan stora delar av korthuset rasa. Den dag samvetsfrihetens försvarare vinner kan detta få den psykologiska effekten att aborträtten börjar uppluckras – kanske inte juridiskt, men i folks medvetande.

Då sker det eftersom medias alla gate-keepers smält samman frågorna till en. Skulle så ske kan vi tacka det svenska abortliberala media-etablissemanget som skapat denna psykologiska förutsättning.

I korthet: Om samvetsfrihetens försvarare vinner och mediaeliten gör detta till en symbolisk seger för abortmotstånd, så kommer det att bli en verklig seger för abortmotstånd. I så fall har vi mediaeliten att tacka för det. Påminn mig då om att jag ska skicka en tårta som tack till Cissi Wallin.

Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet      


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler