Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Joe från USA berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Publicerades 2017-03-06 © Annette Westöö

Joe Hodge, 25 år, flyttade från USA till sin flickvän i Sverige för drygt ett år sedan. Under sin uppväxt blev han hemundervisad från femte till tolfte klass. Han bodde då hos sina morföräldrar i delstaten Virginia och uppfostrades i ett mormonskt sammanhang. Nu bor han i en mindre kommun i västra Sverige och studerar svenska för invandrare.

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Jag vet inte den exakta anledningen till det, men en anledning som jag fick höra var en vårdnadstvist mellan mina morföräldrar och min mor om mig och min yngre bror. Mina farföräldrar började hemundervisa för att det skulle se bättre ut inför domstolen. Om de lyckades med det skulle de kunna bevisa sin kapacitet som vårdnadshavare för myndigheterna. Men detta är min mors version av saken. Jag tror själva att mormor ville hemundervisa mig av religiösa och ideologiska skäl och för att ge mig en bra utbildning. Men jag fick redan en bra utbildning i skolan jag gick i. Min bror å andra sidan hade mycket problem med lärare och andra elever.

Berätta hur en vanlig ”skoldag” såg ut för dig.

De två första åren var ganska svåra eftersom man inte hade en ordentlig läroplan. Vi gick till kyrkan, skrev en uppsats då och då om ett speciellt bibelställe och tittade sedan på tv större delen av dagen.  Mormor använde kaliforniska standard för testning, så de prov vi fick i slutet av varje skolår var mycket lättare än det vi var vana vid. Highschool-åren var lite bättre. Jag gillade det inte, men på morgonen gick jag upp klockan fem och gick på det tidiga seminariet i kyrkan. Sen gick jag hem och studerade algebra och trigonometri på egen hand, alltså utan mormors hjälp, och sedan jobbade jag med min läxa i engelska. Mormor var ganska duktig när det gällde grammatik och uppsatsskrivande så den delen var riktigt bra. Två eller tre dagar i veckan träffades barnen i två hemundervisande familjer i kyrkan och där fick vi undervisning i historia och naturvetenskap. Naturvetenskapen betraktades genom ett kreationistiskt filter. Jag gissar på att 80% av historieundervisningen rörde förkristen tid och forntida egyptisk litteratur.

Vem undervisade dig?

Min mormor var min officiella lärare men det var mest så att jag lärde mig på egen hand. Det enda hon egentligen hade inblick i var mina engelskastudier och dessa genomfördes på ett bra sätt. Matten lärde jag mig själv utan handledning, och naturvetenskap och historia genom andra familjer. Större delen av tiden gjorde jag egna efterforskningar eftersom jag inte höll med om innehållet i undervisningen.

Hade du något eget val som barn? Hade du kunnat gå i vanlig skola om du hade velat?

Jag hade inget val som barn. Jag kommer ihåg hur jag lekte med mina vänner under sommarlovet efter fjärde klass och sen när terminen börja igen så berättade mina föräldrar att jag inte skulle gå till skolan den dagen och att jag skulle hemundervisas.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Enligt min åsikt är den största fördelen att lära sig att forska och studera på egen hand. Du har också mer frihet att fördjupa dig i specialintressen som andra i den åldern kanske inte har.

Är det något du saknar i din utbildning som du tror att du hade fått i den offentliga skolan?

Det som jag ser som den största bristen i min utbildning var att det fattades ett bredare sätt att tänka om saker och ting. Vi fick höra att vi skulle tänka kritiskt om olika saker, men samtidig blev vi inte undervisade på ett sätt som uppmuntrade detta. Och för min del tog det ifrån mig möjligheten till idrotts- och andra aktiviteter som jag kunde ha ägnat mig åt om jag stannat i den statliga skolan.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Jag tror att det beror på föräldrarna och hur de undervisar. Jag har sett många hemundervisade barn som det gått mycket bra för, och som är på samma nivå som toppstudenter i allmänna skolor. Å andra sidan har jag sett elever som levt ett extremt skyddat liv, också jämfört med min uppväxt, och inte kunde hantera diskussioner med någon som tänkte annorlunda än de själva.  

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Jag anser att utbildning är viktigt och att människor ska välja det bästa utbildningsalternativ för sina barn.  Men jag kan inte se att hemundervisning skulle vara så mycket bättre än en statlig skola att det skulle vara befogat att flytta en hel familj till ett annat land. Om inte båda föräldrar är 100% överlåtna och engagerade i hemundervisningen skulle det bara lika bra eller bättre att använda sig av det offentliga skolsystemet eller en privatskola, om man så önskar.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Det skulle jag inte göra. Jag tror inte att jag har tålamodet att undervisa på heltid utöver mitt arbete och jag tror inte att statlig utbildning skulle vara skadligt.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det är svårt att säga som det politiska läget är just nu, men jag tror att den sittande administrationen sätt att resonera kommer att leda till större frihet för dem som vill hemundervisa. Om skolorna får mindre ekonomiskt stöd kommer det att driva fler familjer att hemundervisa, om kvaliteten hos skolorna går ner.  

Är det något du vill tillägga?

Jag tror att hemundervisning kan vara ett bra alternativ till andra former av undervisning, om det görs enbart av utbildningsmässiga skäl.  Baserat på min erfarenhet tror jag att det är fel om det görs av religiösa eller ideologiska skäl. Utbildning, religion och ideologi kan förenas, men jag tror att det är bättre att lära sig om olika perspektiv, jämföra och dra egna slutsatser än att man enbart utsätts för ett sätt att tänka. Om man kan balansera alla dessa aspekter i utbildningen ger det en mer stabil grund för en elev som är på väg ut i samhället.

 

Berättat för Annette Westöö


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!