Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Publicerades 2017-05-31

Ronie Berggren, som leder bloggen och podcasten Amerikanska nyhetsanalyser har studerat religionshistoria vid Umeå Universitet med inriktning på kopplingarna mellan religion och politik. Han har följt amerikansk politik sedan slutet av 1990-talet. Berggren är ämnesexpert i förhållande till amerikansk in- och utrikespolitik, amerikansk historia, kriget mot terrorismen och kopplingarna till islamism och Mellanöstern.

Han kör nu under sommaren en Facebook-följetong om islam och Morgonbladet intervjuar honom om detta.

1. Hur kommer det sig att du skriver publicerar artiklar om islam? Vad har väckt ditt intresse?

Jag har stött det av USA ledda kriget mot islamisk terrorism sedan 2001. I samband med de enorma muslimska protesterna mot danska Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer 2005 väcktes också ett intresse att mer ingående ta reda på varför det från islamiska håll uttryckta hatet verkade vara så djupt inrotat.

Så jag började läsa om islam. Jag läste då i princip allt som gavs ut om ämnet på akademisk nivå i Sverige. Därtill började jag umgås i muslimska kretsar. Besökte moskéer och träffade salafister som berättade för mig om sin teologiska världsbild, som jag snart förstod var mycket mer problematisk i förhållande till västerländska politiskt liberala värderingar, som exempelvis yttrandefrihet, än vad jag faktiskt hade trott.

Jag umgicks även med kontra-jihadister, och var aktiv på forumet FOMI - där man på den tiden bedrev islamkritik på nätet. Parallellt med detta läste jag alltså svenska akademiska böcker om ämnet och ansåg att dessa böcker inte i tillräckligt hög utsträckning tog upp de problematiska sidorna av islam som jag börjat upptäcka faktiskt existerade. Problematiska sidor som man inte behöver raljera eller hetsa för att lyfta fram, det räcker med att uppmärksamma vad islams källor faktiskt säger och vad många sunnimuslimer, även här i Sverige, faktiskt tror.

Det tyckte jag inte gjordes i de svenska böckerna, där akademiker som Mattias Gardell, Andreas Malm, och många andra ständigt avfärdade problematiken med islams militanta och anti-demokratiska sidor genom att ständigt härleda aggressiva beteenden till västerländska brister; europeisk kolonialism, amerikansk ”imperialism”, israeliska ockupationer eller danska Mohammedteckningar.

De ignorerade ständigt de teologiska aspekter som de muslimska galningarna alltid själva hänvisade till. Det gjorde att jag skrev ett bokmanus 2007 med titeln ”Västvärldens möte med militant islam”, där jag helt enkelt går in på djupet på islams historiska våldselement.

Jag skrev den bok jag hade önskat att någon akademiker eller modig journalist skulle ha skrivit, men som de aldrig skrev. Den låg sedan länge och samlade damm, men nu kör jag den alltså som följetong på Facebook.

2. Varför anser du det viktigt att skriva en bok om islam?

Som sagt: jag ansåg att det fanns ett behov av att lyfta fram de teologiska grunderna till den islamiska våldsradikalismen. Bara genom att konfrontera den kan man rycka upp rötterna till våldet. Men för att göra det måste ämnet diskuteras.

Det har nu gått 16 år sedan 9/11-attacken mot USA 2001, när islam verkligen kom upp på agendan. Trots det har debatten om detta ämne nästan stått helt stilla här i Sverige. Idag kan vi prata lite öppnare, men den djupa konfrontationen med islamisk teologi syns inte.

Därför har jag valt att låta mitt bokmanus bli en Facebook-följetong öppen för vem som helst att läsa. Jag vill erbjuda folkbildning, allmänbildning. Eller för att uttrycka det lite skarpare: Jag vill erbjuda den uteblivna public service som svensk media egentligen borde ha gett.

3. Det skrivs mycket av andra om islam, vad är det du anser att din bok kommer att tillföra som inte redan har sagts av andra?

Det djupa teologiska perspektivet. Detta har inte beskrivits ingående på svenska. Och hade i synnerhet inte inte gjort det när jag skrev mitt manus 2007. Jag driver i min serie en kritisk granskning av islam - men inte en hetsande sådan. Jag försöker driva islamkritik i ödmjukhet både mot världshistorien såväl som mot praktiserande muslimer.

Det är inte en serie som kritiserar muslimer, det är en serie som uppmärksammar de våldselement som finns inom islam, som muslimer behöver peppas att göra upp med rent teologiskt. Och det gör boken unik.

4. Islam är ett en världsreligion som spänner över många fält, alltifrån livspraxis till förhållandet mellan religion och politik, vad är ditt fokus?

Mitt fokus är att belysa de militanta elementen i islam, de aspekter av islam som verkligen kolliderar med Västvärlden, med våra demokratiska statsskick och vår betoning på individuell frihet. Det innebär att jag fokuserar på teologi och historisk praxis som anknyter till just sådana saker.

Boken/serien handlar inte om vad islam betraktar som oren föda, eller andra inom-religiösa föreställningar. Boken/serien handlar om de aspekter där islam kolliderar med Väst. Aspekter som vi i Väst, ironiskt nog, blundat inför i rädsla för att inte verka stötande eller aggressiva. Men att blunda är fel väg att gå. Om man är på väg att kollidera kan man inte blunda, utan måste inse att någon måste byta spår. Och det snabbt.

5. Hur ser du på svensk medias hantering av ämnet?

Som sagt. Svensk media har blundat för att det ens finns en problematik. Och islamkritiker har avfärdats som rasister. Det finns givetvis rasister som är islamkritiker. Sådana bör bekämpas. Men det finns också en sund icke-rasistisk islamkritik som vi i Väst är i stort behov av att bejaka.

Svensk media har aldrig släppt fram den, utan har istället gjort det lätt för sig genom att avfärda alla islamkritiker som rasister. I praktiken har media alltså sett till att ett viktigt ämne aldrig har tillåtits komma upp för diskussion.

Så när vi kritiserar den muslimska världens hat mot Muhammedbilderna och Lars Vilks Rondellhund, så bör vi kanske också vara lite självkritiska. Det har inte bara varit den islamiska världen som inte har viljat diskutera de problematiska aspekter som faktiskt finns i islam. Vår egen akademiska och mediala elit har varit inne på samma spår.


6. Vad vill du uppnå med din bok?

Jag vill lyfta samhällsdebatten genom att allmänbilda och nå ut till så många som möjligt. De flesta som sitter i TV-sofforna kan inte ämnet särskilt ingående. De sitter mest och tycker massa saker, som kompisar vid cafébordet. Jag vill bilda och konfrontera det vänsterakademiska etablissemang som i många avseenden kapat debatten.

Berggrens bok läggs ut på FB som en sommarföljetong - 10 min läsnig varje dag i syfte att allmänbilda, kapitelutkast kan läsas här. Morgonbladet rekommenderar läsning av boken. 

Intervju gjord av André Juthe 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler