Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Publicerades 2017-05-31

Ronie Berggren, som leder bloggen och podcasten Amerikanska nyhetsanalyser har studerat religionshistoria vid Umeå Universitet med inriktning på kopplingarna mellan religion och politik. Han har följt amerikansk politik sedan slutet av 1990-talet. Berggren är ämnesexpert i förhållande till amerikansk in- och utrikespolitik, amerikansk historia, kriget mot terrorismen och kopplingarna till islamism och Mellanöstern.

Han kör nu under sommaren en Facebook-följetong om islam och Morgonbladet intervjuar honom om detta.

1. Hur kommer det sig att du skriver publicerar artiklar om islam? Vad har väckt ditt intresse?

Jag har stött det av USA ledda kriget mot islamisk terrorism sedan 2001. I samband med de enorma muslimska protesterna mot danska Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer 2005 väcktes också ett intresse att mer ingående ta reda på varför det från islamiska håll uttryckta hatet verkade vara så djupt inrotat.

Så jag började läsa om islam. Jag läste då i princip allt som gavs ut om ämnet på akademisk nivå i Sverige. Därtill började jag umgås i muslimska kretsar. Besökte moskéer och träffade salafister som berättade för mig om sin teologiska världsbild, som jag snart förstod var mycket mer problematisk i förhållande till västerländska politiskt liberala värderingar, som exempelvis yttrandefrihet, än vad jag faktiskt hade trott.

Jag umgicks även med kontra-jihadister, och var aktiv på forumet FOMI - där man på den tiden bedrev islamkritik på nätet. Parallellt med detta läste jag alltså svenska akademiska böcker om ämnet och ansåg att dessa böcker inte i tillräckligt hög utsträckning tog upp de problematiska sidorna av islam som jag börjat upptäcka faktiskt existerade. Problematiska sidor som man inte behöver raljera eller hetsa för att lyfta fram, det räcker med att uppmärksamma vad islams källor faktiskt säger och vad många sunnimuslimer, även här i Sverige, faktiskt tror.

Det tyckte jag inte gjordes i de svenska böckerna, där akademiker som Mattias Gardell, Andreas Malm, och många andra ständigt avfärdade problematiken med islams militanta och anti-demokratiska sidor genom att ständigt härleda aggressiva beteenden till västerländska brister; europeisk kolonialism, amerikansk ”imperialism”, israeliska ockupationer eller danska Mohammedteckningar.

De ignorerade ständigt de teologiska aspekter som de muslimska galningarna alltid själva hänvisade till. Det gjorde att jag skrev ett bokmanus 2007 med titeln ”Västvärldens möte med militant islam”, där jag helt enkelt går in på djupet på islams historiska våldselement.

Jag skrev den bok jag hade önskat att någon akademiker eller modig journalist skulle ha skrivit, men som de aldrig skrev. Den låg sedan länge och samlade damm, men nu kör jag den alltså som följetong på Facebook.

2. Varför anser du det viktigt att skriva en bok om islam?

Som sagt: jag ansåg att det fanns ett behov av att lyfta fram de teologiska grunderna till den islamiska våldsradikalismen. Bara genom att konfrontera den kan man rycka upp rötterna till våldet. Men för att göra det måste ämnet diskuteras.

Det har nu gått 16 år sedan 9/11-attacken mot USA 2001, när islam verkligen kom upp på agendan. Trots det har debatten om detta ämne nästan stått helt stilla här i Sverige. Idag kan vi prata lite öppnare, men den djupa konfrontationen med islamisk teologi syns inte.

Därför har jag valt att låta mitt bokmanus bli en Facebook-följetong öppen för vem som helst att läsa. Jag vill erbjuda folkbildning, allmänbildning. Eller för att uttrycka det lite skarpare: Jag vill erbjuda den uteblivna public service som svensk media egentligen borde ha gett.

3. Det skrivs mycket av andra om islam, vad är det du anser att din bok kommer att tillföra som inte redan har sagts av andra?

Det djupa teologiska perspektivet. Detta har inte beskrivits ingående på svenska. Och hade i synnerhet inte inte gjort det när jag skrev mitt manus 2007. Jag driver i min serie en kritisk granskning av islam - men inte en hetsande sådan. Jag försöker driva islamkritik i ödmjukhet både mot världshistorien såväl som mot praktiserande muslimer.

Det är inte en serie som kritiserar muslimer, det är en serie som uppmärksammar de våldselement som finns inom islam, som muslimer behöver peppas att göra upp med rent teologiskt. Och det gör boken unik.

4. Islam är ett en världsreligion som spänner över många fält, alltifrån livspraxis till förhållandet mellan religion och politik, vad är ditt fokus?

Mitt fokus är att belysa de militanta elementen i islam, de aspekter av islam som verkligen kolliderar med Västvärlden, med våra demokratiska statsskick och vår betoning på individuell frihet. Det innebär att jag fokuserar på teologi och historisk praxis som anknyter till just sådana saker.

Boken/serien handlar inte om vad islam betraktar som oren föda, eller andra inom-religiösa föreställningar. Boken/serien handlar om de aspekter där islam kolliderar med Väst. Aspekter som vi i Väst, ironiskt nog, blundat inför i rädsla för att inte verka stötande eller aggressiva. Men att blunda är fel väg att gå. Om man är på väg att kollidera kan man inte blunda, utan måste inse att någon måste byta spår. Och det snabbt.

5. Hur ser du på svensk medias hantering av ämnet?

Som sagt. Svensk media har blundat för att det ens finns en problematik. Och islamkritiker har avfärdats som rasister. Det finns givetvis rasister som är islamkritiker. Sådana bör bekämpas. Men det finns också en sund icke-rasistisk islamkritik som vi i Väst är i stort behov av att bejaka.

Svensk media har aldrig släppt fram den, utan har istället gjort det lätt för sig genom att avfärda alla islamkritiker som rasister. I praktiken har media alltså sett till att ett viktigt ämne aldrig har tillåtits komma upp för diskussion.

Så när vi kritiserar den muslimska världens hat mot Muhammedbilderna och Lars Vilks Rondellhund, så bör vi kanske också vara lite självkritiska. Det har inte bara varit den islamiska världen som inte har viljat diskutera de problematiska aspekter som faktiskt finns i islam. Vår egen akademiska och mediala elit har varit inne på samma spår.


6. Vad vill du uppnå med din bok?

Jag vill lyfta samhällsdebatten genom att allmänbilda och nå ut till så många som möjligt. De flesta som sitter i TV-sofforna kan inte ämnet särskilt ingående. De sitter mest och tycker massa saker, som kompisar vid cafébordet. Jag vill bilda och konfrontera det vänsterakademiska etablissemang som i många avseenden kapat debatten.

Berggrens bok läggs ut på FB som en sommarföljetong - 10 min läsnig varje dag i syfte att allmänbilda, kapitelutkast kan läsas här. Morgonbladet rekommenderar läsning av boken. 

Intervju gjord av André Juthe 


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.