Utrikes
Donald trump svänger i NATO-frågan
USA engagerar sig återigen i Afghanistan och i Syrien. Samtidigt sticker Nordkoreas ”Halvgud” Kim Jong-Un upp. USA är det enda Natoland som har utlöst artikel 5 i Natostadgan. Artikel 5 manar andra Natoländer att ställa upp i krig. Det ser ut att bli en bestående trend.
Donald trump svänger i NATO-frågan
Publicerades 2017-04-15 © Wikipedia commons

 Afghanistan

Donald Trumps agerande under sin tid som president har både fått kritik men också uppfattningar att han uppvisat presidentkvaliteter. Att USA:s president låter bomba IS i grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, nära gränsen mot Pakistan har av en del ansetts vara bevis på viljestyrka. USA har bara kvar 8 500 man i Afghanistan. Av dessa är säkert en stor del rådgivare.

Bomben GBU-43, dvs. MOAB (Mother Of All Bombs), är en termobarisk bomb med ingrediensen Uran för att åstadkomma den extrema värmen och tryckvågen.

Det innebär att den steker ihjäl människor till oigenkännlighet i pericentrum och över 100 meter ut sugs eller trycks luften bort så att det bara återstår kanske tio procent av syret vilket gör att lungorna kollapsar. Det är förstås om man inte dör av tryckvågen. Termobariska bomber fungerar bäst i slutna utrymmen. Ryssland har inget Uran i sina termobariska bomber.

Uran utanför kroppen är ganska harmlöst, men när man inhalerar damm nedsmutsat med Uran, som finns i plenty i urbana stridsområden, så är den dödlig i mikroskopiska doser. Men inte omedelbart dödlig, först drabbas man av leukemi, sedan dör man.  

MOAB väger 9 500 kg och är den största konventionella och guidade bomb som USA har. Bomben släpps med fallskärm från ett fraktflygplan. Den är stor som en liten lastbil, 9 meter lång och fylld med över 8 000 kg sprängmedel. Den kan förstöra en yta på 9 kvarter eller 150 meters diameter.

För att få så stor verkan åt sidled som möjligt så detonerar MOAB en (1) meter ovanför marken. Men de måste kunna flyga in den, och även IS-krigare kan ha tillgång till handburet luftvärn liknande den amerikanska Stinger mot lågtflygande flyg. För det jobbet används en C-130 Hercules, samma som svenska försvarets arbetshäst.

Trump har sagt att han ska bomba skiten ur IS. GBU-43 användes för första gången skarpt i torsdags i Afghanistan. Donald Trump har genomfört tre begränsade militära åtgärder mot tre olika målgrupper eller länder på kort tid.

Den första i ordningen är robotattacken mot syriska förband, den andra att skicka en hangarfartygsgrupp mot Koreahalvön, och den tredje att fälla GBU-43 i Afghanistan.

Nordkorea

IS i Afghanistan bryr sig ingen om, men i Syrien är Ryssland en intressent och i Nordkorea vid Japanska havet finns det flera intressenter men främst Kina.

Det ligger nära tillhands att Nordkorea vedergäller ett amerikanskt angrepp med kärnvapen mot Sydkorea eftersom Nordkoreas ballistiska robotar inte har räckvidden att nå USA.

Lek med tanken att vedergällningen från Nordkorea inte blir omedelbar. Nordkorea har den tekniska förmågan och plutonium nog för att bygga ett kärnvapen som de placerar på ett fartyg som de fraktar till USA:s västkust och där detonera kärnladdningen. De har förmodligen gott om kamikaze-frivilliga.

Den amerikanske utrikesministern har nyligen varnat både Nordkorea och Kina för att det amerikanska tålamodet nu är mycket nära slutet.

”Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras”, sade Trump vid en pressträff på torsdagen.

En militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst", enligt Kinas utrikesminister Wang Yi.”Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare”, säger Wang Yi under en gemensam presskonferens med sin franska kollega Jean-Marc Ayrault i Peking.

”Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordostasien”, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En grupp amerikanska krigsfartyg som övar tillsammans med sydkoreanska och japanska styrkor befinner sig nära Koreahalvön, något som kritiseras av Pyongyang. Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol sade i en intervju med nyhetsbyrån AP idag att USA:s nya president Donald Trump är mer aggressiv än sina föregångare.

Han sade också att Nordkorea ser USA:s agerande som provokativt och att Nordkorea kommer att fortsätta sina kärnvapentest så som landets ledare anser passande.

Kina signalerar att man kommer att se allvarligare på om Nordkorea fortsätter med sina förbjudna kärnvapenprogram. Det kan ses som ett tillmötesgående mot president Donald Trump, som krävt att den kinesiske ledaren Xi Jinping ska göra mera för att som han sagt ”lösa” Nordkoreaproblemet.

Men samtidigt har det kinesiska utrikesdepartementet i dagarna också anklagat USA och Sydkorea för att ha bidragit till upptrappningen av konflikten på den koreanska halvön genom att börja installera ett nytt robotförsvar i Sydkorea.

USA:s president Donald Trump, som kallat försvarsalliansen Nato för obsolet eller otidsenlig, tycker inte längre att det är så. ”Jag sade att Nato var obsolet. Nu är det inte obsolet längre.”, sade han vid en presskonferens med generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Washington.

Häromdagen deklarerade USA:s president alltså en ny uppfattning och prisade Nato som ett bålverk för fred och säkerhet.

Syria

Ryssland lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av den misstänkta kemvapenattacken i förra veckan. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.

USA avfyrade för någon vecka sedan 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk från två amerikanska jagare i Medelhavet mot flygfältet Shayrat nära staden Homs i Syrien.

Attacken var beordrad av president Donald Trump som ett svar på den giftgasattack i provinsen Idlib i Syrien som regimen anklagas för och som dödade mer än 80 människor. Ryssland fördömde attacken och menade att den var ett krigsbrott. Donald Trump sa att det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att stoppa spridning av kemiska vapen.

Roger M. Klang

Källor:

SR;Ekot 1

SR;Ekot 2

SR;Ekot 3

SR;Ekot 4

SR;Ekot 5

SR;Ekot 6

SR;Ekot 7

SR;Ekot 8

 

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler