Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Charissa i Atlanta, USA, berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Publicerades 2017-05-27 © Charissa Lynn Crotts

Charissa är 21 år och bor i Atlanta i delstaten Georgia, USA. Hon läser första året på college och siktar på att bli kurator i framtiden. Hon blev hemundervisad under hela sin uppväxttid

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Det var viktigt för mina föräldrar att vara involverade i min utbildning, att veta vad jag fick lära mig, och att försäkra sig om att jag skulle få en bra utbildning. De uppskattade också möjligheten att undervisa mig utifrån en kristen världsbild. Det var också så att min mamma ville undervisa mig för att det verkade roligt.

Berätta om en typisk skoldag för dig.

I högstadiet och delar av mellanstadiet (highschool, middle school) deltog jag i en kooperativ hemundervisningsgrupp en eller två dagar i veckan.  Detta kooperativ erbjöd en ackrediterad examen, lektioner av hög kvalitet och aktiviteter utanför schemat som studerandesamråd och volontärarbete.  Det passade väldigt bra för vår familj eftersom det gav oss allt det vi tyckte om med hemundervisning (flexibilitet, föräldrainflytande, kristen världsbild) samtidigt som man fick uppleva klassrumsundervisning, deadlines, lärare och ackreditering.

På grund av den här gruppen blev jag inte undervisad av min mamma lika mycket som i klass ett och två. Hon fanns alltid tillgänglig för frågor och förklaringar, men hon ägnade mer tid åt att undervisa mina yngre syskon som ännu inte börjat i kooperativet.

I high school började vanligtvis med mina läxor runt 8.30 eller 9.00 och jobbade med olika skoluppgifter fram till lunch. Jag satt på mitt eget rum och jobbade och vid lunchtid samlades jag och mina syskon i köket och fick mat av mamma. Efter det försvann vi in på våra rum igen och fortsatte jobba tills vi var färdiga med våra uppgifter för dagen.

Vem var din lärare? Berätta om den personen och hans/hennes sätt att undervisa.

Min mamma var min enda lärare fram till tredje klass. Hon hade läst pedagogik på högskola så hon hade många kreativa idéer om hur hon skulle undervisa. Hon läste mycket böcker för och använde visuella hjälpmedel och konkreta saker som fanns i hemmet för att förklara lektioner som var mer abstrakta. Hon plockade upp saker från många olika kursplaner genom åren och lärde sig mer för varje barn hon undervisade.

Från tredje klass och framåt deltog jag i den kooperativa gruppen där jag hade en mängd olika lärare med en mängd olika undervisningsstilar. Det de hade gemensamt var en kärlek till Gud och eleverna, och till ämnet de undervisade i.

Hade du ett val som barn? Kunde du ha börjat i en statlig skola om du velat?

Jag talade med mina föräldrar om andra alternativ, men det var också för att jag var nyfiken. De diskuterade det gärna med mig, men jag hade aldrig någon önskan om att byta till en annan skola.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Några fördelar som jag har observerat är möjligheten för familjer att tillbringa mer tid tillsammans, för föräldrar att vara mer involverade i sina barn skolgång, flexibilitet i familjens livsstil, möjligheten att skräddarsy barnets utbildning utifrån barnets talanger och intressen och den personliga uppmärksamhet som varje barn kan få.

Anser du att din utbildning saknade något som en statlig skola skulle ha gett dig?

Personligen tycker jag att jag har fått en högkvalitativ utbildning. Hemskolningskooperativet där jag fick min undervisning var en klassisk skola, och lärarna var mycket kunniga inom de ämnen de undervisade i. En statlig skola skulle ha gett mig mer möjligheter för extra aktiviteter som idrott, men min familj utnyttjade de aktiviteter som fanns tillgängliga i närområdet så ofta att jag inte kände att jag gick miste om något.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Det är verkliga faror, men jag tror inte att det är det oundvikliga resultatet. Föräldrar måste vara aktiva och se till att deras barn får möta olika sorters människor och olika världsbilder för att hjälpa barnen att utvecklas till bildade individer som kan tänka kritiskt och relatera till andra på ett bra sätt.

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Det tycker jag är väldigt tråkigt och jag förstår varför familjer anser det vara så viktigt att de vill flytta för den sakens skull.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Jag vet att det skulle vara mycket jobb och ett stort ansvar, men jag upplever att min egen positiva erfarenhet har gett mig resurserna att göra det på ett bra sätt. Jag skulle älska att ha mina barn hemma och få möjligheten att delta så direkt i deras undervisning genom att hemskola dem.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det vet jag inte.

 

Berättat för Annette Westöö.


Se också Perspektiv på hemundervisning - del 1.


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.