Livsåskådning - Epoch Times
Varför klagande är förödande för hälsan - och hur du bryter mönstret
På ytan kan klagande verka harmlöst. Vi gör det för att ventilera och få utlopp för tankar och känslor. Att få uttrycka sig om det som stör oss får oss att må bättre – tror vi.
Varför klagande är förödande för hälsan - och hur du bryter mönstret
Publicerades 2017-02-25

På ytan kan klagande verka harmlöst. Men det stämmer inte, säger psykologiprofessorn Jeffrey Lohr som studerat ventilering. Och han får medhåll av andra psykologer.

I en studie från 2013, ”Anger on the Internet”, som publicerades i Cyberpsychology, Behaviour and Social Network, redogjorde forskarna för att de som gav utlopp för klagande och ilska i större utsträckning engagerade sig i såväl verbala gräl som fysiska slagsmål och vårdslös körning.

Slutsatsen var att människor som klagar och ventilerar på sin höjd skapar en tillfällig lättnad men att det i längden inte avlastar. I själva verket lägger det kol på elden.

Sockerdetox: Gör dig piggare, lättare och lyfter humöret

Men om vi lägger locket på, blir vi inte som en tryckkokare då, kan man ju fråga sig. Det handlar om att särskilja hälsosam och ohälsosam ventilering. Lohr nämner en viktig poäng för att hitta rätt:

”Se till att du identifierar din känsla som ilska och [att det] inte [rör sig om] andra negativa känslor som sorg eller depression. Både sorg och depression har visat sig förbättras av att man får uttrycka sina känslor och få dem bekräftade, för att sen bearbeta dem.”

Ilska är en normal känsloreaktion på hot av olika slag, men problemet med klagan är att det blir en förstärkt process av negativitet istället, menar Lohr. Faktum är att klagande kan få allvarliga konsekvenser, både fysiska och psykiska.

Långvarigt klagande leder till stress och långvarig stress kan ge upphov till en mängd fysiska och psykiska besvär. Bland annat försämrar det vår inlärningsförmåga, minneskapacitet och påverkar vårt immunförsvar negativt.

Kronisk stress ökar även risken för depression och psykisk ohälsa och kan ge upphov till spänningshuvudvärk, migrän, illamående och magont.

Författaren Steven Parton, på Psych Media menar att klagande inte bara negativt påverkar vår hjärna utan också har allvarliga negativa konsekvenser på vår mentala hälsa. Han ger oss neurovetenskapligt perspektiv på förloppet:

”I din hjärna finns flertalet synapser åtskilda av ett tomrum som kallas för den synaptiska klyftan. '

När du har en tanke skjuter en synaps en kemikalie över klyftan till en annan synaps, och bygger således en ”bro” över vilken en elektrisk signal kan färdas.

Den elektriska signalen bär laddningen av den information som du tänkt, mycket likt hur nerver bär elektriska impulser från din tå upp till din hjärna, som registrerar vad du känt i tån.”

I sin redogörelse beskriver Parton hur våra tankar rent fysiskt omformar hjärnan och vad det innebär ur ett mentalt perspektiv:

”Varje gång en sådan elektrisk laddning utlöses växer synapserna sig närmare för att minska avståndet som laddningen färdas.

Hjärnan omkopplar och omformar sig fysiskt för att underlätta att rätt synapser delar den kemiska länken och underlättar på så vis formandet av tankar. Dina tankar omformar alltså din hjärna och på så vis omformas även den fysiska konstruktionen av den verklighet du upplever.”

7 anledningar: Därför bör du prioritera tid med dig själv

Så varje gång vi klagar cementerar vi banorna allt djupare. Formar vi en vana att klaga blir klagandet slutligen till hjärnans standardinställning.

Negativa tankar föder fler negativa tankar. Föremål för klagande hakar ofta i varandra och du riskerar att falla in i en kronisk klagandecykel.

Hur tar man sig ur klagohjulet?

Genom att vara bestämd kan du successivt ändra ditt inkörda beteende:

1. Ta tid på dig att varva ner från det som gör dig upprörd. Bryt och gå ut en stund eller avlägsna dig fysiskt från det som irriterar dig. Enligt forskning dämpar naturvistelse negativa tankar, så ta en promenad i det gröna. Andra sätt att bryta av kan vara att gå till gymet, ta en löprunda eller sätta på upplyftande musik. Pröva dig fram och hitta sätt som funkar för dig.

2. Vi tenderar att vilja umgås med andra som klagar, men det kan dessvärre lätt bli detsamma som att cementera de invanda, negativa tankebanorna.

När vi känner med andra och delar sorg, ilska eller glädje är det förvisso i grunden ett uttryck för empati, men för att försvaga dina inlärda negativa tankebanor så kan det vara en god idé att omge dig mer med människor som är positiva och som kan avleda dig från negativism.

3. Du kanske verkligen behöver få ur dig det som stör dig genom att prata med någon. Låt lyssnaren i förväg få veta vad du vill prata om så att han eller hon kan förbereda sig eller eventuellt återkoppla om det kanske inte är ett lämpligt tillfälle.

4. Skriv av dig. En studie från 2008 som publicerades i International Journal of Behavioural Medicine avhandlade effekten på patienter med kronisk värk när de fick uttrycka sin ilska i skrift. Man kom fram till att det kunde fungera som ett konstruktivt alternativ till verbal ventilation.

Patienter som skrivit om den ilska de kände inför sin smärta kände sig mindre deprimerade och upplevde en större känsla av kontroll. Att skriva ner vad vi känner kan också hjälpa oss att få ökad förståelse för våra känslor.

5. Fundera en stund på vad du har för roll i situationen du klagar över. Kanske du kan hitta ett tillfälle att förbättra dig, upptäcka ohälsosamma beteendemönster eller om det finns någonting du kan lära dig av situationen. Själviakttagelse kan hjälpa oss att hitta en bättre balans och vända tankegångarna.

Andrea Elvhage 

Återpublicerad från Epoch Times Sverige


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler