Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Charissa i Atlanta, USA, berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Publicerades 2017-05-27 © Charissa Lynn Crotts

Charissa är 21 år och bor i Atlanta i delstaten Georgia, USA. Hon läser första året på college och siktar på att bli kurator i framtiden. Hon blev hemundervisad under hela sin uppväxttid

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Det var viktigt för mina föräldrar att vara involverade i min utbildning, att veta vad jag fick lära mig, och att försäkra sig om att jag skulle få en bra utbildning. De uppskattade också möjligheten att undervisa mig utifrån en kristen världsbild. Det var också så att min mamma ville undervisa mig för att det verkade roligt.

Berätta om en typisk skoldag för dig.

I högstadiet och delar av mellanstadiet (highschool, middle school) deltog jag i en kooperativ hemundervisningsgrupp en eller två dagar i veckan.  Detta kooperativ erbjöd en ackrediterad examen, lektioner av hög kvalitet och aktiviteter utanför schemat som studerandesamråd och volontärarbete.  Det passade väldigt bra för vår familj eftersom det gav oss allt det vi tyckte om med hemundervisning (flexibilitet, föräldrainflytande, kristen världsbild) samtidigt som man fick uppleva klassrumsundervisning, deadlines, lärare och ackreditering.

På grund av den här gruppen blev jag inte undervisad av min mamma lika mycket som i klass ett och två. Hon fanns alltid tillgänglig för frågor och förklaringar, men hon ägnade mer tid åt att undervisa mina yngre syskon som ännu inte börjat i kooperativet.

I high school började vanligtvis med mina läxor runt 8.30 eller 9.00 och jobbade med olika skoluppgifter fram till lunch. Jag satt på mitt eget rum och jobbade och vid lunchtid samlades jag och mina syskon i köket och fick mat av mamma. Efter det försvann vi in på våra rum igen och fortsatte jobba tills vi var färdiga med våra uppgifter för dagen.

Vem var din lärare? Berätta om den personen och hans/hennes sätt att undervisa.

Min mamma var min enda lärare fram till tredje klass. Hon hade läst pedagogik på högskola så hon hade många kreativa idéer om hur hon skulle undervisa. Hon läste mycket böcker för och använde visuella hjälpmedel och konkreta saker som fanns i hemmet för att förklara lektioner som var mer abstrakta. Hon plockade upp saker från många olika kursplaner genom åren och lärde sig mer för varje barn hon undervisade.

Från tredje klass och framåt deltog jag i den kooperativa gruppen där jag hade en mängd olika lärare med en mängd olika undervisningsstilar. Det de hade gemensamt var en kärlek till Gud och eleverna, och till ämnet de undervisade i.

Hade du ett val som barn? Kunde du ha börjat i en statlig skola om du velat?

Jag talade med mina föräldrar om andra alternativ, men det var också för att jag var nyfiken. De diskuterade det gärna med mig, men jag hade aldrig någon önskan om att byta till en annan skola.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Några fördelar som jag har observerat är möjligheten för familjer att tillbringa mer tid tillsammans, för föräldrar att vara mer involverade i sina barn skolgång, flexibilitet i familjens livsstil, möjligheten att skräddarsy barnets utbildning utifrån barnets talanger och intressen och den personliga uppmärksamhet som varje barn kan få.

Anser du att din utbildning saknade något som en statlig skola skulle ha gett dig?

Personligen tycker jag att jag har fått en högkvalitativ utbildning. Hemskolningskooperativet där jag fick min undervisning var en klassisk skola, och lärarna var mycket kunniga inom de ämnen de undervisade i. En statlig skola skulle ha gett mig mer möjligheter för extra aktiviteter som idrott, men min familj utnyttjade de aktiviteter som fanns tillgängliga i närområdet så ofta att jag inte kände att jag gick miste om något.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Det är verkliga faror, men jag tror inte att det är det oundvikliga resultatet. Föräldrar måste vara aktiva och se till att deras barn får möta olika sorters människor och olika världsbilder för att hjälpa barnen att utvecklas till bildade individer som kan tänka kritiskt och relatera till andra på ett bra sätt.

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Det tycker jag är väldigt tråkigt och jag förstår varför familjer anser det vara så viktigt att de vill flytta för den sakens skull.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Jag vet att det skulle vara mycket jobb och ett stort ansvar, men jag upplever att min egen positiva erfarenhet har gett mig resurserna att göra det på ett bra sätt. Jag skulle älska att ha mina barn hemma och få möjligheten att delta så direkt i deras undervisning genom att hemskola dem.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det vet jag inte.

 

Berättat för Annette Westöö.


Se också Perspektiv på hemundervisning - del 1.


                           
Annons:


Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.

Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.


Granskning - islam och väst
Europa Slår Tillbaka med Ljus och Nallebjörnar
Europa Slår Tillbaka med Ljus och Nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.

Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.


Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.
Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.

Krönika Mons Krabbe
När terrorattacker reduceras till incidenter
När terrorattacker reduceras till incidenter
Nyhetskanaler och myndigheter har ett orwelliskt språkbruk och vägrar konsekvent att använda ordet terrorangrepp för "terrorincident"


Inrikes
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Mannen studerade journalistik i Sverige och ska ha arbetat som journalist i Sverige. Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Utrikes
CNN fångade på rörliga bilder byggandes falsk nyhetsscen efter attacken på London Bridge
CNN fångade på rörliga bilder byggandes falsk nyhetsscen efter attacken på London Bridge
CNN fångades på video av en medborgarjournalist som lade ut videon på Twitter


Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.

Nyheter - Mellanöstern
Upprörande rapport från UN Watch
Upprörande rapport från UN Watch
Skollärare i Gaza, Libanon, Jordanien och Syrien uppmanar till terrorism.


Nyheter - Mellanöstern
Israeliska ungdomar samlar vinterförnödenheter till syriska flyktingar
Israeliska ungdomar samlar vinterförnödenheter till syriska flyktingar
Två israeliska ungdomsorganisationer ”Arbetande och Studerande ungdomar” samt Dror Israel organiserar ”Operation mänsklig värme” vars syfte är att samla förnödenheter till de syriska flyktingarna så de ska klara vintern.
Inrikes - Granskning
Sverige: Ett qatariskt protektorat
Sverige: Ett qatariskt protektorat
Vid invigningen av megamoskén höll Frida Trollmyr, stadsråd i Malmö, ett tal i vilket hon gång på gång använde termen "kulturellt centrum" för att inte använda ordet "moské", som om vissa ord på ett sovjetiskt manér skulle ändra på verkligheten.

Nyheter - Mellanöstern
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Non-Hodgkin lymfom (NHL) är tumörer som utgår från lymfocyters B eller T-celler och står totalt för ungefär 3% av all cancer i världen. De flesta epidemiologiska studier av NHL och utförts med nordamerikanska eller europeiska testpersoner. Mycket få studier har gjort på personer med ursprung från Mellanöstern.


Inrikes
Ellinor Grimmark med familj måste betala 715 000 kr till den 3 juni
Ellinor Grimmark med familj måste betala 715 000 kr till den 3 juni
Familjen Grimmark fick två veckor på sig att betala resten av de enorma rättegångskostnaderna efter att ha förlorat rätten till samvetsfrihet i två instanser i det svenska rättsväsendet gällande rätten att som barnmorska säga nej till att medverka vid abort. 

Inrikes
Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ
Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ
Universitetskanslerämbetet riktar i en aktuell utredning allvarlig kritik mot Göteborgs universitet. Detta efter att två tidigare anställda i en anmälan kunnat dokumentera ett 90-tal tvivelaktiga anställningar vid lärosätet.


Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Charissa i Atlanta, USA, berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.

Inrikes
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Det blir ingen befordran till professor för politiskt inkorrekte docenten och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg. Det har prorektor Clas Hättestrand slagit fast. Detta trots att båda externa sakkunniga ställt sig bakom Lundbergs befordran.


Inrikes
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.

Inrikes
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Överklagandenämnden för högskolan undanröjde i april en anställning som professor tillika vicerektor vid Stockholms konstnärliga högskola. Det rör sig om en tjänst som gick till en odisputerad kvinna som var tillförordnad på samma tjänst.


Utrikes
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svensken Torbjörn Törnqvist driver oljehandelsföretaget Gunvor International BV med internationellt grenverk. Företaget är registrerat i Nicosia på Cypern.

Utrikes
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Enligt en rapport ska skaparen av den nyaste ryska stridsvagnen Armata T-14, Uralvagonzavod, uppgradera stridsvagnen med en ny 152 mm kanon och utveckla en taktisk nukleär granat till vapnet.


Granskning - Socialismen
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Richard Ebeling tar upp en del om socialismens kostnader i människoliv.

Därför behövs den religiösa friskolan i Sverige
Krönika av Adam Salomonsson


Inrikes
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Nya uppgifter om äldre anklagelser för plagiat mot den ena av Feministiskt initiativs partiledare, Victoria Kawesa, framkommer nu efter att det meddelats att hon polisanmälts för plagiat av doktoranden Therese Svensson vid Göteborgs universitet.

Inrikes
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
Att eniga sakkunniga rekommenderar befordran till professor är ingen garanti för att det faktiskt blir så. I alla fall inte om du verkar vid Stockholms universitet. Det blev litteraturvetaren och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg nyligen varse.


Inrikes
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Saudi-Arabien sitter ironiskt nog också i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Under 2016 exporterade Sverige varor för 9.3 miljarder kronor till Saudi-Arabien.