Utrikes
Donald trump svänger i NATO-frågan
USA engagerar sig återigen i Afghanistan och i Syrien. Samtidigt sticker Nordkoreas ”Halvgud” Kim Jong-Un upp. USA är det enda Natoland som har utlöst artikel 5 i Natostadgan. Artikel 5 manar andra Natoländer att ställa upp i krig. Det ser ut att bli en bestående trend.
Donald trump svänger i NATO-frågan
Publicerades 2017-04-15 © Wikipedia commons

 Afghanistan

Donald Trumps agerande under sin tid som president har både fått kritik men också uppfattningar att han uppvisat presidentkvaliteter. Att USA:s president låter bomba IS i grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, nära gränsen mot Pakistan har av en del ansetts vara bevis på viljestyrka. USA har bara kvar 8 500 man i Afghanistan. Av dessa är säkert en stor del rådgivare.

Bomben GBU-43, dvs. MOAB (Mother Of All Bombs), är en termobarisk bomb med ingrediensen Uran för att åstadkomma den extrema värmen och tryckvågen.

Det innebär att den steker ihjäl människor till oigenkännlighet i pericentrum och över 100 meter ut sugs eller trycks luften bort så att det bara återstår kanske tio procent av syret vilket gör att lungorna kollapsar. Det är förstås om man inte dör av tryckvågen. Termobariska bomber fungerar bäst i slutna utrymmen. Ryssland har inget Uran i sina termobariska bomber.

Uran utanför kroppen är ganska harmlöst, men när man inhalerar damm nedsmutsat med Uran, som finns i plenty i urbana stridsområden, så är den dödlig i mikroskopiska doser. Men inte omedelbart dödlig, först drabbas man av leukemi, sedan dör man.  

MOAB väger 9 500 kg och är den största konventionella och guidade bomb som USA har. Bomben släpps med fallskärm från ett fraktflygplan. Den är stor som en liten lastbil, 9 meter lång och fylld med över 8 000 kg sprängmedel. Den kan förstöra en yta på 9 kvarter eller 150 meters diameter.

För att få så stor verkan åt sidled som möjligt så detonerar MOAB en (1) meter ovanför marken. Men de måste kunna flyga in den, och även IS-krigare kan ha tillgång till handburet luftvärn liknande den amerikanska Stinger mot lågtflygande flyg. För det jobbet används en C-130 Hercules, samma som svenska försvarets arbetshäst.

Trump har sagt att han ska bomba skiten ur IS. GBU-43 användes för första gången skarpt i torsdags i Afghanistan. Donald Trump har genomfört tre begränsade militära åtgärder mot tre olika målgrupper eller länder på kort tid.

Den första i ordningen är robotattacken mot syriska förband, den andra att skicka en hangarfartygsgrupp mot Koreahalvön, och den tredje att fälla GBU-43 i Afghanistan.

Nordkorea

IS i Afghanistan bryr sig ingen om, men i Syrien är Ryssland en intressent och i Nordkorea vid Japanska havet finns det flera intressenter men främst Kina.

Det ligger nära tillhands att Nordkorea vedergäller ett amerikanskt angrepp med kärnvapen mot Sydkorea eftersom Nordkoreas ballistiska robotar inte har räckvidden att nå USA.

Lek med tanken att vedergällningen från Nordkorea inte blir omedelbar. Nordkorea har den tekniska förmågan och plutonium nog för att bygga ett kärnvapen som de placerar på ett fartyg som de fraktar till USA:s västkust och där detonera kärnladdningen. De har förmodligen gott om kamikaze-frivilliga.

Den amerikanske utrikesministern har nyligen varnat både Nordkorea och Kina för att det amerikanska tålamodet nu är mycket nära slutet.

”Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras”, sade Trump vid en pressträff på torsdagen.

En militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst", enligt Kinas utrikesminister Wang Yi.”Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare”, säger Wang Yi under en gemensam presskonferens med sin franska kollega Jean-Marc Ayrault i Peking.

”Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordostasien”, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En grupp amerikanska krigsfartyg som övar tillsammans med sydkoreanska och japanska styrkor befinner sig nära Koreahalvön, något som kritiseras av Pyongyang. Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol sade i en intervju med nyhetsbyrån AP idag att USA:s nya president Donald Trump är mer aggressiv än sina föregångare.

Han sade också att Nordkorea ser USA:s agerande som provokativt och att Nordkorea kommer att fortsätta sina kärnvapentest så som landets ledare anser passande.

Kina signalerar att man kommer att se allvarligare på om Nordkorea fortsätter med sina förbjudna kärnvapenprogram. Det kan ses som ett tillmötesgående mot president Donald Trump, som krävt att den kinesiske ledaren Xi Jinping ska göra mera för att som han sagt ”lösa” Nordkoreaproblemet.

Men samtidigt har det kinesiska utrikesdepartementet i dagarna också anklagat USA och Sydkorea för att ha bidragit till upptrappningen av konflikten på den koreanska halvön genom att börja installera ett nytt robotförsvar i Sydkorea.

USA:s president Donald Trump, som kallat försvarsalliansen Nato för obsolet eller otidsenlig, tycker inte längre att det är så. ”Jag sade att Nato var obsolet. Nu är det inte obsolet längre.”, sade han vid en presskonferens med generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Washington.

Häromdagen deklarerade USA:s president alltså en ny uppfattning och prisade Nato som ett bålverk för fred och säkerhet.

Syrien

Ryssland lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av den misstänkta kemvapenattacken i förra veckan. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.

USA avfyrade för någon vecka sedan 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk från två amerikanska jagare i Medelhavet mot flygfältet Shayrat nära staden Homs i Syrien.

Attacken var beordrad av president Donald Trump som ett svar på den giftgasattack i provinsen Idlib i Syrien som regimen anklagas för och som dödade mer än 80 människor. Ryssland fördömde attacken och menade att den var ett krigsbrott. Donald Trump sa att det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att stoppa spridning av kemiska vapen.

Roger M. Klang

Källor:

SR;Ekot 1

SR;Ekot 2

SR;Ekot 3

SR;Ekot 4

SR;Ekot 5

SR;Ekot 6

SR;Ekot 7

SR;Ekot 8

 

 


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.