Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Publicerades 2017-05-31

Ronie Berggren, som leder bloggen och podcasten Amerikanska nyhetsanalyser har studerat religionshistoria vid Umeå Universitet med inriktning på kopplingarna mellan religion och politik. Han har följt amerikansk politik sedan slutet av 1990-talet. Berggren är ämnesexpert i förhållande till amerikansk in- och utrikespolitik, amerikansk historia, kriget mot terrorismen och kopplingarna till islamism och Mellanöstern.

Han kör nu under sommaren en Facebook-följetong om islam och Morgonbladet intervjuar honom om detta.

1. Hur kommer det sig att du skriver publicerar artiklar om islam? Vad har väckt ditt intresse?

Jag har stött det av USA ledda kriget mot islamisk terrorism sedan 2001. I samband med de enorma muslimska protesterna mot danska Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer 2005 väcktes också ett intresse att mer ingående ta reda på varför det från islamiska håll uttryckta hatet verkade vara så djupt inrotat.

Så jag började läsa om islam. Jag läste då i princip allt som gavs ut om ämnet på akademisk nivå i Sverige. Därtill började jag umgås i muslimska kretsar. Besökte moskéer och träffade salafister som berättade för mig om sin teologiska världsbild, som jag snart förstod var mycket mer problematisk i förhållande till västerländska politiskt liberala värderingar, som exempelvis yttrandefrihet, än vad jag faktiskt hade trott.

Jag umgicks även med kontra-jihadister, och var aktiv på forumet FOMI - där man på den tiden bedrev islamkritik på nätet. Parallellt med detta läste jag alltså svenska akademiska böcker om ämnet och ansåg att dessa böcker inte i tillräckligt hög utsträckning tog upp de problematiska sidorna av islam som jag börjat upptäcka faktiskt existerade. Problematiska sidor som man inte behöver raljera eller hetsa för att lyfta fram, det räcker med att uppmärksamma vad islams källor faktiskt säger och vad många sunnimuslimer, även här i Sverige, faktiskt tror.

Det tyckte jag inte gjordes i de svenska böckerna, där akademiker som Mattias Gardell, Andreas Malm, och många andra ständigt avfärdade problematiken med islams militanta och anti-demokratiska sidor genom att ständigt härleda aggressiva beteenden till västerländska brister; europeisk kolonialism, amerikansk ”imperialism”, israeliska ockupationer eller danska Mohammedteckningar.

De ignorerade ständigt de teologiska aspekter som de muslimska galningarna alltid själva hänvisade till. Det gjorde att jag skrev ett bokmanus 2007 med titeln ”Västvärldens möte med militant islam”, där jag helt enkelt går in på djupet på islams historiska våldselement.

Jag skrev den bok jag hade önskat att någon akademiker eller modig journalist skulle ha skrivit, men som de aldrig skrev. Den låg sedan länge och samlade damm, men nu kör jag den alltså som följetong på Facebook.

2. Varför anser du det viktigt att skriva en bok om islam?

Som sagt: jag ansåg att det fanns ett behov av att lyfta fram de teologiska grunderna till den islamiska våldsradikalismen. Bara genom att konfrontera den kan man rycka upp rötterna till våldet. Men för att göra det måste ämnet diskuteras.

Det har nu gått 16 år sedan 9/11-attacken mot USA 2001, när islam verkligen kom upp på agendan. Trots det har debatten om detta ämne nästan stått helt stilla här i Sverige. Idag kan vi prata lite öppnare, men den djupa konfrontationen med islamisk teologi syns inte.

Därför har jag valt att låta mitt bokmanus bli en Facebook-följetong öppen för vem som helst att läsa. Jag vill erbjuda folkbildning, allmänbildning. Eller för att uttrycka det lite skarpare: Jag vill erbjuda den uteblivna public service som svensk media egentligen borde ha gett.

3. Det skrivs mycket av andra om islam, vad är det du anser att din bok kommer att tillföra som inte redan har sagts av andra?

Det djupa teologiska perspektivet. Detta har inte beskrivits ingående på svenska. Och hade i synnerhet inte inte gjort det när jag skrev mitt manus 2007. Jag driver i min serie en kritisk granskning av islam - men inte en hetsande sådan. Jag försöker driva islamkritik i ödmjukhet både mot världshistorien såväl som mot praktiserande muslimer.

Det är inte en serie som kritiserar muslimer, det är en serie som uppmärksammar de våldselement som finns inom islam, som muslimer behöver peppas att göra upp med rent teologiskt. Och det gör boken unik.

4. Islam är ett en världsreligion som spänner över många fält, alltifrån livspraxis till förhållandet mellan religion och politik, vad är ditt fokus?

Mitt fokus är att belysa de militanta elementen i islam, de aspekter av islam som verkligen kolliderar med Västvärlden, med våra demokratiska statsskick och vår betoning på individuell frihet. Det innebär att jag fokuserar på teologi och historisk praxis som anknyter till just sådana saker.

Boken/serien handlar inte om vad islam betraktar som oren föda, eller andra inom-religiösa föreställningar. Boken/serien handlar om de aspekter där islam kolliderar med Väst. Aspekter som vi i Väst, ironiskt nog, blundat inför i rädsla för att inte verka stötande eller aggressiva. Men att blunda är fel väg att gå. Om man är på väg att kollidera kan man inte blunda, utan måste inse att någon måste byta spår. Och det snabbt.

5. Hur ser du på svensk medias hantering av ämnet?

Som sagt. Svensk media har blundat för att det ens finns en problematik. Och islamkritiker har avfärdats som rasister. Det finns givetvis rasister som är islamkritiker. Sådana bör bekämpas. Men det finns också en sund icke-rasistisk islamkritik som vi i Väst är i stort behov av att bejaka.

Svensk media har aldrig släppt fram den, utan har istället gjort det lätt för sig genom att avfärda alla islamkritiker som rasister. I praktiken har media alltså sett till att ett viktigt ämne aldrig har tillåtits komma upp för diskussion.

Så när vi kritiserar den muslimska världens hat mot Muhammedbilderna och Lars Vilks Rondellhund, så bör vi kanske också vara lite självkritiska. Det har inte bara varit den islamiska världen som inte har viljat diskutera de problematiska aspekter som faktiskt finns i islam. Vår egen akademiska och mediala elit har varit inne på samma spår.


6. Vad vill du uppnå med din bok?

Jag vill lyfta samhällsdebatten genom att allmänbilda och nå ut till så många som möjligt. De flesta som sitter i TV-sofforna kan inte ämnet särskilt ingående. De sitter mest och tycker massa saker, som kompisar vid cafébordet. Jag vill bilda och konfrontera det vänsterakademiska etablissemang som i många avseenden kapat debatten.

Berggrens bok läggs ut på FB som en sommarföljetong - 10 min läsnig varje dag i syfte att allmänbilda, kapitelutkast kan läsas här. Morgonbladet rekommenderar läsning av boken. 

Intervju gjord av André Juthe 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!