Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Joe från USA berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 1 - ”Hemundervisning ska bara vara tillåtet av pedagogiska skäl”
Publicerades 2017-03-06 © Annette Westöö

Joe Hodge, 25 år, flyttade från USA till sin flickvän i Sverige för drygt ett år sedan. Under sin uppväxt blev han hemundervisad från femte till tolfte klass. Han bodde då hos sina morföräldrar i delstaten Virginia och uppfostrades i ett mormonskt sammanhang. Nu bor han i en mindre kommun i västra Sverige och studerar svenska för invandrare.

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Jag vet inte den exakta anledningen till det, men en anledning som jag fick höra var en vårdnadstvist mellan mina morföräldrar och min mor om mig och min yngre bror. Mina farföräldrar började hemundervisa för att det skulle se bättre ut inför domstolen. Om de lyckades med det skulle de kunna bevisa sin kapacitet som vårdnadshavare för myndigheterna. Men detta är min mors version av saken. Jag tror själva att mormor ville hemundervisa mig av religiösa och ideologiska skäl och för att ge mig en bra utbildning. Men jag fick redan en bra utbildning i skolan jag gick i. Min bror å andra sidan hade mycket problem med lärare och andra elever.

Berätta hur en vanlig ”skoldag” såg ut för dig.

De två första åren var ganska svåra eftersom man inte hade en ordentlig läroplan. Vi gick till kyrkan, skrev en uppsats då och då om ett speciellt bibelställe och tittade sedan på tv större delen av dagen.  Mormor använde kaliforniska standard för testning, så de prov vi fick i slutet av varje skolår var mycket lättare än det vi var vana vid. Highschool-åren var lite bättre. Jag gillade det inte, men på morgonen gick jag upp klockan fem och gick på det tidiga seminariet i kyrkan. Sen gick jag hem och studerade algebra och trigonometri på egen hand, alltså utan mormors hjälp, och sedan jobbade jag med min läxa i engelska. Mormor var ganska duktig när det gällde grammatik och uppsatsskrivande så den delen var riktigt bra. Två eller tre dagar i veckan träffades barnen i två hemundervisande familjer i kyrkan och där fick vi undervisning i historia och naturvetenskap. Naturvetenskapen betraktades genom ett kreationistiskt filter. Jag gissar på att 80% av historieundervisningen rörde förkristen tid och forntida egyptisk litteratur.

Vem undervisade dig?

Min mormor var min officiella lärare men det var mest så att jag lärde mig på egen hand. Det enda hon egentligen hade inblick i var mina engelskastudier och dessa genomfördes på ett bra sätt. Matten lärde jag mig själv utan handledning, och naturvetenskap och historia genom andra familjer. Större delen av tiden gjorde jag egna efterforskningar eftersom jag inte höll med om innehållet i undervisningen.

Hade du något eget val som barn? Hade du kunnat gå i vanlig skola om du hade velat?

Jag hade inget val som barn. Jag kommer ihåg hur jag lekte med mina vänner under sommarlovet efter fjärde klass och sen när terminen börja igen så berättade mina föräldrar att jag inte skulle gå till skolan den dagen och att jag skulle hemundervisas.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Enligt min åsikt är den största fördelen att lära sig att forska och studera på egen hand. Du har också mer frihet att fördjupa dig i specialintressen som andra i den åldern kanske inte har.

Är det något du saknar i din utbildning som du tror att du hade fått i den offentliga skolan?

Det som jag ser som den största bristen i min utbildning var att det fattades ett bredare sätt att tänka om saker och ting. Vi fick höra att vi skulle tänka kritiskt om olika saker, men samtidig blev vi inte undervisade på ett sätt som uppmuntrade detta. Och för min del tog det ifrån mig möjligheten till idrotts- och andra aktiviteter som jag kunde ha ägnat mig åt om jag stannat i den statliga skolan.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Jag tror att det beror på föräldrarna och hur de undervisar. Jag har sett många hemundervisade barn som det gått mycket bra för, och som är på samma nivå som toppstudenter i allmänna skolor. Å andra sidan har jag sett elever som levt ett extremt skyddat liv, också jämfört med min uppväxt, och inte kunde hantera diskussioner med någon som tänkte annorlunda än de själva.  

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Jag anser att utbildning är viktigt och att människor ska välja det bästa utbildningsalternativ för sina barn.  Men jag kan inte se att hemundervisning skulle vara så mycket bättre än en statlig skola att det skulle vara befogat att flytta en hel familj till ett annat land. Om inte båda föräldrar är 100% överlåtna och engagerade i hemundervisningen skulle det bara lika bra eller bättre att använda sig av det offentliga skolsystemet eller en privatskola, om man så önskar.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Det skulle jag inte göra. Jag tror inte att jag har tålamodet att undervisa på heltid utöver mitt arbete och jag tror inte att statlig utbildning skulle vara skadligt.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det är svårt att säga som det politiska läget är just nu, men jag tror att den sittande administrationen sätt att resonera kommer att leda till större frihet för dem som vill hemundervisa. Om skolorna får mindre ekonomiskt stöd kommer det att driva fler familjer att hemundervisa, om kvaliteten hos skolorna går ner.  

Är det något du vill tillägga?

Jag tror att hemundervisning kan vara ett bra alternativ till andra former av undervisning, om det görs enbart av utbildningsmässiga skäl.  Baserat på min erfarenhet tror jag att det är fel om det görs av religiösa eller ideologiska skäl. Utbildning, religion och ideologi kan förenas, men jag tror att det är bättre att lära sig om olika perspektiv, jämföra och dra egna slutsatser än att man enbart utsätts för ett sätt att tänka. Om man kan balansera alla dessa aspekter i utbildningen ger det en mer stabil grund för en elev som är på väg ut i samhället.

 

Berättat för Annette Westöö


                           
Annons:


Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.

Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.


Granskning - islam och väst
Europa Slår Tillbaka med Ljus och Nallebjörnar
Europa Slår Tillbaka med Ljus och Nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.

Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.


Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.
Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.

Krönika Mons Krabbe
När terrorattacker reduceras till incidenter
När terrorattacker reduceras till incidenter
Nyhetskanaler och myndigheter har ett orwelliskt språkbruk och vägrar konsekvent att använda ordet terrorangrepp för "terrorincident"


Inrikes
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Mannen studerade journalistik i Sverige och ska ha arbetat som journalist i Sverige. Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Utrikes
CNN fångade på rörliga bilder byggandes falsk nyhetsscen efter attacken på London Bridge
CNN fångade på rörliga bilder byggandes falsk nyhetsscen efter attacken på London Bridge
CNN fångades på video av en medborgarjournalist som lade ut videon på Twitter


Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.

Nyheter - Mellanöstern
Upprörande rapport från UN Watch
Upprörande rapport från UN Watch
Skollärare i Gaza, Libanon, Jordanien och Syrien uppmanar till terrorism.


Nyheter - Mellanöstern
Israeliska ungdomar samlar vinterförnödenheter till syriska flyktingar
Israeliska ungdomar samlar vinterförnödenheter till syriska flyktingar
Två israeliska ungdomsorganisationer ”Arbetande och Studerande ungdomar” samt Dror Israel organiserar ”Operation mänsklig värme” vars syfte är att samla förnödenheter till de syriska flyktingarna så de ska klara vintern.
Inrikes - Granskning
Sverige: Ett qatariskt protektorat
Sverige: Ett qatariskt protektorat
Vid invigningen av megamoskén höll Frida Trollmyr, stadsråd i Malmö, ett tal i vilket hon gång på gång använde termen "kulturellt centrum" för att inte använda ordet "moské", som om vissa ord på ett sovjetiskt manér skulle ändra på verkligheten.

Nyheter - Mellanöstern
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Non-Hodgkin lymfom (NHL) är tumörer som utgår från lymfocyters B eller T-celler och står totalt för ungefär 3% av all cancer i världen. De flesta epidemiologiska studier av NHL och utförts med nordamerikanska eller europeiska testpersoner. Mycket få studier har gjort på personer med ursprung från Mellanöstern.


Inrikes
Ellinor Grimmark med familj måste betala 715 000 kr till den 3 juni
Ellinor Grimmark med familj måste betala 715 000 kr till den 3 juni
Familjen Grimmark fick två veckor på sig att betala resten av de enorma rättegångskostnaderna efter att ha förlorat rätten till samvetsfrihet i två instanser i det svenska rättsväsendet gällande rätten att som barnmorska säga nej till att medverka vid abort. 

Inrikes
Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ
Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ
Universitetskanslerämbetet riktar i en aktuell utredning allvarlig kritik mot Göteborgs universitet. Detta efter att två tidigare anställda i en anmälan kunnat dokumentera ett 90-tal tvivelaktiga anställningar vid lärosätet.


Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Charissa i Atlanta, USA, berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.

Inrikes
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Det blir ingen befordran till professor för politiskt inkorrekte docenten och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg. Det har prorektor Clas Hättestrand slagit fast. Detta trots att båda externa sakkunniga ställt sig bakom Lundbergs befordran.


Inrikes
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.

Inrikes
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Överklagandenämnden för högskolan undanröjde i april en anställning som professor tillika vicerektor vid Stockholms konstnärliga högskola. Det rör sig om en tjänst som gick till en odisputerad kvinna som var tillförordnad på samma tjänst.


Utrikes
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svensken Torbjörn Törnqvist driver oljehandelsföretaget Gunvor International BV med internationellt grenverk. Företaget är registrerat i Nicosia på Cypern.

Utrikes
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Enligt en rapport ska skaparen av den nyaste ryska stridsvagnen Armata T-14, Uralvagonzavod, uppgradera stridsvagnen med en ny 152 mm kanon och utveckla en taktisk nukleär granat till vapnet.


Granskning - Socialismen
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Richard Ebeling tar upp en del om socialismens kostnader i människoliv.

Därför behövs den religiösa friskolan i Sverige
Krönika av Adam Salomonsson


Inrikes
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Nya uppgifter om äldre anklagelser för plagiat mot den ena av Feministiskt initiativs partiledare, Victoria Kawesa, framkommer nu efter att det meddelats att hon polisanmälts för plagiat av doktoranden Therese Svensson vid Göteborgs universitet.

Inrikes
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
Att eniga sakkunniga rekommenderar befordran till professor är ingen garanti för att det faktiskt blir så. I alla fall inte om du verkar vid Stockholms universitet. Det blev litteraturvetaren och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg nyligen varse.


Inrikes
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Saudi-Arabien sitter ironiskt nog också i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Under 2016 exporterade Sverige varor för 9.3 miljarder kronor till Saudi-Arabien.