Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Joe från USA berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Publicerades 2017-03-06 © Annette Westöö

Joe Hodge, 25 år, flyttade från USA till sin flickvän i Sverige för drygt ett år sedan. Under sin uppväxt blev han hemundervisad från femte till tolfte klass. Han bodde då hos sina morföräldrar i delstaten Virginia och uppfostrades i ett mormonskt sammanhang. Nu bor han i en mindre kommun i västra Sverige och studerar svenska för invandrare.

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Jag vet inte den exakta anledningen till det, men en anledning som jag fick höra var en vårdnadstvist mellan mina morföräldrar och min mor om mig och min yngre bror. Mina farföräldrar började hemundervisa för att det skulle se bättre ut inför domstolen. Om de lyckades med det skulle de kunna bevisa sin kapacitet som vårdnadshavare för myndigheterna. Men detta är min mors version av saken. Jag tror själva att mormor ville hemundervisa mig av religiösa och ideologiska skäl och för att ge mig en bra utbildning. Men jag fick redan en bra utbildning i skolan jag gick i. Min bror å andra sidan hade mycket problem med lärare och andra elever.

Berätta hur en vanlig ”skoldag” såg ut för dig.

De två första åren var ganska svåra eftersom man inte hade en ordentlig läroplan. Vi gick till kyrkan, skrev en uppsats då och då om ett speciellt bibelställe och tittade sedan på tv större delen av dagen.  Mormor använde kaliforniska standard för testning, så de prov vi fick i slutet av varje skolår var mycket lättare än det vi var vana vid. Highschool-åren var lite bättre. Jag gillade det inte, men på morgonen gick jag upp klockan fem och gick på det tidiga seminariet i kyrkan. Sen gick jag hem och studerade algebra och trigonometri på egen hand, alltså utan mormors hjälp, och sedan jobbade jag med min läxa i engelska. Mormor var ganska duktig när det gällde grammatik och uppsatsskrivande så den delen var riktigt bra. Två eller tre dagar i veckan träffades barnen i två hemundervisande familjer i kyrkan och där fick vi undervisning i historia och naturvetenskap. Naturvetenskapen betraktades genom ett kreationistiskt filter. Jag gissar på att 80% av historieundervisningen rörde förkristen tid och forntida egyptisk litteratur.

Vem undervisade dig?

Min mormor var min officiella lärare men det var mest så att jag lärde mig på egen hand. Det enda hon egentligen hade inblick i var mina engelskastudier och dessa genomfördes på ett bra sätt. Matten lärde jag mig själv utan handledning, och naturvetenskap och historia genom andra familjer. Större delen av tiden gjorde jag egna efterforskningar eftersom jag inte höll med om innehållet i undervisningen.

Hade du något eget val som barn? Hade du kunnat gå i vanlig skola om du hade velat?

Jag hade inget val som barn. Jag kommer ihåg hur jag lekte med mina vänner under sommarlovet efter fjärde klass och sen när terminen börja igen så berättade mina föräldrar att jag inte skulle gå till skolan den dagen och att jag skulle hemundervisas.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Enligt min åsikt är den största fördelen att lära sig att forska och studera på egen hand. Du har också mer frihet att fördjupa dig i specialintressen som andra i den åldern kanske inte har.

Är det något du saknar i din utbildning som du tror att du hade fått i den offentliga skolan?

Det som jag ser som den största bristen i min utbildning var att det fattades ett bredare sätt att tänka om saker och ting. Vi fick höra att vi skulle tänka kritiskt om olika saker, men samtidig blev vi inte undervisade på ett sätt som uppmuntrade detta. Och för min del tog det ifrån mig möjligheten till idrotts- och andra aktiviteter som jag kunde ha ägnat mig åt om jag stannat i den statliga skolan.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Jag tror att det beror på föräldrarna och hur de undervisar. Jag har sett många hemundervisade barn som det gått mycket bra för, och som är på samma nivå som toppstudenter i allmänna skolor. Å andra sidan har jag sett elever som levt ett extremt skyddat liv, också jämfört med min uppväxt, och inte kunde hantera diskussioner med någon som tänkte annorlunda än de själva.  

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Jag anser att utbildning är viktigt och att människor ska välja det bästa utbildningsalternativ för sina barn.  Men jag kan inte se att hemundervisning skulle vara så mycket bättre än en statlig skola att det skulle vara befogat att flytta en hel familj till ett annat land. Om inte båda föräldrar är 100% överlåtna och engagerade i hemundervisningen skulle det bara lika bra eller bättre att använda sig av det offentliga skolsystemet eller en privatskola, om man så önskar.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Det skulle jag inte göra. Jag tror inte att jag har tålamodet att undervisa på heltid utöver mitt arbete och jag tror inte att statlig utbildning skulle vara skadligt.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det är svårt att säga som det politiska läget är just nu, men jag tror att den sittande administrationen sätt att resonera kommer att leda till större frihet för dem som vill hemundervisa. Om skolorna får mindre ekonomiskt stöd kommer det att driva fler familjer att hemundervisa, om kvaliteten hos skolorna går ner.  

Är det något du vill tillägga?

Jag tror att hemundervisning kan vara ett bra alternativ till andra former av undervisning, om det görs enbart av utbildningsmässiga skäl.  Baserat på min erfarenhet tror jag att det är fel om det görs av religiösa eller ideologiska skäl. Utbildning, religion och ideologi kan förenas, men jag tror att det är bättre att lära sig om olika perspektiv, jämföra och dra egna slutsatser än att man enbart utsätts för ett sätt att tänka. Om man kan balansera alla dessa aspekter i utbildningen ger det en mer stabil grund för en elev som är på väg ut i samhället.

 

Berättat för Annette Westöö


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.