Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Publicerades 2017-07-10

Med tanke på mina senaste krönikor om teknikskiftet från förbränningsmotorer till elmotorer i bilparken, så var jag nog för försiktig i mina antaganden om takten i teknikskiftet. Efter att ha läst SvD Näringsliv den 4 juli talar en hel del för att det kommer att gå fort nu. Jag återkommer till det, men först lite bakgrund till min övertygelse att detta skifte står på tröskeln.

 Min resa in i eldriften

För fem år sedan köpte jag min första kinesiska skruvdragare av märker Ryobi driven med ett 18 volts litiumbatteri. Det är den bästa och starkaste skruvdragare/handborrmaskin jag någonsin haft och den fungerar fortfarande perfekt. Den har ett vridmoment på över 50 Nm.

Jag kunde snabbt konstatera att med fyra sådana små elmotorer, en för varje hjul, skulle de kunna driva en mindre bil. Jag har efterhand skaffat mig en komplett uppsättning elektriska redskap från samma tillverkare, som alla är överlägsna de verktyg jag tidigare haft.

För två år sedan var det dags för den första batteridrivna tysta och avgasfria gräsklipparen från Ryobi – helt suverän! Nu kan äntligen min lilla späda 73 åriga hustru klippa gräset, utan att behöva hjälp med att starta en bullrande och stinkande gräsklipparmotor. Idag har familjen en batteriklippare vid varje fastighet.

Förra året blev vi även med motorsåg från samma tillverkare. Inga tjyvstopp, avgaser och irriterande startförsök. Elmotorsågen är långt smidigare och säkrare att använda.

En batteriladdning klarar fällningen av medelstort träd och uppsågning till ved. Jag gav bort den gamla och lite använda bensinmotorsågen, som jag betraktade som i princip värdelös sedan jag prövat den moderna eldrivna (utan sladd).

Självklart kommer vi att se samma utveckling på en rad andra områden som använder de omoderna förbränningsmotorerna. Jag tror att nästa område att erövras av elmotorerna är båtarnas aktersnurror. Segelbåtarnas inombordsmotorer är sannolikt en annan marknad som kommer, där använder man ju motorn mest vid tilläggning och start.

Vår segelbåt tankar vi kanske bara vart annat år och skulle klara oss utmärkt med modern batteridrift. Och tänk vilket stort utrymme som friställs i båten när man ersätter den stora bullrande dieselmotorn med en liten smidig elmotor i kölsvinet och paketet med blybatterier med litiumbatterier.

Eftersom cyklar ligger i tiden, kommer ett växande användningsområde vara eldrivna och elassisterade cyklar som kan spås en lysande framtid med den nya batteritekniken.

Den resa jag har gjort med de moderna litiumbatteridrivna redskapen under några år nu har övertygat mig om att detta är framtiden och att potentialen i det här teknikskiftet inte kan överskattas. Fördelarna är så enormt stora framför förbränningsmotorerna.

Stockholm förbjuder och begränsar förbränningsmotorer

I SvD Näringsliv kan vi den 4 juli läsa hur Stockholm förbereder införandet av miljözoner där användningen av främst dieselmotorer och äldre bensinmotorer blir förbjudet eller starkt begränsat redan om tre år. Chefen för Bil Sweden Bertil Moldén förklarar att man från branschens sida är beredda på ett dieselförbud.

Rusningen hos stadens bilägare efter eldrivna bilar kommer igång inom det närmaste året tror jag. Samtidigt kommer det att ställa till betydande privatekonomiska problem för många som plötsligt inser att deras brummande avgasande ögonstenar är på väg att bli nästan värdelösa när storstädernas marknad stängs för dem.

Till detta skall läggas att avsaknaden av en begagnatmarknad för elbilar tvingar flertalet som måste ställa om att antingen köpa en ny bil eller avstå från bil.  Skall bli intressant att se hur politikerna skall tackla den folkstorm som garanterat kommer när folket inser vad som händer när man beslutar om miljözonerna.

I samma tidning har världens största bilindustri VW en helsidesannons där man skriver att

 "vi på VW har en uttalad ambition att bli världsledande på eldrift. … De närmaste åren kommer vi att lansera ett flertal nya modeller, och vårt mål är att om bara fem år skall majoriteten av de bilar vi säljer i Sverige vara laddbara. … Att kunna åka med på en resa mot en ny elektrifierad värld skall inte vara förunnat ett fåtal. Vi har alltid jobbat för att göra den senaste tekniken tillgänglig för så många som möjligt. Övergången till el som drivmedel är inget undantag. … Vi elektrifierar Sverige."

Man erbjuder kunderna att bjuda på en laddbox hemma vid köpet av en elbil.

VW är inte på något sätt unika i sina planer på en massiv övergång till moderna eldrivna bilar. De övriga stora biltillverkarna som Volvo, Mercedes, BMW, Audi m.fl. har liknande planer.

Volvos vd Håkan Samuelsson deklarerar i DI den 5/7 att man redan om två år helt upphör att producera bilar med ren förbränningsmotordrift. Marknaden för litiumbatterier kommer att fullständigt explodera.

Företaget Northvolt med grundaren den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson är i full gång med sitt planerade projekt att starta en jättefabrik i landet för batteritillverkning och utveckling. Investeringen beräknas till 40 miljarder kr.

Northvolt förhandlar nu med två kommuner om lokaliseringen och man är igång med diskussioner med finansiärer. Med tanke på vad bilindustrin planerar är marknaden för denna satsning så gott som säkrad. Bedömningen är att Europa behöver minst ett halvdussin lika stora batterifabriker till.

Så ett gott råd sälj dieselbilarna medan någon fortfarande vill köpa dem. Jag har några som är till salu om någon händelsevis är intresserad.

Lars Bern

 

Texten är återpublicerad från Berns blogg


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.