Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl” - Morgonbladet

Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Joe från USA berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Publicerades 2017-03-06 © Annette Westöö

Joe Hodge, 25 år, flyttade från USA till sin flickvän i Sverige för drygt ett år sedan. Under sin uppväxt blev han hemundervisad från femte till tolfte klass. Han bodde då hos sina morföräldrar i delstaten Virginia och uppfostrades i ett mormonskt sammanhang. Nu bor han i en mindre kommun i västra Sverige och studerar svenska för invandrare.

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Jag vet inte den exakta anledningen till det, men en anledning som jag fick höra var en vårdnadstvist mellan mina morföräldrar och min mor om mig och min yngre bror. Mina farföräldrar började hemundervisa för att det skulle se bättre ut inför domstolen. Om de lyckades med det skulle de kunna bevisa sin kapacitet som vårdnadshavare för myndigheterna. Men detta är min mors version av saken. Jag tror själva att mormor ville hemundervisa mig av religiösa och ideologiska skäl och för att ge mig en bra utbildning. Men jag fick redan en bra utbildning i skolan jag gick i. Min bror å andra sidan hade mycket problem med lärare och andra elever.

Berätta hur en vanlig ”skoldag” såg ut för dig.

De två första åren var ganska svåra eftersom man inte hade en ordentlig läroplan. Vi gick till kyrkan, skrev en uppsats då och då om ett speciellt bibelställe och tittade sedan på tv större delen av dagen.  Mormor använde kaliforniska standard för testning, så de prov vi fick i slutet av varje skolår var mycket lättare än det vi var vana vid. Highschool-åren var lite bättre. Jag gillade det inte, men på morgonen gick jag upp klockan fem och gick på det tidiga seminariet i kyrkan. Sen gick jag hem och studerade algebra och trigonometri på egen hand, alltså utan mormors hjälp, och sedan jobbade jag med min läxa i engelska. Mormor var ganska duktig när det gällde grammatik och uppsatsskrivande så den delen var riktigt bra. Två eller tre dagar i veckan träffades barnen i två hemundervisande familjer i kyrkan och där fick vi undervisning i historia och naturvetenskap. Naturvetenskapen betraktades genom ett kreationistiskt filter. Jag gissar på att 80% av historieundervisningen rörde förkristen tid och forntida egyptisk litteratur.

Vem undervisade dig?

Min mormor var min officiella lärare men det var mest så att jag lärde mig på egen hand. Det enda hon egentligen hade inblick i var mina engelskastudier och dessa genomfördes på ett bra sätt. Matten lärde jag mig själv utan handledning, och naturvetenskap och historia genom andra familjer. Större delen av tiden gjorde jag egna efterforskningar eftersom jag inte höll med om innehållet i undervisningen.

Hade du något eget val som barn? Hade du kunnat gå i vanlig skola om du hade velat?

Jag hade inget val som barn. Jag kommer ihåg hur jag lekte med mina vänner under sommarlovet efter fjärde klass och sen när terminen börja igen så berättade mina föräldrar att jag inte skulle gå till skolan den dagen och att jag skulle hemundervisas.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Enligt min åsikt är den största fördelen att lära sig att forska och studera på egen hand. Du har också mer frihet att fördjupa dig i specialintressen som andra i den åldern kanske inte har.

Är det något du saknar i din utbildning som du tror att du hade fått i den offentliga skolan?

Det som jag ser som den största bristen i min utbildning var att det fattades ett bredare sätt att tänka om saker och ting. Vi fick höra att vi skulle tänka kritiskt om olika saker, men samtidig blev vi inte undervisade på ett sätt som uppmuntrade detta. Och för min del tog det ifrån mig möjligheten till idrotts- och andra aktiviteter som jag kunde ha ägnat mig åt om jag stannat i den statliga skolan.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Jag tror att det beror på föräldrarna och hur de undervisar. Jag har sett många hemundervisade barn som det gått mycket bra för, och som är på samma nivå som toppstudenter i allmänna skolor. Å andra sidan har jag sett elever som levt ett extremt skyddat liv, också jämfört med min uppväxt, och inte kunde hantera diskussioner med någon som tänkte annorlunda än de själva.  

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Jag anser att utbildning är viktigt och att människor ska välja det bästa utbildningsalternativ för sina barn.  Men jag kan inte se att hemundervisning skulle vara så mycket bättre än en statlig skola att det skulle vara befogat att flytta en hel familj till ett annat land. Om inte båda föräldrar är 100% överlåtna och engagerade i hemundervisningen skulle det bara lika bra eller bättre att använda sig av det offentliga skolsystemet eller en privatskola, om man så önskar.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Det skulle jag inte göra. Jag tror inte att jag har tålamodet att undervisa på heltid utöver mitt arbete och jag tror inte att statlig utbildning skulle vara skadligt.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det är svårt att säga som det politiska läget är just nu, men jag tror att den sittande administrationen sätt att resonera kommer att leda till större frihet för dem som vill hemundervisa. Om skolorna får mindre ekonomiskt stöd kommer det att driva fler familjer att hemundervisa, om kvaliteten hos skolorna går ner.  

Är det något du vill tillägga?

Jag tror att hemundervisning kan vara ett bra alternativ till andra former av undervisning, om det görs enbart av utbildningsmässiga skäl.  Baserat på min erfarenhet tror jag att det är fel om det görs av religiösa eller ideologiska skäl. Utbildning, religion och ideologi kan förenas, men jag tror att det är bättre att lära sig om olika perspektiv, jämföra och dra egna slutsatser än att man enbart utsätts för ett sätt att tänka. Om man kan balansera alla dessa aspekter i utbildningen ger det en mer stabil grund för en elev som är på väg ut i samhället.

 

Berättat för Annette Westöö


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler